Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez roman763 Zobacz posta
    na siłę przekonywać wszystkich do Waszych racji??
    Widzisz :) nie dogadamy się. Przecież napisałem że nie o to chodzi.

Napisałeś że jest możliwe aby jeden z kabli zagrał głośniej i z lepszym basem pod warunkiem że oba będą z miedzi a ten ciszej grający będzie miał nieodpowiedni przekrój.Zgadza się???
    Pomijając głośność. Nie z lepszym basem tylko gorszym bo za cienka gorąca żyła względem długości wpłynie własnie na jego pogorszenie co jest zrozumiałe i wytłumaczalne od strony technicznej.

Głośniej i z "lepszym" basem grał ten cieńszy.......i nawet wokal AMJ brzmiał bardziej łagodnie wiec jakieś zmiany wprowadził
    hipotetycznie więc: a co jeśli ktoś posłucha tych kabli i wyciągnie podobne wnioski ale odwrotne tzn. rzekomy lepszy bas będzie dla niego gorszy bo bardziej rozciągnięty, przymulony a na pozór wydający się obszerniejszym ? (więcej nie koniecznie znaczy lepiej) a wokal nie będzie dla niego "łagodniejszy" tylko stłumiony (gorszy) - może ten kabel był za cienki ? (wtedy powiedzmy "osłabiony" bas daje wrażenie głośniejszej średnicy, co w efekcie można nazwać pozornie głośniejszym kablem ? )

Dobre ucho jest w stanie rozróżnić odstęp 2-3dB w paśmie najbardziej wyczulonym. Takie różnice będzie widać na wykresie SPL więc jak ktoś uważa że jeden kabel gra głośniej od drugiego to niech zapoda na forum takie info. Będzie to bardzo cenna informacja i pomocna w pomiarach bo jak owy kabel ma słyszalny wpływ na spl nie daj Bóg w paśmie 1-4kHz to wszystkie zwrotki nie zrobione na najgłośniejszym kablu o kant tyłka teraz rozbić ? :blink:

Wg mnie wystarczy porównać właściwości fizyczne np srebra i miedzi
    Proszę wytłumacz wiec jak to działa :)
    Ja już pisałem możesz dać 15kg kabel ze złota co z tego jak w kolumnie masz zwykły miedziany, a jak nie to elementy zwrotnicy nie są ze złota, a jak nie to terminal jest tylko pozłacany, a jak nie to tak wgl masz zwykłe MIEDZIANE (nawet nie posrebrzane) linki przy głośniku które ja widzę jako swego rodzaju "wąskie gardło" Co z tego jak w kablu leci złoty sygnał jeśli na końcu i tak przekształcony zostaje na miedziany ?

można zrobić fajne kable głośnikowe wykorzystując dobrą skrętkę internetową.Koszt niewielki a dobrze zrobione grają bardzo fajnie
    No jak ty chcesz duże 3W napędzać cienkimi UTP to dalsza nasza konwersacja traci sens :)
    A jeśli chcesz zrobić z nich pełnowymiarowe kable to musisz użyć plecionki (FTP) co nie będzie już takie tanie...

Sam ma kable zrobione z SF/FTP ale SYGNAŁOWE (nisko prądowe) !

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
      Proszę wytłumacz wiec jak to działa :)
      Ja już pisałem możesz dać 15kg kabel ze złota co z tego jak w kolumnie masz zwykły miedziany, a jak nie to elementy zwrotnicy nie są ze złota, a jak nie to terminal jest tylko pozłacany, a jak nie to tak wgl masz zwykłe MIEDZIANE (nawet nie posrebrzane) linki przy głośniku które ja widzę jako swego rodzaju "wąskie gardło" Co z tego jak w kablu leci złoty sygnał jeśli na końcu i tak przekształcony zostaje na miedziany ?
      Nikt nie mówi, że w złocie leci złoty sygnał, a w miedzi miedziany ... O_o

Chodzi raczej o ewentualne straty, które mogą wystąpić na kablu i które mogą być różne w zależności od użytego w nich przewodnika. Ot i cała filozofia "grania kabli" imho.

Osobiście nie robiłem ślepych testów kabli, nie przerobiłem też tysiąca kolumn za 100-100 000 dolarów i używam zwykłej miedzi, ale już taki Troels owe doświadczenie ma i poleca do lepszych głośników używanie najlepszych kondów, w kablach sygnałowych używa srebra, a w głośnikowych posrebrzaną miedź ...

Skomentuj

a ładnych parę metrów drutu na cewce głośnika to ...
        miedziowane alu :P

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
          Osobiście nie robiłem ślepych testów kabli, nie przerobiłem też tysiąca kolumn za 100-100 000 dolarów i używam zwykłej miedzi, ale już taki Troels owe doświadczenie ma i poleca do lepszych głośników używanie najlepszych kondów, w kablach sygnałowych używa srebra, a w głośnikowych posrebrzaną miedź ...
          Sek w tym, ze 99% doswiadczonych konstruktorow czy prawdziwych audiofilow ( a nie pozerow z grubym portfelem ) zwraca uwage na przewody czy kondensatory, cewki oraz zdaje sobie sprawe z ich wplywu na dzwiek calego zestawu. Niestety to amatorzy o malym doswiadczeniu, forumowi pieniacze najwiecej gadaja o braku wplywu kabli na dzwiek. Sa od tego wyjatki, ale to wlasnie wyjatki potwierzaja regule. Mozna by bylo tez mowic o jakies zbiorowej halucynaji milionow audiofilow, czy zwyklych entuzjastow sprzetu, ktorzy twierdza, ze slysza wplyw kabli na brzmienie swojego zestawu...

Inny podobny temat, to ogromne roznice w dzwieku miedzy wzmacniaczami, ktore w pomiarach wypadaja tak samo lub roznice sa na tyle male, ze zaden czlowiek niemoglby ich uslyszec. A jednak nie brakuje kwiecistych porownan brzmienia wzmacniaczy, wzmacniaczy, ktore oferuja doskonale, perfekcyjne pomiary, o ultra niskich znieksztalceniach. Wzmacniacze idealne, a mimo to wnoszace swoje sygnatury brzmieniowe.

Skomentuj

hipotetycznie więc: a co jeśli ktoś posłucha tych kabli i wyciągnie podobne wnioski ale odwrotne tzn. rzekomy lepszy bas będzie dla niego gorszy bo bardziej rozciągnięty, przymulony a na pozór wydający się obszerniejszym ? (więcej nie koniecznie znaczy lepiej) a wokal nie będzie dla niego "łagodniejszy" tylko stłumiony (gorszy) - może ten kabel był za cienki ? (wtedy powiedzmy "osłabiony" bas daje wrażenie głośniejszej średnicy, co w efekcie można nazwać pozornie głośniejszym kablem ? )
            Zgadza się może tak być ale to cały czas potwierdza że kable mogą kształtować,zmieniać dzwięk
            No jak ty chcesz duże 3W napędzać cienkimi UTP to dalsza nasza konwersacja traci sens
            Tak uważasz?A ja dawno temu kupiłem ponad 100mb używanej dobrej jakości skrętki internetowej za całe 90zł i wykorzystując te cienkie kabelki składając ich odpowiednią ilość tak aby uzyskać właściwy przekrój zbudowałem kable głośnikowe.Zagrały lepiej,wróć inaczej jak np procab-y....
            Ale pewnie to też jest niemożliwe?Przecież skoro nie słyszę "dzwona" na głośniku a moja wiedza techniczna jest marna to nie ma o czym dyskutować.Czy tak?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Sek w tym, ze 99% doswiadczonych konstruktorow
              99% doświadczonych konstruktorów nie zwraca sobie tym głowy bo wie, że wpływu nie ma i na tym się nie rozwodzą ani o tym nie piszą
              Audiofil jest 1% albo mniej .

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                99% doświadczonych konstruktorów nie zwraca sobie tym głowy bo wie, że wpływu nie ma i na tym się nie rozwodzą ani o tym nie piszą
                Ty jestes tym wyjatkiem o ktorym pisalem, tym ktoremu duza wiedza moze przyslonic postrzeganie pewnych rzeczy.

Skomentuj

I tak już na koniec aby nie przynudzać w "starym roku" to ciągle straszycie "ślepymi testami" to zapytam z "innej beczki"
                  Kto z Was kupował perfum dla "ukochanej"?Wchodzisz do perfumerii i miła Pani zaczyna prezentację podając Wam do wąchania kolejne papierki nasączone różnymi perfumami.Pierwsze 3 zapach rozpoznajecie,rozróżniacie itp.Ale co dzieje się jak pani podaje kolejne papierki a Wy robicie to bez przerwy przez kilka minut?Jesteście w stanie po zapachu okreslić jakiej marki jest to perfum?A pani która je sprzedaje zrobi to bez problemu
                  Tak też jest w slepych testach audio,najgorsza jest CISZA i to ona wszystko psuje.Jesli jednak osoba wie jak gra jego system na 2 różnych kablach a test odbywa się u niego w domu to jest w stanie wskazac które kable w danej chwili grają
                  Last edited by roman763; 31.12.2014, 12:33.

Skomentuj

Roman, ja perfumeriach nic nie czuje, prawie nic. Wszystko pachnie dla mnie prawie tak samo, chyba ze sa jakies skrajne wyjatki. Zawsze z podziwiem patrze na te panie sprzedawczynie i dziwie sie jak one wytrzymuja w tym smrodzie. W sumie nosy mamy niby takie same jak inni, ale to tylko jeden z wielu naszych narzadow zmyslu. Rozni ludzie maja rozne predyspozycje, potrzebny jest trening naszych zmyslow, aby byc w czyms dobrym.

Skomentuj

Roman, ja perfumeriach nic nie czuje, prawie nic.
                      Może tak być ale czy z tego powodu można założyć że jesteś upośledzony?Czy tak?bo przecież z naukowego punktu widzenia musisz rozrózniać zapachy?Oczywiście żartuję:)

Skomentuj

Nie rozróżniamy tych zapachów, bo zatykają się nam receptory węchowe - potrzeba bodajże ~30 sekund odpoczynku i zmysł wraca do normy. A to, że nie jesteśmy w stanie wskazać marki perfum, które wcześniej wąchaliśmy, wynika tylko z faktu "nieobycia" w temacie zapachów i nieumiejętności ich dokładnego nazwania. Wiesz np jak pachnie paczula lub tuberoza, albo mieszanka tych zapachów z piżmem? - ale jeśli perfumy mają dominującyt zapach różany lub ogórkowy, to odgadniemy, które to - bo te zapachy znamy. Zapachy to konkretne związki eteryczne, estry - i różnice pomiędzy nimi są również mierzalne. Różnice pomiędzy kablami już niekoniecznie - stąd porównanie uważam za nieco nietrafione.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                          stąd porównanie uważam za nieco nietrafione.
                          Napisałem o zapachach odnosząc się jedynie do ślepych testów audio.Ludzi którzy poddają się takiemu testowi gubi cisza między przełączaniem sprzętu oraz to że choć niby wiedzą jak gra dany kabel ,wzmacniacz itp bo np takowe posiadają to choć by akustyka pomieszczenia spowoduje że zagrają one inaczej jak u niego w domu

Skomentuj

Zgadza się może tak być ale to cały czas potwierdza że kable mogą kształtować,zmieniać dzwięk
                            Nie tak jak ty to widzisz! Tylko tak jak to napisałem (nie odwracaj kota ogonem) czyli że zbyt mały przewód może mieć negatywny wpływ na dźwięk.

Inny podobny temat, to ogromne roznice w dzwieku miedzy wzmacniaczami, ktore w pomiarach wypadaja tak samo lub roznice sa na tyle male, ze zaden czlowiek niemoglby ich uslyszec. A jednak nie brakuje kwiecistych porownan brzmienia wzmacniaczy
                            o matko ! przecież kawałek metalu to nie to samo co elementy elektroniczne. W wzmacniaczu jest wiele info które można wytłumaczyć technicznie. Poza tym wzmacniacze słychać to fakt powie Ci to każda osoba która rozróżnia dźwięk jednego głośnik 5" od innego 5" Czy te same przypadkowe osoby słyszą różnice miedzy bezpiecznikami ?

Chodzi raczej o ewentualne straty, które mogą wystąpić na kablu i które mogą być różne w zależności od użytego w nich przewodnika. Ot i cała filozofia "grania kabli" imho.
                            Skoro tak to bezpieczniki też grają bo myślisz że skąd się sygnał cyfrowy bierze ? złote bezpieczniki grają wiec lepiej niż stalowe...
                            Weźmy ten kabel "grajend" za 2tyś zł. Skoro ma wpływ na dźwięk to powinno się to dać usłyszeć na dowolnym dobrym sprzęcie a nie tylko na tych najdroższych, czyż nie ? Według producenta każdy może sprawdzić u siebie jak działa ten jego kabel, (da do sprawdzenia za drobną opłatą związaną z kosztami przesyłki) ale ową różnice usłyszą tylko Ci których stać na taki kabel :) (no ładnie sobie to wymyślił)

Troels owe doświadczenie ma i poleca do lepszych głośników używanie najlepszych kondów, w kablach sygnałowych używa srebra, a w głośnikowych posrebrzaną miedź ...
                            I dobrze i ja się z tym zgadzam, dlaczego by nie, ale czy kondensator to to samo co przewód miedziany ? Czy ja gdzieś powiedziałem że srebro nie ma lepszych właściwości od miedzi ?

Skomentuj

Roman jaka cisza gubi. Cisza odświeża słuch, który tak samo jak węch sie meczy z czasem.
                              Kable do jakiegos poziomu grają, ale to co robią z nich audiofili to przesada.
                              Tak samo jak mówienie ze głośnik X gra dobrze tylko na kondensatorach Y, ktora kosztują minimum 200pln za sztukę.

Musicie wziac jedno pod uwagę. 99% audiofili to ludzie których jedyne doświadczenie z muzyką to... Audiofilia. W sensie z muzyką pro i na żywo. Pomijam tu kogos takiego jak np.Maciej Stryjecki, ale on jest redaktorem, wiec chcąc nie chcąc musi poematy pisać. Większość tych złotoustych audiofili to albo zblazowani bogacze albo Janusze z wąsami z bloków co skrzypiec od altówki nie odróżniają, ale bezpiecznik słyszą. Popatrzcie na zdjecia z odsluchow. Pokoje w wielkiej płycie, czasem nowy dom, pokoj akustycznie dupa, ale zamienia sieciówki takiej kosztującej 3k na taka za10k to lo jezu system gra jak dwa razy droższy.

Zeby było śmieszniej, poznalem swego czasu na AS ludzi którzy byli bardzo blisko muzyki, czy tylko ze strony bywania na koncertach, czy polprofesjonalnie. Co ciekawe, ci wlasnie ludzie mieli najbardziej zdroworozsądkowo podejście do tematu. Nie podniecaly ich Mundorfy czy wtyczki zą pierdylion. Raczej woleli kupić grube zasłony do pokoju i dac bass trap do rogu.

Tak samo jak nie ma autentycznych wzmacniaczy i przezroczystych kolumn. Każdy ma jakas swoją sygnaturę. Wierność mozna oceniać jedynie na składach akustycznych. A poza tym? Dzisiaj 3/4 instrumentów to wirtualne albo i tak grające po kablu, wiec o jakies wierności tu mowa???

Audiofilia to po prostu zabawa, i ludzie tu szukają czasem cudów bo ich to kreci. Jak ktos chce i go stać niech sie bawi. Problem, ze u nas to jest religia. Tak samo jak wtyki WBT. Wiadomo przeciez, ze bez WBT nie gra i to jest oznaka najwyższej klasy sprzętu. A czym sie rozni gniazdo WBT od innego porządnego ze sklepu, ale 10 razy tańszego? Lepiej gra?

Spuszczają sie ludzie na grubości i widoki, a najsłabsze elementy to połączenia. Cienkie druciki w glosnikach. Sam sposob zamocowania kabla glosnikowego do głośnika w kolumnie. Widział tam ktos grube WBT z bananami? siedzi tam nasuwka za 20 groszy i jest git. Ale tego nie widac wiec moze byc :)
                              No ale ze wzmaka domkolumn trzeba miec banan za 50pln/sztuka bo inaczej nie gra.
                              Last edited by kapelli; 31.12.2014, 13:35.

Skomentuj

choć by akustyka pomieszczenia spowoduje że zagrają one inaczej jak u niego w domu
                                A niech sobie gra inaczej ważne żeby znalazł różnice w dźwięku miedzy jednym a drugim :) Nie musi wskazać że w danym czasie gra kabel o swojej nazwie towarowej, a ten który został oznaczony np. literką "A" przed testem.

Skomentuj

Co do "upośledzonego" słuchu:
                                  3 tygodnie temu nagłaśniałem Peje, i o nim mogę powiedzieć że ma "upośledzony" słuch... zresztą sam się do tego przyznaję.
                                  JMZ gorzej słyszy na jedno ucho, tzn. że też ma "upośledzony" słuch.
                                  Prawie każdy akustyk który pracuje już kilka/kilkanaście lat ma w jakimś stopniu upośledzony słuch, a jego "prestiż" ratuje tylko to, że jest osłuchany i doświadczony w tym co robi.

Są ludzie którzy nie słyszą różnicy kiedy głośniki grają w fazie a kiedy nie, bo to kwestia osłuchania się z tym zjawiskiem.
                                  Ja nigdy nie pisałem że różnicy w brzmieniu kabli nie ma, jak również kondensatorów, pisałem tylko że wolał bym wymienić głośnik lub zrobić poprawki w zwrotnicy, bo to da więcej niż wymiana kabla czy kondensatora.
                                  Nie mam tak dobrego sprzętu abym mógł takie testy wykonać, dlatego nie neguje różnic w dźwięku.
                                  Dla mnie zabawne są opisy że kabel lub kondensator zmienia na tyle dźwięk, że kopara opada i znajdujemy się na wyżynach Hi-Endu.
                                  To jest naciągane, tak jak ceny tych kabli.

Skomentuj

Czy ja gdzieś powiedziałem że srebro nie ma lepszych właściwości od miedzi ?
                                    jasne tego nie napisałeś,ale jeśli srebro ma lepsze właściwości jak miedz to z technicznego punktu widzenia 2 kable wykonane z różnych materiałów mogą mieć wpływ na dzwięk? Czy ja dalej czegoś nie rozumiem?
                                    A może warto po prostu napisać że dwa kable o tym samym przekroju wykonane z dobrej jakości miedzi jeden zrobiony przez Kowalskiego w garażu za kilka złotych a drugi przez firmę "X" za cenę 2500zł zagrają tak samo bo z tym się zgadzam.Ale to zupełnie co innego jak ciągłe pisanie że kable nie mogą kształtować brzmienia.Celowo cały czas pisałem o kablach głośnikowych,bo wg mnie to na kablach sygnałowych są znacznie większe różnice......

@kapelli: zgadzam się że pewne recenzję i kwieciste poematy recenzentów "otwierają" portfele zamożnych ludzi którzy kupują te zabawki aby "mieć" a sam kupujący może niewiele słyszeć.Ja jednak od początku piszę o czymś innym ,o tym że kable mają wpływ na dzwięk i tylko o to mi chodzi!!!
                                    Last edited by roman763; 31.12.2014, 14:12.

Skomentuj

4m 2.5 mm^2 kabla miedzianego ma rezystancję 0.027om
                                      4m 2.5 mm^2 srebrnego 0.025om
                                      rzeczywiście srebro jest dużooooooooo lepsze :P
                                      Last edited by raven1985; 31.12.2014, 14:18.

Skomentuj

o matko ! przecież kawałek metalu to nie to samo co elementy elektroniczne. W wzmacniaczu jest wiele info które można wytłumaczyć technicznie.
                                        O matko! Jesli wzmacniacz w zakresie 100hz-20khz ma calkowicie plaskie pasmo, bardzo niskie znieksztalcenia, to dzwiek pownien byc ten sam, co z innego wzmaka o takich samych parametrach, a okazuje sie, ze nie jest. A jak dwa kable, ktore graja inaczej w pomiarach wypadaja tak samo to juz mozna smialo mowic, ze musi grac tak samo? Przestan bredzic Iron. Chcesz wyglaszac opinie w temacie, w ktorym nie ma zadnego doswiadczenia. Napisz ile miales w domu systemow, za jaka kase, jakie przewody i jak dlugo tego sluchales. Wtedy bedzie mozna uznac, ze Twoje zdanie w tym temacie jest cokolwiek warte, bo pisac, ze nie sluchac, bo nie ma prawa slychac, to kazdy moze sobie napisac.

Skomentuj

PM napisz najpierw sam ile miałeś systemów i za ile :P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X