Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BG7 - wzmaczek na dwie parki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez 1grzecho Zobacz posta

ja chciałbym zailić bg7 trałem 800va 2x57v ac, co po wyprostowaniu da około 2x80v DC dlatego chce użyć 4(ewentualnie 5 par)
    bg7 oczywiście do suba
    Co do napięcia się nie wypowiadam bo nie znam się na wzmacniaczach aż tak bardzo, to już musi Borys się wypowiedzieć, przy tych 4-5 parach to chyba z 500W chcesz mieć.

Skomentuj

Tak,myślę że 400-500W mnie zadowoli :)

Skomentuj

Jak zrobisz 3 pary to bedzie akurat, po 150 na pare i masz 450w.

Skomentuj

Przy zasilaniu około +/- 70 V, jak pisał Borys, jakieś 6V-7V nasycenia plus około 5V spadku napięcia przy obciążeniu to wychodzi amplituda 58V to RMS jest około 41,2V czyli moc przy 4 R będzie blisko 430W to myślę że Cię zadowoli :). To z moich szacunkowych wyliczeń wychodzi że trafo tak 2x50V AC powinno wystarczyć.
          Last edited by dario67; 11.03.2015, 10:36.

Skomentuj

Trafa nie będę kupował bo mam już 2x80v dc

Skomentuj

Niestety udało się tylko wykonać tę szerszą wersję, węższa się podtrawiła i miałem robić nową, ale rzeczywiście ta wyszła duża i muszę w wolnej chwili zrobić nową przynajmniej węższą, zobaczymy co z tego wyjdzie, ta będzie do testów.

Borys, czy rezystory emiterowe, tzn ich moc 5W jest wystarczająca, pytam się ponieważ w TME są fajne małe rezystory osiowe 0,22R/5Wa na tej płytce mam 0,47R/3W

Skomentuj

5W bedzie ok, jak cos to mozesz polaczyc rezystory 2x 2W lub 2x 3W. Dwa polaczone rownolegle rezystory beda mialy pewnie mniejsza indukcyjnosc niz jeden.

Narazie nie zakladam nowego tematu, ale jak juz obiecalem to wklejam pierwszy prototyp i-Amp'a.

Płytka 6cm x 12 cm
                Last edited by borys; 11.03.2015, 22:12.
                i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Brawooo brawooo dla tego pana:)
                  Piękna robota Borys , będe się przymierzał do twojego bg7 tylko na dwóch parkach będzie wdzięcznie napędzał suba:) powiedz czy wersja 4.2 jest w pełni dopracowana? bo niestety wersji 4.3 są pliki eagle a w tym programie nie ukrywam jestem noga...

Skomentuj

Dla tych co nie za bardzo ogarniają Eagle.

BG7 v4.3 pdf ścieżki + opisówka
                    Załączone pliki
                    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Dzięki wielkie :) a czy spis części i ich wartości są takie same jak w v4.2 ?

Skomentuj

Nie wiem, nie zagłębiałem się w BG7 w ogóle. Dodaje spis z v4.3 w załączniku.
                        Załączone pliki
                        http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

OPS ruszyl ale nie obylo sie bez niespodzianek.
                          Najpierw odwrotnie wlutowalem kondensatory (te wysokie 6szt). Przelutowalem tak jak maja byc, no i jest OK. Ustawiam prad spoczynkowy i bezpiecznik BUM, nastepnie kolejny BUM ... wrrrrrrr.
                          Tranzystory wyjsciowe zwarte, rozwalilem jeden, struktura 4x4mm wyglada niby ok ale i tak wylutowalem wszystkie toshiby i wlutowalem pancerne motorole MJL i wszystko chula jak nalezy,
                          po prostu kupilem chinskie, badziewne, malowane toshiby.
                          Lekcja przyjeta --> nie kupowac od niepewnych sprzedawcow w podejrzanie niskiej cenie !!.

Stopien wyjsciowy ladnie sie ''biasuje'', ten radiatorek ponad plytka ledwie wyczuwalny ze jest letni. Prad spoczynkowy obecnie jest przekompensowany o okolo 30% --> mozna zostawic taki margines bezpieczenstwa ale mozna tez to troche wyrownac. Tak czy inaczej stopien wyjsciowy jest gotowy.

Skomentuj

Jakie mjl dokładnie ?

Skomentuj

Sorki
                              NJW0281 ,NJW0302, kupilem u sprawdzonego sprzedawcy po 3,45$ za pare, beta ponad 100 i nic nie trzeba parowac, pieknie trzymaja parametry.

Skomentuj

Jest jakaś przewaga nad 2SC5200/A1943?

Skomentuj

W sumie to troche szersze SOA, zerknij np dla 60-70V, potrafia troche wiecej zniesc jezeli chodzi o DC, przy 70V maja kolo 75W a 2sc5200 maja kolo 70W.
                                  Ale glowna zaleta do fajnie liniowe wzmocnienie, niestety Cob jest dwa razy wieksze ale to w pasmie akustycznym raczej nie problem.

Skomentuj

Bardzo fajnie wygląda ten stopień wyjściowy. Nie myślałeś o tym żeby dać wszystkie tranzystory na główny radiator?

Skomentuj

Racja, ale na pierwszy rzut oka i dla typowych napięć wykres SOA jest bardzo podobny, wykres wzmocnienia mają imponujący, ale ten z Toshiby też nie jest taki zły.

Skomentuj

Hello. Jak sie ma BG7 do BG9. Mam zrobionego BG9 i jak dla mnie gra fajowo. Czy BG7 jest lepszy brzmieniowo ?
                                        Moze wtedy bym sie skusil na zrobienie BG7 ...

Skomentuj

wiesiek9990
                                          Ciezko powiedziec co jest lepsze, bo to jest dosc wzgledne pojecie. BG7 to klasyka gatunku, topologia znana od wielu lat, byla tez spotykana w topowych wzmacniaczach roznych firm.
                                          Jeszcze kilka dni (no moze nawet jutro odpale) i bedzie OPS i jedna, pierwsza wejsciowka, pozniej dorobie wejsciowki BG7 itp. Bedzie znacznie latwiej i taniej

Skomentuj

Czaruję...
                                          X