Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mam małe pytanie :biggrin: posiadam monitory w stanie surowym na SB 29RDC i 15RNX. Chciałbym dobudować do tego aktywne doły, które będę zasilał osobno końcówkami mocy. Wypożyczyłem od znajomego Seas L22, który zabuduję w osobnej komorze a całość z monitorami w zgrabnej wąskiej podłogówce. Mam również wzmacniacz lampowy z odczepem na 4 i 8 ohm. Cały pic polega na tym, że SB29 i SB15 mają zwrotnice a L22 jest samopas. Aby móc podłączyć całość pod lampę musiałbym mieć 2 wzmacniacze. Czy mogę podłączyć Seasa L22 za zwrotnicę, tak aby całość grała po jednym kablu ? wtedy mógłbym podłączyć to wszystko pod jedno wejście w lampie. Monitory mają 8 ohm i Seas również 8 ohm. Wiem, że to takie drutowanie bez filtracji 8" itd ale to tylko chwilowe i testowe.

Skomentuj

Bez odcięcia monitorów od dołu oraz bardzo dobrej filtracji aktywnej L22, się nie da.
      Próbowałem kiedyś zgrać takie coś, basu było więcej, niestety raz że bas był bardzo subwooferywy to jeszcze problem był ze zgraniem całości w fazie.

Misiomor na Audiostereo fajnie to opisał, ale nie pamiętam gdzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        Bez odcięcia monitorów od dołu oraz bardzo dobrej filtracji aktywnej L22, się nie da.
        Próbowałem kiedyś zgrać takie coś, basu było więcej, niestety raz że bas był bardzo subwooferywy to jeszcze problem był ze zgraniem całości w fazie.

Misiomor na Audiostereo fajnie to opisał, ale nie pamiętam gdzie.
        Pewnie w tym wątku w którym koleś robił 2.75Way na Seas 18 i 22.

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS Zobacz posta
          Pewnie w tym wątku w którym koleś robił 2.75Way na Seas 18 i 22.
          Nie, to był temat o doborze suba do monitorów.
          Na DIYaudio bym ten temat znalazł, na audiostereo tego nie znajdę.

Skomentuj

Dzięki Panowie. A może ktoś z forumowiczów zna projekty z "Tech Spekaers" Jest tam coś co mnie interesuje a mianowicie 3way na SB29RDC, SB15NRX oraz SB34NRX z boku. W zasadzie komplet tweetera i midwoofera już mam tylko nie jestem pewien co do całego projektu. Zastanawia mnie ogromna ilość cewek i dziwnych kondensatorów jak 602uf albo 780uf. Projekt wart skopiowania ?

https://areteaudio.wordpress.com/201...assive-system/

Last edited by SeenT; 15.03.2018, 10:25.

Skomentuj

Zamieszczone przez SeenT Zobacz posta
              Projekt wart skopiowania ?
              Tego nikt Ci nie powie.
              Natomiast moim zdaniem zwrotnica jest przekombinowana.
              Kond 28.22uf, 58,2uf, 272.8uf? itd... Po co to?
              I teraz weź kombinuj...
              Nie lepiej zoptymalizować i wybrać kondy takie które można kupić, lub złożyć z kilku identycznych, a różnicę korygować innymi elementami?

Po za tym, 29RDC może by nisko cięty, ale ja bym uciął go wyżej i skorygował tą górkę na 1,3kHz, bo to na bank będzie drażnić.

Skomentuj

A warto budować projekt SBA 3W Troelsa (SB29, SB12, SB23) ? Ktoś to budował ? Całkiem przypadkiem wpadłem w posiadanie schematu do kitu.

Piszę o tym projekcie, ponieważ posiadam rozpiskę wszystkich elementów.

http://www.troelsgravesen.dk/SBAcoustics-3WC.htm
                Last edited by SeenT; 15.03.2018, 12:06.

Skomentuj

Dzięki Panowie. A może ktoś z forumowiczów zna projekty z "Tech Spekaers" Jest tam coś co mnie interesuje a mianowicie 3way na SB29RDC, SB15NRX oraz SB34NRX z boku. W zasadzie komplet tweetera i midwoofera już mam tylko nie jestem pewien co do całego projektu. Zastanawia mnie ogromna ilość cewek i dziwnych kondensatorów jak 602uf albo 780uf. Projekt wart skopiowania ?
                  https://areteaudio.wordpress.com/201...assive-system/
                  Zwrotnica skopana, za słabe filtrowanie głośników przy tych podziałach. Nie ma sensu dawać też wofera z boku. Same problemy, korzyść z wąskiej ścianki wątpliwa.
                  Rób projekt Troelsa skoro masz schemat.
                  ...Zobaczyłem jeszcze drugi schemat zwrotki - przekombinowana. Nie ufam :)
                  Last edited by KonradRak; 15.03.2018, 12:09.
                  Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Faktycznie troche szalony ten projekt :) Z wooferem na boku mozna spokojnie dzialac od 200-250hz, co uprosci zwrotnice i nie zrujnuje finansowo. Ten podzial przy 1.4khz to tez juz ostra jazda bez trzymanki :)

Skomentuj

Ten projekt troelsa jest spoko, wszystko już mam policzone, elementy do zwrotnic itd tylko czy ta obudowa musi być taka kulfoniasta ? nie da rady zrobić tak, żeby ten front był prosty ?

Skomentuj

Jesli chcesz odtworzyc zwrotnice Troelsa, to front musi byc taki sam jak w projekcie. Mozna zrobic to z plaska scianka, ale zwrotnica bedzie inna.

Skomentuj

a pochylenie ok 6 stopni ?

Skomentuj

Cokolwiek zmienisz, trzeba bedzie zmieniac zwrotnice.

Skomentuj

A gdybym zastosował ciemne maskownice z materiału ? Jak bardzo stracę na jakości dźwięku ?

Skomentuj

A gdybym zastosował ciemne maskownice z materiału ? Jak bardzo stracę na jakości dźwięku ?
                                Nie na temat...
                                w takim wypadku .... pewnie dzwięk będzie ciemniejszy :)

a tak na poważnie jeżeli zastosujesz jakiś "standardowy" materiał - np pierwszy z brzegu http://allegro.pl/tkanina-material-d...217372687.html (Tkanina Materiał do Maskownic Czarna 140x75cm)

albo coś w stylu sonusa :
                                (naprężone "nitki")
                                to oczywiscie zastosowanie takiego typu maskownic nie ma wpływu, które ucho ludzkie jest w stanie wychwycić (oczywiscie pomijam placebo - pisałem o tym na przykładzie własnego doswiadczenia jak odebrałem kolumny od Roberta (bingant) )

Skomentuj

To nie materiał maskownicy czy tam sznurki są problemem tylko ramka na jakiej jest naciągnięty. Sam materiał ewentualnie wytłumi minimalnie jakieś z reguły wyższe pasmo - Nie do usłyszenia jeśli materiał jest dobry.
                                  Ale Ramka już potrafi narobić takiego bigosu że cała praca konstruktora o dopieszczenie wybrzmień idzie na marne. Tutaj trzeba się postarać aby jest kształt i krawędzie w jak najmniejszym stopniu kumulowały odbicia podobnych częstotliwości. Najgorzej w tej materii wypada okręg wokół głośnika ( dziura większa lub mniejsza ) której krawędzie dookoła są w takiej samej odległości od centrum głośnika. Najbardziej wrażliwe są naturalnie wyższe rejestry i głośnik wysoko tonowy.

Skomentuj

Siema mam pytanko do ludzi którzy zamawiali z Parts Express :)
                                    - Ile wychodzi wysyłka do polski i jakie są jej opcje?
                                    - Ile mniej więcej trzeba na nią czekać ?
                                    - Czy jest doliczane opłata celna?

Pozdro

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Cokolwiek zmienisz, trzeba bedzie zmieniac zwrotnice.
                                      Czyli szerokość musi pozostać 30cm, nie mogę zmienić na 26cm ? a wysokość mogę zrobić 100cm zamiast 60cm ? BR mogę zmienić w inne miejsce z przodu, niżej i na środku ?

Czy ten zestaw nie będzie miał zbyt niskiej skuteczności dla wzmacniacza lampowego ? 88dB ?
                                      Last edited by SeenT; 16.03.2018, 12:28.

Skomentuj

Czy ma ktoś możliwość wydrukowania mi frontu(naklejki foliowej) do projektu?
                                        Wielkość to 1/3 karki A5 max. Mam projekt w PDF i BRD z strony producenta, ale nie wiem czy zwykłą drukarką da się to wydrukować czy muszę mieć jakiś ploter do tego...

Skomentuj

https://deutschstyle.net/2018/02/06/...e-designs.html
                                          marcinsywala.pl
                                          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Czaruję...
                                          X