Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[OSTRZEŻENIE] zwrotnice by killer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bo w TLka to takie kłopotliwe ustrojstwo. Z jednej strony należałoby dobrze wytlumić przestrzeń za głośnikiem zeby nie było problemu odbić i rezonansów na średnim pasmie a z drugiej strony jak wytłumisz to ci osłabi działanie tunelu. Jak na moje oko patrząć wyłącznie od strony średnich tonów to tam jest licho i jest ryzyko że sporo może wrócić do głośnika bo to co masz nalepione, jakiś 2-3mm filtc to naprawdę niewiele.

Skomentuj

Zostaw takie wytlumienie jakie wg. Ciebie gra najlepiej. To fakt, ze powinno byc go wiecej ( szczegolnie kiedy glosnik ma wysoki Qts ). Sprobuj jeszcze wypelnic caly tunel welna owcza, owata lub czyms podobnym. W przypadku kiedy potrzeba sporego tlumienia rezonansow, materialy wlokniste lepiej sobie radza niz gabka. Musisz poprobowac i odsluchac kazda wersje, tylko jest tu tez pewien haczyk: nie masz mozliwosci wspomagania sie pomiarami, to tez moze dojsc do sytuacji, w ktorej tunel i glosnik beda pracowac bardzo dobrze, ale poziom kompensacji Baffle step bedzie zbyt maly, co spowoduje wrazenie niedostatecznej ilosci basu. Bas oczywiscie bedzie dobry, ale bedzie "zagluszany" przez bardziej efektywna reszte pasma czestotliwosci.
      To kolejny dowod na to, ze zwrotnice na zamowienie nie sa zbyt dobrym pomyslem. Lepiej poswiecic troche czasu i naprawde mala garstke pieniedzy na podstawowy, wlasny system pomiarowy. Nauka nie jest trudna, tutoriali jest duzo.

Skomentuj

a zastosowanie wytłumienia o innej gęstości?
        średnie tony to nie bas i to są inne częstotliwości drgania więc różne materiały tłumiące będą inaczej tłumić te pasma

Skomentuj

Zeby gabka tlumila dobrze srednie i wyzsze tony, to musialaby miec wieksza gestosc. Z drugiej strony stosujac takie materialy bedziemy mieli problem z efektywnoscia najnizszego basu, ktory jest wrazliwy na zmiany materialow, mimo ze dlugosc fali jest bardzo duza. Niestety tak juz jest, ze dwudrozna konstrukcja na linii transmisyjnej jest najbardziej upierdliwa.

Skomentuj

wyobrażam sobie, że odpowiednio cięty niskotonowy nie wymaga zbyt dużej ilości wytłumienia w tunelu?

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
              wyobrażam sobie, że odpowiednio cięty niskotonowy nie wymaga zbyt dużej ilości wytłumienia w tunelu?
              Źle sobie wyobrażasz, no chyba, że chcesz go ciąć trochę powyżej 100Hz, ale i tak musisz wytłumić granie w fazie.
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...
                wyobraziłem sobie go jako subwoofer, chociaż cięcie tak nisko było by nieopłacalne, chyba że aktywnie
                w zasadzie to jest offtopic, rozmowy o TL można by gdzieś indziej przenieść

Skomentuj

kolumny w markecie z przeceny kupiłem za 300 zł , z czego wnętrzności sprzedałem za 150 zł , warto było włożyć do środka dodatkowe elementy z mdf i dodatkowy front , nowe dobre głośniki i zwrotnice , a za same półokrągłe panele / w piano black-u / przykrywające śruby głośników które od razu miałem , stolarz chciał co najmniej 500 zł . Ten frontowy element i okazja zdecydowały że nie robiłem prostych skrzyń.

Skomentuj

Panowie, widzieliscie na stronce Killera zdjecia studia pomiarowego?

Skomentuj

Mówisz o tym?:
                      http://zap-audio.pl/sklep/index.php?...roducts_id=683

Ciekawe te pomiary. Ostatnio bawiłem się w sporym pomieszczeniu wytłumionym całym gąbką i pomiary i tak nie wychodziły zbyt rewelacyjnie. Sama taka gąbka w takim kształcie chyba wszystkiego nie zrobi. Studio pomiarowe Tonsila i nie tylko miały co innego na ścianach - to nie były piramidki, specjalnie uformowane kliny układane naprzemiennie:

No i były one znacznie dłuższe - ok 50cm.

Być może Killer rozwiązał to inaczej i coś tam jeszcze jest. Widać, że się rozwija...choć komora jest tylko narzędziem i nie zapewnia dobrze wykonanej konstrukcji.
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie no, wiadomo, ze nie ma co porownywac do komory. U Killera to po prostu jakie spomieszczenie z gabkami na scianach, cos tam da ale basu i tak w tym sie nie zmierzy poprawnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                          Mówisz o tym?:
                          Ciekawe te pomiary. Ostatnio bawiłem się w sporym pomieszczeniu wytłumionym całym gąbką i pomiary i tak nie wychodziły zbyt rewelacyjnie. Sama taka gąbka w takim kształcie chyba wszystkiego nie zrobi. Studio pomiarowe Tonsila i nie tylko miały co innego na ścianach - to nie były piramidki, specjalnie uformowane kliny układane naprzemiennie:
                          No i były one znacznie dłuższe - ok 50cm.
                          Być może Killer rozwiązał to inaczej i coś tam jeszcze jest. Widać, że się rozwija...choć komora jest tylko narzędziem i nie zapewnia dobrze wykonanej konstrukcji.
                          Nie chce mi się teraz szukać ale w necie i na tym forum albo na audiostereo.pl ktoś zamieścił adres do strony zagranicznego wschodzącego producenta kolumn z pogranicza hi-endu. Jego "studio" pomiarowe to był kąt hali produkcyjnej wyklejony piramidkami na trzech ścianach i suficie oraz mikrofon na długiej rurce przyklejony do statywu fotograficznego.
                          Jak z tego wnioskować, tak też można zrobić dobrze i jeszcze sprzedawać za duże pieniądze.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                            Nie chce mi się teraz szukać ale w necie i na tym forum albo na audiostereo.pl ktoś zamieścił adres do strony zagranicznego wschodzącego producenta kolumn z pogranicza hi-endu. Jego "studio" pomiarowe to był kąt hali produkcyjnej wyklejony piramidkami na trzech ścianach i suficie oraz mikrofon na długiej rurce przyklejony do statywu fotograficznego.
                            Jak z tego wnioskować, tak też można zrobić dobrze i jeszcze sprzedawać za duże pieniądze.
                            Oczywiście, że też się da. Moje pomiary TL'ek robiłem w komorze bo najzwyczajniej mogłem. Ale i bez tego dałoby radę to zrobić. Trzeba tylko trochę pogłówkować. Jak już pisałem, komora to tylko narzędzie. Nie jest warunkiem koniecznym do zrobienia dobrych a nawet bardzo dobrych kolumn, choć parę spraw upraszcza.

Skomentuj

Pozwolę sobie skopiować i wrzucić moją wypowiedź z innego wątku w bardziej właściwe miejsce.

(...) pomiary w Zap-Audio. Za namową moich kolegów chciałem wysłać swoje kolumny na pomiary i ewentualne przeprojektowanie do Prudnika aby samemu sprawdzić jego usługi. W wolnej chwili postanowiłem trochę po-googlować i znalazłem wiele nawzajem wykluczających się informacji na ten temat. W tym także batalie portalu Diyakustyk przeciwko Zap-Audio. Idąc tym tropem znalazłem wpis jakiegoś zdenerwowanego klienta który szybko wylądował w koszu . Luknijcie

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2496747.html

Sam już nie wiem co mam o tym myśleć - chyba jak sam się nie przekonam to nigdy nie będę wiedział (...). Może tutaj ktoś z forumowych fachowców wypowie się rzeczowo ??

zamierzam sprawdzić i podesłać kolumny do wyżej wymienionej firmy. Będę mógł po tym zabiegu zamieścić tutaj wyniki i podesłać następnie kolumny któremuś z chętnych forumowych expertów aby też wykonał pomiary do porównania.

Skomentuj

Ta komora zostala zle wykonana. Nie chce mi sie pisac co jest nie tak, niech jej wlasciciel uzyje chociaz raz mozgu. Zreszta wystarczy przyjrzec sie wykresom i widac, ze dzieki tej komorze wciaz musi uzywac laczenia wykresow z pomiarow nearfield oraz farfield
                                Ale jest juz progres u pana Adama Wiekszosc uzytkownikow tego forum osiagnela jego poziom po mniej wiecej pol roku pracy. Niestety Pan killer potrzebowal na to dobrych kilku lat, chyba nawet 5 bedzie. A wciaz daleko mu do profesjonalnego projektowania zestawow

Skomentuj

Co prawda, to prawda. Tego pomieszczenia nie można nazwac żadna komora. To po prostu jakiś pokoj z gabkami na scianie, które w rzeczywistości nic nie daja. Gdyby wylozyl wszystko panelami z welny skalnej, to jakiś efekt by był, a tak to nadal zostaje mu bramkowanie pomiaru jak w typowym pomiarze brakmowanym w typowym pokoju.
                                  Oczywiście da się taka metoda wykonywać profesjonalne pomiary, ale z komora bezechowa to nie ma nic wspólnego.

Skomentuj

I tak co by nie robił to bez bramkowania sie nie obejdzie. Najlepiej mieć po prostu duży (i wysoki) pokój. Fakt panele z grubej wełny działają znakomicie bo byłem w takim pomieszczeniu zrobionym na uczelni i faktycznie dało sie wyraźnie odczuć "cisze". Jednak i takie rozwiązanie nie jest idealne i do prawdziwej komory daleko. Tylko po co nam taka idealna komora, skoro mozemy sobie poradzić bez niej a gra nie warta świeczki. Wydać mase forsy zeby zrobic parę pomiarów na rok :lol:

Skomentuj

luknijcie http://www.youtube.com/watch?v=3e4SaWicu2k

największy polski producent kolumn w tym profesjonalnych line array, ja tam widzę gąbkę.

doczytałem ten ze specjalna pianka w połączeniu z nowymi algorytmami systemów cyfrowych może zaskoczyć efektami. bodajże na avsforum.com lub diyaudio.com

nie znalazłem w internecie w Polsce żadnego innego pomieszczenia poza komorami bezechowymi na uczelniach i instytutach państwowych.

luszti korzystał gościnnie z takiej komory - pokazywałeś gdzieś efekty ??

dopatrzyłem się także ze producenci głośników seas, eton , stx , i inni dokonują normalizowanych pomiarów z 0,5m zamiast metra a wy śmialiście się z killera kilka postów prędzej jak on opisał tak kilka ze swoich pomiarow pojedynczych głośników.
                                      zap-audio odpisało na mojego maila o koszty pomiarów gotowej kolumny 2way - 30PN termin za 2 tygodnie bo studio zajete - jak oceniacie cenę

Skomentuj

a ile to jest 30PN na polskie złotówki?

Tu nie chodzi o to co Pan Killer napisał na stronie, jak co należy wykonywać, tylko jak to wykonuje... Dlaczego Pan killer nie zaloguje sie na forum i nie przedstawi swoich chociaz jednych pomiarow aby zakonczyc ten ostrzegawczy temat? Przeciez psujemy mu reputacje tak wspaniala... :)

Skomentuj

miało być naturalnie 30PLN - właśnie napisałem do zap-audio maila z prośbą o termin wysłania kolumn. 30 złotych to nie majątek sprawdzę i się przekonam. Jestem w stanie zapłacić potem tyle samo komuś z forumowiczów może PawełS ?? za wykonanie kilku standardowych pomiarów jak chociażby taki zestaw jak na stronie zap-a ( odpowiedź częstotliwościowa w tym też pod kątami , wodospad , zniekształcenia , moduł impedancji ).
                                          Co wy na to - ale to zapewne dopiero gdzieś za 3 tygodnie po powrocie kolumny z zap-audio. a w niedalekiej przyszłości planuje jakiś droższy projekcik wtedy będziemy mogli znowu powtórzyć experyment. Wykonamy dwa projekty i filtracje i będę mógł sobie porównać w domu :). A co stać mnie :)

---------- Post dodany o 11:17 ---------- Poprzedni post o 11:04 ----------

Yoshi - bo program SW jest archaiczny i temu nie zaprzeczysz już dawno dawno nie ma aktualizacji i suportu. Zresztą wystarczy spojrzeć na wasze pomiary w tym programie - normalnie karpaty :). I mało kto zwraca uwagę, ja akurat jestem dosyć wnikliwy jak coś oglądał. Co to za skala bez poziomu dB ?? i co to za zakres pomiarów . większość pomiarów w SW zaczyna się od 500hz w góre na nawet widziałem bardzo wiele takich od 1khz w góre.
                                          W takich warunkach to można projektować 2 drożne konstrukcje w obudowie zamkniętej z wysokim podziałem bo nie widać zakresu częstotliwości niskich

"gi" - w poście http://diyaudio.pl/showthread.php/20...omiarowy/page2

zrobił czytelniejsze pomiary - mimo że to jego piersze w życiu niż większość pomiarów z SW.

ok znikam odezwę się za 2 tygodnie po powrocie z Zap-audio - bo zaraz mnie oskalpujecie za zadawanie konkretnych pytań na które zresztą nie uzyskałem zadowalających odpowiedzi

Możęcie mi dać Bana na te 2 tygodnie lub wywalać do kosza wszystko co napiszę . Bo tak najłatwiej kiedy coś wam nie pasuje :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X