Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ten chuligan:
    http://www.visaton.de/en/chassis_zub...rchiv/405.html

Skomentuj

Hmmm Vas taki sam jak Beyma. Znacznie mniejsze Sd, nieco wiekszy mms. Visaton to duzo wieksza wytrzymalosc mocowa, jest czym przywalic jesli taka mamy potrzebe. Cena Visatona total absurd, 4x wiecej niz Beyma.

Skomentuj

Nie no, nowego Tiw'a 300 nawet nie biorę pod uwagę, zwyczajnie nie dam tyle pieniędzy za głośnik do suba. Niemniej nawiązując do Tiwa 360 to najlepszy bas jaki do tej pory słyszałem, a parę garnków się słyszało. Jakby beyma miała niższe fs to była by bardzo ok, bo jednym z priorytetów jest niskie strojenie tak aby rezonator możliwie najmniej dawał od siebie (na nisko grające closed z solidnymi garami mnie nie stać) w paśmie muzycznym, co w moim odczuciu daje lepsze charakterystyki impulsowe. Więc taki głośnik musiałby mieć 30hz lub niżej. Patrząc po parametrach to nawet z STX by się coś wybrało, ale zwyczajnie nie wierze że to tak zabrzmi.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
          No fajna beyma, ale czy gra podobnie?

---------- Post dodany o 11:40 ---------- Poprzedni post o 10:26 ----------

No i Xmax 3mm...
          Nie miałem jej, może gdzieś się słuchało w jakiejś "estradowej" konstrukcji, ale nie byłem tego świadom.

Beyma zawsze zaniża Xmax, a visaton zawyża tzn no mają inne normy - spójrz np. na al170 - 22mm wychyłu, wierzysz w to? :) A ten TIW360 ma 24mm.

Niewiem, ja bym się skusił chociaż na próbę.

I receptę na bas bardzo dobrze określiłeś i opisałeś.
          Co do STXa, no tutaj ryzykujesz mniej pieniędzy niż w przypadku beymy.

Skomentuj

Ponoc Beyma 12BR100/R na basie jest znakomita jesli chodzi o jakosc basu, ale w obudowie BR jest dosc niesmiala jesli chodzi o najnizsze tony. Ja bym z wielka ochota zrobil dla takiej Beymy obudowe TL, ktora wyciagnelaby odpowiedni bas na "dole".

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
              Beyma zawsze zaniża Xmax, a visaton zawyża tzn no mają inne normy - spójrz np. na al170 - 22mm wychyłu, wierzysz w to? A ten TIW360 ma 24mm.
              Bo beyma pewnie podaje max liniowe a visaton max . mechaniczne

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Ponoc Beyma 12BR100/R na basie jest znakomita jesli chodzi o jakosc basu, ale w obudowie BR jest dosc niesmiala jesli chodzi o najnizsze tony.
                Ehh no właśnie, a Tiwowi nic nie brakowało. Basik niski jak trzeba w dodatku niesamowicie szczegółowy. A tl'ka na 12stce na razie nie jest brana pod uwagę :(
                Raven dobrze mówi jak to jest z tym Xmax'em, zresztą każdy może sobie policzyć z wysokości cewki i magnetowodu, gdzie nadal widać że ta beyma cieniutko wypada :)
                A że tak nieśmiało spytam-co myślicie w tych kategoriach o gdn 30/120? Poza wieśniacką membraną reszta wydaje się być całkiem całkiem (no poza zawieszeniem).

Skomentuj

Panowie ile można dac max za sony ta f 570 , 670es w db+ stanie wizualnym i 100% orginalny sprawny technicznie?
                  Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

A że tak nieśmiało spytam-co myślicie w tych kategoriach o gdn 30/120? Poza wieśniacką membraną reszta wydaje się być całkiem całkiem (no poza zawieszeniem).
                    Ten z zeusów? Ale przecież to nie ma niskiego basu. Chyba że w 60-80litrach, ale i tak nie sądziłbym że będzie to zadowalające. Same zeusy mają chyba ze 120L więc na głośnik przypada ok 60L i tam poniżej 40Hz ciężko coś usłyszeć...

Beyma ma 4' cewkę z tego co widzę... Mimo wszystko nadal bym jej nie skreślał, na symulacjach wypada praktycznie identycznie.
                    Last edited by LightSound; 05.04.2013, 00:27.

Skomentuj

Czyli tonsil odpada.

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                      Beyma ma 4' cewkę z tego co widzę... Mimo wszystko nadal bym jej nie skreślał, na symulacjach wypada praktycznie identycznie.
                      Taka cewka daje tylko wytrzymałość termiczną, przecież wiesz :)

Skomentuj

Taka cewka daje tylko wytrzymałość termiczną, przecież wiesz
                        Tak, ale pierwsza myśl to to że Mms będzie dużo większy przez to w stosunku do TIWa, a tu jednak cewka faktycznie krótsza, przez co praktycznie oba głośniki mają taką samą - 70 i 77g. Ciekaw jestem jak wypada kompresja i efektywność.

Nie miałem czasu na dłuższe porównania, i dokładnie przyglądnięcie się obu, ale widze żę jest 75% prawdopodobieństwa że będą grać bardzo podobnie.

Skomentuj

Oj no z parametrów nie można tak po prostu stwierdzić że będą grać podobnie, do tego była by jeszcze potrzebna co najmniej analiza harmonicznych obu głośników która łatwa nie jest i nie da się z niej jednoznacznie stwierdzić pewnych faktów. Dla tego dość mocno zależy mi na realnych wrażeniach odsłuchowych :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                            Panowie ile można dac max za sony ta f 570 , 670es w db+ stanie
                            Nie mam pojęcia, pewnie tyle za ile stoją na allegro.

Fajna technologia, zawsze można sprawdzić co jest przyczyną trzeszczenia głośnika, wystarczy go rozkręcić :) http://www.youtube.com/watch?v=TXOiZVVclOM

Skomentuj

Oj no z parametrów nie można tak po prostu stwierdzić że będą grać podobnie, do tego była by jeszcze potrzebna co najmniej analiza harmonicznych obu głośników która łatwa nie jest i nie da się z niej jednoznacznie stwierdzić pewnych faktów. Dla tego dość mocno zależy mi na realnych wrażeniach odsłuchowych
                              No tak, ale chyba lepiej wybrać głośnik porównywalny do tego którego szukamy, niż szukać tego samego, z głośnika o całkiem rozbieżnych posłankach, do tego że będzie tak samo, albo bardzo podobnie. Nie spróbujesz, to się nie dowiesz. Ja tylko powiem, że na przykładzie 16cm z tego samego materiału, o parametrach zbliżonych do siebie w stosunku max 10% brzmienie było na tyle podobne, że nie rozróżniłbym który gra. Chodzi o woffer z Mb Quart One, oraz RFT krórego modelu nie podam, bo nie pamiętam - przejże zdjęcia.

Skomentuj

Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz posta
                                Świątek, piątek czy niedziela wieniu woskiem zapierdziela.....
                                A ja się nudzę, aż mnie nosi... chciałbym chociaż coś polutować, poskręcać, ale nie ma czego :/
                                Muszę kupić sobie cokolwiek, i to jak najszybciej.
                                Najtańsza opcja to chyba tylko 15 AWX...

Skomentuj

Toż masz nowego stxa, gdzie w cenie AWXa masz prawie parkę białych. Większe paczki, więcej zabawy, mniej się nudzisz :P

Skomentuj

Niby tak, ale cały czas mi chodzi po głowie Jazz Project...
                                    Nie chcę już "prostych" kolumn, pobawił bym się w jakieś "dziwolągi". Jazz Project wydaje mi się do tego idealny.

Eminence Beta 8 kosztuje 240zł nowa, do tego jakaś wysokotonówka, pewnie najlepiej z tą Betą zgra się aluminiak (Beta ma 95db, więc tu chyba nie będzie problemu aby znaleźć odpowiednią wysokotonówkę). Można też zaszaleć i kupić Fountek NeoCD3.0 który ma 93db, lub Aurum Cantus G2i który ma 94db.

Skomentuj

i przyczynisz sie dla forumowiczow robiac zwrotnice

Skomentuj

Marian jak dziwolong to moze jakieś oversized 2way z wysokim SPL

Skomentuj

To jest taki dziwoląg którego kiedyś już pokazywałem:

http://www.6moons.com/audioreviews/art/emotion.html

Myślę że kosmicznie drogiego crescendo można zastąpić 27tfbcg na potrzeby DIY.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X