Dzięki Comendante ale niestety link nie bardzo chce działać :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Spam Post :)
Collapse
X
-
Panowie miał ktoś bezpośrednie porównanie pomiędzy tym:
1) http://audiodrivers.eu/prest/pl/129-...revelator.html
a tym:
2) http://audiodrivers.eu/prest/pl/119-morel-st-1048.html
Waham się pomiędzy tymi dwoma przetwornikami i chciałbym poznać opinie użytkowników. Niekoniecznie tylko bezpośrednie porównanie, bo sądzę, że takiego w ogóle nie "trafię", ale w ogóle opinie o brzmieniu któregoś z wyżej wymienionych.
Skomentuj
-
Nie na temat...Witam,
w testowej skrzynce Artą pomierzyłem GDWK i 18FG. Wyeksportowane z niej pliki frd i zma wczytałem do LSPCad. Ustawiłem ofsety głosników. Przeczytaj o tym w wątku "Faza w projektowaniu zwrotnic", pod koniec, dokładnie opisał jak to zrobić Pogromca Mitów. Zaprojektowałem w nim zwrotnicę. Zmontowałem i starałem się dokonać pomiaru testowego w możliwie zbliżonych warunkach do tych, przy jakich były wcześniej mierzone głośniki. Efekt jest taki jak widać. Gruba bordowa krecha to symulacja a gruba szara to rzeczywistość. Zasadniczo nie mam pytań i myślę, że LSPCad to bardzo precyzyjne narzędzie i nie trzeba go sprawdzać, chyba, że z ciekawości. Sprawdził mi się już drugi raz bezbłędnie. Co w nim wymyślisz to dostaniesz, odpowiednik edytora tekstu i WYSIYG czy jakoś tak.
Pozdrawiam,
Jacek ZielińskiLast edited by LuSzTi; 30.04.2013, 06:37.
Skomentuj
-
Nie na temat...Aż ta się Arta nie bawiłem, dlatego moje pytanie. Stroiłem "na Arta" to znaczy stroiłem i mierzyłem, tak można robić przy względnie przewidywalnych zmianach, a potrzebuję czegoś szybszego.
Rozumiem że Arta ma funkcje eksportu, ale nie widzę w niej eksportu do takich formatów jakie opisałeś. Musze kupić pełna wersję?
---------- Post dodany o 20:57 ---------- Poprzedni post o 20:57 ----------
tak samo LSPCad?Last edited by LuSzTi; 30.04.2013, 06:37.
Skomentuj
-
Nie na temat...Arta w wersji demo jest w pelni funkcjonalna, lecz nie mozna zapisac w niej zadnego projektu. Za kazdym odpaleniem trzeba robic pomiary na nowy. Jest to pewne utrudnienie, bo nie ma mozliwosci np sumowania odpowiedzi portu i glosnika. Taka operacja wymaga zapisania pomiaru do pliku .PIR. Natomiast po wykonaniu pomiaru w wersji demo, mozna bez problemu dany pomiar wyexportowac do pliku .frd razem z faza. Na wykonanym pomiarze impulse response, przechodzisz na smoothed frequency response, zaznaczasz pokazywanie fazy i charki, nastepnie na gorze menu file i export ascii file. Program zapyta czy chcesz exportowac do pliku FRD, zapisujesz i masz.
Co do lspcad to wersji demo umozliwia pelna symulacje zestawow dwudroznych, trojdroznych nie mozna, trzeba miec pelna.
---------- Post dodany o 13:49 ---------- Poprzedni post o 00:01 ----------
A Wy mowicie, ze hajendy maja zawyzone ceny... http://fabrykaform.pl/Normann_Copenh...ng-p13457.htmlLast edited by LuSzTi; 30.04.2013, 06:38.
Skomentuj
-
Panowie - powiedzcie mi czy offset głośników w LspCAD jest niezwykle ważny dla samej fazy? Problem mam taki, że mam pomiary przetworników zrobionych przy pomocy HolmImpulse i zaimportowałem te pomiary do LspCAD (w pliku jest częstotliwość decybele i faza) i także dodałem pomiary impedancji wraz z fazą elektryczną zrobioną przy pomocy Dayton DATS (sama faza elektryczna nas nie interesuje tutaj w ogóle) no i zaprojektowałem na szybko zwrotnicę ładnie zgrywającą się fazowo a jak ją zbudowałem (mam zestaw elementów RLC więc mogę budować praktycznie każdą zwrotnicę do testów) to faza jest całkowicie rozjechana nawet aż o 80 stopni w miejscu podziału.
I teraz się zastanawiam gdzie spieprzyłem fazę, czy to ten offset głośników LspCAD (co w teorii chyba ma sens) czy coś ominąłem w czasie pomiarów w HolmImpulse.
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaPanowie miał ktoś bezpośrednie porównanie pomiędzy tym:
1) http://audiodrivers.eu/prest/pl/129-...revelator.html
a tym:
2) http://audiodrivers.eu/prest/pl/119-morel-st-1048.html
Waham się pomiędzy tymi dwoma przetwornikami i chciałbym poznać opinie użytkowników. Niekoniecznie tylko bezpośrednie porównanie, bo sądzę, że takiego w ogóle nie "trafię", ale w ogóle opinie o brzmieniu któregoś z wyżej wymienionych.
Sam wybrałbym Morela i wybrałem (728 ST) ale to tylko z takiego powodu iż Yoshi je zachwalał no i w sumie z mojego widzimisię - pasuje mi do ExcelaLast edited by .3lite; 30.04.2013, 19:14.
Skomentuj
-
LSpCAD ma mieć podane dla każdego głośnika wartości wspólrzędnych X,Y,Z w stos. do punktu odniesienia - standardowo jest nim centrum tweetera (0, 0, 0).
Cytuję za manualem:
dX, dY, dZ
The relative position of the driver unit from an acoustic point of view relative an
imaginary reference point. dX denote the left-right direction and dY denote the
down-up direction, a positive dZ is farther away from the listener than a negative dZ.
For practical reasons one can set the position for e.g. the treble unit to
dX=0,dY=0,dZ=0 and use that as a reference point for the other units. The settings
of these parameters affect how the different driver units sum up and therefore the
total frequency/phase response.
Skomentuj
-
Nie. Chodzi o podanie punktu, wobec którego dokonywane są przez program poprawki/modyfikacje wczytanych krzywych pomiarowych (NF). Stanowi to podstawę do przeliczenia wspólnej odpowiedzi przetworników dla zadanej odległości odsłuchowej (podaje się ją w Settings). Bez tego, nie dałoby się zasymulować łącznej odpowiedzi symulowanej konstrukcji. Punkt 0, 0 ,0 najczęściej odnosi się do centrum akustycznego tweetera, ale w szczególnych sytuacjach można przyjąć inny, aby tylko wiedzieć, co i po co się zmienia :). Przy samym mierzeniu postępujemy normalnie, tj. zwyczajnie mierzymy nearfield, a wszystko powyższe dotyczy już pracy z samym LspCAD-em. Podaj mu wartości X, Y Z, a prognozowana krzywa się zmieni :). Tak przeliczona zwrotnica powinna dać wynik bardzo bliski późniejszym pomiarom.
Skomentuj
-
Witam,
może spróbuj tak:
- dla GDW jako wartość Y podaj dodatnią liczbę: połowa odległości między głośnikami + połowa średnicy zewnętrznej głośnika GDW
- dla GDN jako wartość Y podaj ujemną liczbę: połowa odległości między głośnikami + połowa średnicy zewnętrznej głośnika GDN
- dla GDN jako wartość Z podaj dodatnią wartość jako różnicę między głębokością głośników, ewentualnie dla każdego z nich z osobna.
- jeśli głośniki nie są w osi pionowej frontu wstaw stosowne wartości przesunięć
Powinno zadziałać, przynajmniej tak myślę...
Pozdrawiam,
Jacek Zieliński
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Comandante W Zobacz postaNie. Chodzi o podanie punktu, wobec którego dokonywane są przez program poprawki/modyfikacje wczytanych krzywych pomiarowych (NF). Stanowi to podstawę do przeliczenia wspólnej odpowiedzi przetworników dla zadanej odległości odsłuchowej (podaje się ją w Settings). Bez tego, nie dałoby się zasymulować łącznej odpowiedzi symulowanej konstrukcji. Punkt 0, 0 ,0 najczęściej odnosi się do centrum akustycznego tweetera, ale w szczególnych sytuacjach można przyjąć inny, aby tylko wiedzieć, co i po co się zmienia :). Przy samym mierzeniu postępujemy normalnie, tj. zwyczajnie mierzymy nearfield, a wszystko powyższe dotyczy już pracy z samym LspCAD-em. Podaj mu wartości X, Y Z, a prognozowana krzywa się zmieni :). Tak przeliczona zwrotnica powinna dać wynik bardzo bliski późniejszym pomiarom.
Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz postaWitam,
może spróbuj tak:
- dla GDW jako wartość Y podaj dodatnią liczbę: połowa odległości między głośnikami + połowa średnicy zewnętrznej głośnika GDW
- dla GDN jako wartość Y podaj ujemną liczbę: połowa odległości między głośnikami + połowa średnicy zewnętrznej głośnika GDN
- dla GDN jako wartość Z podaj dodatnią wartość jako różnicę między głębokością głośników, ewentualnie dla każdego z nich z osobna.
- jeśli głośniki nie są w osi pionowej frontu wstaw stosowne wartości przesunięć
Powinno zadziałać, przynajmniej tak myślę...
Pozdrawiam,
Jacek Zieliński
to była odpowiedź skierowana do mnie? Ponieważ wcześniej widzę też jakąś rozmowę na temat LspCAD.
Skomentuj
-
Tak , do Ciebie. Jeśli celowaleś między głosniki, to wypadałoby ten punkt przyjąć jako 0,0,0 w trzech osiach i wpisywać parametry do przesynięcia do obu głośników. Jeśli ma być dokładnie oczywiście. No i ważne, aby w ustawieniach podać odległość z jakiej był robiony pomiar a nie zostawiać nieskonczoność.
Jacek Zieliński
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz postaTak , do Ciebie. Jeśli celowaleś między głosniki, to wypadałoby ten punkt przyjąć jako 0,0,0 w trzech osiach i wpisywać parametry do przesynięcia do obu głośników. Jeśli ma być dokładnie oczywiście. No i ważne, aby w ustawieniach podać odległość z jakiej był robiony pomiar a nie zostawiać nieskonczoność.
Jacek Zieliński
Bardzo dziękuje za odpowiedzi - jak coś to dam znać.
Skomentuj
-
Czekaj, jak będziesz robił pomiary jeszcze raz to koniecznie połącz sobie oba głośniki równolegle w zgodnej fazie, bez żadnej zwrotnicy i zmierz. Będzie miał pomiar porównawczy. Wrzucisz go jako referencję i manewrująć ofsetami głośników dopasujesz symulowaną charakterystykę do rzeczywiście zmierzonej. Przy okazji przekonasz się czy wpisane ofsety są zgodne z rzeczywistością. U mnie zgadzało się wszystko bardzo dokładnie.
Jeśli chcesz mieć mniej roboty to celuj w środek GDW i manewruj tylko ofsetami GDN-a
Powodzenia.
Jacek Zieliński
Skomentuj
-
Ja tam za odleglosc bazowa biore odleglosc od przedniej scianki obudowy. To czy celujemy w tweeter, czy midwoofer czy miedzy wlasciwie nie ma znaczenia. Trzeba pozniej podpowiedziec programowi gdzie ten wlasciwy punkt byl. Musimy przed zbudowaniem zwrotnicy okreslic w jakim punkcie bedzie przebiegalo sumowanie charakterystyk. Innymi slowy okreslamy miejsce z jakiego bedziemy sluchac kolumn i do tego miejsca dostrajamy glosniki poprzez prace elementow zwrotnicy. Oczywiscie dalej sa offsety, wyrownania czasowe, fazowe i tak dalej...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaJa tam za odleglosc bazowa biore odleglosc od przedniej scianki obudowy. To czy celujemy w tweeter, czy midwoofer czy miedzy wlasciwie nie ma znaczenia. Trzeba pozniej podpowiedziec programowi gdzie ten wlasciwy punkt byl.
Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz postaNo i ważne, aby w ustawieniach podać odległość z jakiej był robiony pomiar a nie zostawiać nieskonczoność.
Skomentuj
Skomentuj