Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Na każdej z tych gałęzi będziesz miał napięcie wyższe. Jak chcesz uzyskać 12v? regulatorem napięcia?

Skomentuj

Potrzebuję napięcie z tego zakresu a nie regulowane.
      Może się źle wyraziłem. Potrzebuję tym zasilić dwie 5W końcówki mono które potrzebują normalnego napięcia, nie symetrycznego z przedziału 15 do 35V

Skomentuj

Raz piszesz, że potrzebujesz +/- 12-35V a raz, że nie symetrycznego z przedziału 15 do 35V.
        To jak w końcu?

Do końcówek 5W, które wezmą niewielki prąd, to można stabilizator na tranzystorze zrobić.
        Last edited by piotreq123; 21.02.2017, 07:45.

Skomentuj

Zamieszczone przez brainlogout Zobacz posta
          Nie wiem czy mogę tu zapytać - zamawiał ktoś z parts express? Czy trzeba płacić jakieś cło?
          Żeby zamowienie od nich miało sens musisz zamowic na kogoś w usa kto ci to przepakuje i wysle jako gift. Sprobuj zlozyc zamowiemie zobaczysz koszt wysylki przy checkoucie masz opcje samej wysylki za 70-90usd lub już z doliczonym clem i podatkiem sam wybierasz. Tak czy tak dostawa w takiej cenie jest nieoplacalna

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
            Potrzebuję napięcie z tego zakresu a nie regulowane.
            Może się źle wyraziłem. Potrzebuję tym zasilić dwie 5W końcówki mono które potrzebują normalnego napięcia, nie symetrycznego z przedziału 15 do 35V
            Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
            Raz piszesz, że potrzebujesz +/- 12-35V a raz, że nie symetrycznego z przedziału 15 do 35V.
            To jak w końcu?

Do końcówek 5W, które wezmą niewielki prąd, to można stabilizator na tranzystorze zrobić.
            No właśnie napisz co dokładnie potrzebujesz. Jeśli niesymetryczne, wykorzystaj jedną sekcję transformatora, rozumiem że moc jest wystarczająca. Do końcówki 5W to można robić spadek na napięcia na rezystorze , a swoją drogą przy tak małej mocy może kupić nowe trafo z dopasowanym napięciem, przy tej mocy to groszowe temat. Zrobisz wstawisz mostek, filtrację i po temacie. Przy tym trafie, aby nie robić prowizorki z rezystorami, robi sie trochę trudny temat bo proste stabilizatory np lm317 są niższe napięcia, poza tym to trochę nie audiofilskie rozwiązanie

Ja bym kupił nowe trafo, z zapasem mocy 10-20 W i po temacie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
              No właśnie napisz co dokładnie potrzebujesz. Jeśli niesymetryczne, wykorzystaj jedną sekcję transformatora, rozumiem że moc jest wystarczająca. Do końcówki 5W to można robić spadek na napięcia na rezystorze , a swoją drogą przy tak małej mocy może kupić nowe trafo z dopasowanym napięciem, przy tej mocy to groszowe temat. Zrobisz wstawisz mostek, filtrację i po temacie. Przy tym trafie, aby nie robić prowizorki z rezystorami, robi sie trochę trudny temat bo proste stabilizatory np lm317 są niższe napięcia, poza tym to trochę nie audiofilskie rozwiązanie

Ja bym kupił nowe trafo, z zapasem mocy 10-20 W i po temacie.

Takie coś

- - - - - aktualizacja - - - - -

A dokładnie

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                może kupić nowe trafo z dopasowanym napięciem
                Albo w ogóle podejść nieaudiofilsko i kupić zasilacz do laptopa.
                Ale to nie jakaś klasa A? Na cholerę takie duże trany do 5W mocy?

Skomentuj

Właśnie pewnie wyjściowej ma 5W a bierze 30W z zasilania.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                    Albo w ogóle podejść nieaudiofilsko i kupić zasilacz do laptopa.
                    Ale to nie jakaś klasa A? Na cholerę takie duże trany do 5W mocy?
                    To jest klasa A

Zasilacz do laptopa ze starej toschiby też mam 15V 6A

Skomentuj

Masz jakiś schemat do tego?

Skomentuj

Niestety nie, kupiłem gotowca na e-bay.

prawdopodobnie to to

Skomentuj

Rozwiązaniem był by prostownik dwu połówkowy z dzielonym uzwojeniem wtórnym.
                          http://ea.elportal.pl/zasilacze.html

Do tego stabilizator liniowy na jakimś npn, albo darlingtonie.
                          http://www.next.gr/circuits/voltage-...rs-l29980.html

Aby te kilka nadmiarowych V stracić.
                          W dodatku pasuje to do klasy A, więcej ciepła w blachy poleci ^^

EDIT: 5W w klasie A to nie czasem około 50W poboru mocy?
                          Czyli jakieś 1,5A przy 33V na zasilaniu.
                          Jeśli trafo miało by 33V pod obciążeniem, to około 46V na kondensatorze, czyli 13V do zbicia, prąd końcówki razy 2, bo stereo.
                          13V*3A, wychodziło 39W do wytracenia na stabilizatorze, plus 100W na wzmacniaczach, no 200W trafo na pasowało by mieć.
                          Chyba się nigdzie nie pomyliłem?

EDIT: Jakieś śmieciowe 2N3055 na kanał i można grzać ^^
                          Last edited by Marcin V; 21.02.2017, 15:17.

Skomentuj

Trafo jest 500W (pewnie za 300 w tealu) . Ale na to co piszesz to ja za głupi chyba jestem. Znajdę inne trafo z którego na prostym mostku uzyskam potrzebna napięcie.

Skomentuj

Panowie, czy ktoś z was ma lub słyszał SB29NRX75-6. Potrzebuję informacji czy warto zakupić do projektu 3way.

Skomentuj

Panowie, potrzebuje układ selektora do SPDIF (Mam 3 urządzenia do podłączenia, a w płytce INPUT board do DAC'a Soekris'a, którego będę kupować, jest tylko jedno wejście) . Znalazłem sporo gotowych konstrukcji i stąd moje pytanie.
                                Czy takie coś ( https://www.amazon.com/ViewHD-TOSLIN...00G188Z7A?th=1 ) da radę czy lepiej dołożyć do droższego?

Skomentuj

Zamieszczone przez thomas Zobacz posta
                                  Panowie, czy ktoś z was ma lub słyszał SB29NRX75-6. Potrzebuję informacji czy warto zakupić do projektu 3way.
                                  Warto jeśli lubisz mocny, misiowaty bas.

Skomentuj

sylvek
                                    Borys do iAmpa ma przystawkę capm która zbija parę V ale pisał mu że układ jest wprost banany do przerobienia na regulator/stabilizator jednonapięciowy jeśli ktoś cokolwiek czai z elektroniki (ja niestety do tej grupy się nie zaliczam :)
                                    iAmp str72
                                    Last edited by Szczery81; 21.02.2017, 18:05.

Skomentuj

marian jak byś tego SB porównał do TIWów oraz STX 10 AWX?

Skomentuj

Ja bym do porównania dodał jeszcze jakiegoś 10" Seasa, bo to dla niego jakaś alternatywa. Scany są już dożo droższe. Pytanie jest zasadne bo Seas to taka kulturalna gra, nie każdemu się podoba.
                                        Dzięki Marian za opinię.
                                        Last edited by thomas; 21.02.2017, 19:32.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                                          Trafo jest 500W (pewnie za 300 w tealu) . Ale na to co piszesz to ja za głupi chyba jestem. Znajdę inne trafo z którego na prostym mostku uzyskam potrzebna napięcie.
                                          Nie pamiętam jak to się liczyło (rozleniwiają te scalaki) dla stabilizatora z diody zenera i tranzystora, ale chyba trzeba tranzystor, diodę i dwa rezystory.
                                          Do tego dwie diody prostownicze i kondensator, ot cały zasilacz. A dodatkowo zyskujesz stabilizację napięcia, więc szansa na mniejsze brumy.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X