Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[OSTRZEŻENIE] zwrotnice by killer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Niestety robiłem tylko z 1 metra bo to nie SW tylko pomiar na karcie MLS pozyczonej z uczelnii....

Skomentuj

Szkoda, mogłęś w analogiczny sposób zrobić głośniki po kolei to chyba nie problem :)
      W każdym razie nie jestem zdziwiony :)

Skomentuj

Do jakich głośników ta zwrotka jest?

hehe może w końcu ludzie zaczną brać te pomiary do "siebię" i zobaczą co takiego proponuje im P.K.

Skomentuj

ARN188 + sc10n

Skomentuj

Jakby w zwrotnicy którą mierzył Rfck obrócić fazę jednego głośnika to odziwo prawie by działała :wink: . Czyli na zasadzie, ze ślepej kurze czasem też coś sie trafi.

Skomentuj

Yoshi_80, a czy mógłbyś zerknąć na poprawność tej zwrotki od killera ??

O ile dobrze pamiętam to ten schemat. Może też wystarczy zmienić polaryzację SC10N :)

Skomentuj

Ciekawe po co ten idiotyczny kondensator 0.68 uF na basie:)

Sam schemat jest ok, kontrukcja filtrów jest dobra ;-)

Yoshi jak by sie odwróciło to charka pewnie i tak by byla zapadnięta albo by sie przesuneło wszystko w którąś stronę ;-) nie mam już możliwości odwrócenia fazy bo zwrotki już poszły na części do nowych ;-)
                BTW co powiesz o tym podbiciu wysokotonowca na 1-2 khz ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                  BTW co powiesz o tym podbiciu wysokotonowca na 1-2 khz
                  U mnie ?? To mniej więcej na ile jest ustalony podział ??

Skomentuj

Nie ;-) na zwrocie Kilera na poprzedniej stronei o której pisał yoshi :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                      Ciekawe po co ten idiotyczny kondensator 0.68 uF na basie:)
                      Bo tak pewnie wyliczył kalkulator i killerowi wyszło, że jak zestawi te dwa kondy to bedzie miał wartość pojemnosci jak z kalkulatora

Zamieszczone przez Rfck
                      Yoshi jak by sie odwróciło to charka pewnie i tak by byla zapadnięta albo by sie przesuneło wszystko w którąś stronę
                      Wydaje mi się, że jednak by sie troche podniosło, rów jest na tyle duży, że po obróceniu moze być tylko lepiej hehe. Chociaż i tak pewnie bedzie nadal lipa.

Zamieszczone przez Rfck
                      BTW co powiesz o tym podbiciu wysokotonowca na 1-2 khz ?
                      Z początku myślałem ze to bład pomiaru, jeżeli jednak nie to ja nie wiem jak mu się to udało zrobić.

Może zaczniemy brać pieniądze za wypuszczanie "service packów" do zwrotek killera LOL :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                        Może zaczniemy brać pieniądze za wypuszczanie "service packów" do zwrotek killera LOL
                        Dobry pmysł bylibyśmy bogaci, P.K troche tych "zwrotek" zrobił.

Skomentuj

no ale to trzeba by zrobic te zwrotnice od nowa a nie modyfikowac :P

Skomentuj

Wiesz no windowsa tez wypadałoby zrobić od nowa , chociażby viste a Service packow narobili sporo

[ Dodano: 2009-12-02, 22:28 ]
                            Zauważyłem pewną prawidłowość w zwrotkach kilera, chyba sie troche boi zeby nei bylo podbicia na podziale to zawsze je rozsuwa ( w teori całkiem mądre) szkoda że zawsze za daleko i są dziury w podziale ;-)

Ta zwrota jest chociaz konstrukcyjnie ok, ale jak ja widziałem tą zwrotnicę do 3way i filtr na średniotonowym to przez chwile pomyślałem że to jakiś magiczny uklad kompensacji ;-)

Pozatym filtr na sredni byl czesciowo skopiowany z jakiejs zwrotki troelsa bo miał ten glosnik w jakiejs konstrukcji ;-)

Skomentuj

Widzę że sklep P.K sie rozwija... http://zap-audio.pl/sklep/ chyba mało ludzi trafiło do tego tematu.

Skomentuj

Bo zawsze znajdzie się ktoś kto ucieszy się jak za niego wszystko zrobią...

Skomentuj

I?

Skomentuj

I jest gluchy, ważniejszy ten co pomógł niż ten co ma wiedzę :)

Skomentuj

Mówiliśmy, że będzie artykuł na temat zwrotnic zaprojektowanych z kalkulatora, proszę o to artykuł http://www.akustyk.ayz.pl/kalk.html#...ica_kalkulator

Skomentuj

piku16 nie przejmuj się, pegelmesser tak zawsze... co nie znaczy, że trzeba mu to wybaczyć...

Artykuł fajny, dobrze, że powstał. Tylko moim zdaniem mogłeś trochę bardziej rozwinąć czym się kierować przy projektowaniu jeśli natrafiamy na jakiś problem. Chodzi mi o to, że w momencie gdy pojawia się jakiś "problem" na wykresie charki (typu góra, dołek, za niska impredancja...) to w którą stronę mam iść. Czy są jakieś wskazówki typu "w takiej i takiej sytuacji lepiej przenieść podział w dół albo wstawić jakiś korektor". Nie wiem czy w ogóle są tego typu wytyczne bo wydaje mi się, że tutaj potrzebne jest indywidualne podejście do konkretnej sytuacji ale przyszło mi coś takiego na myśl więc piszę

Ostatnio złożyłem sobie system pomiarowy, w tej chwili robię pomiary testowe różnych głośników i wydaje się, że wszystko działa OK. W związku z tymi moimi "zabawami w konstruktora" :razz: tematem jestem żywo zainteresowany

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                                          pegelmesser napisał/a
                                          Killer pisał go? Widac ze fachowiec!
                                          Ja go pisałem, masz czymś problem czy jak zawsze pokazujesz swoje szczeniackie zagrania i nikłą wiedzę ?

Zamieszczone przez dabyl
                                          piku16 nie przejmuj się, pegelmesser tak zawsze... co nie znaczy, że trzeba mu to wybaczyć...

Artykuł fajny, dobrze, że powstał. Tylko moim zdaniem mogłeś trochę bardziej rozwinąć czym się kierować przy projektowaniu jeśli natrafiamy na jakiś problem. Chodzi mi o to, że w momencie gdy pojawia się jakiś "problem" na wykresie charki (typu góra, dołek, za niska impredancja...) to w którą stronę mam iść. Czy są jakieś wskazówki typu "w takiej i takiej sytuacji lepiej przenieść podział w dół albo wstawić jakiś korektor". Nie wiem czy w ogóle są tego typu wytyczne bo wydaje mi się, że tutaj potrzebne jest indywidualne podejście do konkretnej sytuacji ale przyszło mi coś takiego na myśl więc piszę
                                          Widzisz temat artykułu ? To nie jest artykuł o projektowaniu zwrotnicy ale pokazujący że zwrotnica wykonana kalkulatorem jest do dupy , pokazałem jak niedokładne jest liczenie zwrotnicy kalkulatorem, pokazałem pomiary i działanie zwrotnicy, a Ty wyskakujesz że nie ma opisu jak z tym walczyć, pewnie że nie ma i nie będzie. Nie wiem czy zauważyłeś że napisałem wyraźnie i to z CAPS LOCKIEM że NIE POLECAM projektowania zwroty kalkulatorem więc jeśli pokazałbym jak z tym walczyć to zaprzeczyłbym sam sobie.
                                          Pozatym każdy kto ma do dyspozycji pomiary nie bedzie robił jej kalkulatorem, a osoba licząca kalkulatorem nie posiada/nie umie obsłużyć sprzętu pomiarowego i nawet nie widzi co robi, ja chciałem wam pokazać co sie dzieje w takim przypadku.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X