Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
    Jakiś AK4490?
    Ja myślę, że tam nie ma żadnego dedykowanego przetwornika DAC, jest jakiś gotowy moduł BT z obsługą aptX i wyjściem analogowym.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czyli pójście po najtańszej i najmniejszej linii oporu .

Skomentuj

150zł :)

https://loudspeakershop.eu/glosnik-s...-4-p-2936.html

Skomentuj

Spoko cena, głośnik tez przyzwoity. Wpasował się w moje MTM całkiem ok.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

Jesteśmy z Gokarem u Lusztiego na odsłuchach i modyfikacji kolumn.
            Oficjalnie oświadczam: słyszę kable

Testowaliśmy tylko interkonekty, na więcej nie ma czasu.
            Gratulacje. Jazda zacznie się przy przewodach zasilających :)

Skomentuj

150zł
              niektóre głośniki tanieją, a tutaj co się dzieje dopiero
              https://www.blackdotaudio.eu/glosnik...hm-p-1041.html

Skomentuj

a po stowie je kupowalismy :o

Skomentuj

Dla mnie te membrany tak jak by za "ciężkie" są.
                  To samo 29RDC, gra fajnie ale najwyższa góra jest jakaś taka "ospała".
                  To samo usłyszałem w Satori u Lusztiego, na jeszcze niedopracowanej zwrotce.
                  W porównaniu z ceramikiem Visatona to najwyższej góry było zdecydowanie za mało.

Idealny (dla mnie) był by wysokotonowy połączony z beryla i Morela.
                  Beryl gra fajnie na dole a Morel na górze.
                  Last edited by marian; 25.08.2018, 11:48.

Skomentuj

W tej cenie TW030WA07 jest RS28A, pytanie czy poziom ten sam

Skomentuj

Dla mnie te membrany tak jak by za "ciężkie" są.
                      To samo 29RDC, gra fajnie ale najwyższa góra jest jakaś taka "ospała".
                      To samo usłyszałem w Satori u Lusztiego, na jeszcze niedopracowanej zwrotce.
                      W porównaniu z ceramikiem Visatona to najwyższej góry było zdecydowanie za mało.

Idealny (dla mnie) był by wysokotonowy połączony z beryla i Morela.
                      Beryl gra fajnie na dole a Morel na górze.
                      Nie tylko ty wolisz takie kopułki o mniejszej średnicy . Ja też porównując seasy aluminiowe (27 i 22) wolę tego 22mm. Niby teoretycznie pod każdym względem gorszy głośnik ale bardziej mi odpowiada.
                      Last edited by Oskar29; 25.08.2018, 15:06.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                        Nie tylko ty wolisz takie kopułki o mniejszej średnicy
                        Wiadomo że im większa membrana tym cięższa, ale to nie to.
                        Po za tym ciężar też zależy od materiału.
                        mi chodzi o to że te o których pisze grają tak, jak by były za ciężkie, z lekkim kocem na skraju pasma.

Skomentuj

szmata mocniej tłumi wysokie częstotliwości

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                            szmata mocniej tłumi wysokie częstotliwości
                            Tak, ale zauważ że np. membrany Morela, Ushera czy Scana (HDS) są również ze "szmaty", a grają zupełnie inaczej.
                            Teraz weź porównaj wizualnie te 3 szmaty wymienionych wysokotonówek:

...z tym Wavecore i SB.

"Widzę ciemność, ciemność widzę" :)
                            Last edited by marian; 25.08.2018, 17:55.

Skomentuj

Membrany SB i Wavecora są miększe niż np PCX. Może większa średnica membrany zawężająca promieniowanie powoduje niedostatek najwyższych częstotliwości?

Skomentuj

Nie wiem czy to kształt membrany, ale zauważyłem że "normalne" kopułki z podobnego materiału, np. SB19 i SB26, też lekko są przyciemnione.

W MLTL mam SB19 i niestety aby grał wysokimi i nie zamulał, trzeba go wypuścić od około 5kHz w górę kilka db.
                                Właśnie walczę z nową zwrotnicą i niestety jest ten sam efekt jak na AVS, że charka po modyfikacji rezystora wyglądała tak:

Na nowej zwrotce od 5kHz mam teraz 5db głośniej i dopiero teraz gra wysokimi wystarczająco głośno.

Przy bezpośrednim porównaniu z tym projektem: https://diyaudio.pl/showthread.php/2...by-DIYaudio-pl
                                ...to Visaton zabijał wysokimi, a charka równa.
                                Last edited by marian; 25.08.2018, 18:47.

Skomentuj

Długo słuchałem obok siebie Morel ET338 z Vifa NE123 oraz Satori szmata z MR13. Moje odczucia są inne czyli Satori mimo większej cewki daje więcej góry, powietrza. Co więcej pozwala na niski podział w przeciwieństwie do Morela. Wiem, że powstało na nim wiele konstrukcji 2W z dużymi 18cm woferami, jednak wg mnie on się nie nadaje do takich konstrukcji. Nie ma też co bezpośrednio porównywać dużych i ciężkich kopułek bez zerknięcia na siłę napędu. Wspomniany Wavecor to przeciętny głośnik, który jest wart max 150zl. Przy 2W często jesteśmy zmuszeni sięgać po 29mm kopułki a często takie konstrukcje (tzw hiend) ośmieszone są przez "tanie" 3 way na kopułką 22 czy 25mm i podziałem ok 3kHz. Jeszcze mi się przypomniało, że morele maja identyczne membrany jak Tang Bandy. Pewnie ten sam dostawca [emoji846]
                                  Last edited by KonradRak; 25.08.2018, 19:10.
                                  Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Na nowej zwrotce od 5kHz mam teraz 5db głośniej i dopiero teraz gra wysokimi wystarczająco głośno.
                                    Mierzyłeś oba tym samym mikrofonem ? Czy vistona mierzył LuSzTi ? :)

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                    jednak wg mnie on się nie nadaje do takich konstrukcji.
                                    On się nie nadaje do niczego po za trenowaniem rzutów w dal z balkonu

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                      Mierzyłeś oba tym samym mikrofonem ? Czy vistona mierzył LuSzTi ?
                                      Visatona mierzył Luszti.
                                      Ja mierzyłem SB19 moim mikrofonem, a raczej wkładką Panasonika, tą samą którą mierzyłem ostatnie 3way z Audaxem na górze, gdzie charka w tych 3way wyszła mi w sumie równa na wysokotonówce, a wysokich było pod dostatek:

Last edited by marian; 25.08.2018, 21:19.

Skomentuj

Nie chce ktoś przygarnąć małych głośników? Zbudowane przeze mnie od zera, membrany włókno szklane+papier i jedwab+papier. Oddam za przysłowiową "flaszkę". Średnica ok. 115mm.

Skomentuj

T-Sy by się przydały choćby.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X