Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Marian, poszukaj na sklepach z akcesoriami moderskimi do kompów.
    Zobacz też tu: http://www.modding.bit-tech.pl/sklep/pl/15-oploty

Skomentuj

to jest linka paracord szukaj pod tą nazwą
      http://allegro.pl/paracord-550-orygi...2-0261df806ec6 (PARACORD 550 ORYGINALNY 322 KOLORY LINKA 7 RDZENI)

Skomentuj

Marian kupujesz linke żeglarska i wyciągasz linke ze środka
        Zostaje ładny oplot
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          kupujesz linke żeglarska i wyciągasz linke ze środka
          Zostaje ładny oplot
          Dobry patent, muszę kiedyś spróbować :)

Skomentuj

marian: jakiś czas temu też pytałem o to w starym temacie o oplotach

Micwoj zarzucił takim linkiem
            http://porzadekwkablach.pl/pl/c/Oplo...TECHFLEX/120/4

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
              Tą stronkę znam, niestety mają tam tylko "podstawowe" oploty.

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
              marian: jakiś czas temu też pytałem o to w starym temacie o oplotach
              Daj linka do tego tematu... pamiętam że coś takiego było ale nie mogłem znaleźć.

Za to znalazłem fajne oploty na allegro :)

http://allegro.pl/listing/user/listi...73984&id=67307 (Przedmioty użytkownika avcorp_pl - Pozostałe - Allegro.pl)

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/22...690#post489690

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  Złapiesz bramkę 5ms to styka do zwrotnicy.
                  Rozumiem, że ustalam bramkę ~5ms w impulse response osobno dla midwoofera oraz tweetera. Dopiero po tym zabiegu klikam na FR1 i zapisuję przebieg?

Skomentuj

Zamieszczone przez marivs Zobacz posta
                    Rozumiem, że ustalam bramkę ~5ms w impulse response osobno dla midwoofera oraz tweetera.
                    Nie.
                    Ustawienie bramki robi się przed pomiarem jeden raz dla wszystkich głośników.
                    Last edited by marian; 27.02.2017, 17:09.

Skomentuj

Trochę się zakręciłem teraz ale może od początku :)
                      Jest ARTA + ich JIG i.. pod wyjście JIG'a speaker podłączam (w moim przypadku) 2xwoofer + tweeter (zabezpieczenie 33uF przed głośnikiem).
                      Ustalam poziom sygnału wbudowanym generatorem, po czym wykonuję pomiar impuls respons dla zestawu. Ustalam bramkę ~5ms, po czym odłączam tweeter i robię pomiar FR dla wooferów. Póżniej zmiana i tweeter.
                      Marian, dobrze Ciebie zrozumiałem?

Skomentuj

Jest ARTA + ich JIG i.. pod wyjście JIG'a speaker podłączam (w moim przypadku) 2xwoofer + tweeter (zabezpieczenie 33uF przed głośnikiem).
                        Jesli to jest pelny jig Arta, to znaczy ze mozesz skorzystac z pomiaru dwukanalowego, ktory da Ci dokladnosc pomiaru impulsu. Rzecz bardzo wazna dla poprawnej fazy. Zabezpieczenia przed tweeterem nie musisz dawac. Kazdy tweeter wytrzyma pelne pasmo czestotliwosci przy mocy 1w, a wiekszej nie trzeba przy pomiarach charakterystyki.

Ustalam bramkę ~5ms, po czym odłączam tweeter i robię pomiar FR dla wooferów. Póżniej zmiana i tweeter.
                        To jaka bramke ustawiasz, bedzie zalezalo od odbic Twojego pomieszczenia. Trzeba to wyznaczyc na pomiarze impulsu. Generalnie mozesz uzyc jako pierwszego pomiaru sumy wszystkich glosnikow, czyli dwa midwoofery i tweeter polaczone rownolegle. O ile Twoj wzmacniacz nie bedzie mial problemow z niska impedancja, to w ten sposob zmierzyc tak zwana sume referencyjna, ktora pozniej przydaje sie przy wyrownaniu fazy w programie do zwrotnic. Jezeli masz pelna wersje Arta, to kazdy pomiar mozesz zapisac, jest to taki pomiar RAW, na ktorym mozesz wykonywac dowolne operacje, np zmieniac bramkowanie. Pozniej nie zmieniajac ustawien mikofonu i wzmacniacza, odpinasz tweeter i mierzysz dwa woofery, zapisujesz i na koncu sam tweeter. Na tym pierwszym pomiarze sumy, bedziesz mogl ustalic punkt zamkniecia bramki i uzyc tego punktu dla pozostalych pomiarow.

http://diyaudio.pl/showthread.php/16...T%C4%84/page14 tutaj masz krotki tutorial w jaki sposob zalozyc bramki przeniesc pomiary do programu symulacji. To oczywiscie jedna z kilku metod.

Skomentuj

jig ARTA - skleciłem w całości wg projektu z ich strony i dodałem do środka wzmacniacz do mikrofonu.
                          Program tylko w wersji DEMO.
                          Jak ustawiłem bramkę dla tweetera to niestety z tej samej pozycji pomiar do wooferów nie wyszedł. Wychodzi, że bramkowania powinny być osobno ustalane ze względu na różne czasy odpowiedzi impulsowej i uzyskać jako taki pomiar.
                          Będę walczył dalej i mam nadzieję, że pomożecie jeśli coś jeszcze mi nie będzie wychodzić?

Skomentuj

Spam Post :)

Marian poszukaj oplotów ViaBlue. Mam 3 rożne i wyglądają bardzo fajnie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Skomentuj

Program tylko w wersji DEMO.
                              Nie namawiam, ale do testu mozesz poszukac "cukierka".

Mozna ustawic jedna bramke dla wszystkich pomiarow. Zwykle pierwszy impuls dociera od glosnika wysokotonowego i na jego pomiarze ustala sie pewna referencje. Nastepnie zapinasz bramke i wykonujesz pomiary midwooferow, na tej samej bramce. Poniewaz nie zmieniasz bramki, to bedziesz mial automatyczne przesuniecie fazy, z uwagi na roznice odleglosci centr akustycznych midwooferow od tweetera. Aby to dzialalo musi byc uzyty pomiar dwukanalowy lub semi dwukanalowy. Program uzywac petli prawego kanalu do autokalibracji czasu i bez tego plywajaca latencja przy pomiarze jednokanalowym moze byc problemem.
                              Generalnie pomiar jednokanalowy nadaje sie tylko do pomiarow bliskow, lub pomiarow calego zestawu. Do pomiarow dla zwrotnicy, opieranie sie wylacznie na pomiarze jednokanalowym moze wygenerowac bledy w czasie.

Skomentuj

Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz posta
                                Marian poszukaj oplotów ViaBlue.
                                No właśnie zalinkowałem aukcję do nich.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta

Czy takie połączenie mogę zastosować?
                                  Powtórzę pytanie czy tak można?
                                  Nie patrzcie że są zamienione bieguny pytanie brzmi czy do trafi symetrycznego mogę tak podpiąć dwa mostki.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
                                  Co ma zasilać ta herezja? ^^
                                  Proszę powiedz, dlaczego herezja?
                                  Last edited by sylvek; 02.03.2017, 09:59.

Skomentuj

Panowie gdzieś w sieci był symulator ustrojów akustycznych... jakoś teraz nie mogę go znaleźć.
                                    Pomożecie?

Dokładnie chodzi mi o dyfuzory Schroedera.

Skomentuj

http://www.mh-audio.nl/DiffusorCalculator.asp
                                      Taki może być?

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                                        http://www.mh-audio.nl/DiffusorCalculator.asp
                                        Taki może być?
                                        Skyline się przyda.

Ale najbardziej potrzebuję dyfuzory Schroedera 1D i 2D.

Skomentuj

A ja z technicznej strony mam pytanie.

Jakie rozwiązanie stosujecie/jest lepsze:
                                          nakrętka pazurkowa + normalna śruba
                                          czy
                                          wkręt do drewna z łbem imbuswym

do przykręcenia głośników??

Skomentuj

Czaruję...
                                          X