Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[OSTRZEŻENIE] zwrotnice by killer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

UWAGI MODERATORA
    Mam dość ! Albo dajesz te kolumny do pomiarów dabylowi który chce poświęcić swój wolny i ceny czas. Taszczyć twoje ciężkie kolumny z BB do Wadowic . Albo dyskusja jest kompletnie bezprzedmiotowa i bezsensowna.
    Do twojej wiadomości : Tak do pomiarów wystarczy mikrofon w rurce podłączony do kompa i wystarczy zwykłe pomieszczenie. Pan Kiler nie posiada komory bez echowej jak każdy tutaj. To tylko narzędzia jak młotek jeszcze trzeba umieć ich używać.
    Przyznajesz się że nie masz pojęcia a jednak mówisz "wyglądają dobrze" ?
    Ciekawe

Skomentuj

Jeśli wg.moderatora wystarczy mikrofon podłączony do wejścia dźwięku skype-owego w kompie to ja dziękuje za takie pomiary.
      Nie muszę tachać moich ciężkich i ładnych kolumn żeby paru ludziom coś udowadniać. Bardziej przekonują mnie argumenty killera.
      Swoją drogą kolumny POWINNY GRAĆ I WYGLĄDAĆ a patrząc na zdjęcia niektórych bud , nie postawił bym tego w normalnym mieszkaniu u normalnego użytkownika.

---------- Post dodany o 12:50 ---------- Poprzedni post o 12:29 ----------

krótko mówiąc killer rozwija swoją działalność a niektórzy tutaj za cel życiowy mają złośliwą krytykę i udzielanie się na forum.

Skomentuj

Zamieszczone przez prophet064 Zobacz posta
        Nie muszę tachać moich ciężkich i ładnych kolumn żeby paru ludziom coś udowadniać.
        Przypomnę jeszcze raz - to był Twój pomysł i Twoja propozycja. Zasugerowałeś kogoś z okolic Bielska Białej, więc odpowiedziałem na Twój wpis. Teraz masz pretensje i twierdzisz, że nie musisz nikomu nic udowadniać - no pewnie że nie musisz - tylko nie zawracaj ludziom dupy.

Do pomiarów nie używamy tutaj "wejść skype-owego typu" (o ile dobrze interpretuję Twój tok rozumowania) - ale widzę, że wiesz lepiej od nas, więc rezygnuję z polemiki. I tak każdy wyciągnie własne wnioski z ostatnich kilkunastu postów z tego wątku.

Swoją drogą kolumny POWINNY GRAĆ I WYGLĄDAĆ a patrząc na zdjęcia niektórych bud , nie postawił bym tego w normalnym mieszkaniu u normalnego użytkownika.
        Cóż, tak też można. Życzę Ci więc miłego oglądania swoich "ciężkich i ładnych" kolumn; my idziemy słuchać naszych brzydali - w ten sposób każdy będzie zadowolony.

PS: pochwal się jeszcze Killerowi, że swoją krucjatą w jego obronie dowaliłeś mu kolejnych kilka minusów do reputacji w "światku audio" - z pewnością przyklaśnie na tę okazję.

Skomentuj

Dzięki za chęć pomocy dabyl , byłem nią zainteresowany z ciekawości przed rozmową z panem killerem. Panu dziękuję a tym niespełnionym polecam coś na uspokojenie. Kończmy temat , czas pokaże kto ma racje.

Skomentuj

Nie na temat...
            "Wiem lepiej, bo tak mi się wydaje, ale wiedzy technicznej nie mam" - "uwielbiam" takich ludzi.

Do sprawdzenia zgodności fazowej wcale nie trzeba super mikrofonu, a nawet wkładki panasonic'a.
            Odwrócenie polaryzacji na jednym z głośników spowoduje powstanie olbrzymiego dołu na charakterystyce i wcale nie potrzeba super liniowych profesjonalnych mikrofonów, żeby to zauważyć. Smutne
            To samo tyczy się kart dźwiękowych.

Po zachowaniu prophet064 mogę domyślać się iż Pan Killer wystraszył się i zabronił pomiarów jego kolumny.

A o gustach się nie dyskutuje, jeden lubi blondynki drugi brunetki. I każdy stawia w swoim domu co chce, nawet kloca.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
              Do sprawdzenia zgodności fazowej wcale nie trzeba super mikrofonu, a nawet wkładki panasonic'a.
              Odwrócenie polaryzacji na jednym z głośników spowoduje powstanie olbrzymiego dołu na charakterystyce i wcale nie potrzeba super liniowych profesjonalnych mikrofonów, żeby to zauważyć.
              może i tak ale z pewnością usłyszeć można że coś nie tak.

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
              mogę domyślać się iż Pan Killer wystraszył się i zabronił pomiarów jego kolumny
              kiler ani wy nic mi nie może zabronić

A gdy ty postanowiłeś postawić swego kloca to ci chociaż ulżyło ? bo czytam że nie.

---------- Post dodany o 19:44 ---------- Poprzedni post o 19:03 ----------

Proszę nie wypisywać tutaj postów że dynaudio najwyższej serii to nie hi-end bo cena o niczym nie świadczy , nie sugerować mi że mam pierwsze w życiu kolumny ,nie słyszałem dobrych ,bo gdy ja kupowałem kolumny niektórzy tutaj byli jeszcze dziećmi . Dyskusja w tym temacie nabiera poziomu przedszkolnej pyskówki , proponuje zakończyć temat.

Skomentuj

Sam zacząłeś bronić, potem chciałeś udowadniać, potem się wycofałeś i teraz próbujesz ratować reputację killera i swoją, mizerną polemiką.. ogólnie wygląda to żałośnie.. Dodam tylko, że Twoja ocena i tak będzie subiektywna, z wiadomych względów.. więc jak się domyślasz nic nie wniosłeś, tylko się ośmieszyłeś.. Pozdrawiam i daruj sobie nowe posty w tym temacie, które wnoszą jedynie zamieszanie.. Fajnie, że masz piękne paczki, ale to też jest względne, Tobie się mogą podobać, komuś innemu nie koniecznie. To Ty zachowujesz się dziecinnie.. spójrz w lustro i pomyśl dwa razy nim znów napiszesz coś, co jest dużo poniżej poziomu jaki powinieneś prezentować w swoim wieku:-)

Skomentuj

proponuje ci jednak trzymac sie swojego zdania a nie go zmieniac
                  po tych wykresach nic nie widac
                  no chyba, ze na impedancji
                  okazalo sie, ze ktos a konkretnie dabyl chce i moze pomierzyc ci te glosniki i udowodnic badz obalic teze nt poprawnosci zwrotki
                  a ty sie wystraszyles
                  mozesz byc pewny, ze jak okaze sie, ze zwrotka jest poprawna ten temat zostanie zamkniety i odklejony i opatrzony odpowiednim wpisem
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja moze powiem kilka slow od strony technicznej:

- Wygladzanie wykresow jest na 1 okt. Dayton rs180 ma dwa piki break-upu membrany powyzej 5Khz ktorych tu w ogole nie widac !
                    - Dostales info od killera, ze podzial jest na 500 oraz 4000Hz. Wystarczy spojrzec na wykres glosnika wysokotonowego, zeby dowiedziec sie, ze podzial jest na 3000Hz. Jezeli podzial jest na 4Khz, to przy podziale mamy spore niezgranie fazowe.
                    - nie ma w internecie gorzej zaaplikowanego daytona rs180 jako srednitonowca niz tutaj !! Trzeba miec niesamowicie uboga wiedze na temat glosnikow oraz budowania zwrotnic, zeby glosnik z breakupem membrany na 6Khz odciac 2 rzedem na 4000Hz ! i to bez korektora impedancji czy tez pulapki RLC ! To swiadczy o kompletnym amatorstwie osoby projektujacej taka zwrotnice. Pomijam juz fakt, ze ten glosnik nie powinien grac powyzej 2Khz.

Mysle, ze ta zwrotnica jest doskonalym przykladem "profesjonalnego" podejscia do audio przez killera.

Skomentuj

proszę dzieciaki aby już wokół mnie nie podskakiwały.
                      pan pharoh - w końcu czytam konkrety a nie żarciki.

Skomentuj

Strasznie jestem ciekawy jak wyglądają te kolumny. Szukam aktualnie inspiracji. Mógłbyś wrzucić tutaj zdjęcia jak one wyglądają? olać już sprawy techniczne. I tak nikt nikomu nie przegada...

Skomentuj

proszę dzieciaki aby już wokół mnie nie podskakiwały.
                          pan pharoh - w końcu czytam konkrety a nie żarciki.
                          Hehe... dobrze, zacząłeś temat, ale bardzo żałośnie go kończysz. Ty i Pan killer jesteście nieomylni, przecież masz porównanie do sprzętu za 50k zł, a tu na forum są same dzieciaki, które próbują podważyć autorytet Twój i Killera.. Weź człowieku przeanalizuj sobie wszystkie posty od tego, w którym zacząłeś.. Proszę ogarnij się. Nie chcę pisać nic obraźliwego, chociaż ciśnie mi się jak nie wiem. Więcej się tu nie wypowiadam, szkoda czasu, Twoje posty mówią same za siebie:-)

Skomentuj

krótko mówiąc killer rozwija swoją działalność a niektórzy tutaj za cel życiowy mają złośliwą krytykę i udzielanie się na forum.
                            Nikt nie ma za cel bo nikt tutaj nie ma w tym żadnego interesu żeby psuć kilerowi biznes. Sam Kiler zapracował sobie na taką a nie inną opinie zwrtokarza swoimi dziełami. Temat jest po to aby tacy jak Ty nie wtopili kasy w namiastkę zwrotnicy.
                            czas pokaże kto ma racje.
                            Nie czas. Czas Ci kolumn nie pomierzy :)

może i tak ale z pewnością usłyszeć można że coś nie tak.
                            Można ale usłyszy to doświadczona osoba która już projektowała zwrotki .

Proszę nie wypisywać tutaj postów że dynaudio najwyższej serii to nie hi-end bo cena o niczym nie świadczy
                            Ja słuchałem Wilsony za 120tys PLN i co z tego ?
                            A kto był na AS to słuchał i pewnie za 300 :) i co z tego wynika ?

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                            Ja moze powiem kilka slow od strony technicznej:
                            A ja tak patrząc na te wykresy i przebieg imp. mam jakiś takie dziwne wrażenie że te pomiary nie koniecznie są od tego zestawu :)

Skomentuj

Bo nie sa. Na wykresie impedancji oraz przy pomiarze tunelu wyszly rozne strojenia. To jest niezle pokrecone. Juz nawet nie chcialo mi sie tej impedancji weryfikowac.....

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                Bo nie sa. Na wykresie impedancji oraz przy pomiarze tunelu wyszly rozne strojenia. To jest niezle pokrecone. Juz nawet nie chcialo mi sie tej impedancji weryfikowac.....
                                poczekam co powie pan killer

---------- Post dodany o 19:19 ---------- Poprzedni post o 22:32 ----------

przekonująco odpisał mi sądzony tu killer , wygładzanie klientom wysyła 1/24 a nie 1/1 , większość producentów wygładza na 1/12 , całe zestawy pokazuje do wglądu z większym wygładzaniem, pojedyncze głośniki z mniejszym .
                                nie będę zabierał już cennego czasu sobie i forumowiczom , a gry się odezwę to z propozycją pomiaru i jego tutaj prezentacji.

Skomentuj

Patrzac na pomiar z pracy wylotu basrefleksu mozna powiedziec, ze efektywnosc portu nie jest dostosowana do efektywnosci glosnika. Albo to celowy zabieg na pokazanie "ilosci" basu albo blad w analizie pomiaru, wynikajacy z braku wiedzy w tym temacie.

Skomentuj

to ma byc pomiar z wyrownaniem do 1/24oct?
                                    To chyba jakis zart :/
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jak uda mi się zebac siły to zmierzę porządnie ARNy + SC10N ze zwrotką od Killera znaczy jego projekt a moje wykonanie

Skomentuj

To nie jest pomiar glosnika dayton rs180. Wystarczy spojrzec tutaj: http://www.zaphaudio.com/ZDT3.5-FR-IMP-individual.gif . Niebieski to pomiar glosnika niskotonowego gdzie powyzej 5Khz widac ladna szczotke. Z poczatku sadzilem, ze to wygladzanie tak zadzialalo, mylilem sie, teraz wiem, ze te wykresy nie sa od tych glosnikow. Jawna kpina. Niemniej wykresy sa tutaj niepotrzebne, sama zwrotnica swiadczy o sporej niekompetencji.

Skomentuj

Tak , basreflex w pomiarach nie był dostosowany do efektywności głośników rs 180-4 . Kupiłem w markecie efektownie wyglądające kolumny , sprzedałem z nich głośniki i zwrotnice . Obudowę wzmocniłem solidnie od środka / po pomiarach jeszcze solidniej / , na front dodałem jeszcze jeden gruby front tak że teraz ma ponad 3 cm.
                                          Zamówiłem odpowiednie głośniki i zwrotnice u kilera , i jestem zadowolony z dźwięku nie tylko wyglądu.

---------- Post dodany o 08:47 ---------- Poprzedni post o 08:04 ----------

poza tym cały czas mówi się tutaj o rs 180 a rs180s-8 to całkiem inny głośnik niż rs180-8 czy rs180-4 .
                                          Jeśli znajdzie się ktoś kto mi powie że to nie gra , to od razu poproszę na forum o pomiary i je udostępnię . Żegnam

Skomentuj

Czaruję...
                                          X