Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prototypy nawet tam się opłaca robić Ale tylko przy płytkach max 10x10 cm. Grosze to wychodzi.

Skomentuj

https://jlcpcb.com/
      Natknąłem się na tę firmę jak buszowałem po toutorialach 2$ za 10 sztuk płytek PCB , nie zamawiałem tam ani nie znam opinii ale pomyślałem że warto o tej firmie napisać może komuś się przyda a może ktoś już tam zamawiał ? :)

Skomentuj

Jest jakiś sposób żeby zlikwidować dołek w paśmie? Bardzo mi przeszkadza bo chce zrobić podział na 2-3khz :) .

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
          Jest jakiś sposób żeby zlikwidować dołek w paśmie?
          Nie, ponieważ zwrotnica odbiera a nie dodaje.
          Możesz obniżyć pułapką zakres 600-1800Hz a ten dołek wyrównać pasmem z wysokotonówki.

Ta charakterystyka jest od producenta czy już zmierzona w docelowej obudowie?

Skomentuj

Zmierzona w docelowej odbudowie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

W takim razie pozostaje mi ucięcie przed tym dołkiem. Całkiem nieźle ch-ka wtedy wyglądała ale minimalna impedancja była nie do przyjęcia.

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
              Prototypy nawet tam się opłaca robić Ale tylko przy płytkach max 10x10 cm. Grosze to wychodzi.
              Właśnie pojedyncze PCB większe niż 100x100mm może wyjść nawet taniej w fabrykapcb, bo w Chinach cena dość mocno skacze przy czymś innym niż ich standard (kolor soldermaski, grubość miedzi).

O co chodzi z tym ustawieniem "panel" na PCBWay? W sumie nie interesuje mnie jak to ułożą, ale nie chciałbym też żeby za kilka różnych PCB wyszło więcej, niż jakbym zamawiał je osobno.

Skomentuj

Ok. Chciałbym się jeszcze spytać o pomiary wysokotonówki. Czy ta faza jest normalna? Zawsze jak robiłem coś w boxsimie to ta faza wyglądała inaczej.

Skomentuj

Nie ma tam gdzieś opcji minimum/maximum phase? Do robienia zwrotki wypada to wyłączyć.

Skomentuj

Nie ma. Wszystko fajnie tylko że impedancja minimalna tego zestawu jest dla mnie nie do przyjęcia :glare: ...2.9 ohma :unsure: . Typowo 4 ohmowe kolumny a miałem nadzieje na co najmniej 4-5ohmów. Takie 2.9ohma każdy wzmacniacz 4ohmowy pociągnie?

Coś takiego wymodziłem :

tu z tweeterem w przeciwfazie

Nada się?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jakby co to mogę wstawić pliki z holma :) . Każda pomoc mile widziana :) .Ja nic lepszego z tego chyba nie wymodzę.
                    Last edited by Oskar29; 18.02.2018, 14:44.

Skomentuj

Raczej slabo to wyglada, fazy Ci sie nie zgadzaja. Moze pomiary sa bledne.

Skomentuj

Ale na czym mi się fazy nie zgadzają? Na wysokotonówce?

Skomentuj

Ale na czym mi się fazy nie zgadzają? Na wysokotonówce?
                          Tak, ale mogą one być efektem złych pomiarów.
                          Nie używaj filtrów przy pomiarach, bo zafałszowują Ci pomiary.
                          Wykresy w obu pomiarach przekraczają wartość 0dB, a nie powinno tak być. Ponadto na pomiarze wysokotonówki wykres przekracza poziom 0db, a w okienku Peak pcm masz ujemną wartość, więc coś się nie zgadza. Powtórz pomiary zmniejszając czułość mikrofonu, by pomiary nigdzie nie przekraczały 0dB. Opisz dokładnie krok po kroku co robisz w HOLMImpulsie wykonując pomiary.
                          Last edited by Patefil; 18.02.2018, 23:17.

Skomentuj

Przekraczają bo mam włączone normalizowanie do 0dB. Specjalnie tak sobie zrobiłem bo mi wygodniej . Chyba że to zafałszowuje to mogę wyłączyć. Jak mam wykonać pomiar wysokotonowki bez filtru? Przecież jak podam na nią pełny sygnał to się zjara? Chyba że w tej zakładce gdzie jest częstotliwość z której startuje pomiar wpisać np. 500 albo 1000Hz?

W nastepny weekend się pobawię i jeszcze raz pomierze wtedy .
                            Last edited by Oskar29; 18.02.2018, 23:41.

Skomentuj

Przekraczają bo mam włączone normalizowanie do 0dB. Specjalnie tak sobie zrobiłem bo mi wygodniej . Chyba że to zafałszowuje to mogę wyłączyć. Jak mam wykonać pomiar wysokotonowki bez filtru? Przecież jak podam na nią pełny sygnał to się zjara?
                              Jak na czas pomiaru przyłożysz ten 1W lub 2W, to nic się zjara.
                              Mierzenie z jakimkolwiek filtrem po drodze całkowicie mija się z celem.
                              "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                              JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                                Jak na czas pomiaru przyłożysz ten 1W lub 2W, to nic się zjara.
                                Mierzenie z jakimkolwiek filtrem po drodze całkowicie mija się z celem.
                                Należy ze zbioru wykluczyć głośniki ze szczątkowym zawieszeniem lub jego brakiem i głośniki bez jakiegokolwiek wychylenia liniowego. Doskonały przykład to głośniki wstęgowe klasyczne - podłączenie chociaż na chwile pełno pasmowego sygnału nawet na bardzo małych mocach 0,25-0,5W kończy się trwałym uszkodzeniem głośnika skutkującym osłabieniem skuteczności na najwyższych oktawach ( głośnik przestaje grac pasmo powyżej np. 16kHz ) oraz wzrostem zniekształceń na niższych - spowodowane jest to zapewne "rozklechotaniem" się powierzchni drgającej. Takie głośniki zawsze mierzymy z podpiętym kondensatorem np. 22-33uF. Stanowi to poważną przeszkodę kiedy z takim pomiarem chcemy później pracować w symulacjach.
                                Last edited by Zap Projekt; 19.02.2018, 13:09.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                                  Takie głośniki zawsze mierzymy z podpiętym kondensatorem np. 22-33uF. Stanowi to poważną przeszkodę kiedy z takim pomiarem chcemy później pracować w symulacjach.
                                  Nie widze zadnego problemu. Mozna zmierzyc glosnik z ograniczonym pasmem od dolu.

Skomentuj

Czyli jak rozumiem z symulacjami nie będzie problemu :) ...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Nie widze zadnego problemu. Mozna zmierzyc glosnik z ograniczonym pasmem od dolu.
                                      A ja kilka razy mierzyłem wstęgi Infinity Emit-K z włączoną opcją cut-off na 2kHz w Arcie. Arta wtedy ogranicza moc do podanej częstotliwości.

Przeżywały. Mam nadzieję, że bez zmiany parametrów. :biggrin:
                                      "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                                      JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                                        Czyli jak rozumiem z symulacjami nie będzie problemu ...
                                        Absolutnie zadnego.

Skomentuj

No to jak ty mierzyles to czemu ja nie mogę ? Nie no na poważnie ta opcja bez filtra a po prostu z rozpoczęciem pomiaru od 500-1000Hz będzie ok? Jakoś nie uśmiecha mi się podanie na ten głośnik pełnego pasma nawet na tą chwilę.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X