Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kurdę, miały być gotowe z założenia :( Popytam się i dam znać na priv. bo to nie dla mnie kolumienki :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      musisz szukac okazji
      raz da sie kupic, innym razem nie ma nic
      Jakaś podpowiedź za jakimi modelami się rozglądać ?

Skomentuj

http://allegro.pl/rtv-i-agd?string=arcus
        To kolumny na starej serii Vify. Pierwsze z brzegu są całkiem całkiem (ale doczytaj opis bo nie wnikałem).

Skomentuj

Panowie potrzebuje w miarę prostego schematu aktywnego filtra dolnoprzepustowego (do suba) o właściwosciach:
          - min. 18db/oct
          - regulacja od 50Hz -120Hz
          - do dyspozycji mam dwa c4558c (czyli jak się domyślam schematy na tl072 tez by pasowały)
          - bez stabilizatorów napięcia (o ile to możliwe )
          - wystarczy wejście niskopoziomowe

szukałem w sieci ale, ten taki tamten siaki albo nijaki, przydało by sie cos sprawdzonego, polecanego, godnego uwagi, stosunkowo prostego to wykonania (nie jestem elektronikiem).

moją uwagę przykuł ten project:
          http://sound.westhost.com/project48.htm ale nie ogarniam go chyba :/ potrzebował bym jego bardziej szczegółowych schematów..., (dysponuje ktoś może takimi, wykonał ktoś już ten filtr?) i może mi zapodać?
          Ew. jakiś inny schemat filtra....

ps nie zakładałem nowego tematu bo chyba nie ma sensu - wątek "szybka piłka".

Z góry dzięki za zainteresowanie.

Skomentuj

Zerknij na to: http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...subwoofera./37
            Dość popularne i chwalone, np u nas na forum.

Skomentuj

grzechupk super, tylko nie chodzi mi o to żeby kupić (bo wtedy problem znika) tylko zapodanie schematów, aby zrobić samemu...
              Jest niedziela, mam czas znalazłem dwa opki (resztę drobnicy to już nie problem)

Skomentuj

trochę źle wkleiłem linka: http://www.advanceelectronic.pl/pl/c/Rozne/7 możesz kupić same płytki, ale skoro chcesz już się zabierać do roboty to schematu na stronie nie znajdziesz...

---------- Post dodany 21.05.2013 o 14:43 ---------- Poprzedni post 19.05.2013 o 15:10 ----------

Panowie, jak zbadać polaryzacje w sluchawkach? Przetworniki nie mają oznaczeń, a poprzedni właściciel zostawil bajzel w kablach, zamotalem się i do jednego idą teraz dwa kable sygnalowe... Jak będę przelutowywal to chciałbym jeszcze sprawdzić polaryzacje każdego głośnika.

Skomentuj

A sam glosnik widac?
                  Chociaz bateri bym tam nie podlaczyl :/

Skomentuj

dopiero jak wrócę do domu to zobaczę, nie pamietam czy widac membrane... ale właśnie trochę sie boję podawać im prąd, słuchawki oficjalnie nie były chyba sprzedawane w Polsce - więc jak uszkodzę to będzie problem. Ale słyszałem o testach na szumnie i tym podobnych, chociaż nie wiem jak je przeprowadzić na sluchawkach...

Skomentuj

Zamieszczone przez grzechupk Zobacz posta
                      Ale słyszałem o testach na szumnie i tym podobnych
                      no i co to ma dac?

Skomentuj

Zalozyc na leb i puscic testowe dzwieki w fazie i przeciwfazie. Wszystko wyjdzie.

Skomentuj

Jeśli nie słyszysz kiedy jest faza a kiedy przeciw faza, to przylutuj odpowiednio (tak samo) kable do obu głośników, i po problemie.
                          (chyba nie muszę wklejać rysunku jak masz to zrobić?)

Skomentuj

Oczywiście teraz źle przylutowałem nową wtyczkę, zamienię dwa kable i niby będzie ok - będzie to wtedy wyglądało jak rysunku, czyli tak, jak było przed wymianą wtyczki.

ALE z rysunku wyraźnie wynika, że jeden z przetworników gra z odwróconą polaryzacją. Chcę stwierdzić który, i zamienić mu bieguny, po prostu.

A pomyłka przy lutowaniu wynikała z tego, ze błędnie przyjąłem kolor czarny jako masę (też pasowało) - miałem wyczerpaną baterię w multimetrze i nie mogłem sprawdzić które z trzech wyprowadzeń są podłączone do cewki głośnika, a które jest niezależne.
                            Załączone pliki

Skomentuj

Dosłownie przed chwilą...
                              Załączone pliki

Skomentuj

Mały

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                                  Nie mam pojęcia o co wam chodzi z tymi charakterystykami...
                                  Po zmianie moderatorów jakaś dziwna, nieprzyjemna atmosfera się tutaj robi...
                                  Co mają wspólnego charakterystyki z moderatorami?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                    Dosłownie przed chwilą...
                                    Marian, byłem dziś w Bydzi dobrze że zwjałem za wczasu

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                      Co mają wspólnego charakterystyki z moderatorami?
                                      Nie wiesz? Moderatorzy to zło....ze mną na czele :P
                                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                        Nie wiesz? Moderatorzy to zło....ze mną na czele :P
                                        Pewnie na elektrodę nie wchodzą, mi się nie udało jeszcze coś tam nie napisać aby nie oberwać..
                                        1 post = 1 uwaga

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                          Pewnie na elektrodę nie wchodzą, mi się nie udało jeszcze coś tam nie napisać aby nie oberwać..
                                          1 post = 1 uwaga
                                          Wiesz...ja już się naczytałem, że nie możemy się wypowiadać i brać udziału w dyskusji. Atmosfera się przez nas pogorszyła, itp. Ku uciesze niektórych już nie długo skład moderów się zmieni i może będzie mnie narzekania :)
                                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                                          X