Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pizza, zapiekanki itp. nasze przepisy

Collapse
X
 
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    #61
    Bzdury. Można żreć co popadnie a i tak stosując dietę ż-p chudnie się :twisted:

    Skomentuj


      #62
      Temat coś przycichł :neutral:

      A tutaj zdjęcie grzaneczek w majonezie i szczypiorku o których pisałem wcześniej:

      Skomentuj


        #63
        LightSound, poczułem się jak w domu bo mam identyczne talerze i identyczne widelce

        Skomentuj


          #64
          a majonezu to nie ?

          Skomentuj


            #65
            panowie, mam problem...
            znacie moze jakis sprawdzony przepis na ciasto nalesnikowe?
            ja robie wg przepisu mojej mamy i za kazdym razem wychodzi mi co innego :???:
            jak moja mama zrobi to ciasto to np wyjdzie mi 10 nalesnikow. jak ja zrobie z tych samych skladnikow ciasto to wyjdzie co najwyzej 5-6 nalesnikow :???: :roll:
            a co tu kaman :?:

            a ze nalesniki lubie smazyc to przydalby sie jakis dobry przepis

            Skomentuj


              #66
              LightSound, takero, takie grzanki w jajku to dla mnie najlepsze śniadanie pod słońcem Uwielbiam to, ale robię tylko jak mam właśnie podeschnięty chleb :)

              Niestety ja tylko soliłem zawsze kromki i obmaczałem tylko w jajkach, potem na patelnie i do żołądka

              Ciekawy wydajem i się pomysł takero z żółtym serem, muszę spróbować :) Ale co do mleka - nie lubię .. Kromka się zbytnio rozmacza i już nie jest taka jaka ma być Z majonezem też muszę spróbować :)

              Skomentuj


                #67
                Zamieszczone przez Pawel S.
                panowie, mam problem...
                znacie moze jakis sprawdzony przepis na ciasto nalesnikowe?
                ja robie wg przepisu mojej mamy i za kazdym razem wychodzi mi co innego :???:
                jak moja mama zrobi to ciasto to np wyjdzie mi 10 nalesnikow. jak ja zrobie z tych samych skladnikow ciasto to wyjdzie co najwyzej 5-6 nalesnikow :???: :roll:
                a co tu kaman :?:

                a ze nalesniki lubie smazyc to przydalby sie jakis dobry przepis
                mieszaj ciasto za każdym razem jak wlewasz na patelnię, mąka która jest zawarta w cieście opada na spód i przez to późniejsze naleśniki mogą nie wychodzić, ponadto ważna jest temperatura patelni i oleju....po paru naleśnikach wszystko się nagrzewa i wchodzi w stan jakby quasistabilny, wahania temperatury nie są już tak duże i można zmniejszyć ogień

                a mój przepis na ciasto:
                szklanka mleka, szklanka wody przegotowanej, 3 jajka, szczypta soli i cukru, mąki na tyle żeby ciasto spływało z łyżki od mieszania a jednocześnie trochę zostawało (trudno to opisać)....ważne też żeby za dużo nie miksować...bo za dużo powietrza dostaje się do ciasta i naleśniki gorzej się smażą
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

                Skomentuj


                  #68
                  Zamieszczone przez LuSzTi
                  ważna jest temperatura patelni i oleju....
                  nie uzywam oleju :P
                  olej jest dodany do ciasta a patelnia albo teflonowa albo smarowana slonina - nie sa takie tluste

                  Zamieszczone przez LuSzTi
                  3 jajka
                  no a wlasnie u mojej mamy jest tylko jedno :P
                  dla wyjasnienia - moja mama jest zawodowym cukiernikiem

                  dzisiaj mam juz dosyc - ale nastepnym razem pobawie sie

                  Skomentuj


                    #69
                    moja matula półzawodowym :P:P:P i wiem tyle, że bycie cukiernikiem a robienie czegoś do domu i po domowemu to dwie różne sprawy, bo inne są wymagania (np konieczność zarobku, kwestia uzwględnienia tego, że taki wypiek musi przeżyć trudy transportu itp). ogólnie jadłem wiele różnych naleśników i powiem szczerze, że nie lubię takich z patelni teflonowych smażonych bez oleju....nie mają tego czegoś....ja u siebie smażę z prawie że minimalną ilością oleju na patelni teflonowej....i są znacznie lepsze
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

                    Skomentuj


                      #70
                      Zamieszczone przez Pawel S.
                      dla wyjasnienia - moja mama jest zawodowym cukiernikiem
                      Czyli robi zawodowo ... cukierki! A nie ciastka ani ciasta.

                      Skomentuj


                        #71
                        Zamieszczone przez pegelmesser
                        Pawel S. napisał/a
                        dla wyjasnienia - moja mama jest zawodowym cukiernikiem
                        Czyli robi zawodowo ... cukierki! A nie ciastka ani ciasta.
                        Zamieszczone przez wikipedia
                        Cukiernik (ciastkarz) – osoba, która wykonuje czynności związane z wypiekiem ciast i ciastek.
                        :razz:

                        Skomentuj


                          #72
                          Wikipedia kłamie.

                          Skomentuj


                            #73
                            Pawel S., ja na oko zawsze robię, tyle żę dodaje sporo cukru i smażę dość długo, ale bardzo cienko leję ciasta i koniecznie tylko kropla oleju - są brązowiutkie, smaczne i nie są przesiąkniętę tłuszczem.

                            ostatnio widziałem gdzieś w markecie nawet gotowe ciasto naleśnikowe :lol: :lol: :lol:

                            Skomentuj


                              #74
                              Przed chwilą zrobiłem "ciasto z mikrofalówki" z przepisu esho:


                              Polecam dać gorzką czekoladę z dużą zawartością kakao, ba ja dałem z orzechami i zamiast ciemne to wyszło trochę bure to ciasto. Może nie wygląda zbyt ładnie ale w smaku nawet jest niezłe :wink:

                              Skomentuj


                                #75
                                DIY dzisiejszego wieczoru :mrgreen:



                                Skomentuj


                                  #76
                                  Chłopie ja teraz ranigast jadłem bo taką zgagę miałem a ty mi tu 4 pizzy pokazujesz i już mi ślinka przez ciebie cieknie. Chcesz żeby mi znowu zgaga wróciła z zazdrości?

                                  Aż 4 co ty taki głodny jesteś czy stado ludzi zaprosiłeś ?
                                  Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                  Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

                                  Skomentuj


                                    #77
                                    no ta, ja mecze sie od czterech dni i jem tylko do 17 aby schudnać a Wy tu z takim tematem wyjezdzacie..... :grin:

                                    Skomentuj


                                      #78
                                      kondrax, to jest 1 pizza tylko zapodałem 4 foty z placu boju :mrgreen: Pokazał bym też umorusoanego kucharza ale by się obraził mi tu :razz:

                                      [ Dodano: 2009-10-30, 20:58 ]
                                      no ta, ja mecze sie od czterech dni i jem tylko do 17 aby schudnać a Wy tu z takim tematem wyjezdzacie..... :grin:
                                      ja też ale dziś sobie zrobiłem małe święto :twisted:

                                      Skomentuj


                                        #79
                                        gdybym mial tylko ser to juz bym pizze zrobil :P , mialem tez gdzies fotki z zeszlych walk w kuchni (pizza) ale usunalem, zapomnialem o temacie.

                                        Ser wrzucasz jak widze przed pieczeniem - ile czasu pieczesz i w jakiej temp? wnioskuje ze ser jest dobry skoro tak (kucharz) robisz? ja wrzucam kilka minut przed koncem pieczenia w obawie ze przypali sie czy cos.

                                        Skomentuj


                                          #80
                                          pamiętajcie o kolejności ... ciasto, sos, ser dodatki .... inaczej dodatki zamiast się piec gotują się :/ (wypróbowane bo esh0 mi kiedyś też zwracał uwage :P ) ...do tego polecam zamiast stosować sam ser żółty dodać troche posiekanej mozzarelli. dzięki temu ser jest bardziej "soczysty" i bardziej ciągnący :lol: :lol: :lol:

                                          Skomentuj

                                          Czaruję...
                                          X