Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Midbasik spoko, ciekawe jak z jego parametrami i powtarzalnoscia z obecnej produkcji.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Midbasik spoko, ciekawe jak z jego parametrami i powtarzalnoscia z obecnej produkcji.
      Tego się obawiam, bo mierząc ostatnio Tonsila GDWT widzieliście sami co jest, ale może tu będzie lepiej...
      Ja w moich Mite mam parowane GDN'y i GDWK z starego zamówienia z AS

Skomentuj

Głośnik kosztuje grosze, zawsze można kupić osiem i wybrać dwa 😃😃

Skomentuj

Bo duzo osob nie wie jak brzmi dobry dzwiek.
          Dobry, czyli dobrze zaprojektowana zwrotnica + płaska charka?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
            Oj Marian. Czyli odwracając logikę, totalnie spierdzielona zwrotnica z fazami od czapki i przypadkową ch-ką to jest ten przepis na dobry dźwięk ? Czyli można całą tą wiedzę o projektowaniu kolumn wypierdzielić do kosza ? Po co te całe pomiary jak można zrobić na oko skoro to wszystko jest bez znaczenia. A może pójść za ciosem i przy okazji obudowę zrobić od czapki, bas reflex taki aby fajnie wyglądał, bo przecież też zagra i będzie dobre.

Co poniektórzy czepili sie tych płaskich ch-k jak rzep psiego ogona i trolują w każdej nadążającej się okazji. Ok róbcie sobie pogięte jak wam z tym lepiej. Ch-ki kolumny nie da się zrobić od linijki i próba tego uzyskania nie skończy sie dobrze ale można zrobić taką która mieści się w okienku 2-3dB bez nadmiernej rozbudowy filtrów i taki zestaw będzie grać dobrze. Na pewno lepiej niż taki sam ale z pogiętą ch-ką o kilka dB. Takie pogięte robią wow ale tylko przez chwile.

Skomentuj

Ja się płaskich charek nie czepiam.
              Chciał bym tylko rozdzielić "dobry dźwięk" od "poprawnie zaprojektowana kolumna".

Skoro poprawnie zaprojektowana kolumna to płaska charka i wszystko co z nią związane, to po co robi się odsłuchy, a po tych odsłuchach "dopracowuje" tą zwrotnicę?
              No chyba nie chcesz mi powiedzieć, że po tych odsłuchach i po przerobieniu zwrotnicy oraz po wprowadzeniu poprawek, charakterystyka jest jeszcze bardziej płaska.

Przecież odpowiedź jest tylko jedna.

Ale żeby nie było, w cale nie bronię Totemów, ba, nawet ich nigdy nie słyszałem :)
              Last edited by marian; 26.02.2016, 10:59.

Skomentuj

Moze dlatego ze drobna zmiana ma duzy wplyw i z kilku poprawnych zwrotek o bardzo zblizonym przebiegu finalnym wybiera sie ta najlepsza?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                  Moze dlatego ze drobna zmiana ma duzy wplyw i z kilku poprawnych zwrotek o bardzo zblizonym przebiegu finalnym wybiera sie ta najlepsza?
                  Tak, najlepszą, ale najlepiej grającą a nie najlepiej wyglądającą.

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                  Ch-ki kolumny nie da się zrobić od linijki i próba tego uzyskania nie skończy sie dobrze ale można zrobić taką która mieści się w okienku 2-3dB bez nadmiernej rozbudowy filtrów i taki zestaw będzie grać dobrze.
                  I to by trzeba było podkreślić mówiąc o "płaskiej" charakterystyce.

Skomentuj

No chyba nie chcesz mi powiedzieć, że po tych odsłuchach i po przerobieniu zwrotnicy oraz po wprowadzeniu poprawek, charakterystyka jest jeszcze bardziej płaska.
                    Czasem bywa i tak.

Skoro poprawnie zaprojektowana kolumna to płaska charka i wszystko co z nią związane, to po co robi się odsłuchy, a po tych odsłuchach "dopracowuje" tą zwrotnicę?
                    Jeszcze za mało zrobiłeś zwrotnic aby to zrozumieć. Dla początkującego zrobienie jakiejkolwiek ch-ki która ma ręce i nogi to jest wielki sukces i już jest zadowolony z rezultatów. Też kiedyś byłem w tym punkcie. Potem zaczynasz dostrzegać, że w obrębie tej samej ch-ki można zmienić wiele rzeczy. Można przekonstruować filtry tak, że są bardzo różne od pierwszego a ch-ka jest praktycznie bez zmian. Można tę samą ch-kę uzyskać przy 3 różnych częstotliwościach podziału i za każdym razem będzie grać trochę inaczej. Można też zrobic kilka różnych chk-k zestwu rózniących się miejscami o 0,5-1 dB, wszystkie nadal sie będą mieścić np w okienku 2dB, czyli można uznać każdą z nich za płaską ale każda z nich będzie grać inaczej właśnie przez te drobne różnice. Nie ma sposobu aby arbitralnie, bez odsłuchów, uznać która z tych "płaskich" ch-k jest najlepsza.

To o czym pisze powyżej to jest coś na styl tunningu silnika. Fabryczny silnik to taka pierwsza , dobrze zaprojektowana zwrotnica o możliwie dobrej ch-ce. Potem taki silnik można rozebrać, doszlifować drobiazgi, złożyć i mamy w sumie ten sam silnik ale działa dużo sprawniej i to jest ta końcowa zwrotnica, która często niewiele na pomiarze różni się od pierwszej ale gra lepiej.
                    Last edited by Yoshi_80; 26.02.2016, 11:27.

Skomentuj

Najlepiej jak po odsłuchach i zmianach charka wychodzi jeszcze lepsza niż podczas pomiarów, zaciesz i zadowolenie jest bezcenne :)

najgorzej jak zaprojektujesz komuś zwrotnice a ten przyjedzie na odsłuch i tak zacznie sugerować zmiany, mieszasz te elementy, mieszasz, słucha słucha, na koniec mówi że tek ma zostać, robisz pomiar a tu góry i doliny, ale tak ma zostać jego jakieś wykresy nie interesują :)

Skomentuj

Chciał bym tylko rozdzielić "dobry dźwięk" od "poprawnie zaprojektowana kolumna".
                        Wszystko to kwestia doświadczenia i tyle. Nie tyle co się same gusta zmieniają, a po prostu zaczynasz dostrzegać (słuchowo) jak to powinno poprawnie grać.

Prawda jest taka, że wiele lat temu wszyscy (a przynajmniej ja :P) jaraliśmy się altusami i dudniącym basem. To nie jest kwestia gustu, że dzisiaj nam się to nie podoba, a po prostu doświadczenia i zrozumienia, że to jednak nie tak ma grać. Oczywiście w pewnym momencie dochodzą gusta, ale w większości przypadków jest to właśnie kwestia doświadczenia osoby, która słucha danego zestawu. Jestem pewny, że w gronie znajomych macie osoby, które jednak nie siedzą w audio i jak taką osobę postawisz przed swoim zestawem to stwierdzi, że gra słabo, ponieważ nie ma basiku (czyt. dudnienia) i darcia mordy.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                          Prawda jest taka, że wiele lat temu wszyscy (a przynajmniej ja :P) jaraliśmy się altusami i dudniącym basem.
                          Są też sytuacje odwrotne. Przyzwyczajenie ma bardzo dużo do rzeczy. Ostatnio był u mnie kumpel ze swoją płytą, odpaliliśmy a on szok, ze na tej płycie jest taaaki bas i się pyta czy to tak ma grać, czy to jest dobrze, skąd ten bas ? (bo u niego tego basu nie ma) . No ja mu na to, że z płyty bo niby skąd, kolumny sobie same nie wyprodukowały. A całość wynikała z tego, że on ma jakieś monitorki kefa z koaxialnym głośniczkiem, nie wiem 16cm(?), które na oko widać że niżej niż 50Hz nie dadzą rady. No i był przyzwyczajony do nich i myślał, że ma referencje. Odpalił swoja muzykę na 22cm basach no i doznał szoku, myślał, że to mi sprzęt gra źle no bo u niego przecież tego nie słychać.
                          Dla większości ludzi głośnik to głośnik z jednej strony wchodzi prąd z drugiej wychodzi dźwięk. Nie rozumieją zjawisk fizycznych i tego co wpływa na pewne parametry.

Skomentuj

Oczywiście, że też tak może być :) W każdym wypadku szansa odratowania osobnika jeszcze jest

Z basem jest generalnie łatwiej, ponieważ taka osoba zwraca uwagę na ilość, a nie jakość. Weź sobie inny typ obudowy, np. CL a BR i spróbuj z nim porównać.
                            Last edited by .3lite; 26.02.2016, 12:07.

Skomentuj

Są też sytuacje odwrotne. Przyzwyczajenie ma bardzo dużo do rzeczy. Ostatnio był u mnie kumpel ze swoją płytą, odpaliliśmy a on szok, ze na tej płycie jest taaaki bas i się pyta czy to tak ma grać, czy to jest dobrze, skąd ten bas ? (bo u niego tego basu nie ma) . No ja mu na to, że z płyty bo niby skąd, kolumny sobie same nie wyprodukowały. A całość wynikała z tego, że on ma jakieś monitorki kefa z koaxialnym głośniczkiem, nie wiem 16cm(?), które na oko widać że niżej niż 50Hz nie dadzą rady. No i był przyzwyczajony do nich i myślał, że ma referencje. Odpalił swoja muzykę na 22cm basach no i doznał szoku, myślał, że to mi sprzęt gra źle no bo u niego przecież tego nie słychać.
                              Dla większości ludzi głośnik to głośnik z jednej strony wchodzi prąd z drugiej wychodzi dźwięk. Nie rozumieją zjawisk fizycznych i tego co wpływa na pewne parametry.
                              A co kiedy np ja. słuchałem, miałem dużo kolumn, naprawdę dużo i woofery od 2 x 30 na stronę, raz 15" było .... a teraz mam Totemy i grają u mnie już z pół roku i wiem że to nie jest szczyt marzeń, ale tak lubię te małe pchełki że zostaną u mnie chyba do końca, a pokój obok sterta innych kolumn :) .....

P.S nie bronię Totema, ta kolumna gra po prostu swoim charakterem który akurat moją osobę urzekł w jakiś sposób chociaż mam świadomość że pokój obok każda para która tam jest gra lepiej...

Najciekawsza jest elektronika gdzie podpięte są Totemy:
                              Mocno modyfikowane CD 63Se
                              Pre Yamaha CX-70
                              Końcówka Accu E-550 ( tomkowa wersja)

Z integrami jakimiś sklepowymi z tych niższych półek słabo grają...

Gra zestaw :)

Skomentuj

Ostatnio był u mnie kumpel ze swoją płytą, odpaliliśmy a on szok, ze na tej płycie jest taaaki bas i się pyta czy to tak ma grać, czy to jest dobrze, skąd ten bas ? (bo u niego tego basu nie ma) . No ja mu na to, że z płyty bo niby skąd, kolumny sobie same nie wyprodukowały. A całość wynikała z tego, że on ma jakieś monitorki kefa z koaxialnym głośniczkiem, nie wiem 16cm(?), które na oko widać że niżej niż 50Hz nie dadzą rady. No i był przyzwyczajony do nich i myślał, że ma referencje. Odpalił swoja muzykę na 22cm basach no i doznał szoku, myślał, że to mi sprzęt gra źle no bo u niego przecież tego nie słychać.
                                A nie zdziwisz się jak napiszę, że znalazło by się wielu realizatorów dźwięku oraz producentów muzycznych, którzy stwierdzą że jednak nie ma tak grać? :) (zapewne domyślasz się dlaczego mógłby tak powiedzieć)

Dlatego bardzo szanuję Pana Tomasza Rogulę, ponieważ nie tylko produkuje kolumny głosnikowe, ale też wie jak brzmi instrument muzyczny, jak się go nagrywa i jak brzmi po tym nagraniu i masteringu.

Skomentuj

Kiedys Stereophile zebralo wszystkie swoje pomiary glosnikow i porownaly miedzy soba. Te ktore byly zwykle najbardziej poprawne i wyrownane, mialy jednoczesnie najlepsze recenzje. Mozesz z tego wyciagnac wnioski.

Dlatego bardzo szanuję Pana Tomasza Rogulę, ponieważ nie tylko produkuje kolumny głosnikowe, ale też wie jak brzmi instrument muzyczny, jak się go nagrywa i jak brzmi po tym nagraniu i masteringu.
                                  Ciekawe kiedy jego kolumny zagraja jak instrument muzyczny i odtworza wokal bliski rzeczywistemu :)

Skomentuj

Kiedys Stereophile zebralo wszystkie swoje pomiary glosnikow i porownaly miedzy soba. Te ktore byly zwykle najbardziej poprawne i wyrownane, mialy jednoczesnie najlepsze recenzje. Mozesz z tego wyciagnac wnioski.
                                    Chwila chwila, ale napisz kto je oceniał, bo "najlepsze recenzje" to wiesz co nawet ma :)

Ciekawe kiedy jego kolumny zagraja jak instrument muzyczny i odtworza wokal bliski rzeczywistemu
                                    Ciekawe kiedy w ogóle jakieś kolumny zagrają tak jak żywy instrument :)

Skomentuj

Panowie macie jakies informacje na temat głośników Usher ? Bo już od dłuższego czasu ich brakuje. Nie wiem czy czekać na dostawe która niewiadomo czy będzie czy robić cos na dostępnych głośnikach seasa. Planowałem cos zrobic na 8948a a teraz zastanawiam sie nad ER18RNX.

Skomentuj

Usher zwinął interes
                                        marcinsywala.pl
                                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                                          Usher zwinął interes
                                          To musi byś jakaś kreatywna księgowość, nie możliwe że taka firma się zwija. Ktoś to pewnie przejmie i głośniki będą pod inną nazwą

Skomentuj

Czaruję...
                                          X