Zamieszczone przez wafer
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Fornirowanie
Collapse
X
-
Zamieszczone przez umbertoPochwal się gdzie to kupujesz, jak to wygląda
Skomentuj
-
Nie jest aż tak źle,wystarcza klej moment i papier ścierny.Tą metodą pracują nawet duże firmy stolarskie gdzie zresztą to podpatrzyłem.
Właśnie dziś dotarła do mnie paczka z laminatem wenge,prawie 4 m2 za 270 zł z przesyłką.Nazwami będę rzucał w wolniejszym czasie,dziś na szybcika odpisuje.
Skomentuj
-
laminatu z zasady nie klei się klejem :P laminat od okleiny sztucznej różni sie tym ze laminat przesączony jest żywica fenolowo-formaldehydowa nie w pełni skondensowana, pod wpływem temperatury żywica nabiera ciastowatej konsystencji ( przez co przyswaja kształt matrycy - można to wykorzysta do moletowania, czyli nadawania struktury drewna) i przykleja się do mdf. Okleina sztuczna również nasączona jest żywicą ale wymagany jest dodatkowy klej. Jednak w przemyśle pod nazwa "laminat" często funkcjonuje okleina :P
Skomentuj
-
pan_pawel, nie wiem po co te uwagi,klei się kapitalnie,jeszcze lepiej obrabia...ja tylko zasugerowałem coś co jest łatwiejsze,szybsze i tańsze niż fornirowanie.Sam od kilku tygodni stosuję tylko taką technikę i szczerze powiem że na fornir nie chcę spojrzeć.
Nie obchodzi mnie idealnie gładka powierzchnia,nie boję się efektu "klawiszowania",nie boję się że coś przetrę papierem,nie muszę lakierować n-krotnie,szlifować czy polerować.
Po prostu naklejam,obramiam krawędzie i gotowe.
Skomentuj
-
funiax1, linkuję przykładowo,od nich biorę: http://www.respol-resopal.pl/index.p...gal=podstawowa
Wystarczy pogrzebać na tej stronce a znajdzie się wszystko,od czarnego matu po połysk jak i tworzywa na podstawy imitujące drogie kamienie naturalne.
Ja złapałem kontakt przez allegro,nie żałuję.Wręcz zadowolony jestem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez funiax1Czym obcinasz przy krawędziach, pamiętam że jest to twarde i łamliwe?
EDIT
Skomentuj
-
Ładnie pięknie tylko coś troszkę drogi ten laminat. Przy budowie tańszych kolumn cena może odstraszać, przy budowie drogiego zestawu mimo wszystko wolałbym drewniany fornir niż laminat- jakoś nie lubię tych "plastick fantastick" wyrobów współczesnego przemysłu:) Oryginalnej struktury słojów, faktury drewna nic mi nie zastąpi jednak. Lakierowanie, bejcowanie, politurowanie, woskowanie i bóg wie co jeszcze można zrobić z fornirem. A laminat- jedyne co można z nim zrobić to przetrzeć ściereczką jak się zakurzy:) A tak poza tym to na zdjęciach ten laminat wygląda bardzo ładnie i krawędź też wzorowo. Ale ta cena....
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marjano82Lakierowanie, bejcowanie, politurowanie, woskowanie i bóg wie co jeszcze można zrobić z fornirem. A laminat- jedyne co można z nim zrobić to przetrzeć ściereczką jak się zakurzy:)
Kolejnym plusem jest to że masz dostępną ogromną paletę kolorów i wzorów.
Zamieszczone przez marjano82jakoś nie lubię tych "plastick fantastick" wyrobów współczesnego przemysłu:) Oryginalnej struktury słojów, faktury drewna nic mi nie zastąpi jednak.
Drewno jest lepsze pod wieloma względami, owszem, ale nie jest to też tak że laminat plusów nie ma.
Wszystko zależy od konkretnego zastosowania.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez takeroco czasami jest ogromnym plusem, uwierz na słowo ;]
Zamieszczone przez takeroKolejnym plusem jest to że masz dostępną ogromną paletę kolorów i wzorów.Zamieszczone przez takerowidać dobrego laminatu nie widziałeśZamieszczone przez takeroDrewno jest lepsze pod wieloma względami, owszem, ale nie jest to też tak że laminat plusów nie ma.
Wszystko zależy od konkretnego zastosowania.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pegelmesserWąłsnie. Akurat konkretnie mowa o wykanczaniu obudowach kolumn głosnikowych.Zamieszczone przez marjano82jakoś nie widzę kolumn w laminacie marmur albo jakis blaszak...choć nie powiem, wiele z tych laminatów do których podałeś link ma ciekawy wzór.
Zamieszczone przez marjano82Może warto kiedyś z laminatem spróbować?
Sam się pobawię, niech tylko trafię niedaleko jakiś w dobrej cenie :)
Skomentuj
-
pan_pawel, to trzeba by przeliczyć.
Powiem tak,ostatni mój zakup,270 zł,objął widoczne kolumny,monitorki 15 litrowe oraz szafkę na tv 37 cali wraz ze sprzętem typu wzmak,dell i dvd.
Jednak bym na to troszeczkę inaczej spojrzał,ten materiał nie potrzebuje nic po za klejem,więc odchodzą wydatki na lakiery,bejce,pędzle czy wałki.Ponadto należy uwzględnić koszt czasu pracy a chyba każdy wie ile wymaga go fornir.
Co prawda takie wykończenie nie jest piorunujące w odbiorze tak jak fornir np. heban zamknięty poliestrem wypolerowanym na lustro.No ale coś za coś.
Ja stosuję taką technikę ze względu na czas,jestem w stanie w dwa wieczory zrobić parkę podłogówek z odpaleniem włącznie i oddać klientowi.Dla mnie to wielki plus.
Skomentuj
Skomentuj