Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja od ponad 3 lat używam laptoka Della z i5-450M i nie narzekam Jedyne co to włożyłem do niego SSD, znacznie przyspieszył. AMD skończyło się po wejściu C2D... Mnie dalej śmieszy to udowadnianie wyższości AMD na przykładzie phenoma x3. Odpady produkcyjne po x4 a ludzie tacy zajarani, że wypuściło tańszy produkt z zablokowanym rdzeniem

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
      Mnie dalej śmieszy to udowadnianie wyższości AMD na przykładzie phenoma x3. Odpady produkcyjne po x4 a ludzie tacy zajarani, że wypuściło tańszy produkt z zablokowanym rdzeniem
      Widzę, że masz mgliste pojęcie o produkcji procesorów. Myślisz, że intel nie sprzedaje takich "odpadów" ? Zdziwiłbyś się. A celerony to jak powstawały? Była osobna linia produkcyjna celeronów obok linii pentiumów? Nic z tego. Leciały procesory pentium i te z uszkodzona pamięcią cache były krojone na celerona .
      Obecnie jest tak samo, z niepełni sprawnych procesorów tworzy się słabsze egzemplarze mające mniej rdzeni / pamięci podręcznej / niżej taktowane. To praktyka którą stosują wszyscy. Produkcja procesorów jest bardzo droga i nikt nie wywala takich "odpadów". Nikt też nie tworzy każdego modelu procesora osobno. Jest jeden topowy model z którego po zablokowaniu pewnych modułów tworzy się modele niższe.

Na początku produkcji w nowym wymiarze technologicznym to są faktycznie odpady ale po udoskonaleniu procesu, ilość uszkodzonych jednostek jest już dużo niższa i te słabsze modele procesorów są blokowane celowo, mimo ze procesor jest w pełni sprawny. Tak było w przypadku AMD gdzie oblikowanie rdzenia w wielu przypadkach kończyło się sukcesem i ludzie dostawali coś ekstra. Nie wiem z czego tu się śmiać, chyba raczej cieszyć, że była taka możliwość.

W identyczny sposób produkuje się procesory do kart graficznych. Niewiele osób pewnie pamięta słynne karty ATI 9500 które można było odblokowywać do 9700 za pomocą przelutowania rezystora. Czy potem 9800se (albo le nie pamiętam) które można było czasem odblokować na "pełne" 9800. I co też mieliśmy odpad ? Czasem tak, karta nie działała prawidłowo, ale w wielu przypadkach karta okazywała się być w pełni sprawna co świadczyło o tym, że producentowi brakowało odpadu i żeby pokryć popyt na niższe modele, celowo blokował pełnosprawne czipy.

Skomentuj

Jeśli już mowa o bonusach to Intel też miał coś fajnego mianowicie MOD podstawki LGA 775@771 umożliwiał on poprzez delikatną modyfikacje socketu użycie serwerowych tańszych i równie wydajnych Xeonów LGA771 w mobasach LGA 775 wymagało to wycięcia dwóch plastikowych elementów pozycyjnych oraz wklejenie specjalnego adaptera na konektory CPU

Bardzo miło wspominam tamte lata , w czasach świetności tego rozwiązania kiedy nie wiele było o tym wiadomo klocki z serii Xeon można było kupić za psie pieniądze i fajnie na tym zarobić , kiedy informacja ta wyciekła do większej rzeszy userów procki skoczyły szybko w górę i eldorado się skończyło :( Z wielkiego zamiłowania i nostalgii w warsztacie nadal posiadam PC na podstawce LGA 775 na płycie Asus P5E z maga grzałką co się zwie Q6600@3.6ghz mimo leciwego wieku bo aż 11lat to nadal daje rade
        Last edited by kokoelloko; 11.01.2018, 21:22.

Skomentuj

Intel w tamtym roku wypuścił pentiumy 2 rdzenie/4 wątki, jako reakcje na ryzeny, zabili AMD w budżetówce, kosztem uśmiercenia swojego i3.
          Dowalili kolejnym skylakom rdzeni, to się wyrównało i3-8100 jest naprawdę super, nikt świadomy nie kupi i5-7400, cały czas było granie na klientach, byle dłużej na starociu pociągnąć.
          Ten rok pokaże co dała rewolucja AMD, bo bez niej i7-8700k myło by 4 rdzeniowcem na 100%.

Z innej beczki, ku memu zaskoczeniu 10Gb/s się ładnie łączy na kablu cat5 10m, połączonym z 3 kawałków.
          A już zamówiłem cat7 do domu ^^ , ech te sieci.
          Jeszcze karta z Chin i będzie 10Gb/s in da house do NASa.

Skomentuj

Zobaczymy co przyniesie 2018 i nowe CPU 9 gen Intel ICE Lake z architektura 10nm+ i jaka odpowiedz będzie ze strony AMD :)
            http://pclab.pl/news75198.html
            http://pclab.pl/news75489.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
              Intel w tamtym roku wypuścił pentiumy 2 rdzenie/4 wątki, jako reakcje na ryzeny, zabili AMD w budżetówce, kosztem uśmiercenia swojego i3.
              Dowalili kolejnym skylakom rdzeni, to się wyrównało i3-8100 jest naprawdę super, nikt świadomy nie kupi i5-7400, cały czas było granie na klientach, byle dłużej na starociu pociągnąć.
              Ten rok pokaże co dała rewolucja AMD, bo bez niej i7-8700k myło by 4 rdzeniowcem na 100%.
              Owszem w swoim przedziale ceny ten pentium to jest straszny killer. Jednak ma dwa problemy, nie zawsze 4 wątki to to samo co 4 fizyczne rdzenie. Druga sprawa platforma nie jest perspektywiczna. Np za 2 lata upgrade kompa będzie wymagał kupienia używanego procesora na allegro bo nic nowego się tam już nie wstawi. W przypadku Ryzena można wystartować od modelu 1200 i nawet za 2-3 lata wsadzić to co aktualnie AMD będzie miało w ofercie.

Perspektywicznie trudno powiedzieć czy cofffe lake jest taki super bo moim zdaniem jest to kolejna platforma na przetrwanie wydana pośpiesznie na rok czasu pod naciskiem Ryzenów. Poza tym co zostało pokazane, niewiele bym się już spodziewał w sprawie coffe laków od intela, który chwilowo zagasił pożar i nie wypada już tak blado jak to było przy starciu Ryzen vs kaby lake.
              Pewnie zaraz wyjdzie ice lake który pewnie będzie wymagał nowej płyty, innej podstawki itp jak zawsze u intela. A jak wyjdzie ice to o coffe intel już zapomni i ten szybko zniknie z półek sklepowych za pomocą odpowiedniej polityki cenowej. Tak jak teraz się to dzieje w przypadku kaby lake, które to przecież są tymi samymi procesorami co "nowe" i3. Nowy i3 to nic innego jak stary i5-7600, tylko ten drugi ma zrobiona zaporową cenę.

Ale jakby nie patrzeć na tu i teraz , tani i wydajny komp to tylko ten pentium. On kosi nawet i3 bo stare i3 nie jest wiele lepsze a nowe wymaga drogiej płyty głównej i zwyczajnie nie zmieści się w kategorii taniego kompa. Generalnie intel ma tendencje do robienia rzeczy dobrych tu i teraz, nie za bardzo przejmując się tym co będzie w przyszłości i czy użytkownik będzie musiał zmieniać płytę główna czy nie. Dlatego bardziej lubię AMD za tą przewidywalność i stabilność w sensie długości życia danej platformy. Wielokrotnie robiłem upgrade procesora AMD po 2-3 latach od zakupu pierwszego. Przy intelu mógłbym o tym zapomnieć.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
              Zobaczymy co przyniesie 2018 i nowe CPU 9 gen Intel ICE Lake z architektura 10nm+ i jaka odpowiedz będzie ze strony AMD
              Niestety obawiam się, że intel nadal będzie o krok przed AMD. Niebawem mamy premierę odświeżonych Ryzenów które zapewne będą wyzej taktowane i odrobią straty do coffle laków. Niestety na tym się skończy i na kolejny krok AMD trzeba będzie poczekać już dłużej. A w między czasie intel wypuści ice lake który na pewno będzie szybszy od obecnych i dzięki będzie trochę lepszy.

Pozostanie kwestia polityki cenowej. Jeżeli AMD dobrze wyceni swoje procesory to w większości przedziałów cenowych będzie mogło wystawić wydajnościowo równoważny procesor. Jedynie segment najwyższej wydajności pozostanie w rękach intela, który znając życie (o ile tak będzie z tą wydajnością) to przyświruje z cenami dla topowych modeli i7. Dla większości użytkowników, którzy nie celują w i7 ale raczej w przedział i3-i5, AMD będzie miało równoważny procesor i będzie całkiem fajna konkurencja.
              Last edited by Yoshi_80; 12.01.2018, 09:20.

Skomentuj

Można by w zasadzie przenieść niektóre posty do wątku komputerowego :thumbup:
                https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Mało kto tak naprawdę robi upgrade CPU, zwykle kiedy się pojawia szansa na zamianę CPU, to jest kasa na wymianę reszty, a stary komp i idzie do rodziny/znajomych.
                  Szybciej GPU ma szansę na upgrade, tylko fascynaci robią upgrady pojedynczych podzespołów, mało kiedy zwykły człowiek się za to zabiera.

Kibicuję AMD, bo bat na Intela musi być, chociaż sam mam tylko intele, niestety macOS wymaga pewnych kompromisów, CPU Inte + eGPU najlepiej AMD.

Skomentuj

Kibicuję AMD, bo bat na Intela musi być,
                    Gdyby Intel nie miał konkurencji to tylko ceny byłyby zawyżone, wolniejszy postęp technologiczny czy coś jeszcze innego?

Skomentuj

https://www.facebook.com/ScanSpeakDe...76397075774786

Skomentuj

O ku.... Szczena opadła , zawiasy urwało ....
                        Yoshi to twoje dzieło ? :) Szacun wyglądają jak milion dolców i na pewno tak grają

Skomentuj

Mało kto tak naprawdę robi upgrade CPU, zwykle kiedy się pojawia szansa na zamianę CPU,
                          Taka jest idea intela.. od prawie zawsze.. Dzięki AMD. moje stare komputery zawsze były obsługiwane przez 2-3 procesory..

Mistrzostwem był pentium MMX166 wymieniony ostatecznie na jakiegoś AMD K6 coś w okolicy 500MHz.. dalej już tak wesoło nie było.. Ale aktualnie mam jakaś stacjonarkę na podstawce intela 1150 zaraz potem 1151 wyszła.. i już przeskoczyć się pomiędzy procesorami nie da.. a że mam h87 to chyba nawet te dwa brodwelle nie będą działać..

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                            Yoshi to twoje dzieło ?
                            i binganta

Skomentuj

niektórzy twierdzą że to kopie ekta grande Troelsa
                              Last edited by dzwoniec; 14.01.2018, 16:06.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwoniec Zobacz posta
                                niektórzy twierdzą że to kopie ekta grande Troelsa
                                Taaa, smiechu warte.

Skomentuj

Marudy z komentów.
                                  Jak cos wyglada frontem jak ekta, to oczywiscie kopia ;-)

Absurdy niczym wojna Apple-Samsung i lokalizacja guzika Home.

Skomentuj

Mialem okazje widziec je na zywo i sluchac. Piekna robota, co tu wiecej pisac.

Skomentuj

Jest sobie taki TS120/13 i buczy niemiłosiernie (podobnie jak na zwarciu), prawdopodobnie się rozkleił rdzeń, pójdzie z nim coś zrobić w domowych warunkach? Po dociśnięciu rdzenia wkrętakiem jest prawie cicho.

https://obrazki.elektroda.pl/19_1240752803.jpg

Podejrzewam, że rdzeń to 2 połówki, może by jakimś epoksydem je skleić?

Skomentuj

Miałem trafo ale rdzeń EI i zatopiłem w lakierze potem kilka dni schnięcia i już nie buczy.

Skomentuj

Rozmontowujesz rdzeń, sprawdzasz czy któraś z połówek przypadkiem nie pękła, jeśli tak to do widzenia, jeśli nie to poxipol.
                                          Kleiłem tego typu trafa poxipolem, tylko miały rdzenie z 4 elementów, jako zacisku używałem obejmy do rur (u ciebie nie wejdzie) ale po zewnętrznej da rady.
                                          Albo sam klej wystarczy.

Nie jest to zbyt poprawne, ale najstarsze trafo tak zrobione śmiga w prostowniku już prawie 10 lat i problemu nie ma.
                                          Drugie mam w zasilaczu laboratoryjnym i też jest ok.

Opcja bardziej pro to lakier, ale mimo niurania jednego z tych traf (prostownik) w lakierze nie wiele pomagało.
                                          Słyszałem że dobrą opcją jest próżniowa impregnacja i że agregat z lodówki jest do tego spoko, ale dla jednego trafa to chyba nie bardzo.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X