Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
    Na pewien czas fajnie by było... a czy chciał bym mieć taki słuch na stałe, to raczej nie.
    Taki słuch to zarazem przekleństwo.

Wyobraź sobie że masz mega strasznie wyczulony węch... do "używanego" toi toia już nie wejdziesz.
    A tykający zegarek w nocy doprowadza do ku..icy ... co poradzić ?może korki do uszu i kłopot z głowy
    Jestem ciekaw umiejętności tego gościa , mając tak precyzyjny słuch czy dał by rade w odpowiednich warunkach dobrać zwrotnice na słuch biorąc pod uwagę wszystkie zagadnienia związane z poprawną filtracją?? taki mały challenge ludzki słuch vs SW :biggrin:

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
      Słyszał częstotliwość ale fazy już nie.
      Mówisz o przesunięciu fazy?
      To mogą mieć względem siebie DWA sygnały.
      https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Wie ktoś gdzie moge znaleźć taką "maskownice"? na odbiornik IR jak ma CA (na lewo od przycisku stop):
        marcinsywala.pl
        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

czyli plastikowe "oczko" z ciemnego tworzywa

ja albo toczylem w pracy albo bralem z odzysku. moze warto przeszukac olx z okolicy w poszukiwaniu dawcow?

Skomentuj

Z odzysku nie wchodzi w gre. Potrzebuję dużej ilości.
            marcinsywala.pl
            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

jak seria to moze warto rozwazyc zlecenie produkcji? po toczeniu zostaja slady ale pojdzie to szybko = tanio
              tylko nie wiem czy sa takie przyciemniane tworzywa

Skomentuj

Chińczyk wszystko zrobi, nawet tworzywa w odcieniu jaki zechcesz;]

Skomentuj

Może plexi dymiona w prętach?

Skomentuj

Jak diy to diy

Pozdrawiam.

Skomentuj

bylo na youtube

szkoda ze uzyl tez elektronicznych instrumentow. jakby chodzilo bez prondu to by bylo super

Skomentuj

Mniejsze?
                        One sa standardowe na szyne TS.
                        https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Panowie, od dłuższego czasu szwankuje mi amplituner Sony STR-DE635.
                          Najpierw sam z siebie wyłączał się głośnik centralny (słychać było pstryknięcie przekaźnika), pomagało pierdzielnięcie pięścią w amplituner.

Potem wyłączały się frontowe kolumny (no i znów pomagało walnięcie lub przełączanie selektorem wyjść głośnikowych A lub B).

Teraz po chwili słuchania słychać pstryknięcie i na wyświetlaczu pojawia się napis PROTECT i amplituner odłącza wszystkie głośniki. Czasem pomaga wyłączenie go i ponowne włączenie, ale teraz już nawet od samego włączenia jak tylko przekaźniki się załączą od razu pojawia się PROTECT i kaplica... już nawet walnięcie pięścią nie pomaga.

Da się to naprawić?
                          Jakieś zimne luty?
                          A może wymiana przekaźników?

Amplituner nie jest drogi, może jest wart ze 400zł, ale szkoda mi go.
                          Z drugiej strony jak naprawa ma kosztować połowę jego wartości no to lipa, raczej inwestować w niego nie będę.

Skomentuj

Przekaźniki jako pierwsze padają, jak jest protect od razu po załączeniu to pewnie już jest stałe na wyjściu i dlatego odcina wszystko, niestety te sprzęty często tak mają, a jeśli jeszcze miałeś pod nim głośniki poniżej 6ohm to mu tylko zakończyć żywot, osobiście nigdy mi się nie chciało szukać przyczyny, biorę trafo i obudowę jako dawcę, jeszcze można by spróbować odłączyć końcówki, wyciągnąć sygnał i podłączyć np uni czy iampa i wtedy już znacznie bezpieczniejsze bo podłączasz co kolwiek

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Jak pomagało walnięcie pięścią to obstawiam zimne luty, przelutuj wszystkie przekaźniki, powinno pomóc. Kiedyś spotkałem się z identycznym problemem i też to był jakiś amplituner Sony, poprawiłem luty i jak ręką odjął.

Skomentuj

Ok, spróbuję :)

Skomentuj

Koledzy, mam pewien problem i być może ktoś już się z nim spotkał?
                                  Mianowicie, mam wykonaną zwrotnicę jak poniżej. Została wykonana w oparciu o pomiary głośników w docelowej obudowie ale w pomieszczeniu innym niż moje mieszkanie. Nie mam wykresu przebiegu ale musicie mi uwierzyć na słowo, że jej przebieg był liniowy bez podbcia żadnego ze skraju pasma i dołka w miejscu łączenia charakterystyk. Przyjmując, że pomiarowo jest wszystko poprawnie wykonane dochodzimy do sedna problemu. Otóż, podczas słuchania muzyki brakuje wysokich tonów. Wszelkiego rodzaju wybrzmienia talerzy, przeszkadzajki itp. są słyszalne jako pierwsze uderzenie i to mocno ściszone. Reszty nie słychać. To wygląda tak, jakby od ok 7-8kHz wszystko zaczynało się mocno ściszać i tego powyżej 10kHz już nie ma. Reszta pasma od samego dołu aż tak w okolice tych 7kHz jest super, także łączenie charakterystyk jest zrobione dobrze. Głośnik wysokotonowy jest sprawny, porównywany z innym prosto z pudełka.
                                  Chodzi mi po głowie kilka pomysłów, m.in. szeregowe połączenie L18 celem obniżenia efektywności względem tego co jest aktualnie. Może dół zagłusza wysokie tony i stąd ten efekt mimo, że wg pomiaru wszystko jest dobrze?

Skomentuj

Może w nowej lokalizacji jest podbicie basu?

Skomentuj

dziwna filtracja jak na konfiguracje ... duże wartości na wysokich, 1 rząd na metalowcach. Obstawiam ze mamy kaszane na średnicy i zakrzykuje góre i do tego pewnie dzwoni break. Ponów pomiary całej konstrukcji i sprawdź przedewszystkim jak układają się zbocza względem Siebie.

Skomentuj

Marian: miałem ten sam amplituner i ten sam problem z sygnałem na przody - konieczna wymiana przekaznikow.

Skomentuj

>ampli
                                          Przypuszczam, że w każdym jednym występuje takie zjawisko (podbicie basu) w większym lub mniejszym stopniu ale wg tego co mówisz to suma wypadkowa zadziałałaby jak filtr DP aż do 7kHz a to chyba niemożliwe jest?

>Brażna
                                          Co prawda to co widać to jest z symulatora Boxsim i na tyle na ile udało mi się wykonać konwersję: pomiar w ARTA > export plików > import do Boxsim.
                                          Filtracja działa mniej więcej tak.

Last edited by marivs; 24.10.2017, 12:49.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X