Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
    A kto mówi o zniżaniu?
    Chodziło mi o to że Illuminator to wyższa seria niż Revelator.

To jest po prostu inżynierska robota, którą trzeba wykonać aby dopasować granie głośnika do tego co chcemy uzyskać - oczywiście w określonym zakresie.
    Właśnie, w określonym zakresie. może po prostu ni da rady wyeliminować z Illuminatorów tego co mnie w nich drażni?

Oczywiście na koniec marian może stwierdzić, że i tak mu się nie podoba i ma do tego prawo i to są właśnie gusta
    O właśnie, gusta, więc dlaczego próbujecie mi cały czas na siłę wmówić że to kwestia zwrotnicy? :)

Nie pamiętam o której kopułce pisałeś że Tobie się nie podoba, ale chyba o Usherach, że bardziej podoba Ci się Wavecor.
    Dlaczego więc nie pobawisz się zwrotnicą tak aby Usher zaczął się jednak podobać? bo się jednak nie da? bo Usher ma coś w sobie (lub nie ma) czego nie da się skorygować zwrotnicą?

Marian - jak Ty pijesz do mnie to ja piję do Ciebie - proste.
    Oj nie obrażaj się :) jak na razie to "da się" traktuję jako mit, (ponieważ wszystkie kolumny na Illuminatorach na AS grały tak samo) i będzie tak do czasu aż nie usłyszę różnicy.
    Tak samo jak z tym, że można zrobić tak aby AMJ nie piaszczyła (ponieważ jeszcze takich kolumn nie słyszałem).

I tak jest Panowie ze wszystkim, uwierzę jak usłyszę (zobaczę).

Skomentuj

Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz posta
      za to że planuje użyć mojego Tang Band W6-1916 w roli /powiedzmy/,, średniotonowca ,, zostałem tutaj zjechany i poinformowany że istnieją głośniki średniotonowe.
      W mojej opinii głośnik szerokopasmowy nadaje się świetnie do roli średniotonowca i wszystkie cechy konstrukcyjne temu sprzyjają: bardzo mała masa drgająca, małe, niskostratne zawieszenia skutkujące małymi ich oporami mechanicznymi Rms (abstrahując od strat pochodzących od napędu, materiału karkasu cewki, wentylacji, itp.), bardzo szerokie pasmo przenoszenia, pozwalające myśleć o łagodnym filtrowaniu przy typowej, średniotonowej aplikacji, wysoka efektywność. Ta ostatnia cecha co prawda okupiona jest zwykle bardzo małymi zakresami wychyleń liniowych układu drgającego i małą obciążalnością, limitując maksymalne wartości SPL, ale właśnie dlatego planowałbym użyć dużego (np. 20cm średnicy), bądź dwóch mniejszych (15-17cm średnicy) jednostek.
      Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz posta
      w polsce Tang Band W6-1916 i ta seria ,są mało popularne bo nie tanie ale np. w niemczech uznawane są za najlepsze szerokopasmówki obecnie dostępne.
      Muszę się w takim razie nimi zainteresować. Ceny jednak porównywalne z Sonido, a więc niemałe. Ciekawi mnie, jak to u ciebie będzie grało w docelowej aplikacji, zdaj relację .
      Inżynierem się człowiek rodzi, a nie zdobywa tytuł :)
      Inżynierem człowiek się staje, a nie rodzi .
      Last edited by Racjonalny; 13.11.2013, 13:23.

Skomentuj

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
        W mojej opinii głośnik szerokopasmowy nadaje się świetnie do roli średniotonowca
        http://www.seas.no/index.php?option=...192&Itemid=188
        Po o się rozdrabniać :) Żadnych limitów . Duże (jak na szerokopasmowy ) wychylenie liniowe .
        mms 10g , Le 0.05mH (! )
        Bierz bo chętnie posłucham :P

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        Oczywiście, mi konstrukcje nudzą się po 2 tygodniach, i znów chcę nowe... ale nie przejdę z "przyjemnie brzmiących" do "drażniących ucho" tylko po to aby mieć "lepsze" (droższe) głośniki
        \
        No widzisz a mi do tej pory się nie znudziła ta maja kostrukcyja i ciągle mam ochotę na więcej .
        Zawsze jak muszę w końcu wyłączyć to mam niedosyt :)

Skomentuj

Inżynierem człowiek się staje, a nie rodzi
          Bez predyspozycji się nim nie stanie :)
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

proponuje brać zanim są w tej cenie http://oaudio.de/Loudspeaker-drivers...1916::773.html
            audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
            http://www.rane.com/note160.html
            Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Nie na temat...
              Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
              No widzisz a mi do tej pory się nie znudziła ta maja kostrukcyja
              Mi bardziej chodziło o to że lubię robić konstrukcje, i chcę znów nową nawet jak poprzednia gra bardzo dobrze.

Skomentuj

Nie na temat...
                Bez predyspozycji się nim nie stanie :)
                Moje słowa miały nieco głębszy sens, niż takie porównania . Bo zacząć trzeba od tego, że człowiek człowiekiem się...nie rodzi . Tak tak, wychowany w środowisku innym, niż społeczeństwo ludzkie będzie wykazywał cechy tego środowiska, np. wilków, a nie ludzkie i to są udowodnione sytuacje, szeroko opisane w publikacjach z zakresu nauk przyrodniczych, filozofii, etyki i socjologii . Jest nawet pewna granica wieku (bodajże 13 lat) powyżej której nie da się człowieka nauczyć ludzkiej mowy, jeśli wcześniej jej nie znał. Ludźmi w sensie zachowań się stajemy. A skoro to jest warunkiem koniecznym bycie inżynierem, to tym też się stajemy .

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                http://www.seas.no/index.php?option=...192&Itemid=188
                Po o się rozdrabniać Żadnych limitów . Duże (jak na szerokopasmowy ) wychylenie liniowe .
                mms 10g , Le 0.05mH (! )
                Bierz bo chętnie posłucham :P
                Cena: 900-1000$. Dziękuję koledze za dobrą radę .
                Last edited by Racjonalny; 13.11.2013, 13:34.

Skomentuj

Nie na temat...
                  Cena: 900-1000$. Dziękuję koledze za dobrą radę .
                  dlatego muszę kogoś namówić żeby sobie posłuchać

Bo zacząć trzeba od tego, że człowiek człowiekiem się...nie rodz
                  Idąc tym tokiem rozumowania , to jak świnkę w śród wilków zostawimy (zakładam że jej nie zjedzą ) to będzie wilkiem :???:

Skomentuj

Nie na temat...
                    A czy z pająka zrobimy wieloryba? . Przykład, o którym wspomniałem, miał miejsce. Temu "człowiekowi" rosła nawet śladowa sierść na skórze .
                    http://www.eioba.pl/a/1zil/dzieci-wy...ikie-zwierzeta.

Skomentuj

Kuzwa, wieloryby i wilki w temacie audioshow, to juz przesada :>

Skomentuj

Chodziło mi o to że Illuminator to wyższa seria niż Revelator.
                        Illuminator to przede wszystkim inne napędy i inne konstrukcje. W mojej ocenie Illuminator nie jest najwyższą serią Scana jeśli chodzi o kopułki. Szpilka Revelatora jest droższa od szpilki Illuminatora, beryl Revelatora jest droższy od beryla Revelatora.

może po prostu ni da rady wyeliminować z Illuminatorów tego co mnie w nich drażni?
                        A może się da? Nie wiem co Cię drażni, ale póki sam nie usiądziesz do tego głośnika i z odpowiednią wiedzą z nim nie powalczysz to się nie przekonasz.
                        Ferujecie wyroki o głośniku na podstawie odsłuchu na AS. Nie bawiliście się nigdy z tym głośnikiem i nie wiecie tak naprawdę co on potrafi. Opieracie swoje wrażenia na podstawie odsłuchów kolumn, które ktoś zaprojektował pod swój gust. Nie pod Wasz gust.
                        Być może na koniec okaże się, że cała zwrotkowa inżynieria nie dała rady i to po prostu głośnik nie dla Was. I wtedy będzie OK jak napiszecie - Illuminator dla mnie nie gra.
                        Ale na razie dla mnie taka ocena jaką wystawiacie jest bez sensu.
                        Zdania typu "po co kupować Illuminatory, skoro można kupić Revelatory" są zbyt kategoryczne. Bo ja mogę napisać dokładnie odwrotne zdanie i co wtedy?
                        Ja z tymi głośnikami walczyłem i mi się podobają - i co teraz? Głuchy jestem? Nie znam się?

Nie pamiętam o której kopułce pisałeś że Tobie się nie podoba, ale chyba o Usherach, że bardziej podoba Ci się Wavecor.
                        Dlaczego więc nie pobawisz się zwrotnicą tak aby Usher zaczął się jednak podobać? bo się jednak nie da? bo Usher ma coś w sobie (lub nie ma) czego nie da się skorygować zwrotnicą?
                        Tak, nie przepadam za Usherem. Dla mnie ten głośnik nie ma jaj, nie ma wyrazu, jest mdły, brak mu dynamiki. I to są rzeczy, których nie da się zwrotką poprawić.
                        Ale Ty piszesz, że szpilka jest dla Ciebie za ostra i kłuje w uszy - a to zwykle da się w jakimś stopniu skorygować, tylko trzeba to umieć zrobić i tego chcieć.
                        Zwrotnicą dużo można zrobić, oczywiście z zera nie zrobimy zaraz bohatera, ale można bardzo zmieniać brzmienie. Przy Illuminatorach ludzie wpadają często w szał niskich podziałów a to nie zawsze jest dobre. I to jest często wada zestawów opartych i szpilki Illuminatora.

Oj nie obrażaj się jak na razie to "da się" traktuję jako mit, (ponieważ wszystkie kolumny na Illuminatorach na AS grały tak samo) i będzie tak do czasu aż nie usłyszę różnicy.
                        Tak samo jak z tym, że można zrobić tak aby AMJ nie piaszczyła (ponieważ jeszcze takich kolumn nie słyszałem).

I tak jest Panowie ze wszystkim, uwierzę jak usłyszę (zobaczę).
                        Oficjalnie proponuję spota u mnie, zrobimy konstrukcję 2-way na berylu i Satori. Przy Tobie będziemy je stroić i zobaczymy czy mi się uda czy nie?
                        A jak się uda to odszczekasz, jak się nie uda to po prostu głośnik nie dla Ciebie i sam to przyznam.
                        Pasuje? Jak ktoś jeszcze chce wpaść, najlepiej osoby z dyskusji (Raven, Łukasz) to także zapraszam.
                        Elementów mam dużo, będzie można walczyć.
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Oficjalnie proponuję spota u mnie, zrobimy konstrukcję 2-way na berylu i Satori. Przy Tobie będziemy je stroić i zobaczymy czy mi się uda czy nie?
                          A jak się uda to odszczekasz, jak się nie uda to po prostu głośnik nie dla Ciebie i sam to przyznam.
                          Jak najbardziej jestem za propozycją spotkania, niestety Satori to nie Illuminator (jeśli satori był w Wilsonach, a ponoć był, to mi się podobał... zresztą sam kiedyś pisałem że chciał bym go mieć).
                          Co do beryla to nie wiem, można by na nim zrobić tak aby AMJ nie piaszczyła.
                          Nie jestem człowiekiem który wiedząc że nie ma racji, cały czas brnie w temat i przekonuje wszystkich do właśnie tej racji ("moja racja jest mojsza")... jeśli usłyszę różnicę to przyznam rację, ale najpierw muszę ją usłyszeć :)

Skomentuj

Takie głośniki mam, nie będę kupował specjalnie głośników po to aby zrobić spota.
                            W Wilsonach nie siedzi Satori, tam jest coś typowo dla nich. Kosz całkowicie inny.

Skomentuj

Marian, a moze faktycznie dobry szerokopasmowiec wspomagany basem dobrze by odspiewal Jopkowa?

Skomentuj

Ferujecie wyroki o głośniku na podstawie odsłuchu na AS. Nie bawiliście się nigdy z tym głośnikiem i nie wiecie tak naprawdę co on potrafi. Opieracie swoje wrażenia na podstawie odsłuchów kolumn, które ktoś zaprojektował pod swój gust. Nie pod Wasz gust.
                                Mylisz sie
                                Właśnie, ze z nim walczyłem
                                I to dwukrotnie i to w 3 drogach
                                A słuchałem go tyle razy, ze jak go widze to wychodzę

Słuchałem go nawet w połączeniu z gorlichem
                                W domu i w samochodzie

Na spota jestem chętny

---------- Post dodany o 17:19 ---------- Poprzedni post o 17:15 ----------

Jak najbardziej jestem za propozycją spotkania, niestety Satori to nie Illuminator (jeśli satori był w Wilsonach, a ponoć był, to mi się podobał... zresztą sam kiedyś pisałem że chciał bym go mieć).
                                To nie był satori
                                Raven wrzucal zdjęcia

---------- Post dodany o 17:22 ---------- Poprzedni post o 17:19 ----------

Ja mam szpilke z zestawu F1
                                Taka sama tylko mały front
                                Pasuje?

Mogę przygotować paczki
                                LuSzTi mozesz zrobic jakis prosty rysunek techniczny?
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Pytanie czy ma to być Satori...jeśli tak powiedz jeszcze czego to jest odpowiednik z oferty Scana i czy nie są po jakichś naprawach.

Skomentuj

Charakteru glosnika nie da sie zmienic zwrotnica. Zeby to zrobic trzeba odpowiednio dobrac caly tor. Poczawszy od zrodla, konczac na kablu dochodzacym do samego glosnika. Czasami po prostu lepiej wymienic glosnik...

Skomentuj

Odpowiednik
                                      http://audiotransducers.com/pl/glosn...revelator.html

Kupione jako nowe w zeszłym roku
                                      Nie naprawiane

Grały moze ze 2-3 miesiące
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No ale przecież Revelatory grały podobno świetnie?

Skomentuj

Kopulkowe
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X