Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mechanizm forum, błędy, propozycje zmian itp.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Panowie, każde uniedogodnienie zniechęca nowego usera do zarejestrowania się na forum.
    Jeśli ktoś ma jakiś problem i chce uzyskać szybkiej odpowiedzi, nie będzie czekał aż minie jakaś karencja... pamiętajcie, niektórzy rejestrują się na forum aby uzyskać odpowiedź na jedno pytanie, później znikają.
    Jeśli będziemy utrudniać już na samym początku zarejestrowanie się, to będzie tak jak LS pisze:

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
    Żeby się potem nie okazało że będziemy rozmawiać tylko między sobą w dziale offtopic..
    Nie zawsze zgadzam się z jego wypowiedziami, ale tutaj muszę przyznać rację.
    Kiedyś potrzebowałem pomocy, szukałem forum na którym mógłbym ten problem rozwiązać (komputerowe lub rowerowe... nie pamiętam)... i co? chyba 3 fora ominąłem, ponieważ albo trzeba było czekać na maila od admina, albo karencja... olałem je i w końcu znalazłem takie, na które się dostałem bez problemu, i w ciągu paru godzin uzyskałem odpowiedź.

Pytania nie mają sensu, ponieważ zielony na nie nie odpowie poprawnie, a jak będą debilnie proste to po co w ogóle takie pytania?

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
    Jestem ZA. Jeśli ankieta będzie ciekawie przygotowana, to przejście przez nią może ( ale nie musi ) spowodować eliminacje "problemu" już na początku. Biorąc pod uwagę fakt, że problem użytkownika pokrywa się z zagadnieniem w ankiecie, a użytkownik dokona jakichkolwiek starań aby znaleźć odp. na to zagadnienie. Warto tutaj dodać, że przy każdym pytaniu może być podany odnośnik do artykułu ze strony głównej, w którym można uzyskać odpowiedź na to pytanie. Będzie to wymagało minimalnego nakładu pracy - znalezienie odp w tekście.
    Też nie rozumiem, jak zielony miał by uzyskać odpowiedź na swoje pytanie wypełniając jakąś ankietę, przecież nikt nie wie jakie On ma pytanie.

Moim zdaniem, trzeba po prostu zrobić tak, aby nowy użytkownik przeczytał regulamin a nie zwyczajnie kliknął "dalej". Mam na myśli coś w stylu pytań Huberta Urbańskiego z milionerów, "czy jesteś pewien że przeczytałeś regulamin i się z nim zgadzasz" itp.

A co do wyszukiwania odpowiedzi na pytanie świeżaka, przed jego zapytaniem o to na forum, to najpierw wyszukiwarka powinna się usprawnić, ponieważ wyszukiwarka nie działa tak jak powinna.
    Przed chwilą sam próbowałem, wpisałem najbardziej znany głośnik na forum GDN-18-140-8-AWX... i co? i nic.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      Pytania nie mają sensu, ponieważ zielony na nie nie odpowie poprawnie, a jak będą debilnie proste to po co w ogóle takie pytania?
      odpowiedzi na pytania beda sie znajdowaly w artach na stronie glownej. zeby na nie odpowiedziec bedzie musial przeczytac krotki art. to tyle

Skomentuj

Uwierz mi, nie będzie mu się chciało :)
        A już na pewno zawartość artykułu nie pomoże mu w odpowiedzi na jego pytanie.

Skomentuj

Troche to glupie, nawet jak ktos bedzie mial zadac glupie dla was pytania, to czekanie czy rebusy nic nie dadza koledzy - bo i tak to zrobi.
          Mamy moderatorow od sprzatania na forum nie?

Skomentuj

w takim razie widze 2 mozliwosci
            1 - przestancie narzekac!
            2 - ankieta na forum czy sa za wprowadzeniem ograniczen przy rejestracji

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              1 - przestancie narzekac!
              Ja nawet nie wiem kto i na co narzeka :)

Skomentuj

Poziomu można szukać selekcją negatywną, czyli odstrzałem tych, którzy nie spełniają kryteriów, lub selekcją pozytywną czyli kwalifikowaniem jedynie spełniających kryteria. Trzeba mieć jeszcze użyteczne kryteria jakościowe, czyli narzędzie selekcji ex post czy doboru ex ante.
                Tu częściej pada głos za doborem nadających się z silnym sitem selekcyjnym i z pominięciem czynnika ludzkiego i zmienności okoliczności.
                Proponuję nie stosować uproszczeń mechanistycznych i każdemu dać szansę, cisnąć go dopiero, gdy ją zmarnuje i przegnie, przyjaźnie karać za przewiny i liczyć na dobrą wolę, poprawę na podstawie doświadczeń i daru wyuczalności (większość go jednak posiada). Chyba lepiej, by to pozostało forum różnorodnych, zainteresowanych w różnym stopniu, stażu i zaawansowaniu, a nie forum jednolicie wyselekcjonowanych mędrców.
                Czyli mój głos nie za polityką "bądź, jakich chcemy, to cię dopuścimy", a za polityką "bądź tu z nami i staraj się gadać z sensem".

Skomentuj

zgodnie z ostatnim postem:
                  http://diyaudio.pl/showthread.php/21...250#post356250

---------- Post dodany 25.06.2013 o 00:02 ---------- Poprzedni post 24.06.2013 o 12:20 ----------

po wszystkim

Skomentuj

Proszę się nie gniewać, ale mam propozycję:

W temacie Offtopic tematy przyklejone moim zdaniem można by zmodyfikować tj.

Jest tam allegro speszył ałard, który można by odwiesić.

Ale przykleić warto by było ten temat, o STXie, SPAM post, wątek motoryzacyjny - te które najczęściej są używane i przeważnie do nich warto by było mieć dostęp pod ręką, a nie szukać na 2 czy 3 stronie.

Skomentuj

Spam post i wątek motoryzacyjny bym sobie odpuścił (wątek motoryzacyjny podklejony na forum audio?), jedynie temat o STX-sie bym podkleił.

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                      te które najczęściej są używane i przeważnie do nich warto by było mieć dostęp pod ręką, a nie szukać na 2 czy 3 stronie.
                      Skoro są najczęściej używane to są na stronie pierwszej :)

Skomentuj

temat o stxie został odklejony specjalnie i nie bedziemy tego ruszac
                        temat o motoryzacji raczej nie nadaje sie do przyklejenia na forum audio
                        poza tym dzieje sie w nim tyle, ze i tak jest zawsze na górze
                        w spam poscie jak wyzej
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Parę spraw które chciałbym zasugerować:

1. Odznaczenie DIYer powinno być przyznawane tylko i wyłącznie tym osobom które mają tematy w "Projekty" czyli wraz z opisem obudowy i zwrotnicy do skopiowania a po to jest "Konstruktor" jak ktoś daje tyle ładny projekt bez technicznego opisu.
                          2. Zamiast postów lub po prostu pod nimi dodać ilość podziękowań ponieważ jest to lepszy wyznacznik możliwości pomocy innym danej osoby.

I jedno pytanie - kto decyduje i kiedy o przyznawaniu jakichkolwiek odznaczeń?

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                            I jedno pytanie - kto decyduje i kiedy o przyznawaniu jakichkolwiek odznaczeń?
                            Każdy może zgłosić do nominacji dowolnego usera (chyba nawet siebie :P).
                            O przyznaniu bądź nie decyduje załoga forum w demokratycznym głosowaniu :)

Skomentuj

Nie wydaje mi sie aby podziękowania o czymś decydowały.
                              Powód: wiecej dostanie podziękowań fajny filmik wyrzucony z yt niż projekt do kopiowania
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                Nie wydaje mi sie aby podziękowania o czymś decydowały.
                                Powód: wiecej dostanie podziękowań fajny filmik wyrzucony z yt niż projekt do kopiowania
                                No to usunąć naliczanie lub same podziękowania w offtopic - z postami Wam to łatwo poszło :)

Skomentuj

Nie nam, nie nam ja byłem przeciwny :)
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Odznaczenie DIYer powinno być przyznawane tylko i wyłącznie tym osobom które mają tematy w "Projekty" czyli wraz z opisem obudowy i zwrotnicy do skopiowania a po to jest "Konstruktor" jak ktoś daje tyle ładny projekt bez technicznego opisu.
                                    Hmm tu chyba kwestia interpretacji się wkrada, bo np dla mnie oznaczenia są logiczne. DIYer coś sobie zmajsterkował i pochwalił się tym na forum, nie ważne co to było ważne że ruszył tyłek i się pobawił. Konstruktor natomiast wykazał się wiedzą, kreatywnością lub innowacyjnością i wykonał coś czego jeszcze nie było. Dla mnie jest to jasne. Zdania pewnie się podzielą, jedni będą chcieli zmienić inni nie. Jak dla mnie to chyba nie ma sensu robić zamieszania, zostawmy jak jest :)

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                                      DIYer coś sobie zmajsterkował i pochwalił się tym na forum, nie ważne co to było ważne że ruszył tyłek i się pobawił.
                                      No to większość z nas co wrzuciła jakiekolwiek zdjęcie własnej konstrukcji czy to elektronicznej, akustycznej czy innej (np. w "Budowanie na ekranie") powinien takie dostać :P

Skomentuj

No to większość z nas co wrzuciła jakiekolwiek zdjęcie własnej konstrukcji czy to elektronicznej, akustycznej czy innej (np. w "Budowanie na ekranie") powinien takie dostać :P
                                        jesli ktorys projekt jest wg ciebie godny wyróznienia to nominuj
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

DIYer
                                          Odznaczenie przyznawane za opublikowanie własnej, kompletnej i ukończonej konstrukcji elektroakustycznej (np. zestaw kolumn, subwoofer, kompletny wzmacniacz itp.)

Nie wiem kogo moderacja brała pod uwagę tym odznaczeniem, ja rozumiem to właśnie tak, że dostaje to każdy kto pokazał coś gotowego. Czyli faktycznie większość z tych, którzy coś wrzucili powinni to mieć, jednak nie jakiekolwiek zdjęcie w "Budowanie na ekranie", konstrukcja wedle wyżej przytoczonemu opisowi winna być ukończona.
                                          Takie oddzielenie teoretyków od praktyków, odznaczenie dostępne dla przeciętnego "Kowalskiego".
                                          :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X