Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolega Branża - nie chodzi o to czy to działa czy nie, bo od takich wniosków jestem daleki.
    Chodzi o to, że powołałeś się na podstawy elektryki a napisałeś kilka nie prawd i tylko to chciałem poprawić. Więc się nie obrażaj, bo najwięcej wie ten kto wie czego nie wie :)

Co do samego kondycjonera uziemienia - w formie w jakiej to jest sprzedawane to oczywiście jawne wyciąganie kasy. Ale patrząc na to z drugiej strony - ekranowanie statyczne w urządzeniach audio powinno być bardzo ważne. Zwykle ekranowanie takie spina się się właśnie do przewodu ochronnego. Ale większość urządzeń audio nie jest podłączana do przewodu ochronnego. Żeby obudowa była rzeczywiście ekranem musi być na jakimś statycznym potencjale, naturalnie nie podłącza się obudowy do jakichś napięć stałych, więc podłącza się ją często i gęsto do masy, czasami na miękko czyli np poprzez pojemność, rezystor lub dławik.
    Generalnie ideą takiego zewnętrznego urządzenia jest pewnie to aby ściągać ładunki elektrostatyczne z obudów do właśnie takiego pudełeczka :) Czy to rzeczywiście działa, z technicznego punktu widzenia, ja osobiście nie mam odpowiedniego poziomu wiedzy aby to rozpatrywać. Abstrahując już od tego czy ma to w ogóle wpływ na dźwięk.
    Ja osobiście wolałbym położyć oddzielną linię PE dla audio do ziemi z jak najniższą rezystancją :)
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ekranowanie a uziemianie to dwie zupełnie inne kwestie. W samolotach sa układy/urządzenia ekranowane ale na pewno nie sa uziemione:).
      Użytkownik Branża nie zna natomiast układów sieciowych oraz myli podstawowe pojęcia. Gdzieś coś słyszał ale nie do końca.
      Chyba że czytał tłumaczenia norm jak np.:
      Kod CPV Opis
      31171000-5 Ciekłe transformatory z dielektrykiem
      31212000-5 Przerywacze obwodów
      31212100-6 Napowietrzne przerywacze obwodów
      31213400-6 Układ przesyłowy
      31214000-9 Przekładnia
      31214400-3 Wyłączniki bezpieczników
      31214510-7 Przesyłowe tablice rozdzielcze
      Last edited by Penetrator; 04.12.2017, 18:28.
      https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
        Zwykle ekranowanie takie spina się się właśnie do przewodu ochronnego. Ale większość urządzeń audio nie jest podłączana do przewodu ochronnego. Żeby obudowa była rzeczywiście ekranem musi być na jakimś statycznym potencjale,
        Nie na jakimś tylko konkretnie na potencjale odniesienia inaczej ekran nie będzie działał .

ja osobiście nie mam odpowiedniego poziomu wiedzy
        Problem w tym, że każdy kto przeszedł kurs fizyki na poziomie szkoły podstawowej ma wystarczająca wiedze aby stwierdzić jednoznacznie, że to nie działa w jakikolwiek sposób .
        Jeśli podłączymy ten "kondycjoner" do metalowej obudowy urządzenia skutkiem będzie jedynie to, że metalowe elementy tego kondycjonera znajdą się na takim samym potencjale jak urządzenie .
        Coś z tego wyniknie ? Nic .

Szkoda wirtualnego atramentu na pisanie o tym . Ludzi którzy to kupią i tak nie przekona żadna argumentacja.
        Psychoakustyka dopełni dzieła . Prawie każdy z nas usłyszy różnice .

Następny geniusz :
        http://highfidelity.pl/@main-3106&lang=
        tak tak chodzi o podstawkę pod listwę zasilającą .
        W końcu 57lat doświadczenia konstruktora zobowiązuje .
        Last edited by raven1985; 04.12.2017, 18:58.

Skomentuj

Ja osobiście wolałbym położyć oddzielną linię PE dla audio do ziemi z jak najniższą rezystancją
          Nie rozumiem tego zdania.
          PE jest jedno, nie może być jakiegoś innego, oddzielnego do audio.
          Nie rezystancja tylko impedancja pętli zwarcia ma znaczenie.
          https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
            Ale odlot. :blink:

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
              Aby uziemienie ( czy też zero / neutral ) było uziemieniem musi się łączyć z transformatorem zasilającym w prąd twoją okolice / dzielnice / ulice. Obwód musi się zamknąć ...
              W układzie TT czy IT także?
              Bzdura.
              A po za tym polecam poczytać http://www.astat.com.pl/download.php...i-pomiarow.pdf
              Last edited by Penetrator; 04.12.2017, 20:54.

Skomentuj

Nie na temat...
                Ciekawe kiedy kto wymyśli audiofilskie dywany uziemiające/ często widać je wraz ze starymi meblami u wyznawców dźwiękowo-kosmicznych teorii ( choć w Rosji to weszło nawet na wyższy poziom)

Skomentuj

Jak już piszesz o podstawach elektryki to nie myl uziemienia z przewodem neutralnym. Bo w dzisiejszych czasach to są dwie różne rzeczy.
                  W tym co pisał Branża nie aż takiego ma wielkiego błędu a bardziej skrót myślowy. Wszystko zalezy od układu sieci. Np w sieciach w układzie TN przewód neutralny i zerowy to w zasadzie to samo tylko różnice polegają na punkcie gdzie się ze sobą łączą. Jednak suma summarum one i tak trafiają w punkt zerowy transformatora zasilającego, który jest uziemiony.

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                  Kondycjonery masy to złożony temat i ponoć idzie to usłyszeć Panowie najpierw trochę zaangażowania w temat, a potem się śmiejemy.
                  Nie zgłębiałem nigdy idei budowy takich kondycjonerów ale istnieje duże prawdopodobieństwo ze one "działają" w przypadku gdy konstruktor tego wynalazku wpadnie na pomysł aby przewód uziemiający nie był ciągły tylko przechodził przez kondycjoner w środku którego będzie on "łączył" się z uziemieniem sieci za pomocą jakiegoś magicznego żwirku. Mamy wówczas sytuację gdy po pierwze nie mamy skutecznego uziemienia, co za tym idzie ochrony przeciwporażeniowej (co tam dla autiofila to pikuś byleby grało). Po drugie uziemienie często pełni ważna funkcję w poprawnym działaniu elektroniki np odprowadzane są nim zakłócenia. Jeżeli przerwiemy obwód uziemienia lub wprowadzimy tam dużą impedancję to nie spełnia wówczas to swojej roli. I w takim przypadku faktycznie można by było usłyszeć jakieś zmiany brzmienia w wyniku gorzej funkcjonującej elektroniki. A, że jest gorzej to już nie ma większego znaczenia. Liczą się zmiany, a chętnych do dorobienia teorii, że jest lepiej od razu wielu się znajdzie.

Skomentuj

Taki bajer przydał by się w 2015r w naszym forumowym pokoju na AVS.
                    Moje panele które zasilały basy, będąc podłączone wejściem wysokopoziomowym (własnej roboty), działały poprawnie tylko wtedy gdy nie miały podłączonego uziemienia (pętla masy czy coś takiego)

Aaale by się audiofile ślinili do tych pudełek

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                      konstruktor tego wynalazku wpadnie na pomysł aby przewód uziemiający nie był ciągły tylko przechodził przez kondycjoner
                      Te "kondycjonery" o których mowa nie ruszają w żaden sposób przewodu uziemienia . Zresztą raczej gdyby to robiły nie mogły by być legalnie sprzedawane .
                      One są albo podłączane w wolne gniazdo w listwie zasilającej gdzie łączą się tylko z bolcem uziemienia lub np. mają zwykłe gniazdo RCA i są podłączone do masy nieużywanego wejścia/wyjścia audio w urządzeniu .
                      Podsumowując równie dobrze możesz sobie podłączyć do bolca uziemiania w listwie lub w obudowę kawałek luźnego drutu i wsadzić do kociej kuwety ze żwirkiem.
                      Efekt będzie dokładnie taki sam :)

Skomentuj

tyle ostatnio narzeka sie na kurierow...
                        tym razem znowu kurier inpost sie popisal.

odebralem swoja paczke, wsiadlem do auta i obserwuje kolejna osobe, ktora odbiera swoja paczke z paczkomatu
                        ewidentnie sporo osob przegina i nakleja "gabaryt A" na wszsytkie paczki bo jest taniej...
                        no i chyba kurier sie wkurzyl i wcisnal taka paczke w najmniejsza przegrode!
                        i obserwuje jak koles sie szarpie probujac wyszarpac ta paczke wcisnieta tam chyba na sile

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          i obserwuje jak koles sie szarpie probujac wyszarpac ta paczke wcisnieta tam chyba na sile
                          No i niefajnie, bo zamiast wyciągnąć kasę od nadawcy/sprzedawcy, to przechlapane ma bogu ducha winny odbiorca..

Skomentuj

Pani listonosz dwukrotnie wcicneła mi szkło hartowane do telefonu do skrzynki składając kopertę na pół:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                              No i niefajnie, bo zamiast wyciągnąć kasę od nadawcy/sprzedawcy, to przechlapane ma bogu ducha winny odbiorca..
                              To zależy od tego czy wiedział o tańszej przesyłce czy też nie.
                              A kurierzy nie mają czasu na inne rzeczy oprócz odebrać paczkę/przekazać paczkę.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                              Pani listonosz dwukrotnie wcicneła mi szkło hartowane do telefonu do skrzynki składając kopertę na pół
                              Coś mała ta skrzynka

Skomentuj

Skrzynka nie mała tylko koperta sztywna:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                                  Skrzynka nie mała tylko koperta sztywna:)
                                  Współczuję, moje całe doszły z ali

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                                    Współczuję, moje całe doszły z ali

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
                                    Moje szły już z polski. Sprzedawca wysłał dwa razy. Za kazdym razem była pokruszona. Za trzecim razem zwrócił kasę i kupiłem inną.

Skomentuj

Ocieplam poddasze i dwa słupy drewniane wychodzą mi w szafach i pomyślałem, że można je okleić białym HDF-em (cieńszy niż płyta GK i nie będzie brudził ubrań).
                                      Słupy są nieoheblowane, więc domyślam się, że powierzchnię przed klejeniem muszę wygładzić, zgadza się?
                                      Jakiego kleju użyć do przyklejenia HDF do drewna?

Skomentuj

Zamieszczone przez Arturos Zobacz posta
                                        Jakiego kleju użyć do przyklejenia HDF do drewna?
                                        Vikolu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                          tyle ostatnio narzeka sie na kurierow...
                                          tym razem znowu kurier inpost sie popisal.

odebralem swoja paczke, wsiadlem do auta i obserwuje kolejna osobe, ktora odbiera swoja paczke z paczkomatu
                                          ewidentnie sporo osob przegina i nakleja "gabaryt A" na wszsytkie paczki bo jest taniej...
                                          no i chyba kurier sie wkurzyl i wcisnal taka paczke w najmniejsza przegrode!
                                          pare dni temu z tego sie smialem...
                                          a dzisiaj sam szarpalem sie z paczka! :(
                                          tylko ze ja mialem naklejke gabaryt B a wcisnieta w najmniejsza przegrode :/
                                          chyba robia tak bo paczkomat przepelniony

Skomentuj

Czaruję...
                                          X