Za jakiś miesiąc muszę wykonać instalację ogrzewania podłogowego wraz z kotłownią, przyłącza hydrauliczne w łazience, kuchni itp.
Czym więcej czytam i rozważam tym mam większy problem jak to połączyć ile pompek ile zaworów jak sterować, gdzie rozdzielnica podłogówki itd itd.
Jestem elektrykiem z zawodu, nie boje się plątaniny i schematów ale nie do końca hydrauliką się interesuję i nie do końca znam to co montujemy od 5 czy 10 lat. Prostą instalacje w domu który ma 100lat a instalacja zmodernizowana 25lat temu to mam w palcu, ale to nowy dom, sama podłogowa instalacja, piec stalopalny pelletowy.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Dodam tylko że garaż w domu też grzany ale chciałbym inną temperaturę, w nim mieć, niższa na poziomie 18° i tak samo dodatkowo metry budynku gospodarczego 55m2 oddalonego od domu o około 4m. Powierzchnia do ogrzania to około 230m2 max z czego użytkowe to 120m2. Ale grzać chcę całość bo dla mnie nieogrzewany garaż to bzdura i nie chcę tu dywagować czy mam rację czy nie, mam na to swoją teorię. Mogę zrezygnować z grzania budynku gospodarczego i tam mieć własne ogrzewanie, wtedy do ogrzania o te 55m2 mniej będzie.
Najprostsze i najpewniejsze instalacje podłogowe do regulacji to takie które mają równe opory przepływu we wszystkich gałęziach . W domku jest to trudne do uzyskania ze względu na różne powierzchnie pomieszczeń.
Problem z rozdzielaczami jest taki że nie zawsze da się wyregulować przepływy tak by rozkład temperatur był optymalny. Nawet jeśli zastosujemy siłowniki elektryczne na każdej gałęzi a za piecem nie ma bufora i zaworu mieszacza można mieć przegrzewy. Przyjęło się że max temperatura zasilania podłogówki to 55stopni .w praktyce wszystkie mniejsze pomieszczenia bywają okresowo za ciepłe. By 100%wykożystać ciepło pieca stałopalnego to powinien pracować powyżej 60stopni a to wymusza zastosowanie bufora (koszta ! ) W takim układzie masz minimum dwie pompy 1piec- bufor 2 bufor-zawór mieszający -rozdzielacz.
Przesył ciepła do drugiego budynku to duży koszt początkowy. Rury muszą mieć naprawdę dobrą izolację o zamkniętych porach. Jeśli naciągnie wilgoci to będziesz grzać ziemię a nie budynek .
Wszystko kwestia wytrzymałości portfela klienta.
Garaż ma już trochę metrów .do tego dość specyficzne warunki pracy zimą.Otwarcie bramy powoduje ucieczkę ciepła z powietrza a wprowadzony zimny pojazd szybko odbiera ciepło w pomieszczeniu. Tam rurki powinny być gęsto (rozstaw 7,5-10cm ) zawór 3drogowy i pompa mieszającą wodę w obiegu gdy pomieszczenie osiągnie już temperaturę.
Ogólnie wszystko możesz wyczytać w sieci .
Kilka zasad : pompy zawsze na powrocie nie na zasilaniu-dłużej pożyją. Filtry ! Manometry na układzie zarówno na zasilaniu jak i powrocie .Zgodnie ze sztuką zawór odcinający ,manometr ,filterek,pompa,manometr,zawór odcinający. W takim układzie natychmiast widzisz co się dzieje. Musisz pamiętać o zjawisku korozji elektrochemicznej -nie mieszamy materiałów w instalacji.
I jeszcze jedno -nie zalewamy instalacji jeśli nie uruchomimy jej przed chłodami. Glikol nie lubi się z ocynkiem i zjada taśmę teflonową w kilkanaście miesięcy.
Jeśli na układzie są elektryczne zawory odcinające które całkowicie blokują przepływ to obowiązkowo musi być sprzęgło hydrauliczne .Bez tego zniszczy się pompa .
15 lat zajmuje się klimatyzacji i pompami ciepła i niestety większość awarii jest w instalacjach robionych przez (wpisać dowolne imię) który obiecał zrobić za połowę ceny z oferty firmy.
Przepraszam post pod postem. Kupując piec zwróć uwagę do jakiej jest instalacji . Do podłogówki wybieramy piec do pracy w instalacji zamkniętej !
Producent umieścił informację - Badanie na pracę w układzie zamkniętym bez dodatkowych zabezpieczeń.
Bardzo niebezpieczne stwierdzenie bo w razie wypadku brak naczynia wzbiorczego (nazywanego potocznie reflex) automatycznie uniemożliwia uzyskanie odszkodowania.
Sam osobiście nie projektuje instalacji -zlecam to inżynierom
Dawid-SS, krótko - zleć ten temat projektantowi-instalatorowi, przy czym podkreślam, przede wszystkim: projektantowi. Są takie biura, obsługują takie zlecenia kompleksowo. Zrobią ci to fachowo, w oparciu o faktyczną wiedzę, wymagania prawne i aspekty praktyczne. Poradami internetowymi radziłbym się nie sugerować, bo są one często wątpliwe, a bardzo często sprzeczne ze sobą (co zapewne zauważyłeś).
Od lat zajmuję się tymi tematami projektowo-naukowo-wdrożeniowo (byłem projektantem instalacji HVAC, teraz zajmuję się tym naukowo i dydaktycznie/szkoleniowo, a dodatkowo wdrażam tego typu produkty na rynek EU), więc możesz mi zaufać co do rady udzielonej w pierwszym zdaniu - sam bym tak zrobił, a na końcu tylko sprawdził projekt, ale to ostatnie akurat tylko z powodu swojego backgroundu zawodowego/wykształcenia i dla spokoju psychicznego.
Zdecydowanie popieram .
Ostatnio kupując suszarkę do prania usłyszałem że trzeba doprowadzić wodę .. i to powiedział manager w sklepie nie dla idiotów . Dlatego niech każdy robi swoje. Instacje niech projektuje człowiek z uprawnieniami .
Dodam jeszcze jedno -nic nie kupuj aż nie będzie projektu . Często spotykam ulepszenia "bo było tańsze czy okazyjne" ale jakoś nie do końca działa
Odpływ tak ale nie wodę 😂 .
Jeśli udzielać rady to powinny być konkretne .
Sam zrobiłem babola bo pisząc o zaworach zapomniałem o jednym .
Powinno być zawór /filterek/zawór/pompa/zawór. Chodzi o to by nie zapowietrzać pompy .
Niedawno zyskałem nowy obiekt gdzie klient zgłosił problem -główna pompa w kotłowni umiera co 12miesiecy.
Rzut oka i wszystko jasne zamiast rur 1 1/2" zamontowane3/4".Kawitacja zabija wirnik. To jest idealny przykład wyboru tańszego wykonawcy i braku nadzoru. Nikt nie uświadomił klienta czym grożą zmiany a ten ślepo się ucieszył z oszczędności
Hej. Znacie jakieś horny/drivery które możno nisko ciąć. Znowu mnie nakręciło i kupiłem parkę 18 Jbla. Tak sobie myślę o zbudowaniu do salonu 2-way vintage w trochę nowocześniejszej odsłonie. Spóźniłem się z uzywkami Jbl 2380 wiec szukam czegoś innego. Ktoś coś poleci?
Chciałbym posłuchać odgrody... Jest na forum ktoś kto mógłby mi to umożliwić?
Wszystko z powodu lockdownu... Był czas na jeżdżenie z meblami po pokoju i okazało się, że jestem w stanie tak go przemeblować żeby kolumny miały 1m oddechu od tylnej ściany. Mam teraz dylemat czy iść w klasyczne skrzynki czy ogarniać odgrody.
Skomentuj