Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez czarecki Zobacz posta
    Trochę to dziwne, że w każdym sklepie w którym jest dostępny cena jest identyczna co do grosza.
    Zmowa cenowa

Skomentuj

Nie zmowa, ale umowa z dystrybutorem, która respektują rożne sklepy, tak aby nie wprowadzać nieuczciwej konkurencji.

Skomentuj

Jak kupowałem generator Hondy to gość ze sklepu mówił że niżej pewnej ceny nie zejdzie, bo Honda narzuca politykę cenową, jak ktoś zaczyna psuć rynek, to Honda im wypowiada umowę i tyle w temacie.
        Nie wiem ile w tym prawdy, ale cen za ten model była albo taka jak płaciłem i nigdzie taniej, albo trochę większa.
        Ale patrząc na obecne ceny to i tak było super.

Skomentuj

Podobną politykę miała kiedyś Yamaha. We wszystkich sklepach ta sama cena. Dla klienta ma to tę zaletę, że jak się zdecyduje na towar, to już nie musi się martwić i szukać gdzie kupić, bo i tak wszędzie ta sama cena.
          Rosnące w dużym tempie ceny i to na całym świecie to wynik inżynierii finansowej. W skrócie - system finansowo gospodarczy się nie sprawdził i trzeba go zawalić w kontrolowany sposób, by sam się nie złożył. Na jego miejscu powstanie nowy.

Skomentuj

podobna polityka cenowa jest stosowana od wielu lat w rynku rowerow
            kazdy ma takie same ceny i jedyne co moze zrobic, to dac gratisy, a nie obnizyc cene roweru

to jest dobre, jak sie skutecznie trzyma "sugerowana cene detaliczna producenta", bo znam sytuacje z car audio, gdzie jeden typ[ psul caly krajowy rynek, bo dawal prawie dampingowe ceny :/
            a przedstawiciel nic mu z tego powodu nie zrobil, bo sprzedawal 500 zestawow miesiecznie!

Skomentuj

Kurde, przecież to co wy opisujecie to jest właśnie ZMOWA CENOWA.
              Siedziałem w branży , że tak ją nazwę "sprzedażowej" i takie akcje miały krótkie nogi. Dostajesz cenę produktu i nie powinno nikogo interesować za ile go sprzedajesz ( pomijam cenę dumpingową która jest nielegalna w sposób prawny). Akcje w stylu "trzymajmy wszyscy jedną cenę to nie zepsujemy rynku" nie mają nic wspólnego z wolnym handlem i kapitalizmem. Nie żebym się czepiał akurat sprzedawców audio bo nie mam pojęcia jaka jest przyczyna podwyżek ( inflacja, pandemia, braki w komponentach itp itd) ale jeśli wszędzie widnieje taka sama cena sprzedaży danego produktu to jest to sygnał, że coś jest nie halo. Poczytajcie o zmowach cenowych Tikkurili i Gamratu. Ten drugi producent uderzał bezpośrednio w "moją" firmę.

Pozdr

Skomentuj

ale nazywaja to "sugerowana cena detaliczna" i juz jest ok

Skomentuj

Nie sadze, aby rynek diy audio był tak duzy i chlonny, aby kazdy ze sklepow bioracych towar od tego samego dystrybutora bedzie walczyl o klienta na mega niskich marżach. To sie po prostu nie oplaca. Dlatego to po stronie sklepu lezy jak sciagnac do siebie klienta, który moze kupic to samo, lecz w innym miejscu, w tej samej cenie. Najnizsza cena nie zawsze jest kwestia decydujaca o zakupie i tutaj jest wlasnie miejsce na ten wolny rynek, kreatywność i pomysłowość sprzedawców.

Skomentuj

Np. samo pakowanie paczki na wysyłkę :)

Skomentuj

W EdW ukazały się artykuły na temat budowy monitorów LS3/5A. Co o tym myślicie?

https://ulubionykiosk.pl/demo/4499#29

https://ulubionykiosk.pl/demo/4522#23

Skomentuj

Odgrzewanie kotleta. Jako ciekawostka do poczytania jest ok, ale można zrobić dziś coś znacznie lepszego wykorzystując pewne rozwiązania z oryginału.

Skomentuj

http://pawel.diyaudio.pl/unitra%20katalog.pdf

ciekawostka - stary katalog unitry w dobrym stanie
                          wiec wrzucilem na skaner

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Odgrzewanie kotleta. Jako ciekawostka do poczytania jest ok, ale można zrobić dziś coś znacznie lepszego wykorzystując pewne rozwiązania z oryginału.
                            Które rozwiązania warto skopiować?

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta

Które rozwiązania warto skopiować?
                              Sama koncepcja dosc cienkich scianek, lecz z mocnym ich tlumieniem matami bitumicznymi jest bardzo wporzadku. Testowalem rozwiazania, gdzie obudowa miala zaledwie 6mm grubosci scianek i brzmienie bylo jak najbardziej ok. Lecz tutaj warto zapewnic odpowiednie odsprzegniecie obudowy od powierzchni na jakiej stoi. Kolejna rzecz, to nieduza obudowa zamknieta. Dzisiaj niemal kazdy, maly monitor musi byc kolumna BR, ktora swoim pompowanym basem musi udawac cos znacznie wiekszego. Natomiast jesli uzyjemy midwoofera o wlasciwych parametrach TSP, to nieduza obudowa zamknieta zapewni calkiem wystarczajaca ilosc niskich tonow i dzwiek nie bedzie przypominal radioodbiornika Sniezka. Szczegolnie w malych pomieszczeniach, w pracy przy scianie lub na biurku, taki uklad sprawdza sie bardzo dobrze.
                              Budujac dzis taki zestaw zdecydowanie oparlbym go o glosnik wysokotonowy w waveguide, a ksztalt obudowy nalezy zaprojektowac pod katem zmniejszenia efektu dyfrakcji.

Skomentuj

Panowie ,suwmiarka większa niż 150 mm ,200 najlepiej 250 ,gdzie najlepiej szukać ,taniej i dobrej ...

Skomentuj

Tania i dobra suwmiarka to oksymoron. Wszystko jest kwestią tego co i po co będziesz mierzył.
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Głośniki będę mierzył ,tania i sprawdzona ,są rzeczy tanie i do … a są rzeczy tanie i sprawdzone , na których da się robić :) czego Wy używacie ? Ale rozumiem o czym piszesz ,tania i przyzwoita było by poprawniej :)

Skomentuj

PODOBNO z tych tańszych najlepiej wypada limit. ja mam najtańszą chińską elektroniczną i nie narzekam. ale gdybym mógł i miał coś ważniejszego mierzyć to tylko mitutoyo...

Skomentuj

Suwmiarka to nie rocket science. De facto można spokojnie cyrklem i kawałkiem kartki i ołówka uzyskać te same dokladnosci. Chociaż te topexy itp to jest dramat. Ale. Kupiłem sobie ostatnio elektroniczną w Biedronce i wiecie co? Załatwia sprawę pięknie. Jest równa powtarzalna, da się skręcić, pokrętło działa.. tip top.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                          Suwmiarka to nie rocket science. De facto można spokojnie cyrklem i kawałkiem kartki i ołówka uzyskać te same dokladnosci.

Niby nie rocket science, ale jak mierzymy głośniki, a potem robimy frezy pod nie, to musi być to dokładnie pomierzone.

Swego czasu też rozglądałem się za suwmiarką z długimi ramionami, zdolną do zmierzenia głośnika 12".
                                          No i ceny były takie, że:

Więc olałem temat.
                                          Mam dwie zwykłe, do mniejszych głośników wystarczą, a z większymi już sobie poradzę (przy większych głośnikach, większy zakres błędu wymiarów podfrezowania, jest mniej widoczny).

Skomentuj

Czaruję...
                                          X