Cześć,
potrzebuję podpowiedzi bez konieczności poświęcania wielu godzin na czytanie setek sprzecznych wątków.
Chce sobie kupić kolumny do salonu. Ma to służyć też jako stereo do TV ale głównie do słuchania muzyki. Bez szczególnego nacisku na któryś gatunek. Źródło to oprócz TV też odtwarzacz Cowon D2 a wzmacniacz UniAmp. Z kosmicznych ilości niskich tonów i setek watów mocy tez już wyrosłem. I teraz pytanie o coś sensownego i niezbyt drogiego.
Te co podałem mają szansę zagrać sensownie? Ewentualnie jest coś innego co możecie polecić w niedużym budżecie, mogą być nowe, używane a może któryś z użytkowników chce się pozbyć po taniości któregoś ze sprawdzonych projektów diy?
Nie działa. Dźwięk po HDMI da się wyciągnąć ale sterować głośności z TV przez HDMI ARC się nie udało. Poziom sygnału na wyjściach RCA oraz jack był stały.
Chyba nie ma pomiaru indukcyjności.
Ja mam UNI-T UT58D. Nie jest to demon dokładności i prędkości pomiaru, ale za tę cenę jakoś działa i masz podstawowe funkcje pomiarowe potrzebne do budowy zwrotnic audio.
Ostatnio wyjąłem z kartonu satelitki od zestawu creative i taka niespodzianka:
Membrany zniekształcone. Pamiętam, że jak chowałem je do kartonu to były w pełni sprawne. Na początku miałem WTF jak takie coś może stać się samo z siebie, bo nawet jeżeli by poszedł na nie impuls elektryczny, który by je uszkodził to w jaki sposób miało by to tak zniekształcić membranę.
Po oględzinach kosza głośnika w końcu do mnie doszło. Nabiegunnik się od kosza odkleił i od środka przywalił w membrane. Niesprawne głośniki mają wypchniętą membranę.
Pierwszy raz z czymś takim się spotykam. A szkoda bo były takie zgrabne. Co ciekawe w każdej "kolumnie" został jeden sprawny przetwornik.
Skomentuj