Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BG7 - wzmaczek na dwie parki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
    dario67
    Mozesz tak zrobic jak masz.

Plytka do BG7 jest w wersji DIY friendly bo o taka ludzie pytali, jak jest to nikt nie chce takiej lutowac....
    Rece opadaja

Dodam jeden rezystorek i zamieszcze pliki z eagla.
    Wszyscy poprostu czekają na Twoją wersję, bo masz większe doświadczenie i na pewno zrobisz to lepiej :) to ja też poczekam :) na pewno będzie lepsza
    Last edited by dario67; 02.03.2015, 21:41.

Skomentuj

Ponizej pliki z eagla w wersji klasycznej. Dodalem ten rezystorek do stopnia napieciowego.

Juz nie bede robil zintegrowanej plytki.
      Bedzie stopien wyjsciowy OPS i do tego bedzie sobie mozna wybrac jakas plytke wejsciowa.
      Jak sie uporam z tym co mam teraz na glowie to zamieszcze schemat OPS w wersji BJT na 3 parki, to bedzie taki optymalny setup.
      Załączone pliki
      Last edited by borys; 02.03.2015, 21:47.
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Widzę, że oprócz dołożenia rezystora R41 zmieniłeś jeszcze wartość kondensatora C2 z 10uF (elektrolit) na 100nF, też zauważyłeś poprawę brzmienia po zmianie tego kondensatora czy po prostu 100nF wystarczy w tym miejscu?

Skomentuj

dario
          100nF bedzie pewnie jakis poliestrowy wiec bedzie mial mniejsza impedancje na wysokich czestotliwosciach. W brzmieniu raczej roznicy zadnej nie bedzie.

Skomentuj

Borys,
            jakie maksymalne napięcie można przyłożyć do tego wzmacniacza? I mam pytanie czy obrys tranzystorow 2sk170 nie jest obrócony o 180 stopni? Czy jest taki sam obrys jak BC?

Skomentuj

Tak mi wyszła ta wersja płytki, wymiary 96mm x 186mm jednak przymierzam się żeby ją poprawić i połączyć masę przewodem jak na zdjęciach z postu #55 wtedy wymiary wyniosą 86mm x 191mm. Pewnie każdy powie że duża, może i tak ale jak ta końcówka ma mieć tak około 300-350W przy 4R i ma być do subwoofera to już chyba tak tragicznie nie jest. Chociaż cały czas chodzi mi po głowie żeby ją zrobić piętrową i wtedy będzie bardziej zgrabna, ale zobaczymy co z tego wyjdzie.

Jeśli chodzi o 2sk170 to już sprawdziłem, wszystko się zgadza, wcześniej natknąłem się na błędne oznaczenie wyprowadzeń.
              Załączone pliki
              Last edited by dario67; 04.03.2015, 20:23.

Skomentuj

Kawał PCB wyszło. Moje 300W ma 150x80 mm i ma zasilacz , zabezbieczenia na Upc1237 i zasilacz +/- 12V .

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                  Kawał PCB wyszło. Moje 300W ma 150x80 mm i ma zasilacz , zabezbieczenia na Upc1237 i zasilacz +/- 12V .
                  Fakt, duża wyszła, Twoja rzeczywiście zgrabniejsza, tylko Ty masz dwie pary tranzystorów, ale za to masz jeszcze zabezpieczenie. Pokombinuje jeszcze, może da się coś jeszcze upchnąć. Starałem się dać jak najgrubsze ścieżki, zwłaszcza prądowe, ale można srebrzankę podlutować od spodu i dać cieńsze ścieżki.

Skomentuj

Jak pisałem wcześniej, raczej zdecyduję się na tą wersję z rozdzieloną masą.
                    Załączone pliki

Skomentuj

borys czy przewidujesz zabezpiecznia do BG7? Na płytce wzmacniacza ich nie (głównie chodzi o nadprądowe)

Skomentuj

brencik
                        Mozna dodac detektor na rezystorach emiterowych i podlaczyc go do zabezpieczenia ktore juz jest na plytce zasilacza. Lepszy pewnie byl by kaganiec pradowy pomiedzy bazami driwerow ale idac dalej to mozna by dokladac usprawnienia dalej i zamiast prostej konstrukcji moze sie zrobic niezly balagan, dlatego moze latwiej dolozyc parke tranzystorkow ekstra.

Tak bedzie mniej wiecej wygladac plytka:

Bedzie mozna dawac nawet 5 par tranzystorow koncowych. Koncowka bedzie posiadala dwa tranzystory do kompensacji pradu spoczynkowego - tak zeby byl on szybko korygowany i stabilny.
                        Prototyp juz sie lutuje
                        Last edited by borys; 10.03.2015, 20:21.

Skomentuj

Pokaż fotki z aktualnych prac.
                          Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Jutro wkleje.

Skomentuj

Czyżbym się pospieszył z BG7? Płytki mam prawie gotowe.

Skomentuj

Panowie jakby była możliwość zamówienia u któregoś z was bg7 na 4 lub 5par to się pisze na to

Skomentuj

dario
                                  Smialo mozesz lutowac BG7 to dobry wzmaczek jest.

Skomentuj

Borys a dało by się wykorzystać trafo 2x24V 400W tym wzmakiem? Jak wygląda sprawa przy 2R? I ile parek trzeba by było?

Skomentuj

Przy tak niskim napięciu to chyba lepiej by było dać w mostku, starczą wtedy dwie parki na końcówkę, chociaż wtedy lepiej by było dać 4R chociaż. Na pojedynczej końcówce trafie 24V i 2R będzie koło 180-200W (ile wzmak V bierze dla siebie?) Zależy też co chcesz napędzać, ja rozpatruje teraz opcję bardziej pod subwoofer.

Skomentuj

Zamieszczone przez 1grzecho Zobacz posta
                                        Panowie jakby była możliwość zamówienia u któregoś z was bg7 na 4 lub 5par to się pisze na to
                                        Tylko przy tych 4-5 parach to trzeba chyba rozdzielić część wejściową i wyjściową bo naprawdę wyjdzie duża płytka, przy założeniu że rozstaw tranzystorów końcowych co 12.5mm żeby ładnie między "żebra" śrubki mocujące weszły, tak mi się przynajmniej wydaje, lub zrobić taki jeden wspólny płaskownik i nim dociskać tranzystory do radiatora.
                                        Last edited by dario67; 11.03.2015, 07:03.

Skomentuj

Zamieszczone przez dario67 Zobacz posta
                                          Tylko przy tych 4-5 parach to trzeba chyba rozdzielić część wejściową i wyjściową bo naprawdę wyjdzie duża płytka
                                          jak duża byłaby ta płytka?

- - - - - aktualizacja - - - - -

ja chciałbym zailić bg7 trałem 800va 2x57v ac, co po wyprostowaniu da około 2x80v DC dlatego chce użyć 4(ewentualnie 5 par)
                                          bg7 oczywiście do suba

Skomentuj

Czaruję...
                                          X