Ja swego czasu mierzyłem rezystancję metrowych odcinków drutu o średnicy 0,4mm jeden z miedzi drugi z czystego srebra bez domieszek miedzi ligur itp.Niestety nie pamiętam dokładnych wartosci ale srebro miało znacznie mniejszą rezystancję.Czy jest to możliwe?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Spam Post :)
Collapse
X
-
Sa tu ludzie co maja konkretne systemy, czemu wiec sie jedno i drudzy u kogos nie spotykacie i nie posłuchacie? Zrobicie ślepe testy, otwarte testy, itd itp.
Kable, tak, maja jakis wpływ, bo przez nie przepływa wszystko. Natomiast tu trzeba zdrowy rozsądek. Płacenie 5k za kabel sieciowy to skończony idiotyzm i z tym sie chyba wszyscy zgodzimy.
Jak cokolwiek przez cos przepływa, to zawsze musi zostawić swoja sygnaturę na tym. Z jednej strony producenci i redaktorzy sa w zmowie, jedni indrudzy maja prace a ludzie zabawę. Z drugiej w wielu przypadkach jest to równe nabijania w butelkę, jak sprzedawanie patelńi za 2000 na pokazach, ktora wczesniej kupili w internecie za 150pln.
A pamiętacie kolumny Acuhorna? Głośnik tesli za 40pln a ceny kosmiczne.
Ja zawsze zadaję jedno pytanie: co i jak i gdzie zmierzyć, zeby zbadać wpływ kabla na brzmienie?
Jak ktos zna odpowiedz, to żaden problem to zmierzyć.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez roman763 Zobacz postaJa swego czasu mierzyłem rezystancję metrowych odcinków drutu o średnicy 0,4mm jeden z miedzi drugi z czystego srebra bez domieszek miedzi ligur itp.Niestety nie pamiętam dokładnych wartosci ale srebro miało znacznie mniejszą rezystancję.Czy jest to możliwe?
Bo bez specjalnego miernika tego nie pomierzysz .
dla 0.5mm^2 1m miedzi rezystancja : 0.034om
dla srebrnego 0.032om
konduktywność dla miedzi 59.6×10^6 S/m
dla srebra 61.39x10^6 S/m
dla alu jest mniej więcej o połowę mniejsza .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaPM napisz najpierw sam ile miałeś systemów i za ile :P
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaa czym mierzyłeś ?
To już ostatni mój wpis w tym temacie,otóż przed świętami kupiłem używane monitorki phonar-a,czekając aż do mnie dotrą szukałem w necie informacji jakie tam "siedzą" głośniki.Okazało się że woofer to TONSIL.I już w mojej głowie zapaliła się kontrolka że chyba to nie był dobry zakup.Kolumny dotarły,włączam i pojawia się uśmiech na mojej twarzy.Grają jak dla mnie naprawdę fajnie,porównywalnie z innymi znacznie droższymi kolumnami.
Co ja zrobiłem!!!Teraz to dopiero będzie na forum śmiech!!!!I zaraz się zacznie?Spójrzcie na harkę tego Tonsil-a,tragedia tam dzwon tu dzwon a ten pisze że fajnie grał????Teraz to już mamy pewność że ten gość jest głuchy!!!Te kolumny nie mają prawa fajnie zagrać!!!!!
I na koniec jeśli ktoś z Was będzie w gdańsku i będzie miał chęć posłuchania i porównania to zorganizuję taką możliwość,napijemy się kawy a po odsłuchach i wódki!!!I nie ma to znaczenia czy podczas tych odsłuchów ktoś usłyszy różnice.Wszystkiego dobrego w Nowym Roku
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaDobre ucho jest w stanie rozróżnić odstęp 2-3dB w paśmie najbardziej wyczulonym. Takie różnice będzie widać na wykresie SPLSansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
youtube.com/user/Mr1Raziel
Skomentuj
-
Zamieszczone przez roman763 Zobacz posta,tragedia tam dzwon tu dzwon
To się nazywa doświadczenia
Przychodzi z czasem .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz postaNa AS byli tacy co deklarowali ze sa w stanie rozroznic juz roznice 0,1dB i slysza roznice w znieksztalceniach na poziomie 0,01% oczywiscie na deklaracjach pisemnych sie skonczylo
Skomentuj
-
Zamieszczone przez roman763 Zobacz postaWg mnie wystarczy porównać właściwości fizyczne np srebra i miedzi aby założyć z technicznego punktu widzenia że kabel wykonany ze srebra ma prawo zagrać głośniej nawet jak będzie mniejszego przekroju jak ten wykonany z miedzi!!!!
1,72×10−8 rezystywność miedzi w ohmach na metr
faktycznie roznica taka ze łoho, tylko głuchy tego nie uslyszy, bo zona w kuchni bez problemu slyszySansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
Skomentuj
-
Zamieszczone przez roman763 Zobacz postaMierzył to mój kolega pracujący na Gdańskim Uniwersytecie,ale to w sumie już bez znaczenia.....bo podchodzicie do wszystkiego zbyt technicznie!!!
To już ostatni mój wpis w tym temacie,otóż przed świętami kupiłem używane monitorki phonar-a,czekając aż do mnie dotrą szukałem w necie informacji jakie tam "siedzą" głośniki.Okazało się że woofer to TONSIL.I już w mojej głowie zapaliła się kontrolka że chyba to nie był dobry zakup.Kolumny dotarły,włączam i pojawia się uśmiech na mojej twarzy.Grają jak dla mnie naprawdę fajnie,porównywalnie z innymi znacznie droższymi kolumnami.
Co ja zrobiłem!!!Teraz to dopiero będzie na forum śmiech!!!!I zaraz się zacznie?Spójrzcie na harkę tego Tonsil-a,tragedia tam dzwon tu dzwon a ten pisze że fajnie grał????Teraz to już mamy pewność że ten gość jest głuchy!!!Te kolumny nie mają prawa fajnie zagrać!!!!!
I na koniec jeśli ktoś z Was będzie w gdańsku i będzie miał chęć posłuchania i porównania to zorganizuję taką możliwość,napijemy się kawy a po odsłuchach i wódki!!!I nie ma to znaczenia czy podczas tych odsłuchów ktoś usłyszy różnice.Wszystkiego dobrego w Nowym Roku
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gi Zobacz postaale już taki Troels owe doświadczenie ma i poleca do lepszych głośników używanie najlepszych kondów, w kablach sygnałowych używa srebra, a w głośnikowych posrebrzaną miedź ...Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kapelli Zobacz postato wszystko sprawia ze dźwięk staje sie atrakcyjnyLast edited by roman763; 31.12.2014, 15:39.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaO matko! Jesli wzmacniacz w zakresie 100hz-20khz ma calkowicie plaskie pasmo, bardzo niskie znieksztalcenia, to dzwiek pownien byc ten sam, co z innego wzmaka o takich samych parametrach, a okazuje sie, ze nie jest. A jak dwa kable, ktore graja inaczej w pomiarach wypadaja tak samo to juz mozna smialo mowic, ze musi grac tak samo?
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez roman763 Zobacz postaJa swego czasu mierzyłem rezystancję metrowych odcinków drutu o średnicy 0,4mm jeden z miedzi drugi z czystego srebra bez domieszek miedzi ligur itp.Niestety nie pamiętam dokładnych wartosci ale srebro miało znacznie mniejszą rezystancję.Czy jest to możliwe?
Zamieszczone przez roman763 Zobacz postaMierzył to mój kolega pracujący na Gdańskim Uniwersytecie,ale to w sumie już bez znaczenia.....bo podchodzicie do wszystkiego zbyt technicznie!!!Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz postaNie uwazasz ze wzmacniacz to troche bardziej skomplikowane ustrojstwo od kabla? na dzwiek wzmacniacza sklada sie wiele elementow skladowych, te elementy skladowe to rozwiazania ukladowe ale napewno niesciezki ze srebra, zlote bezpieczniki czy niewiadomo jakie kable i kondensatory
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaA tu sa tacy co slysza zmiany rezystora o pol ohma, w torze glosnika wysokotonowego, i to wyraznie i zdecydowanie!
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaAlez jak to? To juz nie liczy sie rowne pasmo i niskie znieksztalcenia. Poza tym zaskakuje mnie czasami pewna wybiorczosc. Np taki pan Linkwitz, ktory przez wielu jest uwazany za guru do nasladowania w wielu tematach, twierdzi ze do systemu hiend wystarcza kostki LM i nie trzeba stosowac ultra drogich rozwiazan tranzystorowych. Jak widac kazdy sobie filtruje to co mu pasuje do wlasnej teorii, a co nie. Tu na forum gardzi sie rozwiazaniami na kostkach LM. Jednoczenie Linkwitz nie jest jakims kablarzem, wiec jak komus pasuje to do wlasnej ideologii, to mozna sobie skubnac i podzielac. Ale "wzmacniac do kolumn hiend na LM? Chyba oszalales!"Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaJesli wzmacniacz w zakresie 100hz-20khz ma calkowicie plaskie pasmo, bardzo niskie znieksztalcenia, to dzwiek pownien byc ten sam, co z innego wzmaka o takich samych parametrach
Dalej nie rozumiesz jednej prostej rzeczy miedzy wzmacniaczami słyszę różnice, inni (MY) też słyszą i wyrażają bardzo podobne zdania. A o kablach ? Każdy o tym samym kablu napiszę coś innego :)
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPrzestan bredzic Iron. Chcesz wyglaszac opinie w temacie, w ktorym nie ma zadnego doswiadczenia.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNapisz ile miales w domu systemow, za jaka kase, jakie przewody i jak dlugo tego sluchales.
Jak Ci pisałem kiedyś że miałem dużo większe od Ciebie doświadczenie z piłami albo ostatnio z klejami to i tak przeinaczyłeś to po swojemu i olałeś, to jak rozmawiać z taką osobą jak ty ? Ja nie widzę sensu i marnowania czasu na pisanie normalnie z kimś takim.
My się nigdy w życiu nawet nie widzieliśmy ale ty oczywiście wiesz co ja słyszałem albo czego nie słyszałem :) i kto tu jest pieprzonym teoretykiem ? No naprawdę ogarnij się.
Zamieszczone przez roman763 Zobacz postajasne tego nie napisałeś,ale jeśli srebro ma lepsze właściwości jak miedz to z technicznego punktu widzenia 2 kable wykonane z różnych materiałów mogą mieć wpływ na dzwięk? Czy ja dalej czegoś nie rozumiem?
Dlaczego Ci co twierdzą że słyszą różnice w kablach nie poddadzą się ślepym testom ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz postapol ohma w szeregu z ok 10 ohmami to jeszcze mozna zobaczyc na pomiarach, a teraz sobie policz czym jest filtr RC 1,5ohm i 70pF w stosunku do 5kOhm impedancji wejscia
Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz postaJak komus pasuje dzwiek z LM to czemu nie, nie ma zadnej zaleznosci miedzy segmentem audio a rodzajem koncowki mocy, jedni zaczynaja od scalaka i koncza na lampie, inni od lampy do scalaka
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaSkoro tak to bezpieczniki też grają bo myślisz że skąd się sygnał cyfrowy bierze ? złote bezpieczniki grają wiec lepiej niż stalowe...
Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz postaDziwne zeby nie polecal skoro dostaje elementy od jantzena w zamian za promocje.Last edited by gi; 31.12.2014, 16:13.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez roman763 Zobacz postai nawet cieszę się że nie mam odpowiedniej wiedzy technicznej bo wówczas ta "lampka w głowie" włączała by się zbyt często.....
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postabo mial "gorsze parametry"Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
Skomentuj
Skomentuj