Praktycznie nie trąbie, ponieważ nic to nie daje, no chyba, że ktoś zasnął na światłach. Zresztą, w Krakusolandii potrafią zablokować się na rondzie a potem trąbić na siebie z nadzieją, że inne auta magicznie znikną. To tak nie działa.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wątek motoryzacyjny
Collapse
X
-
Zamieszczone przez ifonik Zobacz postaG.. prawdę to właśnie teraz napisałeś. Schowaj takie odkrywcze wnioski pana Jurdain'a i przeczytaj cały kodeks ze zrozumieniem.
Niestety po takich dyskusjach widać, że ludzie w większości ograniczają te umiejętność się do zakreślania odpowiedzi.
Powiedz jakie masz auto, to Ci pomacham jak będę cie wyprzedzał lewym pasem
Aa i posty w offtopie nie liczą sie ilości przy niku.
Skomentuj
-
Mam wrażenie, że rozmawiam z jakimiś kursantami, a niekierowcami. Naprawdę. Ja o chlebie oni o niebie. Skąd wy macie prawa jazdy??
Powtarzam raz jeszcze że nie ma na drogach miejskich i na jakichkolwiek poza wyraźnie oznaczonymi, pierwszeństwa lewego pasa!
Dlatego można jechać każdym wolnym pasem do tego przeznaczonym, bo do tego mamy w mieście wyznaczone pasy na drogach dwujezdniowych. Spróbuj po g 16 pojechać jakakolwiek drogą w mieście trzypasmową i z prawego pasa dojechać do lewego żeby skręcić na skrzyżowaniu
Art. 16.4 KD mówi o jezdni nie o pasach ruchu, to jest ogólna zasada. A cały Art. 16 oddziela co jest jezdnią a co pasem. To że czasem trzeba mieć doktorat z prawa żeby zrozumieć ustawę to jedno, ale takich rzeczy po prostu powinni uczyć, bo to podstawa. Jazda lewym skrajnym pasem jezdni dwujezdniowej w mieście oraz jazda lewym pasem prawej połowy jezdni w niczym nie przeczy zasadzie ruchu prawostronnego. Wiec takie argumenty są z palca wyssane.
Jeśli nie wiecie dlaczego tak lakonicznie napisano, to sobie teraz wyobraźcie co by się stało w mieście gdyby jednocześnie wszyscy jadący trzypasmową jezdnią jednokierunkową doszli do wniosku że powinni zająć prawy pas ruchu? I jak szybko wtedy mógłby pojechać mrugający światłami miecio tym lewym pasem, gdyby akurat miał skręcić w prawo?
I właśnie w ten sposób odczytuje się Art.16KD. Jest jeszcze 22 o zmianie pasów ruchu i 24 o pierwszeństwie pasów ruchu.
Zacznijcie jeszcze raz czytać KD przy święcie, zwłaszcza jeśli macie teraz gdzieś dalej jechać, bo strach już w ogóle z parkingu wyjeżdżać.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ifonik Zobacz postaSkąd wy macie prawa jazdy??
Zamieszczone przez ifonik Zobacz postaZacznijcie jeszcze raz czytać KD przy święcie, zwłaszcza jeśli macie teraz gdzieś dalej jechać, bo strach już w ogóle z parkingu wyjeżdżać.Last edited by .3lite; 22.12.2014, 18:13.
Skomentuj
-
A myślałeś może że to ty masz problemy z czytaniem? Nie mówię ze masz od razu oddawać prawo jazdy, ale może jaki alax przed lekturą kodeksu i pomyślenie chwilę nim wyjedziesz na drogę?
- - - - - aktualizacja - - - - -
Gorzej jakbym miał spotkać takiego który celowo zajeżdża drogę, bo to już wykroczenie w dodatku niebezpieczne.
Skomentuj
-
Ty naprawdę myślisz, że jak przeczytasz kodeks to jesteś mistrzem kierownicy?
Wolałbym jechać z osobą, która nie ma prawa jazdy, nie czytała kodeksu, ale ma kilkunastoletnie doświadczenie za kierownicą, a niżeli z osobą, która nie dość, że jest niedzielnym kierowcą, to jeszcze lubi teoretycznie popieprzyć i myśli, że pozjadała wszystkie rozumy czytając kodeks karny. Znam takie osoby z mojego otoczenia, jeden z drugim praktycznie nie jeździ, no chyba, że do kościoła w niedzielę, a wszyscy mocni w gębie jak oni potrafią jeździć.Last edited by .3lite; 22.12.2014, 18:28.
Skomentuj
-
Teraz to piepszysz glupoty. Po pierwsze lewy pas nie jest jakos uprzywilejowany! Tylko jesli jest roznica prędkości to ten szybszy ma jechać lewym ! Jesli masz wolna droge to masz jechac prawym pasem dla odmiany. Jesli bedziesz chcial skręcić w lewo to chyba oczywiste ze zajmujesz lewy pas.
Zakładając ze masz inne pojecie o ruchu drogowym to tak na prawde ty jestes zagrozeniem dla innych uczestników ruchu. Uwierz mi ze jechalem w korku i 20km\h i 100km\h (nie u nas w polsce) po kilku pasmowych drogach i zawsze jesli ktos mnie wyprzedzał to pasem z lewej strony. A jesli byl srodek nocy i droga zupelnie pusta to auta jezdzily prawym pasem.
Skomentuj
-
at natan Bredzisz jak poparzony. W mieście jedziesz tym pasem z którego masz zamiar zjechać. NIE MA ŻADNEGO PRZEPISU JAKI PAS JEST DO JAKIEJ PRĘDKOŚCI. Patrząc po wpisach takich jak Twoje widzę że może za dziesięć lat się nauczysz, jeśli dożyjesz.
.3lite, to zemną już możesz bo mam ponad 20 lat doświadczenia, ale po tym co tu czytam to po dużym kielichu bo na trzeźwo już się zaczynam bać takich różnych natanów za kierownicą.Last edited by ifonik; 22.12.2014, 18:52.
Skomentuj
-
A prawo jazdy mam raptem 17 lat i robie 50tys km rocznie
Zamieszczone przez ifonik Zobacz postaBredzisz jak poparzony. W mieście jedziesz tym pasem z którego masz zamiar zjechać. NIE MA ŻADNEGO PRZEPISU JAKI PAS JEST DO JAKIEJ PRĘDKOŚCI. Patrząc po wpisach takich jak Twoje widzę że może za dziesięć lat się nauczysz, jeśli dożyjesz.
Nawet jak bedziesz skręcał za 5 kmJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
i od 17 lat nie wiesz do czego są pasy ruchu? Zastanawiające.
dokładnie tak nawet jak będziesz skręcał za 10 kilometrów masz prawo jechać wybranym pasem. W ogóle dziwne że tak głupie pytania zadajesz jakbyś nie jeździł po Warszawie i nie widział nigdy drogi szerszej niż cztery pasy w obu kierunkach.
Skomentuj
-
Ifonik - doskonaly kierowco .. Imiona nawet takie jak moje, pisze sie wielkiej litery.
Ja przyjmuje zasadę że jeśli jedziesz na wprost lub dalej to jadę lewym jeśli nie to prawym. Jak zjeżdżam to obowiązkowo lusterko, średnio raz w tygodniu mam taką sytuacje na rondzie że trzeba stanąć i przepuścić zagrożenie..Last edited by _NATAN_5064; 22.12.2014, 19:29.
Skomentuj
Skomentuj