Wypróbowałem z tego ciasto cieńkie jest kruche i smaczne. Sos pomidorowy pierwsza klasa z przepisu smakuje jak u mnie w da-grasso.
brat pracował w dagraso to syf to masz prawdziywy przepis na pizze mój prat pracuje w pizzeri włoskiej w warszawie otto pizza
Ciasto do pizzy Otto
3784 g mąki
2 litry zimnej wody
4 g drożdży suszonych
100 g soli
100 g oliwa z oliwek pierwsze tłoczenie.
1.Zimną wodę wymieszać z drożdżami i solą
2.Wsypac mąkle i mieszacz w maszynie około 10-12 minut
2.Po tym czasie powoli małym strumieniem wlewać oliwę i mieszać jeszcze około 3-4 minut
3.ciasto wyciągnąć z maszyny i przykryć mokrą pieluchą i pozostawić do wyrośnięcia około 40 minut
4.uformowac kulki do ciasta .
5.ciasto po okresie około 7 godzinnym przetrzymywaniem w lodówce nadaje się do wykręcania pizzy.
eżeli często masz problemy z przeliczeniem ile dekagramów cukru mieści jedna szklanka, lub ile łyżeczek mąki to ile dekagramów - poniższy przelicznik miar i wag znacznie ułatwi Ci pracę w kuchni.
1 kg = 100 dag (dekagramów) = 1000 g (gramów)
1 l (litr) = 100 cl (centylitrów) = 1000 ml (mililitrów)
1 cl to około dwóch łyżeczek do herbaty
1 kieliszek do wódki mieści zwykle 25 ml
1 kieliszek do likieru mieści zwykle 20 ml
1 kieliszek wina mieści zwykle 100 ml
1 szklanka to:
250 ml (1/4 litra) płynu
19 dag cukru
16 dag mąki
24 dag ryżu
1 łyżka stołowa (płaska) to:
1,2 dag cukru
1,0 dag mąki
1,5 dag soli, ryżu
2,0 dag masła
1 łyżeczka do herbaty (płaska) to:
0,4 dag cukru
0,3 dag mąki
0,5 dag soli
Spod upiec na wysmarowanej tłuszczem blasze na jasny kolor (15-20 minut). Po upieczeniu spód wyjąć z blachy, wyłożyć blachę papierem i ponownie włożyć ciasto na blachę.
Galaretki duże + 2 łyżki żelatyny rozpuścić tak jak w przepisie. Gdy ostygną wtarkować jabłka na tarce jarzynowej. Gdy stężeje zalać ciasto i wstawić do lodówki. Na wierzch ubić śnieżki i wlać do niej 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1 szklance wody. Zalać ciasto i ponownie włożyć do lodówki aż zastygnie. Na koniec starkować czekoladę do dekoracji.
Cukier + mleko gotować na wolnym ogniu aż do lekkiego zgęstnienia. Po przestudzeniu dodać ˝ kostki masła. Ucierać dość długo aż powstanie masa taka jak krem. Polewać na przestudzone całkiem ciasto
Nalewka z aroni lub jeżyn i maliny
• 1l. wody
• 1kg aroni lub jeżyny i maliny
• 2 cytryny pokroić w plastry
• 200 liści z wiśni
To gotować 30 minut i odstawić do jutra
Na następny dzień odcedzić i sok około (1,5litra) podgrzewać z 0,5kg cukru.
Ostudzić i dodać 1,5litra spirytusu i powlewać do butelek.
Po 24godzinach nadaję się do picia.
Wszystko razem wymieszać. Piec 40minut. Po 40 minutach dodać na wierzch ubitą pianę. Wylaną piane posypać wiórkami kokosowymi (opcja) i piec jeszcze przez 25minut
Masło rozpuścić + cukier + jajka + twaróg + bakalie, cały czas mieszając na ogniu pilnując aby się nie przypaliło. Dodać budyń rozrobiony w mleku, zalać twaróg i podgrzewać aż budyń stężeje. Następnie masę wykładać na formę wyłożoną ciastkami
1 szklanki mąki krupczatki
1 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka płatków owsianych (najlepiej ekspresowe)
2/3 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 kostka masła
i jakieś dodatki, suszona żurawina albo kokosy co kto woli
Łączymy wszystkie składniki suche dodajemy miękkie masło i miksujemy do połączenia wszystkich składników powinny porobić się takie jakby kuleczki, później wyrabiamy rękoma aż do uzyskania jednolitej masy. rolujemy 2 cm średnicy wałki i tniemy je na 4cm kawałki, potem formujemy w dłoniach płaskie okrągłe ciastka :) potem do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na jakieś 15 minut.
ps trzeba uważać bo przy zdejmowaniu z blachy bo ciastka są bardzo kruche gdy są gorące, gdy wystygną można wrzucać do duużej blaszanej puszki i do szafki, najlepiej smakują po kilku dniach z dobrą kawusią :mrgreen:
Wstawić na noc do lodówki. Rano wymieszać drewnianą łyżką i wyłożyć na wysmarowaną blachę. Na wierzch posypać kruszonką i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 50 minut w 200°C (piekarnik ma się rozgrzewać)
nowy1, mam pytanie:
Podałeś w przepisie ze na 3784 g mąki 4 g drożdży suszonych. Zjadło się 0 czy celowo tak, bo 4 gramy to tyle co nic. A jeszcze to podzielić tak żeby na jedną blachę było to tych drożdży to nawet 1 grama bym musiał nie dać
[ Dodano: 2009-03-19, 20:56 ]
A i jeszcze mam pytanie mam nadziej że napiszesz z góry dziękuje.
Mianowicie ile minut pieką i w jakiej temperaturze i jaki typ mąki 450, 500, 550 itp
Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
OOOOOOOOO chłopaki - w końcu coś konkretnego na forum. Dodam tylko, że mi pizza w dagrasso pasuje - swego czasu za 12 zł mozna sie było we 2-ch chłopa najeść. Z tych czasów jeszcze mam do nich sentyment.
To ja zdradzę swoją tajemnicę na domowe tosty (grzanki). Podstawa to chleb - co ciekawe nie może być tostowy :P Zdecydowanie lepiej do tego nadaję się w tym wypadku chleb zwykły ew. z jakimś tam słonecznikiem czy innymi nasionkami. Najważniejsze jest dać DUŻO margaryny, to podstawa udanej grzanki...margaryny ma być aż grubo. Kolejna ważna sprawa - nie oszczędzać na serze, gdyż jak będzie go za mało to grzanka nie będzie na tyle tłusta jak być powinna. To są podstawy, reszta składników wg. upodobań, ja osobiście sugeruję jakąś suchą kiełbaskę kanapkową, salami, oliwki, ogórek kiszony(!), oregano i tym podobne frykasy. To wszystko wrzucamy w opiekacz i smażymy póki chlebek się lekko nie przypali (musi się trochę zjarać bo inaczej nie smakuje tak dobrze :mrgreen: ), a do tego czasu tłuszcz z margaryny i sera wytopi się i ładnie wchłonie w chlebek (ma być go na tyle dużo aby grzanka wręcz się w nim kąpała). Tak przygotowana grzanka to wprawdzie prawdziwa bomba kaloryczna ale kto by się tym przejmował :P Aaa...i warto sobie ją polać ketchupem, najlepiej pudliszki "do pizzy".
Smacznego :P
Ps. Taka grzanka ma również zastosowanie w medycynie...błyskawicznie leczy kaca :mrgreen:
Skomentuj