Trochę się zakręciłem teraz ale może od początku :)
Jest ARTA + ich JIG i.. pod wyjście JIG'a speaker podłączam (w moim przypadku) 2xwoofer + tweeter (zabezpieczenie 33uF przed głośnikiem).
Ustalam poziom sygnału wbudowanym generatorem, po czym wykonuję pomiar impuls respons dla zestawu. Ustalam bramkę ~5ms, po czym odłączam tweeter i robię pomiar FR dla wooferów. Póżniej zmiana i tweeter.
Marian, dobrze Ciebie zrozumiałem?
Jest ARTA + ich JIG i.. pod wyjście JIG'a speaker podłączam (w moim przypadku) 2xwoofer + tweeter (zabezpieczenie 33uF przed głośnikiem).
Jesli to jest pelny jig Arta, to znaczy ze mozesz skorzystac z pomiaru dwukanalowego, ktory da Ci dokladnosc pomiaru impulsu. Rzecz bardzo wazna dla poprawnej fazy. Zabezpieczenia przed tweeterem nie musisz dawac. Kazdy tweeter wytrzyma pelne pasmo czestotliwosci przy mocy 1w, a wiekszej nie trzeba przy pomiarach charakterystyki.
Ustalam bramkę ~5ms, po czym odłączam tweeter i robię pomiar FR dla wooferów. Póżniej zmiana i tweeter.
To jaka bramke ustawiasz, bedzie zalezalo od odbic Twojego pomieszczenia. Trzeba to wyznaczyc na pomiarze impulsu. Generalnie mozesz uzyc jako pierwszego pomiaru sumy wszystkich glosnikow, czyli dwa midwoofery i tweeter polaczone rownolegle. O ile Twoj wzmacniacz nie bedzie mial problemow z niska impedancja, to w ten sposob zmierzyc tak zwana sume referencyjna, ktora pozniej przydaje sie przy wyrownaniu fazy w programie do zwrotnic. Jezeli masz pelna wersje Arta, to kazdy pomiar mozesz zapisac, jest to taki pomiar RAW, na ktorym mozesz wykonywac dowolne operacje, np zmieniac bramkowanie. Pozniej nie zmieniajac ustawien mikofonu i wzmacniacza, odpinasz tweeter i mierzysz dwa woofery, zapisujesz i na koncu sam tweeter. Na tym pierwszym pomiarze sumy, bedziesz mogl ustalic punkt zamkniecia bramki i uzyc tego punktu dla pozostalych pomiarow.
jig ARTA - skleciłem w całości wg projektu z ich strony i dodałem do środka wzmacniacz do mikrofonu.
Program tylko w wersji DEMO.
Jak ustawiłem bramkę dla tweetera to niestety z tej samej pozycji pomiar do wooferów nie wyszedł. Wychodzi, że bramkowania powinny być osobno ustalane ze względu na różne czasy odpowiedzi impulsowej i uzyskać jako taki pomiar.
Będę walczył dalej i mam nadzieję, że pomożecie jeśli coś jeszcze mi nie będzie wychodzić?
Nie namawiam, ale do testu mozesz poszukac "cukierka".
Mozna ustawic jedna bramke dla wszystkich pomiarow. Zwykle pierwszy impuls dociera od glosnika wysokotonowego i na jego pomiarze ustala sie pewna referencje. Nastepnie zapinasz bramke i wykonujesz pomiary midwooferow, na tej samej bramce. Poniewaz nie zmieniasz bramki, to bedziesz mial automatyczne przesuniecie fazy, z uwagi na roznice odleglosci centr akustycznych midwooferow od tweetera. Aby to dzialalo musi byc uzyty pomiar dwukanalowy lub semi dwukanalowy. Program uzywac petli prawego kanalu do autokalibracji czasu i bez tego plywajaca latencja przy pomiarze jednokanalowym moze byc problemem.
Generalnie pomiar jednokanalowy nadaje sie tylko do pomiarow bliskow, lub pomiarow calego zestawu. Do pomiarow dla zwrotnicy, opieranie sie wylacznie na pomiarze jednokanalowym moze wygenerowac bledy w czasie.
Skomentuj