Zamieszczone przez czarecki
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Spam Post :)
Collapse
X
-
Jak kupowałem generator Hondy to gość ze sklepu mówił że niżej pewnej ceny nie zejdzie, bo Honda narzuca politykę cenową, jak ktoś zaczyna psuć rynek, to Honda im wypowiada umowę i tyle w temacie.
Nie wiem ile w tym prawdy, ale cen za ten model była albo taka jak płaciłem i nigdzie taniej, albo trochę większa.
Ale patrząc na obecne ceny to i tak było super.
Skomentuj
-
Podobną politykę miała kiedyś Yamaha. We wszystkich sklepach ta sama cena. Dla klienta ma to tę zaletę, że jak się zdecyduje na towar, to już nie musi się martwić i szukać gdzie kupić, bo i tak wszędzie ta sama cena.
Rosnące w dużym tempie ceny i to na całym świecie to wynik inżynierii finansowej. W skrócie - system finansowo gospodarczy się nie sprawdził i trzeba go zawalić w kontrolowany sposób, by sam się nie złożył. Na jego miejscu powstanie nowy.
Skomentuj
-
podobna polityka cenowa jest stosowana od wielu lat w rynku rowerow
kazdy ma takie same ceny i jedyne co moze zrobic, to dac gratisy, a nie obnizyc cene roweru
to jest dobre, jak sie skutecznie trzyma "sugerowana cene detaliczna producenta", bo znam sytuacje z car audio, gdzie jeden typ[ psul caly krajowy rynek, bo dawal prawie dampingowe ceny :/
a przedstawiciel nic mu z tego powodu nie zrobil, bo sprzedawal 500 zestawow miesiecznie!
Skomentuj
-
Kurde, przecież to co wy opisujecie to jest właśnie ZMOWA CENOWA.
Siedziałem w branży , że tak ją nazwę "sprzedażowej" i takie akcje miały krótkie nogi. Dostajesz cenę produktu i nie powinno nikogo interesować za ile go sprzedajesz ( pomijam cenę dumpingową która jest nielegalna w sposób prawny). Akcje w stylu "trzymajmy wszyscy jedną cenę to nie zepsujemy rynku" nie mają nic wspólnego z wolnym handlem i kapitalizmem. Nie żebym się czepiał akurat sprzedawców audio bo nie mam pojęcia jaka jest przyczyna podwyżek ( inflacja, pandemia, braki w komponentach itp itd) ale jeśli wszędzie widnieje taka sama cena sprzedaży danego produktu to jest to sygnał, że coś jest nie halo. Poczytajcie o zmowach cenowych Tikkurili i Gamratu. Ten drugi producent uderzał bezpośrednio w "moją" firmę.
Pozdr
Skomentuj
-
Nie sadze, aby rynek diy audio był tak duzy i chlonny, aby kazdy ze sklepow bioracych towar od tego samego dystrybutora bedzie walczyl o klienta na mega niskich marżach. To sie po prostu nie oplaca. Dlatego to po stronie sklepu lezy jak sciagnac do siebie klienta, który moze kupic to samo, lecz w innym miejscu, w tej samej cenie. Najnizsza cena nie zawsze jest kwestia decydujaca o zakupie i tutaj jest wlasnie miejsce na ten wolny rynek, kreatywność i pomysłowość sprzedawców.
Skomentuj
-
W EdW ukazały się artykuły na temat budowy monitorów LS3/5A. Co o tym myślicie?
https://ulubionykiosk.pl/demo/4499#29
https://ulubionykiosk.pl/demo/4522#23
Skomentuj
-
http://pawel.diyaudio.pl/unitra%20katalog.pdf
ciekawostka - stary katalog unitry w dobrym stanie
wiec wrzucilem na skaner
- 4 polubień
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaOdgrzewanie kotleta. Jako ciekawostka do poczytania jest ok, ale można zrobić dziś coś znacznie lepszego wykorzystując pewne rozwiązania z oryginału.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
Które rozwiązania warto skopiować?
Budujac dzis taki zestaw zdecydowanie oparlbym go o glosnik wysokotonowy w waveguide, a ksztalt obudowy nalezy zaprojektowac pod katem zmniejszenia efektu dyfrakcji.
- 1 lubię
Skomentuj
-
Suwmiarka to nie rocket science. De facto można spokojnie cyrklem i kawałkiem kartki i ołówka uzyskać te same dokladnosci. Chociaż te topexy itp to jest dramat. Ale. Kupiłem sobie ostatnio elektroniczną w Biedronce i wiecie co? Załatwia sprawę pięknie. Jest równa powtarzalna, da się skręcić, pokrętło działa.. tip top.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaSuwmiarka to nie rocket science. De facto można spokojnie cyrklem i kawałkiem kartki i ołówka uzyskać te same dokladnosci.
Niby nie rocket science, ale jak mierzymy głośniki, a potem robimy frezy pod nie, to musi być to dokładnie pomierzone.
Swego czasu też rozglądałem się za suwmiarką z długimi ramionami, zdolną do zmierzenia głośnika 12".
No i ceny były takie, że:
Więc olałem temat.
Mam dwie zwykłe, do mniejszych głośników wystarczą, a z większymi już sobie poradzę (przy większych głośnikach, większy zakres błędu wymiarów podfrezowania, jest mniej widoczny).
- 1 lubię
Skomentuj
Skomentuj