Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BG7 - wzmaczek na dwie parki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobre wiesci, i-Amp dziala i to calkiem fajnie, pierwsza wejsciowka pochodzi z najnowszego, jeszcze nie publikowanego projektu CFP-Madness (bardzo fajny), wejscioweczka ma 35mm x 60mm.
    Jak doszlifuje pewne sprawy to zaloze nowy temat.

i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Mam pytanie, czy kondensator C5 (15pF) jest krytyczny? czy zamiast niego można dać 33pF lub 22pF?

Skomentuj

Daj narazie 22p

Skomentuj

Dzięki, jeszcze trochę brakuje mi elementów, tak więc poczekam jeszcze może dokupię te 15p, ale póki co przybywa rzeczy na płytce, wolno to idzie, ponieważ krucho z czasem.
          Last edited by dario67; 18.03.2015, 19:08.

Skomentuj

Fajna ta płytka, podoba mi się miniaturyzacja w tym bg7. Dario67 jakim napięciem zasilisz te 3pary? Ile z tego będzie watów?

Skomentuj

dario
              Bardzo fajnie ze prace ida do przodu.
              Wejsciowek jeszcze nie ma ale nie musza tam byc j-fety mozesz zalutowac BC'ki bez problemu, wchodza dokladnie w te same otworki.
              Taka mala uwaga, te male rezystorki (koloru kremowego) to chyba sa o,25W , ja sie kiedys przejechalem na takim, wzmak chodzil sobie 2 dni i nastepnie zrobil sie na nim obwod otwarty i DC na wyjsciu wzmaka ugotowalo mi malego fountka (mimo tego ze tracilem na nim tylko 80mW !!), take chyba lepiej kupowac metalizowane 0,65W.
              Ogolnie plytka super

Skomentuj

Zamieszczone przez 1grzecho Zobacz posta
                Fajna ta płytka, podoba mi się miniaturyzacja w tym bg7. Dario67 jakim napięciem zasilisz te 3pary? Ile z tego będzie watów?
                Miałem robić tę drugą wersję, ale mi się podtrawiła i nie miałem czasu na kolejną, przymierzyłem się żeby tą zmniejszyć, ale zaoszczędziłem 15mm z długości i stwierdziłem, że szkoda na to pracy i w końcu wyszło to co wyszło. Czy fajna, nie wiem, się okaże, jakim napięciem będę zasilał jeszcze tego też nie wiem, nie mam docelowego zasilacza, a ile watów z tego będzie docelowo, też tego nie wiem. Dużo nie wiadomych, ale na razie tyle wiem :).

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                  dario
                  Bardzo fajnie ze prace ida do przodu.
                  Wejsciowek jeszcze nie ma ale nie musza tam byc j-fety mozesz zalutowac BC'ki bez problemu, wchodza dokladnie w te same otworki.
                  Taka mala uwaga, te male rezystorki (koloru kremowego) to chyba sa o,25W , ja sie kiedys przejechalem na takim, wzmak chodzil sobie 2 dni i nastepnie zrobil sie na nim obwod otwarty i DC na wyjsciu wzmaka ugotowalo mi malego fountka (mimo tego ze tracilem na nim tylko 80mW !!), take chyba lepiej kupowac metalizowane 0,65W.
                  Ogolnie plytka super
                  Tranzystory 2sk170 mam tylko jeszcze nie wlutowałem, płytka wyszła jak wyszła, zmontuje, porobię pomiary i wtedy ocenisz, jeśli chodzi o te rezystory, wydaję mi się że mówisz o tych czterech 22R te kremowe to one są 1W.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                    podoba mi się miniaturyzacja w tym bg7
                    No bez przesady, mozna samochodem miedzy elementami jeździć. Zreszta w audio sa pewne reguly przy prowadzeniu sciezek wiec nie mozna wszystkiego scalic do kupy.

Skomentuj

Brencik wybacz ale w każdym temacie w którym czytałem Twoje wypowiedzi nic Ci się nie podoba(nie pasuje), pisząc o miniaturyzacji mam na myśli to że parki tranzystorów są po obu stronach płytki co znacznie skraca długość płytki-świetne rozwiązanie

Skomentuj

Zamieszczone przez 1grzecho Zobacz posta
                        pisząc o miniaturyzacji mam na myśli to że parki tranzystorów są po obu stronach płytki co znacznie skraca długość płytki-świetne rozwiązanie
                        Niestety trudno być jasnowidzem i czytac w twoich myslach...

Skomentuj

Trochę może za wcześnie na to pytanie, ponieważ nie wszystko jeszcze skończone, ale zapytam. Jaki prąd spoczynkowy ustawić dla 3 par, tak 40-50mA na tranzystor będzie dobrze?

Skomentuj

Mam pytanie, co może być powodem składowej stałej na wyjściu około +90mV, dodam że nie dobierałem tranzystorów, ale wydaję mi się że są z jednej serii. Zauważyłem jeszcze że są różne prądy spoczynkowe na poszczególnych tranzystorach. Pierwsze próby, zasilanie -/+ 60V, rezystor 6,8R, Urms niezniekształconego przebiegu 41V, czyli szybko licząc około 250W, czyli teoretycznie przy 4R powinno być około 420W.
                            Last edited by dario67; 27.03.2015, 13:02.

Skomentuj

Należało parować , coś za dużo tej szmocy Ci wyszło :-) .

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                                Należało parować , coś za dużo tej szmocy Ci wyszło :-) .
                                Dlaczego sądzisz że za dużo mi wyszło, źle coś policzyłem?

Skomentuj

Jak mierzyłeś zniekształcenia ?
                                  Jak na moje to uzyskasz na 8 ohm ( 6,8 ohm) jakieś 185W RMS a na 4ohm (3,3 ohm) około 290W RMS przy założeniu że T.H.D. nie przekraczają 1% .

Przy zasilaniu +/- 70V można liczyć na 440W RMS.
                                  Last edited by toopcool; 28.03.2015, 07:34.

Skomentuj

Ok dzięki, możliwe że źle policzyłem, pisząc o zniekształceniach myślałem o napięciu wyjściowym do nasycenia i tak mi wyszła moc z obliczeń.
                                    Last edited by dario67; 28.03.2015, 18:20.

Skomentuj

Udało się obniżyć składową stałą, dzięki pomocy autora projektu, do zera (około 2mV), tak więc teraz jest raczej dobrze. Przeprowadziłem parę prób mocy, chwilowych oczywiście, gdyż przy tym radiatorze co mam, a nie jest mały trzeba by go było dodatkowo przewietrzać wentylatorem, ale nie oto chodziło w tych próbach. Po prostu chwilowe załączenia sygnału sinusoidalnego na obciążenie rezystancyjne. Na załączonych zdjęciach jest przebieg napięcia RMS i prądu RMS, tak więc moc RMS można sobie policzyć. Pierwszy przebieg jest przy napięciach +/-60V i obciążeniu 6,8 Ohm. Udało mi się go przez przypadek obciążyć również rezystancją wypadkową 1.7 Ohm i się obronił, tak więc konstrukcja chyba warta uwagi, na kolejnych zdjęciach, zasilanie było już +/-70V i obciążenie 6 Ohm, a na ostatnim obciążenie 4,7 Ohm. Najbardziej zależało mi zobaczyć jak się będzie zachowywał przy napięciu +/-70V. Póki co chwilowo go nie testuję, muszę poprawić chłodzenie oraz znaleźć trochę wolnego czasu, żeby go podłączyć pod głośnik, a z tym jest obecnie raczej ciężko.

Borys dziękuje za wszelką pomoc.

Last edited by dario67; 02.04.2015, 18:10.

Skomentuj

dario

Kolo 450W na 3 parkach, bardzo ladnie. Generalnie jak bedzie potrzeba to mozna jeszcze parke dorzucic.
                                        Pozdr

Skomentuj

czekam na 4parki :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X