Czekoladowe ciasto z mikrofalówki
Składniki:
* 1 tabliczka czarnej czekolady (100 g)
* 125 g masła lub margaryny
* 125 g cukru
* 3 jajka
* 60 g mąki
* 50 g mielonych orzechów
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki wody
Przepis:
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do szklanego lub plastikowego naczynia (przeznaczonego do mikrofalówek) dodać 2 łyżki wody i masło, rozpuścić w kuchence i dokładnie wymieszać na gładką masę.
W misce ubić do białości jajka z cukrem, dodać mąkę, zmielone orzechy i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać, na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę, jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne lub prostokątny pojemnik do mikrofalówek wyłożyć papierem do pieczenia (ale bez też można) wlać ciasto. Piec w kuchence mikrofalowej 8 min (lepiej zrobić pierwsze tak i sprawdzić, czy nie wyschło w środku) w najwyższej mocy (u mnie to 850 W). Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia. Najlepiej smakuje z powidłami śliwkowymi :)
ps. przepis nie jest mój, ale robiłem i byłem w szoku - w 20 minut zrobiłem naprawdę dobre ciacho do kawy
Składniki:
* 1 tabliczka czarnej czekolady (100 g)
* 125 g masła lub margaryny
* 125 g cukru
* 3 jajka
* 60 g mąki
* 50 g mielonych orzechów
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki wody
Przepis:
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do szklanego lub plastikowego naczynia (przeznaczonego do mikrofalówek) dodać 2 łyżki wody i masło, rozpuścić w kuchence i dokładnie wymieszać na gładką masę.
W misce ubić do białości jajka z cukrem, dodać mąkę, zmielone orzechy i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać, na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę, jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne lub prostokątny pojemnik do mikrofalówek wyłożyć papierem do pieczenia (ale bez też można) wlać ciasto. Piec w kuchence mikrofalowej 8 min (lepiej zrobić pierwsze tak i sprawdzić, czy nie wyschło w środku) w najwyższej mocy (u mnie to 850 W). Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia. Najlepiej smakuje z powidłami śliwkowymi :)
ps. przepis nie jest mój, ale robiłem i byłem w szoku - w 20 minut zrobiłem naprawdę dobre ciacho do kawy

Skomentuj