Oraz podaje mały opis prac który dostałem z wynikami pomiarów od tego pana killera:
(1. Pomiar TW025 w obudowie : czerwona linia bez frontu , niebieska linia z frontem
2. Pomiar audaxa i gdn w obudowie bez filtracji
3. Pomiar audaxa i gdn w obudowie bez filtracji – tym razem wykonany bez wygładzania i w bardzo dokładnej skali. Tak nikt nie wykonuje pomiarów a już na pewno nie marketingowych. Stosowanie wygładzania i dosyć szerokiej skali jest normą. Swoją drogą niektórzy producenci głośników bardzo przesadzają z skalą na wykresie pomiarowym, – przez co każdy głośnik wygląda pięknie i cacy malowany grubą kreską J
4. Pomiar audaxa i gdn – przefiltrowane względem siebie – dwa osobne pomiary – ładnie widzimy podział wypadkowy na 2800Hz
5. Cała kolumna zamknięta – przefiltrowana – na niebiesko widzimy dodatkowo zmierzony bas w polu bliskim dla dokładniejszego odzwierciedlenia
6. Cała kolumna linia – przefiltrowana – na niebiesko widzimy dodatkowo zmierzony bas w polu bliskim dla dokładniejszego odzwierciedlenia
7. Cała kolumna linia czerwona – zamknięta, linia niebieska – linia
Dodatkowe dwa pomiary to już moduły impedancji kolumn gdzie doskonale widać strojenie każdej komory oraz to że przebieg impedancji w całym paśmie nie spada poniżej 8OHM --- kolumny nie będą obciążeniem dla żadnego wzmacniacza
Układ zwrotnicy to 12/12dB plus tłumik dla wysokotonowca
tłumik zastosowany jest bardzo mocny
Gdn – jest bardzo cichy w stosunku do audaxa
Efektywność całej kolumny nie przekracza 86dB ( co jest winą głównie cichego GDN
Pomiary ogólne były wykonywane z odległości 0,5 metra - normalizowane do 1m / 1W przy 1 / 24th octave
Efektywność całej kolumny nie przekracza 86dB ( co jest winą głównie cichego GDN
Jestem ciekawy jaką średnicę ma drut cewki na niskotonowy? 0,8mm...?
Jestem ciekawy ile sobie policzył za te zwrotnice....
Kondensator 2,2uf i podział przy 2,8kHz, no nie wiem muszę spróbować. No chyba że on tak kompensuje brak najwyższych w audaxie.
ps. widze teraz, że głośniki też są budżetowe, więc oszczędność na elementach nie jest niczym dziwnym.
---------- Post dodany o 22:12 ---------- Poprzedni post o 22:04 ----------
Jeżeli chodzi o te zastosowane przeze mnie głośniki niskotonowe to faktycznie nie są one może super lotów gdyż dostałem je w spadku. Ich Qts wynosi 0,99 więc nadają się jednak do obudowy zamkniętej lub labiryntowej, którą bardziej wziąłem pod uwagę w trakcie wysyłania (a wysłałem obydwie - zamkniętą i labiryntową) do pomiarów oraz projektowania zwrotnic przez pana z Zap-Audio. Chyba miałem pecha.
Dodaje fabryczne pomiary tego GDN-a Eltaxa o ile to coś da.
A mozesz pokazac zdjecia obudowy z lub projekt obudowy labiryntowej? Jak ona wyglada w srodku? Zastanawia mnie tez dlaczego na pomiarach nie ma odpowiedzi tunelu labiryntu oraz sumowania glosnika i tunelu.
Na razie mogę przedstawić poglądowy projekt obudowy labiryntowej. Co do zdjęć tej obudowy jak i środka to dopiero jutro będę mógł je zrobi i wstawić na forum.
Nie jestem wszystko wiedzący, dlatego mam pytanie dla mądrzejszych jak się normalizuje pomiar z 0,5m do 1m/1w?
To zalezy jak pierwotny pomiar zostal wykonany. Jezeli przy mocy 1W to wystarczy w tym przypadku odjac 6dB i mamy przy jednym metrze. Pytanie jest tylko takie, czy jego system jest skonfigurowany tak, ze warunki poczatkowe sa przy 0dB :)
Raczej nie, problemem przy pomiarze z 0,5 m jest geometria trójkąta mikrofon-tweeter-midbass. Można się później zdziwić przy pomiarze w innym miejscu :)
problemem przy pomiarze z 0,5 m jest geometria trójkąta mikrofon-tweeter-midbass. Można się później zdziwić przy pomiarze w innym miejscu
Dokładnie tak, pomiar jest pod diametralnie różnymi kątami co da przekłamanie ch-ki , szczególnie modwoofera, niż przy odległosci odsłuchowej i po drugie tez z innymi względnymi odległościami co rzutuje na zgranie fazowe. Pomiary z małej odległości są ok jak sie mieryz 1 głośnik ale nie zestaw
Mówisz kolego, co by dorzucić kawałek pianki (gąbka itp.) na ściance za magnesem głośnika niskotonowego?
Nie ukrywam, iż wcześniej cała kolumna w środku miała wytłumienie po obu stronach ścianek pianką 2cm, ale wyciągnąłem jedną stronę, bo jakoś to tak dziwnie grało.
Skomentuj