Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BG7 - wzmaczek na dwie parki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

BG7 - wzmaczek na dwie parki

Witam
    Dosc dlogo nie moglem sie zdecydowac ktora wersje opublikowac (bylo ich naprawde sporo).
    Zdecydowalem sie na dosc prosty warjant w wersji ''blame''.

Stopien wejsciowy - j-fety lub BC'ki lub mpsa18, nastepnie kaskada i lustro pradowe (zupelnie jak w ksiazce p. Boba Cordella)
    Stopien napieciowy - taki jak stosowala Yamaha
    Stopien wyjsciowy - potrojny wtornik emiterowy.

Czyli generalnie nic specjalnie specjalnego :P
    Gra juz jakis czas i nawet mi sie podoba, dobra dynamika, zwarty bas, moze troche za duzo gory jak dla mnie (BG10 ktorego jeszcze nie publikowalem to kraina lagodnosci w tym temacie).
    Schemat wkleje wieczorem.
    Ponizej fotka prototypu - brakuje na plytce jeszcze sporo rzeczy.
    No i najwazniejsze, plytka bedzie w wersji DIY friendly - czyli klasyczna i prosta w budowie.

Pomiary prototypu ponizej.

OSCYLOSKOP

THD

Last edited by borys; 17.04.2014, 10:08.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
    Czyli generalnie nic specjalnie specjalnego :P
    To żeś zachęcił

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
      (BG10 ktorego jeszcze nie publikowalem to kraina lagodnosci w tym temacie).
      Rambo 10 w telewizji, patrzcie moi mili ;-)

A tak serio to super robotę odwalasz, długi czas nie było nic nowego w sumie w świecie wzmaków diy ;-)

Skomentuj

Skoro ten jest na dwie pary i bedzie diy friendly to jutro trawie pcb A juz na papierze ska 150 drukniety byl i czekal na swieta

Skomentuj

borys mógłbyś wrzucić na pcb gniazda ARK do podpięcia sygnału, zasilania i wyjścia na głośnik? Takie rozwiązanie znacznie ułatwia podłączenie :)
          Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
          Grado SR125i

Skomentuj

Obecny schemat ponizej. Jak widac bardzo prosty wzmak. Mase od konensatorow musze jeszcze poprawic i dodac troche pojemnosci tu i tam.
            Jedno pytanko, raster rezystorow przezyjecie 7mm czy dac 10mm ??
            Bedzie ARK jak trzeba.

Last edited by borys; 17.04.2014, 23:44.

Skomentuj

Daj 10mm - łatwiej będzie mniej wprawionym i/lub składającym z "przydasiów". I dla porządku, można by poprawić symbol 2SK170, bo jak ma być FET to niech będzie FET :)

Skomentuj

W miejsce feta mozna dac tez BCki lub dowolny maly tranzystor z baza w srodku.
                Nawet jak poprawie to i tak beda pytania gdzie jest dren a gdzie zrodlo - z symbolu j-feta jasno tego nie widac.

Skomentuj

A z ciekawości - jaką moc osiąga ta końcówka?

Skomentuj

Schemacik dość fajny do robienia PCB bo taki "symetryczny'' Ciekawe jak gra.

Skomentuj

Gra nawet fajnie, juz jakis miesiac. Moc to bedzie kolo 200-250w w zaleznosci od napiecia zasilania i obciazenia. Postaram sie bardzo nie nadziubdziac na plytce

Skomentuj

Proponuję dać kondensatory C11 i 12 na 100V lub 85V, bo te są na styk przy trafo 2x40v. Jak ktoś da 2x42V to na biegu jałowym + wahania sieci będzie miał więcej niż te 63V. Ja przy 2x40 mam po wyprostowaniu 2x59,8V przy 230V z sieci. Raster rezystorów lepiej 10 mm i większe odległości między elementami. Płytka może być kilka mm większa i nic się nie stanie. Nie wiem czemu jest wyścig na najmniejszą płytkę, a potem trudno wymieniać uszkodzone elementy. Ścieżki też mogą być grubsze. Te za chude też po kilku lutowaniach się odklejają i trzeba robić nowe płytki.

Bogatego zająca.

Skomentuj

Narazie wstepnie narysowalem plytke. Tranzystory przykrecane co 12.5mm raster (tak jak sa zeberka w radiatorze). Jeszcze nie wiem jak zrobic polygony w eaglu. Troche musze sie podszkolic. Otworki na przylacza beda 5.04mm wiec ark albo blaszka bedzie pasowac.
                          Rezystorki raster 10mm.

Skomentuj

Po lewej masz przycisk Polygon. Otworzy Ci się menu powyżej, wybierasz warstwę na której ma być (bottom w tym przypadku), wybierasz szerokość ścieżki i ewentualne pierdółki typu kształt zaokrągleń itp. Poniżej menu jest linia w którą trzeba wpisać do czego ma być polygon podpięty, np. GND, VCC itd. Można to oczywiście później zmienić używając przycisku Name. Teraz wystarczy narysować jak ma wyglądać polygon, trzeba tylko pamiętać że musi to być zamknięty kształt (linia obrysu jest wtedy przerywana).
                            Last edited by taz; 19.04.2014, 11:41.
                            Grado SR125i

Skomentuj

Taz
                              Dzieki. Tak jakos podobnie staralem sie to zrobic ale za chlere nie chce mi sie ten poligon zrobic, jak robie na warstwie bottom to mam sam obrys linia przerywana i pusty srodek, jak sobie dorobie nowa warstwe i na niej robie to mi sie poligon ladnie zapelnia ale robi sie tylko solid, inne nie dzialaja

Skomentuj

I najważniejsze ! kliknąć' ratsnest'. Powinien sie już pojawić :) Jeśli nie nadasz nazwy polygonowi to będzie oddzielony od wszystkich ścieżek, warto zrobić izolacje na ok 1mm.
                                Wstaw Borys plik sch czy brd to też sie pobawię :)

Skomentuj

Ok wstawie jak tylko bede dal rade
                                  Dzieki

Skomentuj

Natan
                                    Tego wlasnie mi brakowalo ->ratsneta, dzieki.

Mialem chwilke wiec na szybciocha dorysowalem plytke. Jeszcze musze ja wytrawic i sprawdzic i powinno byc git.

Załączone pliki

Skomentuj

Nie pamietam w której zakladce, ale mozna zwiększyć proporcjonalnie rozmiary wszystkich padow. Do lutowania i wiercenia jeszcze lepiej.

Skomentuj

DRC -> Restring -> Pads -> Min Bottom. Po wpisaniu nowej wartości klikamy Apply. Domyślnie jest 10, ja zwiększyłem do 13 milsów.
                                        Grado SR125i

Skomentuj

Czaruję...
                                        X