Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[OSTRZEŻENIE] zwrotnice by killer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Charakterystyka nawet ok, może nie w normach HiFi, ale jest naturalne podbicie basu, co IMHO powinno odbić się na "oryginalnym" brzmieniu tego kompletu. Bass-reflex rzeczywiście on miał za krótki, ta impedancja przypomina te z chińskich (nadmiar basu, ale nie tego prosto z głośnika, przez co może trochę dudnić), po wymianie tunelu powinno być ok. Trochę duże wygładzanie

Skomentuj

A ja powiem tak, możemy sobie jeździś po Killerze, ALE...
      ale czas leci, informacji żeby nauczyć się pomiarów oraz projektować zwrotki jest od groma, Killer mógł się tego spokojnie nauczyć. Co więcej, na sieci jest od groma dobrych zwrotek do różnych głośników i Killer się nimi pewnie posiłkuje. To jak zaczynał to już pewnie historia...a to jak działa teraz to już pewnie inna bajka. Otworzył sklep audio, z tego co czytałem obsługa jest całkiem spoko. Gość na pewno się rozwija i robi swoje...trochę więcej pokory. Bo większość osób, które pisze w tym wątku nigdy pewnie nie słyszało jego zwrotek, nawet tych z początku.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Temat ma prawie 3 lata - fajnie byłoby aby ktoś jednak mógł pomierzyć ten jego zestawik do sprawdzenia jak to naprawdę teraz wygląda (3 lata to jak przedmówca mówi ogrom czasie do nauki a tym bardziej jak się w tym siedzi biznesowo).

Skomentuj

Fakt jest taki że grają dobrze a obsługa sklepowa jest bardzo dobra , ceny też ok.
          Poza tym po oglądnięciu zdjęć jego pomieszczenia pomiarowego wątpię czy któryś z szanownych forumowiczów ma takie zaplecze.

Skomentuj

To pokaż tę fotkę, bo ja mogę Ci pokazać fotki komory akustycznej gdzie robię pomiary i zwątpisz w swoje wątpliwości.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

nie wiem czy mogę te fotki tutaj pokazać tym bardziej że stoi tam czyjaś kolumna , wypasiona w chyba vify i rozszerzająca się w dół

Skomentuj

zaglądam sobie na forum-czy coś interesującego-nowego

a tu znowu kolejna dyskusja typu: Forumowi zakompleksieni starzy bywalcy kontra reszta świata-wszystko co nie "moje" jest do "dupy"

---------- Post dodany o 21:58 ---------- Poprzedni post o 21:50 ----------

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                Zaawansowany Donator Dołączył grudzień 2008 Skąd Łódź Postów 1 600 Czas online 58 d 5 g 25 m To pokaż tę fotkę, bo ja mogę Ci pokazać fotki komory akustycznej gdzie robię pomiary i zwątpisz w swoje wątpliwości.
                czytam cytat"-myśle jakiś znawca
                58dni online na tym forum-na innych pewnie podobnie,2 miesiące ile w tym czasie można zrobić pożytecznych rzeczy

---------- Post dodany o 22:00 ---------- Poprzedni post o 21:58 ----------

http://diyaudio.pl/showthread.php/19...-way-by-LuSzTi

myślę poczytam sobie jego post z info

---------- Post dodany o 22:06 ---------- Poprzedni post o 22:00 ----------

czytam-dużo przechwalania się-chaotyczna koncepcja budowy zestawu-zmiany konfiguracji w trakcie itp.
                46 wpis w poście zaczyna pokazywać pomiary a tu co widzę same trójkąty-jakaś prośba o pomoc bo sprzęt nie działa-informacja że przenosi się do innego pokoju w domu

Skomentuj

Zauważ, że ja akurat do Killera nic nie mam, uważam, że się rozwija i to co było na początku tematu teraz już pewnie nie ma miejsca.
                  Ale wkurza mnie takie gadanie:
                  Zamieszczone przez prophet064 Zobacz posta
                  Poza tym po oglądnięciu zdjęć jego pomieszczenia pomiarowego wątpię czy któryś z szanownych forumowiczów ma takie zaplecze.
                  Bo ja akurat mogę wykorzystywać do pomiarów komorę wibroakustyki Politechniki Łódzkiej i przy umiejętnym jej wykorzystaniu można zrobić naprawdę rewelacyjne pomiary.
                  Łatwo na forum generalizować....gorzej jak się nie ma racji.

Zamieszczone przez LEGENDA Zobacz posta
                  czytam-dużo przechwalania się-chaotyczna koncepcja budowy zestawu-zmiany konfiguracji w trakcie itp.
                  46 wpis w poście zaczyna pokazywać pomiary a tu co widzę same trójkąty-jakaś prośba o pomoc bo sprzęt nie działa-informacja że przenosi się do innego pokoju w domu
                  To czytaj dalej....bo na razie trolujesz a sam nic nie pokazałeś.

Skomentuj

83 wpis w poście-pomiary zostały przeniesione do jakieś komory akustycznej-wykresy zaczynają przypominać cokolwiek-znawca odróżni ze to pomiary głośników-ale do czytelności to im daleko do tego jakieś piki itp.

---------- Post dodany o 22:11 ---------- Poprzedni post o 22:09 ----------

w między czasie ktoś tak krzyczy żeby kartę muzyczną zmieniać, co chwile resetować i odłączać system pomiarowy a być może zacznie działać albo i nie
                    to w tej komorze akustycznej nie mieli profesjonalnego systemu pomiarowego- po co komu komora bez sprzętu pomiarowego ??

---------- Post dodany o 22:12 ---------- Poprzedni post o 22:11 ----------

99. wpis - jest nowy mikrofon - w życiu nie widziałem takiego mikrofonu pomiarowego a widziałem ich dziesiątki - nawet super kierunkowe mikrofony estradowe nie wyglądają tak

---------- Post dodany o 22:13 ---------- Poprzedni post o 22:12 ----------

a ten statyw od aparatu

---------- Post dodany o 22:16 ---------- Poprzedni post o 22:13 ----------

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                    Bo ja akurat mogę wykorzystywać do pomiarów komorę wibroakustyki Politechniki Łódzkiej i przy umiejętnym jej wykorzystaniu można zrobić naprawdę rewelacyjne pomiary. Łatwo na forum generalizować....gorzej jak się nie ma racji.
                    właśnie w poście widać jakie pomiary tam potrafisz zrobić-wynająć studio w instytucie naukowym każdy potrafi za pieniądze lub za loda
                    tylko chwalić się tym-to tak jakbyś się chwalił ze znasz kogoś kto sobie kupił wypasioną furę

Skomentuj

Ale wkurza mnie takie gadanie:

Bo ja akurat mogę wykorzystywać do pomiarów komorę wibroakustyki Politechniki Łódzkiej i przy umiejętnym jej wykorzystaniu można zrobić naprawdę rewelacyjne pomiary.
                      Łatwo na forum generalizować....gorzej jak się nie ma racji.

Proszę zażyć coś antywkurzeniowego , nie warto się spinać.

Skomentuj

dalej już mi się nie chce czytać i cytować
                        do Luszti nic nie mam - przepraszam jeśli w jakikolwiek sposób uraziłem - chciałem jedynie pokazać na najbliższym temu postowi przykładzie poziom 99% ludzi na forum
                        potrafią się tylko chwalić, bezmyślnie kopiować, i krytykować wszystko co nie dotyczy ich i ich znajomych. A tym bardziej jeśli ktoś stara się bardziej od nich

---------- Post dodany o 22:23 ---------- Poprzedni post o 22:20 ----------

Luszti przynajmniej potrafi się zachować wtedy kiedy tego sytuacja wymaga w przeciwieństwie do innych

swoją drogą tych najbardziej znudzonych zapraszam do analizy niektórych tekstów na tym forum i nie tylko

apeluje - chcecie aby forum pełniło swoją rolę właściwą - a nie było garażowym kółkiem adoracji wzajemnej - a wszystko co za kółkiem to fee. to drodzy forumowiczę zastanówcie się nad sobą

Skomentuj

Legenda, ale po co ta agresja, jak ktoś ma możliwość mierzenia profesjonalnie na uczelni, to czemu nie ?

I nikt tutaj nie skacze na kilera, może właśnie projektuje już wszystko zgodnie ze sztuką, to by było właśnie dobrze, po to się uczymy aby się doskonalić chyba

Skomentuj

bo za jakiś czas na forum pozostanie tylko stado "baranów" - przytakujące i kopiujące bezmyślnie wszystko co piszą i mówi między sobą wyżej wymienieni członkowie kółka
                            jeśli kogoś uraziłem to przepraszam - nie miałem takiego zamiaru. na forum zaglądnę pewnie ponownie dopiero jak zapomnę panujący tu klimat i przy okazji zapomnę swój login i będę musiał tworzyć nowy aby coś napisać:)
                            dobranoc

Skomentuj

przepraszam jeśli w jakikolwiek sposób uraziłem
                              wynająć studio w instytucie naukowym każdy potrafi za pieniądze lub za loda
                              Nie, wcale nie uraziłeś....

właśnie w poście widać jakie pomiary tam potrafisz zrobić
                              A jakbyś czytał ze zrozumieniem to byś pewnie zrozumiał, że w wątku nie ma pokazanego żadnego pomiaru z komory. Ale Ty już potrafisz wyciągnąć wnioski z pomiarów, których nie widziałeś.

---------- Post dodany o 21:35 ---------- Poprzedni post o 21:28 ----------

bezmyślnie kopiować
                              No i pokaż mi czego kopią jest mój projekt? Z chęcią zobaczę protoplastę mojego projektu, z którego kopiuję...

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                Panowie jeszcze jedno zdanie nie dotyczące tematu zwrotnic Killera i posypią się ostrzeżenia.
                                Przypominam też o tagu offtopic!
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Legenda. Dlaczego podchodzisz tak emocjonalnie do tego że ktoś mówi źle o Panu Killerze? Zrobił ci zwrotnice która ci się podoba, fajnie że jesteś zadowolony i fajnie że się z tym z nami podzieliłeś. Ale każdy ma prawo do wypowiadania swoich opini. Niestety jego zła sława pozwala na takie a nie inne domysły. Próbujesz tu wszystkich teraz przekonać że killer to super fachowiec, robiąc to w bardzo nieumiejętny i chamski sposób.

Skomentuj

cytuje

""A jakbyś czytał ze zrozumieniem to byś pewnie zrozumiał, że w wątku nie ma pokazanego żadnego pomiaru z komory. Ale Ty już potrafisz wyciągnąć wnioski z pomiarów, których nie widziałeś.""

w wpisie numer 83 89 itd. wyraźnie piszesz ze pomiary wykonane w komorze - to taki zwyczaj na forum kłamać ile wlezie ??

Skomentuj

Nie na temat...
                                      w wpisie numer 83 89 itd. wyraźnie piszesz ze pomiary wykonane w komorze - to taki zwyczaj na forum kłamać ile wlezie ??
                                      Fakt, pomiary z wpisu 83 są z komory. Zapomniałem o nich. Zwracam honor. Ale wyciągasz wnioski o jakości pomiarów z pomiarów, które są opisane jako błędne z powodu problemów ze sprzętem. Pomyśl sam - czy to ma sens? Czy ja powinienem wyciągać wnioski o Tobie na podstawie dyskusji, gdzie piszesz tak:

wynająć studio w instytucie naukowym każdy potrafi za pieniądze lub za loda

Skomentuj

Biorąc to pod uwage i słysząc jak grają nie zdecyduje się na pomiary "domowe"
                                        Przypomnę może, że to Ty sam wyszedłeś z propozycją udostępnienia swoich kolumn do pomiarów - przecież nikt od Ciebie tego nie wymagał. To, że wykonujemy pomiary "w swoich domach" o niczym nie świadczy - a przynajmniej nie świadczy źle. Wszystko opiera się na odpowiednim ich wykonaniu i odpowiedniej interpretacji otrzymanych wyników. Dla oceny samej zwrotnicy tak naprawdę nie ma znaczenia, czy pomiary zostaną wykonane w odpowiednio przygotowanym pokoju o powierzchni 30m2 czy w komorze bezechowej - odnosząc się do tego faktu ujawniasz niestety, że nie do końca orientujesz się w temacie wykonywania tych pomiarów. Dlatego nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia w jakich warunkach i w jakim pomieszczeniu Killer wykonuje swoje pomiary i zdjęcie jego pomieszczenia nie jest mi w najmniejszym stopniu potrzebne. Dodam jeszcze, że pomieszczenie to, jakie by ono nie było, wcale nie będzie usprawiedliwieniem lub potwierdzeniem czegokolwiek - a już na pewno nie umiejętności projektowania zwrotnic osoby wykonującej wspomniane pomiary.

Kolejna sprawa to wykresy, które zamieściłeś. Same w sobie są OK i właściwie niewiele można im zarzucić, ale tak naprawdę nie pokazują nam one pracy Twojej zwrotki. Fakt, impedancja wygląda "normalnie" i charakterystyka sumy jest "liniowa" - niemniej jednak mogę pokazać Ci szereg takich wykresów, które jednak nie będą świadczyć o dobrze zaprojektowanej zwrotnicy. Akurat uzyskanie "liniowej charakterystyki" sumy całej kolumny nie jest jakimś wielkim problemem.

Fakt jest taki że grają dobrze a obsługa sklepowa jest bardzo dobra , ceny też ok.
                                        Nikt nie jeździ tutaj po Killerze ad personam (no, może są wyjątki - może nawet sam coś tam napisałem w ten deseń). Sam dokonywałem kilku zakupów głośników w jego sklepie, wymieniliśmy kilka maili, ze dwa razy rozmawiałem z nim telefonicznie - bardzo miły i uprzejmy człowiek. Od strony handlowej oceniam go na 10 (w skali od 1 do 10 ). NIe zmienia to faktu, że pod względem zwrotnic dał tyłka na całej linii. Jeśli teraz jego zwrotki są poprawnie projektowane, co w najprostszy sposób można poprzeć odpowiednimi pomiarami,to OK. Szczerze mówiąc ucieszyłbym się z tego faktu i przyklasnął jako jeden z pierwszych. Przyznaj jednak, że cała wynikła tutaj sytuacja (którą nota bene sam wywołałeś - chodzi mi o Twój pierwszy post z soboty) raczej mu nie pomaga, wręcz szkodzi. Więc albo pokazujesz, że masz jaja na miarę samca alfa i idziesz w wypełnienie złożonej przez siebie na forum deklaracji, albo cała ta sytuacja to zwykła popierdółka, która tak naprawdę szkodzi osobie, którą chyba chciałeś wziąć w obronę.

Skomentuj

Piszę z pracy więc krotko. Oczywiście chciałem pochwalić killera , a propozycja pomiaru wydała mi się ciekawa bo czemu nie. Nie podejrzewam że kol. dabyl podłączy tani mikrofon do analogowego wejścia w komputerze i będzie robił pomiary,choć nie wiem jakim sprzętem dysponuje. Po wymianie maili z killerem doszedłem do wniosku że jego warunki pomiarowe są nieporównywalnie lepsze niż domowe. Nie biorę udziału w zawodach - kto jest większym fachowcem , wykresy które mam wyglądają dobrze , a po pomiarach poprawiłem co miałem poprawić . Nie jestem fachowcem i interpretacja może polegać na wmawianiu mi czegoś co niekoniecznie jest prawdziwe. Najważniejsze jest to co słychać , wg. mnie jest dobrze.
                                          Co do samca alfa to kolega dabyl chwycił mnie za jaja , ja wolałbym za serce

Skomentuj

Czaruję...
                                          X