Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BG7 - wzmaczek na dwie parki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolejna rodzinka BG7, szkoda że mało kto chce robić ten wzmacniacz, bardzo fajnie gra, słucham go codziennie, ale teraz jest na topie I-AMP :)
    Załączone pliki

Skomentuj

U mnie czeka na realizację, może zrobię w tym tygodniu PCB.
      Tradycyjnie trany dałem w jednym rzędzie, jest miejsce na zabezpieczenie (nie zrobiłem tak jak na wcześniejszym schemacie, tylko wpiąłem je na bazach wtórników MJE3xx), może nie będzie potrzebne przy 2 parkach (pójdzie tylko sygnał do zewnętrznego zabezpieczenia, które poza zabezpieczeniem DC będzie jeszcze odcinać przekaźnik w razie zwarcia/przeciążenia), w planach jest zasilanie 2x60V.
      Jak coś wyjdzie, to się pochwalę.

Skomentuj

No to i ja się pokuszę zrobić ten wzmacniacz, ale najpierw muszę czekać, aż mi Irek płytki do uni przyśle. Chociaż... płytkę mogę już zacząć robić.

Skomentuj

Jakby się komuś spodobała moja wersja to wrzucę pdf do prasowanki, ale dopiero po weekendzie.

Skomentuj

Możesz wrzucać, jakie wymiary mają te płytki z rodzinki BG7?

Skomentuj

Ok, ale jak pisałem dopiero w poniedziałek, 210x80, 186x80 i 152x80.

Skomentuj

Spore te płytki.
                Muszę znaleźć chwile i dokończyć swoje PCB na 2 parki w klasycznym układzie (oczywiście z zasilaczem i uPC1237 ).
                Myślę że się zmieszczę w 150 x 80 . A może i 3 parki upchnę :-) .

Last edited by toopcool; 14.05.2015, 15:49.

Skomentuj

Robi wrażenie, to kończ i wrzucaj prasowankę, może się skuszę, jak piasałem wczesniej duże mi wyszły. Głównie chodziło mi o 4 pary jako wzmacniacz do subwoofera.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                    Mam jeszcze taki maly update do tego wzmacniaczyka, kolega dario67 wie o co biega, opcionalnie mozna zalutowac rezystorek 100k/47k obciazajacy nieco aktywna czesc stopnia napieciowego, zmniejsza sie troche loop gain i podobno poprawia liniowosc.
                    Jak by nie bylo nie jest to nic koniecznego ale jakis tam mierzalny wplyw jest.
                    Możesz to pokazać na schemacie. Jeszcze mogę to u mnie dodać.
                    pozdro

Skomentuj

Rzuć okiem na ten mój ostatni PDF i poszukaj rezystora R41, wartość od 47k do 100k

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                        Spore te płytki.
                        Muszę znaleźć chwile i dokończyć swoje PCB na 2 parki w klasycznym układzie (oczywiście z zasilaczem i uPC1237 ).
                        Myślę że się zmieszczę w 150 x 80 . A może i 3 parki upchnę :-) .

Fajna sprawa byłby taki kompletny moduł, jak nic na panel do suba

Skomentuj

Ja od kliku lat stosuje takie integry w panelach do subwooferków. Ale świetnie też taki układ wpisuje się w koncepcję " dual mono " Z reguły wzmak działa " od strzała " ale czasem wymaga poprawek.
                          Mam u siebie jako dual mono 2 x BG1 właśnie w takich "integrach " i świetnie to gra.
                          Last edited by toopcool; 14.05.2015, 21:14.

Skomentuj

Jeśli będziesz mógł podrzuc prasowanke i listę części, chętnie tego spróbuję

Skomentuj

toopcool
                              Swietna robota!!
                              Daj tylko znac czy zostales poinformowany o dodaniu jednego rezystorka 100kR idacego od aktywnej czesci VASu do masy. daro67 wie o co biega (ma go u siebie zalutowanego). Przycina on troche loop gain oraz nieco linearyzuje stopien napieciowy
                              i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                              https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Borys, mam pytanie, w wątku I-AMP napisałeś żeby zmienić rezystory bazowe w tranzystorach końcowych z 4,7R na 10R. Czy w BG7 też trzeba zrobić ten zabieg, jakby nie było to końcówka w obu projektach jest taka sama.

Skomentuj

Nie trzeba zmieniac. Jak chcesz mozesz dac 10R. Nie zaobserwowalem zadnych niepokojacych zjawisk z 4,7R.

Skomentuj

Jaki prąd spoczynkowy ustawić na dwie pary?

Skomentuj

Prad spoczynkowy ustaw na okolo 40-60mA na tranzystor (czyli na dwie parki jakies 100-120mA)

Skomentuj

Zamieszczone przez dario67 Zobacz posta
                                        Jakby się komuś spodobała moja wersja to wrzucę pdf do prasowanki, ale dopiero po weekendzie.
                                        Nie, żebym się tam coś narzucał :razz: ale weekend już był, a teraz prawie drugi weekend:p

Skomentuj

Przepraszam, masz rację, jutro na 100% będą PDFy z prasowankami. Wyleciało mi z głowy.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X