A jak tak brumią, to masz normalne napięcie zasilania na kostce?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Spam Post :)
Collapse
X
-
Trochę zajęło znalezienie czasu na ponowne podłączenie wszystkiego. Za Waszą radą sprawdziłem zasilacz/przetwornice i to nie jest stety/niestety problemem. Zarówno na zasilaczu jak i przetwornicy przy podpięciu "w locie" obu końcówek przy średniej głośności napięcie nie spada i grają bardzo dobrze. Problemem okazuje się sam filtr do suba bo przy podpięciu go do osobnego zasilania problemu nie ma. Przy podłączeniu filtru z jednego zasilania z końcówkami tak jak zaleca instrukcja producenta (moduł AVT2449) czyli z wyjścia na głośniki z pierwszej końcówki do wejść C,D filtra oraz masa do V- a zasilania pod V-,V+ to robi się bajzel. Zauważylem nawet grzanie się się w tym połączeniu cewek końcówki z której pobierany jest sygnał przez filtr tak jakby zamykał się obwod, nie wiem jak to nazwać... Proszę sprawdźcie czy może coś przeoczyłem przy łączeniu. Poniżej zdjęcie z instrukcji:
Skomentuj
-
Edit.
Spróbowałem właśnie podłączyć wszystko na jednym zasilaniu jednak sygnał na filtr podać z innego źródła niż wyjść końcówki mocy i to był strzał w 10. Więc problemem tutaj leży tak jakby sprzężenie powstaje. Wtedy w głośnikach powstaje brum jakbym podał prąd bezpośrednio na głośniki. Krótki opis jak łączę całość: pobieram sygnał według instrukcji z wyjść końcówki mocy następnie łączę - obu kanałów i podaje tak jak na rysunku L+,R+ do C,D a L-,R- razem do V- z napięciem - zasilania. Pytanie czy to może być problem z samą końcówką mocy czy złym podłączeniem do filtra jednak?
Skomentuj
-
Dokładnie te aplikacje TDA7498E:
https://a.aliexpress.com/_BTPCKp
Na razie spinam dwie takie same wersje w stereo do testów, potem jak dojedzie z chin wersja jedno kanałowa to podmienię do suba.
Mam możliwość podpięcia się ewentualnie do źródła sygnału drugą końcówką tylko wtedy tracę możliwość sterowania proporcjonalnie głośnością basu pierwszą końcówką. W takim układzie wszystko trzeba regulować osobnym potem co jest mało wygodne. Jeśli masz chwilę to zerknij proszę na te TDA może faktycznie jest tak jak piszesz. Na tyle jeszcze nie jestem zaawansowany w te klocki. Chociaż te akurat aplikacje da się spiąć w tryb BTL na jeden kanał więc raczej nie powinny być w mostku.
Skomentuj
-
Cewka już drugi raz się upaliła.
Taka budka.
Wzmacniacz Next H-2
Bardzo podobny do tego https://amp-performance.de/647-Next-Q22.html
Last edited by Adzik94; 30.11.2020, 19:10.
Skomentuj
-
Dzisiaj (3 grudnia) jest Dzień Majsterkowicza.
Z tej okazji życzę nam wszystkim pięknych i udanych projektów oraz dużo wolnego czasu na ich realizacje!"Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170
Skomentuj
-
Scan Speak wpłynął na nieznane sobie wody:
https://audioxpress.com/news/scan-sp...r-38we-8582t00
Skomentuj
-
Hej! nie wiem gdzie zadać to pytanie, na razie najbardziej pasuje mi do off topic, możecie zasugerować czy gdzieś w innym miejscu je zadać.
Chciałbym wrócić po wielu latach do zabawy z diy audio i kwestii pomiarów przetworników, głośników, parametrów TS oraz projektowania zwrotnic w przyszłości.
Na ile aktualne są tutoriale na naszej stronie (na portalu) do speaker workshop, czy może już korzystacie z innego oprogramowania?
Kiedyś były również popularne wkładki czy mikrofony na przetworniku Panasonica WM-61, ale obecnie są pewnie nie dostępne.
Czy coś się zmieniło w pierwszych krokach? Jakiś nowy soft polecacie oraz sprzęt pomiarowy dla początkujących?Last edited by morozaw; 14.12.2020, 17:01.
Skomentuj
Skomentuj