Midbasik spoko, ciekawe jak z jego parametrami i powtarzalnoscia z obecnej produkcji.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Spam Post :)
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaMidbasik spoko, ciekawe jak z jego parametrami i powtarzalnoscia z obecnej produkcji.
Ja w moich Mite mam parowane GDN'y i GDWK z starego zamówienia z AS
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaBo duzo osob nie wie jak brzmi dobry dzwiek.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaDobry, czyli dobrze zaprojektowana zwrotnica + płaska charka?
Co poniektórzy czepili sie tych płaskich ch-k jak rzep psiego ogona i trolują w każdej nadążającej się okazji. Ok róbcie sobie pogięte jak wam z tym lepiej. Ch-ki kolumny nie da się zrobić od linijki i próba tego uzyskania nie skończy sie dobrze ale można zrobić taką która mieści się w okienku 2-3dB bez nadmiernej rozbudowy filtrów i taki zestaw będzie grać dobrze. Na pewno lepiej niż taki sam ale z pogiętą ch-ką o kilka dB. Takie pogięte robią wow ale tylko przez chwile.
Skomentuj
-
Ja się płaskich charek nie czepiam.
Chciał bym tylko rozdzielić "dobry dźwięk" od "poprawnie zaprojektowana kolumna".
Skoro poprawnie zaprojektowana kolumna to płaska charka i wszystko co z nią związane, to po co robi się odsłuchy, a po tych odsłuchach "dopracowuje" tą zwrotnicę?
No chyba nie chcesz mi powiedzieć, że po tych odsłuchach i po przerobieniu zwrotnicy oraz po wprowadzeniu poprawek, charakterystyka jest jeszcze bardziej płaska.
Przecież odpowiedź jest tylko jedna.
Ale żeby nie było, w cale nie bronię Totemów, ba, nawet ich nigdy nie słyszałem :)Last edited by marian; 26.02.2016, 10:59.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaMoze dlatego ze drobna zmiana ma duzy wplyw i z kilku poprawnych zwrotek o bardzo zblizonym przebiegu finalnym wybiera sie ta najlepsza?
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaCh-ki kolumny nie da się zrobić od linijki i próba tego uzyskania nie skończy sie dobrze ale można zrobić taką która mieści się w okienku 2-3dB bez nadmiernej rozbudowy filtrów i taki zestaw będzie grać dobrze.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaNo chyba nie chcesz mi powiedzieć, że po tych odsłuchach i po przerobieniu zwrotnicy oraz po wprowadzeniu poprawek, charakterystyka jest jeszcze bardziej płaska.
Zamieszczone przez marian Zobacz postaSkoro poprawnie zaprojektowana kolumna to płaska charka i wszystko co z nią związane, to po co robi się odsłuchy, a po tych odsłuchach "dopracowuje" tą zwrotnicę?
To o czym pisze powyżej to jest coś na styl tunningu silnika. Fabryczny silnik to taka pierwsza , dobrze zaprojektowana zwrotnica o możliwie dobrej ch-ce. Potem taki silnik można rozebrać, doszlifować drobiazgi, złożyć i mamy w sumie ten sam silnik ale działa dużo sprawniej i to jest ta końcowa zwrotnica, która często niewiele na pomiarze różni się od pierwszej ale gra lepiej.Last edited by Yoshi_80; 26.02.2016, 11:27.
Skomentuj
-
Najlepiej jak po odsłuchach i zmianach charka wychodzi jeszcze lepsza niż podczas pomiarów, zaciesz i zadowolenie jest bezcenne :)
najgorzej jak zaprojektujesz komuś zwrotnice a ten przyjedzie na odsłuch i tak zacznie sugerować zmiany, mieszasz te elementy, mieszasz, słucha słucha, na koniec mówi że tek ma zostać, robisz pomiar a tu góry i doliny, ale tak ma zostać jego jakieś wykresy nie interesują :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaChciał bym tylko rozdzielić "dobry dźwięk" od "poprawnie zaprojektowana kolumna".
Prawda jest taka, że wiele lat temu wszyscy (a przynajmniej ja :P) jaraliśmy się altusami i dudniącym basem. To nie jest kwestia gustu, że dzisiaj nam się to nie podoba, a po prostu doświadczenia i zrozumienia, że to jednak nie tak ma grać. Oczywiście w pewnym momencie dochodzą gusta, ale w większości przypadków jest to właśnie kwestia doświadczenia osoby, która słucha danego zestawu. Jestem pewny, że w gronie znajomych macie osoby, które jednak nie siedzą w audio i jak taką osobę postawisz przed swoim zestawem to stwierdzi, że gra słabo, ponieważ nie ma basiku (czyt. dudnienia) i darcia mordy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaPrawda jest taka, że wiele lat temu wszyscy (a przynajmniej ja :P) jaraliśmy się altusami i dudniącym basem.
Dla większości ludzi głośnik to głośnik z jednej strony wchodzi prąd z drugiej wychodzi dźwięk. Nie rozumieją zjawisk fizycznych i tego co wpływa na pewne parametry.
Skomentuj
-
Oczywiście, że też tak może być :) W każdym wypadku szansa odratowania osobnika jeszcze jest
Z basem jest generalnie łatwiej, ponieważ taka osoba zwraca uwagę na ilość, a nie jakość. Weź sobie inny typ obudowy, np. CL a BR i spróbuj z nim porównać.Last edited by .3lite; 26.02.2016, 12:07.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaSą też sytuacje odwrotne. Przyzwyczajenie ma bardzo dużo do rzeczy. Ostatnio był u mnie kumpel ze swoją płytą, odpaliliśmy a on szok, ze na tej płycie jest taaaki bas i się pyta czy to tak ma grać, czy to jest dobrze, skąd ten bas ? (bo u niego tego basu nie ma) . No ja mu na to, że z płyty bo niby skąd, kolumny sobie same nie wyprodukowały. A całość wynikała z tego, że on ma jakieś monitorki kefa z koaxialnym głośniczkiem, nie wiem 16cm(?), które na oko widać że niżej niż 50Hz nie dadzą rady. No i był przyzwyczajony do nich i myślał, że ma referencje. Odpalił swoja muzykę na 22cm basach no i doznał szoku, myślał, że to mi sprzęt gra źle no bo u niego przecież tego nie słychać.
Dla większości ludzi głośnik to głośnik z jednej strony wchodzi prąd z drugiej wychodzi dźwięk. Nie rozumieją zjawisk fizycznych i tego co wpływa na pewne parametry.
P.S nie bronię Totema, ta kolumna gra po prostu swoim charakterem który akurat moją osobę urzekł w jakiś sposób chociaż mam świadomość że pokój obok każda para która tam jest gra lepiej...
Najciekawsza jest elektronika gdzie podpięte są Totemy:
Mocno modyfikowane CD 63Se
Pre Yamaha CX-70
Końcówka Accu E-550 ( tomkowa wersja)
Z integrami jakimiś sklepowymi z tych niższych półek słabo grają...
Gra zestaw :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaOstatnio był u mnie kumpel ze swoją płytą, odpaliliśmy a on szok, ze na tej płycie jest taaaki bas i się pyta czy to tak ma grać, czy to jest dobrze, skąd ten bas ? (bo u niego tego basu nie ma) . No ja mu na to, że z płyty bo niby skąd, kolumny sobie same nie wyprodukowały. A całość wynikała z tego, że on ma jakieś monitorki kefa z koaxialnym głośniczkiem, nie wiem 16cm(?), które na oko widać że niżej niż 50Hz nie dadzą rady. No i był przyzwyczajony do nich i myślał, że ma referencje. Odpalił swoja muzykę na 22cm basach no i doznał szoku, myślał, że to mi sprzęt gra źle no bo u niego przecież tego nie słychać.
Dlatego bardzo szanuję Pana Tomasza Rogulę, ponieważ nie tylko produkuje kolumny głosnikowe, ale też wie jak brzmi instrument muzyczny, jak się go nagrywa i jak brzmi po tym nagraniu i masteringu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaDobry, czyli dobrze zaprojektowana zwrotnica + płaska charka?
Zamieszczone przez marian Zobacz postaDlatego bardzo szanuję Pana Tomasza Rogulę, ponieważ nie tylko produkuje kolumny głosnikowe, ale też wie jak brzmi instrument muzyczny, jak się go nagrywa i jak brzmi po tym nagraniu i masteringu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaKiedys Stereophile zebralo wszystkie swoje pomiary glosnikow i porownaly miedzy soba. Te ktore byly zwykle najbardziej poprawne i wyrownane, mialy jednoczesnie najlepsze recenzje. Mozesz z tego wyciagnac wnioski.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaCiekawe kiedy jego kolumny zagraja jak instrument muzyczny i odtworza wokal bliski rzeczywistemu
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Hermes Zobacz postaUsher zwinął interes
Skomentuj
Skomentuj