Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Hej,
    Czy na forum są osoby zajmujące się instalacjami hydraulicznymi domowymi? Grzewcze sanitarne cwu itd?

Skomentuj

Czy diody BYC30W-600PQ będą dobre do zasilacza 12V / 30A. Dla wzmacniacza samochodowego. Czy jest coś lepszego warte uwagi, w cenie do ~10zł/szt?
      https://www.tme.eu/pl/details/byc30w...emiconductors/

Skomentuj

tak audiofil musi mieć kabliska ułożone
        https://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/poradniki/1060-jak-zrobic-z-siebie-wariata
        :D

Skomentuj

Ten gruby "wąsz" to szlauf od chłodzenia wodnego czy co to takiego?
          Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Phi

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS Zobacz posta
              Hej,
              Czy na forum są osoby zajmujące się instalacjami hydraulicznymi domowymi? Grzewcze sanitarne cwu itd?
              Co potrzebujesz?

Skomentuj

Niestety pomocy przy hydraulice domowej, prosty układ niby ale czytam fora i oglądam filmy na YT i nie wiem co gdzie i jak...

Skomentuj

Napisz w czym problem

Skomentuj

Za jakiś miesiąc muszę wykonać instalację ogrzewania podłogowego wraz z kotłownią, przyłącza hydrauliczne w łazience, kuchni itp.
                    Czym więcej czytam i rozważam tym mam większy problem jak to połączyć ile pompek ile zaworów jak sterować, gdzie rozdzielnica podłogówki itd itd.

Jestem elektrykiem z zawodu, nie boje się plątaniny i schematów ale nie do końca hydrauliką się interesuję i nie do końca znam to co montujemy od 5 czy 10 lat. Prostą instalacje w domu który ma 100lat a instalacja zmodernizowana 25lat temu to mam w palcu, ale to nowy dom, sama podłogowa instalacja, piec stalopalny pelletowy.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Dodam tylko że garaż w domu też grzany ale chciałbym inną temperaturę, w nim mieć, niższa na poziomie 18° i tak samo dodatkowo metry budynku gospodarczego 55m2 oddalonego od domu o około 4m. Powierzchnia do ogrzania to około 230m2 max z czego użytkowe to 120m2. Ale grzać chcę całość bo dla mnie nieogrzewany garaż to bzdura i nie chcę tu dywagować czy mam rację czy nie, mam na to swoją teorię. Mogę zrezygnować z grzania budynku gospodarczego i tam mieć własne ogrzewanie, wtedy do ogrzania o te 55m2 mniej będzie.

Skomentuj

Najprostsze i najpewniejsze instalacje podłogowe do regulacji to takie które mają równe opory przepływu we wszystkich gałęziach . W domku jest to trudne do uzyskania ze względu na różne powierzchnie pomieszczeń.
                      Problem z rozdzielaczami jest taki że nie zawsze da się wyregulować przepływy tak by rozkład temperatur był optymalny. Nawet jeśli zastosujemy siłowniki elektryczne na każdej gałęzi a za piecem nie ma bufora i zaworu mieszacza można mieć przegrzewy. Przyjęło się że max temperatura zasilania podłogówki to 55stopni .w praktyce wszystkie mniejsze pomieszczenia bywają okresowo za ciepłe. By 100%wykożystać ciepło pieca stałopalnego to powinien pracować powyżej 60stopni a to wymusza zastosowanie bufora (koszta ! ) W takim układzie masz minimum dwie pompy 1piec- bufor 2 bufor-zawór mieszający -rozdzielacz.

Przesył ciepła do drugiego budynku to duży koszt początkowy. Rury muszą mieć naprawdę dobrą izolację o zamkniętych porach. Jeśli naciągnie wilgoci to będziesz grzać ziemię a nie budynek .
                      Wszystko kwestia wytrzymałości portfela klienta.
                      Garaż ma już trochę metrów .do tego dość specyficzne warunki pracy zimą.Otwarcie bramy powoduje ucieczkę ciepła z powietrza a wprowadzony zimny pojazd szybko odbiera ciepło w pomieszczeniu. Tam rurki powinny być gęsto (rozstaw 7,5-10cm ) zawór 3drogowy i pompa mieszającą wodę w obiegu gdy pomieszczenie osiągnie już temperaturę.
                      Ogólnie wszystko możesz wyczytać w sieci .
                      Kilka zasad : pompy zawsze na powrocie nie na zasilaniu-dłużej pożyją. Filtry ! Manometry na układzie zarówno na zasilaniu jak i powrocie .Zgodnie ze sztuką zawór odcinający ,manometr ,filterek,pompa,manometr,zawór odcinający. W takim układzie natychmiast widzisz co się dzieje. Musisz pamiętać o zjawisku korozji elektrochemicznej -nie mieszamy materiałów w instalacji.
                      I jeszcze jedno -nie zalewamy instalacji jeśli nie uruchomimy jej przed chłodami. Glikol nie lubi się z ocynkiem i zjada taśmę teflonową w kilkanaście miesięcy.
                      Jeśli na układzie są elektryczne zawory odcinające które całkowicie blokują przepływ to obowiązkowo musi być sprzęgło hydrauliczne .Bez tego zniszczy się pompa .

15 lat zajmuje się klimatyzacji i pompami ciepła i niestety większość awarii jest w instalacjach robionych przez (wpisać dowolne imię) który obiecał zrobić za połowę ceny z oferty firmy.

Przepraszam post pod postem. Kupując piec zwróć uwagę do jakiej jest instalacji . Do podłogówki wybieramy piec do pracy w instalacji zamkniętej !
                      Last edited by laryngolog; 16.01.2021, 08:46.

Skomentuj

Piec chyba będzie kostrzewa TWIN BIO LUXURY COMPACT NE tak to się nazywa.

Skomentuj

Producent umieścił informację - Badanie na pracę w układzie zamkniętym bez dodatkowych zabezpieczeń.
                          Bardzo niebezpieczne stwierdzenie bo w razie wypadku brak naczynia wzbiorczego (nazywanego potocznie reflex) automatycznie uniemożliwia uzyskanie odszkodowania.
                          Sam osobiście nie projektuje instalacji -zlecam to inżynierom

Skomentuj

Ile taki projekt kosztuje? Bo sam o tym myślę. Myślałem żeby z afriso czy jakoś tak kupić bajery ale opinie są mocno podzielone o nich.

Skomentuj

Ostatnio płaciłem 1200

Skomentuj

Dawid-SS, krótko - zleć ten temat projektantowi-instalatorowi, przy czym podkreślam, przede wszystkim: projektantowi. Są takie biura, obsługują takie zlecenia kompleksowo. Zrobią ci to fachowo, w oparciu o faktyczną wiedzę, wymagania prawne i aspekty praktyczne. Poradami internetowymi radziłbym się nie sugerować, bo są one często wątpliwe, a bardzo często sprzeczne ze sobą (co zapewne zauważyłeś).
                                Od lat zajmuję się tymi tematami projektowo-naukowo-wdrożeniowo (byłem projektantem instalacji HVAC, teraz zajmuję się tym naukowo i dydaktycznie/szkoleniowo, a dodatkowo wdrażam tego typu produkty na rynek EU), więc możesz mi zaufać co do rady udzielonej w pierwszym zdaniu - sam bym tak zrobił, a na końcu tylko sprawdził projekt, ale to ostatnie akurat tylko z powodu swojego backgroundu zawodowego/wykształcenia i dla spokoju psychicznego.
                                Last edited by Racjonalny; 17.01.2021, 13:24.

Skomentuj

Zdecydowanie popieram .
                                  Ostatnio kupując suszarkę do prania usłyszałem że trzeba doprowadzić wodę .. i to powiedział manager w sklepie nie dla idiotów . Dlatego niech każdy robi swoje. Instacje niech projektuje człowiek z uprawnieniami .

Dodam jeszcze jedno -nic nie kupuj aż nie będzie projektu . Często spotykam ulepszenia "bo było tańsze czy okazyjne" ale jakoś nie do końca działa
                                  Last edited by laryngolog; 17.01.2021, 13:29.

Skomentuj

Ale pod suszarke warto podporwadzić odpływ kanalizacyjny :)

Skomentuj

Odpływ tak ale nie wodę 😂 .
                                      Jeśli udzielać rady to powinny być konkretne .
                                      Sam zrobiłem babola bo pisząc o zaworach zapomniałem o jednym .
                                      Powinno być zawór /filterek/zawór/pompa/zawór. Chodzi o to by nie zapowietrzać pompy .

Niedawno zyskałem nowy obiekt gdzie klient zgłosił problem -główna pompa w kotłowni umiera co 12miesiecy.
                                      Rzut oka i wszystko jasne zamiast rur 1 1/2" zamontowane3/4".Kawitacja zabija wirnik. To jest idealny przykład wyboru tańszego wykonawcy i braku nadzoru. Nikt nie uświadomił klienta czym grożą zmiany a ten ślepo się ucieszył z oszczędności

Skomentuj

Hej. Znacie jakieś horny/drivery które możno nisko ciąć. Znowu mnie nakręciło i kupiłem parkę 18 Jbla. Tak sobie myślę o zbudowaniu do salonu 2-way vintage w trochę nowocześniejszej odsłonie. Spóźniłem się z uzywkami Jbl 2380 wiec szukam czegoś innego. Ktoś coś poleci?

Skomentuj

Chciałbym posłuchać odgrody... Jest na forum ktoś kto mógłby mi to umożliwić?

Wszystko z powodu lockdownu... Był czas na jeżdżenie z meblami po pokoju i okazało się, że jestem w stanie tak go przemeblować żeby kolumny miały 1m oddechu od tylnej ściany. Mam teraz dylemat czy iść w klasyczne skrzynki czy ogarniać odgrody.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X