Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
    Jak rozbiorę wentylator, który ma taki układ to ci dam znać co za gówno tam siedzi Tylko w moim przypadku działa na odwrót, ale to raczej nie ma znaczenia.
    Hmm raczej ma znaczenie bo wentylator to tylko przykład był. Chcę to użyć do silnika do fazy rozruchowej, czyli potrzebuje napięcia na fazie rozruchowej przez krótki czas, powiedzmy 3 sekundy, a potem chcę żeby prąd płynął tylko przez uzwojenie robocze.
    To co podał Luszti ma właśnie taką opcję. Nawet prąd rzędu 10A wytrzymuję.

Skomentuj

No to nie ma co wymyślać tylko kupić gotowca :)
      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez głuchy Zobacz posta
        Gdyby zgrywać SB WO24P-8 z powiedzmy TW29RN-B-8, to spiąć to na środku MR13P-8, czy lepiej MR16P-8?

a ostatnio to http://www.troelsgravesen.dk/SBA-941.htm

Przy okazji. Nie wiem co się stało, ale Troels znów(?) dzieli się schematami zwrotnic
        http://www.troelsgravesen.dk/SBA-761.htm
        Pewien redaktor z pewnego pisma, widząc 1 rzędy w zwrotnicach zawsze pisze o ich konstruktorach, że są "ideowo zacietrzewieni"
        Chyba Troels popadł właśnie w takie "ideowe zacietrzewienie".
        Wcześniej był wyznawcą fitrów LR2, teraz widzę, że poszedł jeszcze dalej - 1-sze rzędy od strony akustycznej...
        Tu http://www.troelsgravesen.dk/Ellipticor-3.htm poszedł jeszcze dalej. W zwrotnicy nie użył ani jednego kondensatora. Nawet w filtrze tweetera.
        "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
        JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Ale dziwactwo...

Skomentuj

Może te Elipticory są tak dobre, że to gra.
            Ciekawe czy by zagrały jeden z moich ulubionych knotów realizacyjnych czyli "Californication" Red Hotów?
            "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
            JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Californication są dwie wersje podobno. Jedna z lepsza dynamiką a druga (ta popularniejsza) jest gorsza . Ale ogólnie fajny kawałek a spieprzyli go realizacją .

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                Pewien redaktor z pewnego pisma, widząc 1 rzędy w zwrotnicach zawsze pisze o ich konstruktorach, że są "ideowo zacietrzewieni"
                Wcześniej był wyznawcą fitrów LR2, teraz widzę, że poszedł jeszcze dalej - 1-sze rzędy od strony akustycznej...
                Tu http://www.troelsgravesen.dk/Ellipticor-3.htm poszedł jeszcze dalej. W zwrotnicy nie użył ani jednego kondensatora. Nawet w filtrze tweetera.
                Jeśli głośniki na to pozwalają, to dlaczego nie? Gorzej jakby uparcie ładował taki sposób filtrowania do każdych przetworników. Widać jednak, że tego nie robi i jak dla mnie działa całkiem logicznie. Zwrotnice bez kondensatora na tweeterze, czy ultra proste 1 rzędy robił też Humble hifi i warto poczytać jakie to wnosilo zmiany.

Skomentuj

No wiem. I pochyla odpowiednio ścianki lub robi schodek, przesuwając tweeter do tyłu, co daje fizyczne zrównanie centrów akustycznych.
                  Ale jest masa konstrukcji na rynku z I-szymi rzędami na płaskich ściankach. I tu jest problem, bo to jest robione "na siłę"...

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                  Californication są dwie wersje podobno. Jedna z lepsza dynamiką a druga (ta popularniejsza) jest gorsza . Ale ogólnie fajny kawałek a spieprzyli go realizacją .
                  To ja mam na pewno tą drugą. :lol:
                  Tą wersje powinni mieć wszyscy konstruktorzy kolumn i używać obok płyt AMJ do ostatecznego szlifowania zwrotnic :razz:

Skomentuj

Ale jest masa konstrukcji na rynku z I-szymi rzędami na płaskich ściankach. I tu jest problem, bo to jest robione "na siłę"...
                    To trzeba by bylo rozroznic te robione z uwagi na koszty i te zrobione dla jakies ideologii. Pierwszy rzad wcale nie musi od razu oznaczac wyrownania czasowego i przykladem moze byc B&W. Z drugiej strony pochylenie i wcalenie musi oznaczac wyrownania czasowego, bo chocby Wilsony, ktore maja tak dokladne regulacje nie sa zgrane czasowo, a tylko fazowo.

Skomentuj

No i własnie uświadomiłem sobie kompletny brak mojej wiedzy. Porzucam dalsze czytanie o zwrotnicach, bo i tak nic z tego nie bedzie.
                      Właśnie kolega zjechał kolumny, które uznałem za genialne ze względu na walory estetyczne jak i prostotę filtrów zwłaszcza średniaka, ale jak pisałem - kompletnie się nie znam

Skomentuj

Ale, ja ich wcale nie zjechałem. Ja się tylko głośno zastawiam, o co chodzi temu Troelsowi. :biggrin:
                        Chętnie bym posłuchał jak one grają.

Szczerze mówiąc, to sam się zastawiałem nad konstrukcją 2,5 drożną z dwoma wooferami o różnej średnicy, ale w osobnych komorach, czyli MW19 + MW16 i do tego TW29RN.
                        Z tym, że na 1-sze rzędy to bym się chyba nie zdecydował. Raczej bym celował w LR2. Chyba zacznę coś takiego sobie projektować. :)

Skomentuj

Hehe, nie zniechęcaj się!
                          Poza tym życzyłbym 99% użytkownikom naszego forum takiej wiedzy i doświadczenia jaką ma Troels. Bardzo chętnie zrobiłbym coś takiego jak Ellipticor, ale niestety cena głośników jest dla mnie poki co poza zasięgiem. Uważam że Troels bardzo rozsądnie wykorzystał niezwykły potencjał tych przetworników, jakie nie posiadają żadne inne głośniki.

Skomentuj

sytuacja z zycia:
                            -kochanie, gdzie sa moje spodnie robocze? szukalem juz wszedzie...
                            -a zagladales do szafki na buty?!
                            -:huh:

jak ja "uwielbiam" jak mi kobieta sprzata :(

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Uważam że Troels bardzo rozsądnie wykorzystał niezwykły potencjał tych przetworników, jakie nie posiadają żadne inne głośniki.
                              aż mi się przypomniały słowa konstruktora z Tonsila, że kiedyś ich głośniki były tak projektowane żeby naturalnie miały charakterystykę opadająca w odpowiednim miejscu dlatego nie musieli w wielu zestawach stosować złożonych filtrów.

Ale, ja ich wcale nie zjechałem. Ja się tylko głośno zastawiam, o co chodzi temu Troelsowi. :biggrin:
                              Gość już tyle zestawów naprodukował że może sobie pozwolić na niestandardowe kombinacje :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                                aż mi się przypomniały słowa konstruktora z Tonsila, że kiedyś ich głośniki były tak projektowane żeby naturalnie miały charakterystykę opadająca w odpowiednim miejscu dlatego nie musieli w wielu zestawach stosować złożonych filtrów.

Gość już tyle zestawów naprodukował że może sobie pozwolić na niestandardowe kombinacje :)
                                To nie ma co przepłacać za SS jak mamy Tonsila

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta

Zauważyliście, że nie zamieścił ch-k poszczególnych głośników po filtracji i zgrania fazowego w tym projekcie SBA-761?
                                  Wrzuciłem więc ch-ki do Vituixa do modułów SPL Trace i Diffraction i wyszło tak:

I jak Wam się podoba?
                                  Widocznie można i tak :)
                                  Ja wiem, że to nie to samo co pomiary, ale ze sporą dokładnością obrazuje rzeczywistość.
                                  Ten jasnobrązowy przebieg na SPL-u to jest pomiar całości, zamieszczony przez Troelsa.
                                  Last edited by pawel_luk1; 21.03.2019, 21:47.

Skomentuj

I jak Wam się podoba?
                                    Widocznie można i tak
                                    :o ... chociaż jak na tak prostą zwrotnicę to i tak mu nieźle wyszło...
                                    Last edited by Oskar29; 21.03.2019, 22:27.

Skomentuj

Ja myślę, że czas skończyć ze szkolnymi filtrami typu LR2 i LR4 oraz reversami na -35dB.
                                      DIY-owcy otwórzcie swoje umysły. Nie ma żadnych zasad. Liczy się wyłącznie efekt końcowy. :biggrin:

Skomentuj

Koledzy, ogarniał ktoś kiedyś rozruch agregatów lodówki ale bez pozystora? Rozrysowałem schemat elektryczny jak to podłączyć z przekaźnikiem czasowym zaproponowanym kilka postów wyżej, tylko nie do końca jestem pewien czy dobrze. Na pewno zamieniłem stronami wejście od uzwojenia rozruchowego z uzwojeniem roboczym, ale to różnie z tym jest bo każda sprężarka ma to inaczej. Chodzi o samą ideę działania.

Mój schemat to w paincie na szybko, sorry, nie chciało mi się AC odpalać. Ma to sens czy to nie wypali?

Skomentuj

Nie wiem czy kondensator jest potrzebny, sprawdź może na krótko bez kupowania czasówki czy ruszy w ten sposób.

Kiedyś tak chyba nawet próbowałem odpalać, aczkolwiek bez kondensatora.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X