Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tania frezarka - jaka?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tania frezarka - jaka?

Wiem że podobny temat założył już Paweł ale tu chodzi o inny przedział cenowy także zakładam nowy.

Nie chcę wydawać 200-300zł na frezarkę bo będzie używana naprawdę sporadycznie. chcę na to przeznaczyć max! 130zł. Do czego ma służyć, wiadomo frezy i otwory pod głośniki, obróbka forniru itp. Przeglądając allegro natknąłem się na kilka ale firmy nic mi nie mówią (pewnie jak większości). Może ktoś kupował któryś z tych tanich sprzętów i może coś polecić. Może coś takiego:

http://allegro.pl/item427875150_frez...any_frezy.html
    http://allegro.pl/item432859160_frez...ft_1200_w.html

Pozdrawiam .Ta pierwsza przypomina mi moją TOYE ,tylko mocma większą.Ja wybrał bym mocniejszą.Moja ma 900W,nieźle sobie radzi,tylko radziłbym kupić coś takiego bezpośrednio,można wtedy zobaczyć jak działają ślizgi, wyłącznik no i jaki ma luz na wrzecionie.

Skomentuj

Ja mam taka jak ta pierwsza tylko mniej wat... poza tym to samo. Nie wiem jak ta druga ale ta luzow jak to kolega pisze na wrzecionie nie ma - przynajmniej moja. Nie mialem z nia problemow.. troche sie grzeje ale to chyba normalne bez przesady, no i jeden frez ktory uzywalem czesto juz troche sie tepi ale to standard przy takiej jakosci.

Skomentuj

rowniez mam frezarke taka jak na pierwszej aukcji tylko innej firmy (niewiem jakiej)
        jest w zupelnosci wystarczajaca i smialo mozesz sobie taka kupic

podobna do drugiej ma DeKeR (cos aukcja sie do konca nie wczytuje) i jest ona mocniesza oraz wyzej sie wkreca.
        jak wspominal przedmowca radze sprawdzic jak dziala sprezyna od ugiecia frezarki. w mojej jest bardzo fajna, sztywna i da sie latwo manewrowac glebokoscia frezowania. ale np juz u DeKeRa sprezynka byla za slaba i latwo moznabylo przypadkowo zrobic dziure tam gdzie niechcesz...
        wazna jest rowniez blokada - musi byc precyzyjna bo inaczej moze popsuc kolumne :|

Skomentuj

Dwa lata temu kupiłem tą
          http://www.allegro.pl/item421498604_..._1050w_fv.html
          Pojawiają się czasem za 130 zł ale bez frezów.
          Frezarka wycięła kilkadziesiąt otworów, obrabiałem też dąb i inne twarde gatunki drewna
          Z pełna odpowiedzialnościa mogę polecić.
          Z tą mocą bywa różnie, czasem 1000 W jest mocniejsze niż 1500,

Skomentuj

Klamka zapadła, wziąłem eurotec'a a dlatego że jest tanie i ma frezy (tylko ciekawe ile warte) :wink:

Skomentuj

mam te frezy i sa nawet OK. jedynie lozyska sa troche... tandetne :???:
              jak niebedziesz frezowal w wiorowce to na dlugo starcza

Skomentuj

jak niebedziesz frezowal w wiorowce to na dlugo starcza
                no to długo z nimi nie porobie :neutral:

Skomentuj

szlifierke stolowa masz? jak masz dostep to naostrzysz i robisz dalej :P tylko wymiary juz traca :/

Skomentuj

ten eurotec ma tyle wspólnego z made in germany co ja z eskimosem, gwinty srub tak słabe, że uzywanie kluczyka powoduje ich wyłamanie, uchwyty śrub regulacyjnych odpadaja po pierwszym użyciu i nalezy od razu zaopatrzeć się w śrubki fi 6, podstawa z jakiegos miękkiego laminatu, odlew alu z wyjątkowo kruchego materiału i trzeba z nim jak z jajkiem, frezy wytrzymały trzy (razy dwa głośnik w mdf) wycięcia pod głosniki i nie widac na nich śladu zużycia, moc OK ale materiały wołają o pomstę do nieba, ogranicznik powinien byc mocno przykręcany aby 6 mm to było 6 a nie 8 ale mocne dokręcenie powoduje wyłamanie gniazda śrubki poprostu rozpacz, mam sporo narzędzi w domu to jest najgorsze...

Skomentuj

Moja wyglada identycznie i:

Zamieszczone przez colcolcol
                      gwinty srub tak słabe, że uzywanie kluczyka powoduje ich wyłamanie,
                      Zamieszczone przez colcolcol
                      odlew alu z wyjątkowo kruchego materiału i trzeba z nim jak z jajkiem
                      nie zauwazylem... podstawa dopoki sie nie rzuca frezarka jest ok a ze srubkami nie mialem problemow.

Skomentuj

n_omyzs, tylko ze my mozemy miec innej firmy wiec inaczej wykonane

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                          n_omyzs, tylko ze my mozemy miec innej firmy wiec inaczej wykonane
                          Srednio w to wierze bo wyglada identycznie.. raczej robione w tej samej fabryce i zmianiana tylko nalepka. Nie upieram sie ze to cud techniki ale twierdzenie ze z alu na stopce trzeba jak z jajkiem itd to przesada :)..

Skomentuj

tym bardziej że ta stopka powinna być z żeliwa :P

Skomentuj

nic, pożyjemy zobaczymy. na nic lepszego narazie mnie nie stać. najwyżej jak sie rozsypie przy pierwszym otworze to będe miał motywację żeby zbierać pieniądze na coś porządnego :wink:

Skomentuj

OK załączam zdjęcia, przez ostatnie dwadzieścia lat naprawiam taki i inny sprzęt a więc moje łapy to nie imadło, mam w nich czucie (potwierdza to żona).
                                Eurotec ER 204
                                Załączone pliki

Skomentuj

w takim razie moja jest zdecydowanie lepiej wykonana :|
                                  poza peknietym walkiem nic jej nie dolega :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                    poza peknietym walkiem nic jej nie dolega
                                    przykro mi ale wczoraj zmarła[*]

Skomentuj

Zamieszczone przez Michał K.
                                      Pawel S. napisał/a
                                      poza peknietym walkiem nic jej nie dolega

przykro mi ale wczoraj zmarła[*]
                                      :shock: :???: :lol: :evil: :neutral: :cry:
                                      no to dokladasz mi sie do nowej :twisted:

colcolcol, chcesz moj korpus?

Skomentuj

Może nieco odświeżę temat.
                                        Przymierzam się do budowy kolejnych kolumn, a właściwie monitorków. No i w końcu przydałaby się jakaś niedroga frezarka. Znalazłem na alledrogo takie cuś:
                                        - klauss: http://www.allegro.pl/item451729424_...zy_klauss.html
                                        - Toya1: http://www.allegro.pl/item453373150_...toya_850w.html
                                        - Toya2: http://www.allegro.pl/item447977193_...ya_okazja.html

Cena najlepiej max. 100zł. Nie chcę ładować w to zbyt dużo pieniędzy bo pewnie będzie używana raz na kilka lat (przy okazji kolejnego DIY). Co o tym sądzicie? Warto?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X