Niestety robiłem tylko z 1 metra bo to nie SW tylko pomiar na karcie MLS pozyczonej z uczelnii....
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
[OSTRZEŻENIE] zwrotnice by killer
Collapse
X
-
Ciekawe po co ten idiotyczny kondensator 0.68 uF na basie:)
Sam schemat jest ok, kontrukcja filtrów jest dobra ;-)
Yoshi jak by sie odwróciło to charka pewnie i tak by byla zapadnięta albo by sie przesuneło wszystko w którąś stronę ;-) nie mam już możliwości odwrócenia fazy bo zwrotki już poszły na części do nowych ;-)
BTW co powiesz o tym podbiciu wysokotonowca na 1-2 khz?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez RfckCiekawe po co ten idiotyczny kondensator 0.68 uF na basie:)
Zamieszczone przez RfckYoshi jak by sie odwróciło to charka pewnie i tak by byla zapadnięta albo by sie przesuneło wszystko w którąś stronę
Zamieszczone przez RfckBTW co powiesz o tym podbiciu wysokotonowca na 1-2 khz ?
Może zaczniemy brać pieniądze za wypuszczanie "service packów" do zwrotek killera LOL :lol:
Skomentuj
-
Wiesz no windowsa tez wypadałoby zrobić od nowa , chociażby viste a Service packow narobili sporo
[ Dodano: 2009-12-02, 22:28 ]
Zauważyłem pewną prawidłowość w zwrotkach kilera, chyba sie troche boi zeby nei bylo podbicia na podziale to zawsze je rozsuwa ( w teori całkiem mądre) szkoda że zawsze za daleko i są dziury w podziale ;-)
Ta zwrota jest chociaz konstrukcyjnie ok, ale jak ja widziałem tą zwrotnicę do 3way i filtr na średniotonowym to przez chwile pomyślałem że to jakiś magiczny uklad kompensacji ;-)
Pozatym filtr na sredni byl czesciowo skopiowany z jakiejs zwrotki troelsa bo miał ten glosnik w jakiejs konstrukcji ;-)
Skomentuj
-
Widzę że sklep P.K sie rozwija... http://zap-audio.pl/sklep/ chyba mało ludzi trafiło do tego tematu.
Skomentuj
-
Mówiliśmy, że będzie artykuł na temat zwrotnic zaprojektowanych z kalkulatora, proszę o to artykuł http://www.akustyk.ayz.pl/kalk.html#...ica_kalkulator
Skomentuj
-
piku16 nie przejmuj się, pegelmesser tak zawsze... co nie znaczy, że trzeba mu to wybaczyć...
Artykuł fajny, dobrze, że powstał. Tylko moim zdaniem mogłeś trochę bardziej rozwinąć czym się kierować przy projektowaniu jeśli natrafiamy na jakiś problem. Chodzi mi o to, że w momencie gdy pojawia się jakiś "problem" na wykresie charki (typu góra, dołek, za niska impredancja...) to w którą stronę mam iść. Czy są jakieś wskazówki typu "w takiej i takiej sytuacji lepiej przenieść podział w dół albo wstawić jakiś korektor". Nie wiem czy w ogóle są tego typu wytyczne bo wydaje mi się, że tutaj potrzebne jest indywidualne podejście do konkretnej sytuacji ale przyszło mi coś takiego na myśl więc piszę
Ostatnio złożyłem sobie system pomiarowy, w tej chwili robię pomiary testowe różnych głośników i wydaje się, że wszystko działa OK. W związku z tymi moimi "zabawami w konstruktora" :razz: tematem jestem żywo zainteresowany
Skomentuj
-
Zamieszczone przez n_omyzspegelmesser napisał/a
Killer pisał go? Widac ze fachowiec!
Zamieszczone przez dabylpiku16 nie przejmuj się, pegelmesser tak zawsze... co nie znaczy, że trzeba mu to wybaczyć...
Artykuł fajny, dobrze, że powstał. Tylko moim zdaniem mogłeś trochę bardziej rozwinąć czym się kierować przy projektowaniu jeśli natrafiamy na jakiś problem. Chodzi mi o to, że w momencie gdy pojawia się jakiś "problem" na wykresie charki (typu góra, dołek, za niska impredancja...) to w którą stronę mam iść. Czy są jakieś wskazówki typu "w takiej i takiej sytuacji lepiej przenieść podział w dół albo wstawić jakiś korektor". Nie wiem czy w ogóle są tego typu wytyczne bo wydaje mi się, że tutaj potrzebne jest indywidualne podejście do konkretnej sytuacji ale przyszło mi coś takiego na myśl więc piszę
Pozatym każdy kto ma do dyspozycji pomiary nie bedzie robił jej kalkulatorem, a osoba licząca kalkulatorem nie posiada/nie umie obsłużyć sprzętu pomiarowego i nawet nie widzi co robi, ja chciałem wam pokazać co sie dzieje w takim przypadku.
Skomentuj
Skomentuj