Ma ktoś może na zbytek jakieś forniry? Kupilem pianino i zastanawiam się czy zamiast bawić się w naprawy starego forniru nie lepiej byłoby położyc nowy.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Spam Post :)
Collapse
X
-
Sporo jest sklepów w necie. Nawet na allegro mozna kupic naturalny fornir - raz zamawiałem, nie pamiętam jaki sklep, ale wrzucali w aukcjach zdjecia konkretnych liści, moim zdaniem super opcja. Kupowalem też w Centrum drewna i oklein z Krakowa (czy tam spod Krakowa) i w California trading. A czy odnawiać, czy kłaść nowy to zależy, jak bardzo jest zniszczony i co chcesz uzyskać (bo może chcesz mieć vintage, a z nowym fornirem wyjdzie ci nówka pianino jak ze sklepu). W kwestii odnawiania polecam stronę 'starych mebli czar'
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ruffpl Zobacz postaKupilem pianino i zastanawiam się czy zamiast bawić się w naprawy starego forniru nie lepiej byłoby położyc nowy.
Jeśli tak zdecydujesz, to załóż nowy temat i wklejaj zdjęcia z prac, bo jestem ciekaw jak to wykonasz.
Skomentuj
-
Żeby położyć nowy to pasowałoby zedrzeć stary.
Można próbować opalarką podgrzewać by klej puścił i fornir odchodził ze ścianki w całości. Trzeba będzie mocno podgrzewać ale nie wiem czy to będzie takie proste i przede wszystkim skuteczne. Zeszlifowanie starego trochę czasu zajmie.Last edited by allure09; 08.11.2022, 20:36.
Skomentuj
-
Zobacze co żona na to. Pianino ogolnie wewnatrz i techniczne w idealnym stanie tylko z zewnatrz ma juz swoje lata- zwykly jasny frnir jak ze starych mebli juz wysechł, odchodzi w naroznikach ktore sa poobijane ( albo pogryzione). Naprawa dalaby fajny efekt a mysle ze w jakis 500- 700zl bym sie zmiescił. Musze tylkonobejrzec czy da sie jakos rozkrecic czy jako calosc ogarniac .
Skomentuj
-
Usuwanie forniru szlifierką to chyba ostateczność. Zwłaszcza, że kiedyś forniry byly grubsze. Opalarka to może byc dobry sposób - czasem schodzi fajnie płatami. A jak nie, to dłutem albo strugiem, jak jest miejsce.
Jakimś rozwiązaniem jest tez renowacja większości forniru i uzupełnienie ubytków nowym. Wszystko zależy od tego w jakim jest stanie i jaki ma być efekt
Skomentuj
-
Pianino :)
Boki i wszystkie elementy powinno dać rade rozebrać. Jak fornir nie odejdzie to mocną szlifierkę tasmową mam, tylko na zewnatrz juz chłodno. Z dwóch dużych płatów forniru klon czy orzech najwieksze powierzchnie powinno dać radę zakryć (tylko nigdy nie probowalem łączyć fornirów). Ewentualnie tylko zrobić wstawki lekko zeszlifować i zaolejowac na kilka lat.
Skomentuj
-
Co myślicie o tego pokroju obrazach?
https://allegro.pl/oferta/obraz-akus...1-df681d3b7f6a
Coś nie coś może pomóc?Last edited by Cebanczyk; 09.11.2022, 12:03.
Skomentuj
-
Wierzchnie powłoki ochronne najlepiej ściągać cyklinami, a dopiero potem papierem przeszlifować. Ewentualnie środkami chemicznymi - nakłada się taki żel do usuwania powłok, czeka i ściąga szpachelką. Jak stary fornir sie trzyma to mozna bez problemu nakleić na niego nowy - o ile stary ci sie nie podoba, bo nie jest wcale mocno zniszczony i można go tylko odświeżyć i połatać ubytki.
Tak jak pisał micwoj, twój pożądany efekt to politura. Nie jest to trudne, ale czasochłonne, bo musisz położyć kilkadziesiąt warstw
Skomentuj
-
Cześć, cześć, jestem tutaj nowy i "zielony", myślę że ten temat (spam) będzie odpowiedni dla mego zapytania, czyli zółtodziób zadaje pytanie, więc przez podpowiedzi algorytmu instagrama jak i świętej pamięci Virgil Abloh trafiłem (już jakiś czas temu) na profil Devon Turnbull i jego "marki" OJAS https://ojas.nyc/ https://www.instagram.com/devonojas/ wiec do brzegu może ktoś mi napisać jak "wyglądają (są słyszane)" jego kolumny głośnikowe które są na jego stronie (te z głośnikiem JBL 328c 8") ? teoretycznie jak to może grać? (oczywiście) tak teoretycznie, czy to jest dobre? czy jakoś dobrze marketingowo pociągnięte ze smakiem, czy może moje pytanie jest zupełnie źle zadane lub w złym miejscu (jak tak to bardzo proszę o temat gdzie mogę szukać pomocy na temat tych kolumn głośnikowych) Pozdrawiam W. ps bardzo proszę o jakieś nakierowanie na odpowiednie tory :) ps2 może jednak jest gdzieś na forum temat gdzie są omawiane "komercyjne kity" kolumn głośnikowych ?Last edited by pyszalkowaty; 11.12.2022, 07:14.
Skomentuj
-
Jeśli słyszałeś, to sam wiesz czy ci się podobają czy nie. Jeśli nie słyszałeś tylko się naczytałeś, to weź na wstrzymanie. Wywalać jakieś tysiące dolkow na zakup kota w worku? Jeszcze na dokładkę wyglądające jak pralka w ciąży?
popatrz na projekty na tym forum, na innych forach, zrób jakiś tańszy w ciemno, zobaczysz czy ci się spodoba.
Z tego typu projektów masz oversize lusztiego na ss Discovery 8" i peerlesie corund 32mm.
wprawdzie nie coax, ale przynajmniej mogę bez wyrzutów sumienia powiedzieć że dobrze gra. I relatywnie niedrogi na "mój pierwszy raz"
Działu omawiającego obce projekty brak, bo każdy się stara robić swoje, nie patrzeć na inne. No, najwyżej celem podpatrzenia jakichś rozwiązań.
- 1 lubię
Skomentuj
Skomentuj