Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BG7 - wzmaczek na dwie parki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bardzo chętnie bym BG7 polutował, ale niestety płytka jest sporo za duża do montażu u mnie we wzmaku. PCB w stylu fethexa 7.1 na 1-3 parach byłoby idealne.

Skomentuj

Borys ; wyslesz mi pliki to bg7 po przeróbkach ? Wcześniej na maila wyslales mi wersje 4,1.
      Jak znajde chwile czasu to troszke poukładam :)
      Last edited by _NATAN_5064; 03.05.2014, 22:45.

Skomentuj

Oko zara wysle.
        Plytke proponuje zrobic w taki sposob zeby oddalic wszystkie duze prady jak najdalej od stopnia wejsciowego, najlepszym sposobem bedzie zrobic to podobnie jak jest ponizej.
        Kilka wskazowek:
        -masa od zobla prowadzona oddzielnie
        -masy od RC do zasilania stopnia wejsciowego tez oddzielnie, zasilanie rowniez oddzielna sciezka
        -jak kto ma potrzebe to mozna sobie rozdzielic mase sygnalowa 4.7r-10r

Zeby jeszcze troche zaoszczedzic miejsca w obudowie mozna robic tak jak na obrazku powyzej, dorobic zasilacz na plytce (pierwsze moje konstrukcje tak robilem i miejsca w obudowie jest sporo)--> oddalony od stopnia wejsciowego.
        Last edited by borys; 04.05.2014, 00:25.
        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
          Zeby jeszcze troche zaoszczedzic miejsca w obudowie mozna robic tak jak na obrazku powyzej, caly zasilacz zintegrowany z plytka zasilacza --> oddalony od stopnia wejsciowego.
          Taki układ pasuje. Czekam z niecierpliwością na projekt :)

Skomentuj

dolphin123
            Mi tez taki uklad bardziej pasuje, plytke postaram sie zrobic ale prosze nie marudzic ze nadziubdziane bardzo bo ja takie nadziubdziane lubie :P
            Rezystory emiterowe chyba dam 1W 1Rx4 zamiast bialych kostek tak zeby bylo milo i ciasno na plytce .
            Last edited by borys; 04.05.2014, 00:29.

Skomentuj

A może by jakie zamówienie zbiorowe zrobić na PCB ?
              Kupił bym a początek 4 sztuki :).

Skomentuj

Ta plytke co jest mozna tez zamontowac w pionie na radiatorze jezeli jego wysokosc jest conajmniej 10cm. Przy plytce jak z postu #43 potrzebna wysokosc to okolo 7.5cm min.
                Takze obydwie wchodza ''na plask'' na radiator o wysokosci 10cm. Rozstaw tranikow jest co 12.5mm czyli taki jak odstepy miedzy zebrami, bedzie latwo wiercic.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                  Takze obydwie wchodza ''na plask'' na radiator o wysokosci 10cm.
                  Pasuje. Radiator A6023 załatwi sprawę.

Skomentuj

Też czekam na końcową wersję

Skomentuj

Koncowa wersja jest w poscie nr 40.

Skomentuj

To wiem bo śledzę temat . Ale chodziło mi o ostatnią wersję płytki z postu 43.

Słuchałem pierwszej wersji i już było fajnie

Skomentuj

borys czy byłaby możliwość udostępnienia plików eagle?

Skomentuj

Daj maila to ci podesle

Skomentuj

Jak już pisałem w wątku FET-hex, przymierzyłem się do płytki BG7, jest to dopiero szkic, przymiarka, próba sił. Nigdy nie projektowałem płytek do wzmacniacza, tak więc zbyt małe doświadczenie. Na razie niewiele jest, ale zarys już widać, zobaczymy co z tego wyjdzie, a to próba moich sił, na pewno można zrobić to dużo lepiej, ale na czymś trzeba się nauczyć.

Skomentuj

dario67
                                Masz dosc szeroka plytke wiec warto by ten fakt wykorzystac. Podlaczenie sprzezenia zwrotnego powinno znajdowac sie tam gdzie prad bedzie ''wylazil'' z tranzystorow do obciazenia.
                                Przyklad ponizej:

Powroty masy dla sekcji wejsciowej i wyjsciowej oraz zobla zrob oddzielne i niech spotykaja sie w jednym miejscu. Dla ulatwienia mozesz tez powrot masy z wejsciowki dac osobnym przewodem do punktu zbiorczego w zasilaczu.

Dodatkowo mozesz dolozyc rezystor okolo 100k pomiedzy aktywna czescia stopnia napieciowego i masa.
                                Wklej schemat to ci go tam narysuje. To jest taki dosc fajny trik, ktory faktycznie ''polepsza'' brzmienie.

Skomentuj

Borys, dzięki za wszystkie cenne rady, jak pisałem wcześniej jest to próba sił, trochę ją pozmieniałem, ale zdjęcie wrzucę wieczorem i podam wymiary.

Skomentuj

Niestety nie mogę już chyba edytować postu, więc wrzucam zdjęcie kolejnej przymiarki i mam pytanie czy nie można połączyć mas C12, C8, R7, R15 oraz C11, C16, D1 i C2, czy lepiej jest teraz. Jeśli chodzi o schemat to robię według Twojego z postu #40, ten rezystor 100k możesz zaznaczyć na tym, lub napisać gdzie go wpiąć, między którymi punktami, jeśli możesz. Płytkę jeszcze będę poprawiał, bo jak pisałem wcześniej to pierwsza moja płytka wzmacniacza. Wymiary płytki to 18,5mm x 9mm.

Skomentuj

Te mase od gory mozesz polaczyc i zlikwidowac gorna sciezke masowa.
                                      Dolna sciezke dobrze bylo by zostawic, mozesz polaczyc zaznaczone miejsce a te dodatkowa sciezke masowa polaczyc tylko sygnalowki czyli: tam gdzie idzie rezystorek od zlacza in 10r lub 4,7r oraz sciezka masowa z tego kondensatora elektrolitycznego z NFB. Widzialem rownierz takie rozwiazania ze calosc zalana jest w okolo masa - > ale nie wiem czy tak bedzie dobrze.

Skomentuj

Porobiłem trochę zmian, ale nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem, najwyżej tę masę połączę przewodem i tez powinno być dobrze. Mam jeszcze trochę do doszlifowania, ale to tylko jakieś drobiazgi.

Skomentuj

dario67
                                          Mozesz tak zrobic jak masz.

Plytka do BG7 jest w wersji DIY friendly bo o taka ludzie pytali, jak jest to nikt nie chce takiej lutowac....
                                          Rece opadaja

Dodam jeden rezystorek i zamieszcze pliki z eagla.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X