Niestety ten mechanizm nie udostępnia opcji narzucania wielkości czcionki i koloru podpisu, a zatem albo zdajemy się na rozsądek Userów, albo narzucam mocne ograniczenia na podpis w postaci ustawienia zezwoleń na maksymalnie 2 linijki podpisu i np. 50 znaków w linijce.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Mechanizm forum, błędy, propozycje zmian itp.
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Połączenie z platformą facebook nie zaszkodzi, więc jest sensowne utrzymywanie mechanizmu - ja już używam.
W sprawie sygnatur wnioskowałbym do userów o zmianę indywidualnie czcionki i kolorystyki (widzę, że taka możliwość istnieje), dopiero w przypadku nie dostosowania się wszystkich usunął całkowicie podpis.
Skomentuj
-
Tak jak ktoś wcześniej wspomniał, przydałoby się bardziej wyróżnić tematy z nowymi postami. Teraz jest to trochę nieczytelne i ciężko wyszukuje się posty, które nie zostały przeczytane. Fajnie by było jakby tematy przyklejone były oddzielone od nieprzyklejonych w sposób podobny jak na starym forum.
Chciałem edytować podpis i obecnie nie można wpisywać więcej niż 100 znaków w 3 linijkach. Czyli jest już lepiej :) Przydałoby się jeszcze zmniejszyć rozmiar czcionki.Last edited by bart210; 11.12.2010, 12:44.
Skomentuj
-
Q, nie denerwuj się, to jasne że na początku będzie trochę narzekań. Siła przyzwyczajenia jest wielkaAle daj nam trochę czasu i zacznie się to wszystko podobać.
To że jest za dużo opcji to wg. mnie nie dość że marny argument, to jeszcze strasznie samolubny. To że komuś to jest nie potrzebne, nie oznacza że ktoś inny się z tego nie ucieszy. Zawsze lepiej za dużo niż za mało.
Rzeczy które mi się nie podobają to trochę za zimna i za jasna kolorystyka. (nie jestem w tym odosobniony, a to chyba coś znaczy...) oraz mało czytelna i za bardzo zlewająca się lista tematów (też nie jest to tylko moje zdanie)
Ale poza tym gratuluje udanego przeskoku na vBulletin :)
Skomentuj
-
Czy na stronę główną serwisu wrócą tematy z audiomanii?
Według mnie forum zmierza w dobrym kierunku.
Osobiście mi też nie pasuje ta kolorystyka, dało by radę stworzyć schemat kolorów na wzór dawnego diyaudio.pl? (bardzo przyjemnie się to przeglądało :))
PS. Jak zapisałem hasło do logowania to teraz się nie wyświetla, dopiero jak wpiszę nick. U was też tak jest. Zauważyłem, że na początku funkcjonowania diyaudio.eu działało to normalnie (przynajmniej u mnie).
Kiedy wróci logo diyaudio.pl :)?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez cudny90 Zobacz postaCo do facebooka - ja jestem jak najbardziej za :) Dobra sprawa takie połączenie.
W przyszłości jeszcze tylko przydał by się własny serwer jak się forum rozrośnie..
Skomentuj
-
Q, sprawdź może, czy jest sens włączyć HTML Code w sygnaturkach. Zaproponuj szablon (kolor i rozmiar czcionki) i niech sobie każdy wklei. Jak moderatorzy będą "ścigać" za brak dostosowania się i wszyscy mający sygnaturki się dostosują, to zrobi się przejrzyściej w tematach. Póki co można zmienić jedynie czcionkę i dodać emotki (mało istotne IMHO) w sygnaturkach.
Pozwoliłem sobie zasymulować zmiany na przykładzie postu Pawła, ma jeden z większych podpisów/sygnatur i to dobry przykład jest. Przejrzystość przy takiej zmianie wielkości i koloru czcionki wg mnie jest znacznie większa, do tego post zrobił się o ok 5-10% niższy :)
Skomentuj
-
W dlaszym ciągu nie ma przycisku "pokaż swoje posty", bez tej fusncji wchodzneie na forum przyprawia mnie o mdłości...
Co oznacza " * You have reached your stored private message quota and cannot send any further messages until space has been created.
" Nie moge odpowiedziedc na PW! Jak tu normalnie funkcjonowac na forum?Jeszcze ostzrezenie dosatje "za całokształ" czyli za nic. parodia.
Skomentuj
-
czytam tematy i czytam... i dopiero na ostatnim temacie zauwazylem ze kolory sa zmienione!
zauwazylem to dopiero tak pozno bo jak widac nic mi nie przeszkadzalo i czyta sie duzo przyjemniej
Q, widze problem z logowaniem
na kazdym forum jest tak ze jak zaloguje sie z innego kompa, przegladarki itp itd to na poprzedniej mnie wylogowuje
a teraz jestem zalogowany z 3 zrodel naraz!
aha - no i ze starego IE po chwili wyskakuje blad i sie wylacza
Skomentuj
-
Klikam przycisk (niebieski po lewej pod ramka z wpisami) "Odpowiedz na ten temat" i nic się nie dzieje. Pod spodem jest okienko "Szybka odpowiedź", i szybka działa, ale trzebaby sprawdzić, co temu przyciskowi z odpowiedzią na temat się dzieje: jedyna reakcja jest taka, że po kliknięciu na button przenosi focus na ramkę odpowiedzi w "Szybkiej odpowiedzi", czyli uruchamia migający kursor na początku wiersza. Kliknięcie na przycisk u samego dołu po prawej "Zaawansowana edycja" powoduje przejście do normalnego ekranu odpowiedzi na ten temat prawidłowo, czyli kwestia polega na sprawdzeniu linka zdefiniowanego w tym przycisku niebieskim, gdyż nie działa, lub po prostu na pozbyciu się martwego przycisku, skoro jego funkcjonalność dubluje ten drugi na samym dole po prawej.
Odstęp międzywierszowy we wpisach jest zdefiniowany na minimalny: to powoduje pewne ściśnięcie bloku tekstu i zmniejsza czytelność. W miejscach, gdzie w tekst wtrącony jest emoticon (obrazek 16 x 16 px, wstawiam dla unaocznienia) odstęp w danym wierszu automatycznie ulega zwiększeniu i widoczna jest w tych liniaich nierówność. Proponuję zwiększyć odstęp międzywierszowy, tj. line-height w arkuszu CSS obsługujących wyświetlanie wpisów (tam, gdzie jest normal czy 1 zwiększyć do 1.2 czy 1.5).
Skomentuj
-
Przykład powyżej zaistniał właśnie dlatego, że chciałem zobaczyć, jak się engine zachowa w takim wypadku. Nie edytowałem poprzedniego tekstu, tylko napisałem nowy.
Pegelmesser, bez zamiaru obrazy, lecz słowo wegetarianin nie pochodzi od żadnych mitycznych dowcipów indiańskich. Nie pochodzi też od "vegetabilis", a od "vegetus", co oznacza w języku łacińskim "pełny, świeży, tryskający życiem fizycznie i psychicznie". W znaczeniu nam znanym upowszechniło się w latach czterdziestych 19 stulecia i zawdzięczamy je brytyjskim ideologom wegetarianizmu.
Skomentuj
Skomentuj