Zamieszczone przez dolphin123
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Spam Post :)
Collapse
X
-
Zamieszczone przez marian Zobacz posta
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz posta150zł
https://www.blackdotaudio.eu/glosnik...hm-p-1041.html
Skomentuj
-
Dla mnie te membrany tak jak by za "ciężkie" są.
To samo 29RDC, gra fajnie ale najwyższa góra jest jakaś taka "ospała".
To samo usłyszałem w Satori u Lusztiego, na jeszcze niedopracowanej zwrotce.
W porównaniu z ceramikiem Visatona to najwyższej góry było zdecydowanie za mało.
Idealny (dla mnie) był by wysokotonowy połączony z beryla i Morela.
Beryl gra fajnie na dole a Morel na górze.Last edited by marian; 25.08.2018, 11:48.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaDla mnie te membrany tak jak by za "ciężkie" są.
To samo 29RDC, gra fajnie ale najwyższa góra jest jakaś taka "ospała".
To samo usłyszałem w Satori u Lusztiego, na jeszcze niedopracowanej zwrotce.
W porównaniu z ceramikiem Visatona to najwyższej góry było zdecydowanie za mało.
Idealny (dla mnie) był by wysokotonowy połączony z beryla i Morela.
Beryl gra fajnie na dole a Morel na górze.. Ja też porównując seasy aluminiowe (27 i 22) wolę tego 22mm. Niby teoretycznie pod każdym względem gorszy głośnik ale bardziej mi odpowiada.
Last edited by Oskar29; 25.08.2018, 15:06.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz postaNie tylko ty wolisz takie kopułki o mniejszej średnicy
Po za tym ciężar też zależy od materiału.
mi chodzi o to że te o których pisze grają tak, jak by były za ciężkie, z lekkim kocem na skraju pasma.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Echo1 Zobacz postaszmata mocniej tłumi wysokie częstotliwości
Teraz weź porównaj wizualnie te 3 szmaty wymienionych wysokotonówek:
...z tym Wavecore i SB.
"Widzę ciemność, ciemność widzę" :)Last edited by marian; 25.08.2018, 17:55.
Skomentuj
-
Nie wiem czy to kształt membrany, ale zauważyłem że "normalne" kopułki z podobnego materiału, np. SB19 i SB26, też lekko są przyciemnione.
W MLTL mam SB19 i niestety aby grał wysokimi i nie zamulał, trzeba go wypuścić od około 5kHz w górę kilka db.
Właśnie walczę z nową zwrotnicą i niestety jest ten sam efekt jak na AVS, że charka po modyfikacji rezystora wyglądała tak:
Na nowej zwrotce od 5kHz mam teraz 5db głośniej i dopiero teraz gra wysokimi wystarczająco głośno.
Przy bezpośrednim porównaniu z tym projektem: https://diyaudio.pl/showthread.php/2...by-DIYaudio-pl
...to Visaton zabijał wysokimi, a charka równa.Last edited by marian; 25.08.2018, 18:47.
Skomentuj
-
Długo słuchałem obok siebie Morel ET338 z Vifa NE123 oraz Satori szmata z MR13. Moje odczucia są inne czyli Satori mimo większej cewki daje więcej góry, powietrza. Co więcej pozwala na niski podział w przeciwieństwie do Morela. Wiem, że powstało na nim wiele konstrukcji 2W z dużymi 18cm woferami, jednak wg mnie on się nie nadaje do takich konstrukcji. Nie ma też co bezpośrednio porównywać dużych i ciężkich kopułek bez zerknięcia na siłę napędu. Wspomniany Wavecor to przeciętny głośnik, który jest wart max 150zl. Przy 2W często jesteśmy zmuszeni sięgać po 29mm kopułki a często takie konstrukcje (tzw hiend) ośmieszone są przez "tanie" 3 way na kopułką 22 czy 25mm i podziałem ok 3kHz. Jeszcze mi się przypomniało, że morele maja identyczne membrany jak Tang Bandy. Pewnie ten sam dostawca [emoji846]Last edited by KonradRak; 25.08.2018, 19:10.Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaNa nowej zwrotce od 5kHz mam teraz 5db głośniej i dopiero teraz gra wysokimi wystarczająco głośno.
Zamieszczone przez KonradRak Zobacz postajednak wg mnie on się nie nadaje do takich konstrukcji.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaMierzyłeś oba tym samym mikrofonem ? Czy vistona mierzył LuSzTi ?
Ja mierzyłem SB19 moim mikrofonem, a raczej wkładką Panasonika, tą samą którą mierzyłem ostatnie 3way z Audaxem na górze, gdzie charka w tych 3way wyszła mi w sumie równa na wysokotonówce, a wysokich było pod dostatek:
Last edited by marian; 25.08.2018, 21:19.
Skomentuj
Skomentuj