Panowie a co z moim pytaniem odnośnie Xperii P?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
ktory telefon?
Collapse
X
-
3lite - powiedz mi co by Ci dał zestaw standardowych instrukcji danej architektury, skoro o potędze nowych procków stanowią oprócz rozwiązań układowych wszystkie dodawane później zestawy instrukcji? To właśnie one są clue. Po co mi i7 z zestawem standardowych rozkazów, skoro nie będę mógł wykorzystać MMX, SSE (do wersji zdaje się 4) itd?
Poza tym procki mobilne to są SoC. Sam rdzeń jest taki sam (załóżmy ARM A9). Ważne są peryferia i sposób dostępu do nich. Każdy producent ma w tej kwestii coś innego. Dlatego Apple ma przewagę, sami pod siebie robią procki. Ale ich systemu nie uruchomisz na niczym innym. Androida dzięki Javie uruchomisz na większości lepszych ARM'ów.
I zestaw instrukcji rdzenia mimo, że taki sam dla wszystkich A9 nie załatwia sprawy. Bo zestaw instrukcji dobrania się do reszty rzeczy w procku wszędzie jest inny.
Zastanów się o czym Ty piszesz a o czym ja piszę. Ty patrzysz tylko na architekturę rdzenia, ja patrzę na całość. Przeportowałeś kiedyś jakiś program z jednej rodziny na drugą, oparty o ten sam rdzeń? Rejestry obsługujące są inne, sposób ustawiania właściwości peryferiów jest inny, magistrale są inne. A przecież rdzeń jest taki sam. Spójrz szerzej na problem. Bo sam podstawowy zestaw instrukcji architektury nie wiele daje.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Wybacz, bo na dzisiaj mam dosyć kłótni ale odpowiem na część Twojego posta a mianowicie:
" Androida dzięki Javie uruchomisz na większości lepszych ARM'ów."
Naprawdę nie wiesz jak jest Android zbudowany? Kernel jest jest to stadardowy kernel Linuksa napisany w c i java tu nie ma nic do rzeczy a jedynie powłoka systemu jest tak zrobiona iż uruchamia programy w wirtualnej maszynie - przenośność javy nie ma znaczenia w systemie bo jego jądro jest skompilowane na rozkazy procesora ARM.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mbar Zobacz postaO gustach się nie dyskutuje :)
Ja np. produktów Apple nie wezmę do ręki i na pewno nie dostaną ode mnie centa.
Tak samo ja nie wezmę do ręki (inaczej) - nie kupię nic co jest związane ze zgnitym jabłkiem.
Miałem w życiu duuuużo telefonów i sporo smatrfonów.
Mimo iż zg (czyt. zgnite jabłko) niby jest "lepsze??" to i tak twierdze że np. galaxy S2 pod każdym względem jest lepszy, i tańszy.
Kupiłem jedynego iphone 3gs i bardzo jestem wdzięczny osobie która (po tygodniu użytkowania) za dobre pieniądze go odemnie odkupiła.
Było to jeszcze za czasów gdy sam lubiał się łączyć z internetem, kase nabijać i żadne sztuczki niepomagały.
Muzyki pomiędzy smartami nie dało sie wysyłać, łączność z komputerem tylko przez iTunes, nawet głupiej mp3 na dzwonek nie dało sie zaaplikować (tylko dla zaawansowanych).
Także od tego czasu się zraziłem i koniec ze zg.
Mam od roku galaxy S2 i jedyne na co bym zamienił to na S3.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz postaTak samo ja nie wezmę do ręki (inaczej) - nie kupię nic co jest związane ze zgnitym jabłkiem.marcinsywala.pl
Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS
Skomentuj
-
Oczywiście źle napisałem. Mój błąd. Java w androidzie (a dokładnie Dalvik VM, który w przeciwieństwie do JVM jest maszyną rejestrową a nie stosową) nie stanowi o przenośności samego androida. Stanowi o przenośności oprogramowania. Dzięki DVM i wykorzstaniu JAVY piszemy po prostu aplikację na androida, nie martwimy się o hardware, DWM + odpowiednio skompilowany kernel robią to za nas. Ile jest urządzeń z iOS? Niech wszystkiego będzie 20 (różne iPhone'y, różne iPady i chyba iPodu Touch). Ile jest różnych urządzeń na Androidzie? Pewnie idzie już w dziesiątki tysięcy różnych modeli.
Dyskusja jest w sumie o niczym. Apple ma kilkanaście modeli i pisze sobie na to OS. Sprzęt jest stworzony pod siebie, OS także. Android jest w pełni otwarty i miał działać na czym się da. Z tego powodu jest DVM i takiej podejście jakie jest.
Ja do Apple się zraziłem jak chciałem napisać obsługę urządzenia na BT. Okazało, że nie ma do tego API - to po co mi telefon z BT, którego pełni możliwości nie mogę wykorzystać ? Na Androida napisałem to w dwa wieczory.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Nie na temat...Ja tam mam starą nokię już chyba 5 letnią :) - dzwoni, odbiera , pamięta za mnie numery no i najważniejsze ma mp3 :)
Nic więcej mi nie potrzeba . Jak się rozleci to kupię taką samą :P
Nie wiem po co ludziom te smatfony, owszem jest garstka którym rzeczywiście jest to potrzebne jako narzędzie pracy - muszą być w kontakcie, czy mają na tym zainstalowane konkretne wyspecjalizowane aplikacje . A reszcie ? Sami sobie odp. na pytanie jak wykorzystujecie te telefony ?
"ifon" to sprzęt dla technicznych ignorantów i tak jest projektowany - prosta obsługa. Nie lubię jak producent traktuje mnie jak idiotę. Dla mnie urządzenia z jabłkiem są całkowicie bezużyteczne - nie ma na nie programów, których używam.
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaIle jest różnych urządzeń na Androidzie? Pewnie idzie już w dziesiątki tysięcy różnych modeli.
A co do iOS vs Antek - teraz poprawili akcelerację interfejsu i ponoć 4.0 chodzi już całkiem nieźle :)
java jest też dopalana sprzętowo więc nie jest znowu tak źle. Reszta zależy już od producenta z jaką starannością przygotuje andka pod swój sprzęt tak to będzie chodzić.
Apple może sobie pozwolić na optymalizacje bo ma na to czas , pieniądze i jednego "ifon-a"
Skomentuj
-
Ok, wróciłem do domu to i mogę odpowiedzieć:
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaJa do Apple się zraziłem jak chciałem napisać obsługę urządzenia na BT. Okazało, że nie ma do tego API - to po co mi telefon z BT, którego pełni możliwości nie mogę wykorzystać ? Na Androida napisałem to w dwa wieczory.
Nie widzę sensu używania iOS bez odblokowania go - system jest po prostu zbyt mocno zablokowany (jak sam wspomniałeś - nawet bt) ale dopiero pokazuje, że jest niesamowitym systemem właśnie po jailbreak.
Doszliśmy także do tego, że Tobie chodzi o aplikacje a ja mówiłem cały czas o systemie iOS który także może być odpalony na innych ARM - nie wspominałem nic o aplikacjach, które różnie mogą działać lub nawet w ogóle.
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaA co do iOS vs Antek - teraz poprawili akcelerację interfejsu i ponoć 4.0 chodzi już całkiem nieźle
java jest też dopalana sprzętowo więc nie jest znowu tak źle. Reszta zależy już od producenta z jaką starannością przygotuje andka pod swój sprzęt tak to będzie chodzić.
Apple może sobie pozwolić na optymalizacje bo ma na to czas , pieniądze i jednego "ifon-a"
Nie wiem co masz na myśli "dopalana sprzętowo" bo to chyba logiczne, że instrukcje dla procesora muszą się wykonać na procesorze?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez csbiczek Zobacz postaPanowie szybciutkie pytanieCzy galaxy SII jest godny uwagi lub czy jest coś w tej cenie(tj ok 1000zł) bardziej godnego uwagi?
Skomentuj
-
Dokładnie "sprawia wrażenie delikatnego.
Choć kolega żucał nim już nie raz po całym pokoju (efekt kłótni z babą) i po za małymi rysami nic.
Ale spadł mu z ok. 1 metra na beton wyświetlaczem w dół i pękł, wyświetlacz a szyba cała.
Ja to w ogóle nie używam nawet folii i przez rok po za 2mm cieniutką ryską na szkle nie ma śladu użytkowania.
Szkło to oczywiście gorilla glas, wytrzymuje nacisk ponad 100 kg gwoździem (ja nie próbowałem ale na necie jest pełno filmików w roli głównej z młotkiem).
Skomentuj
-
Teraz już wszystkie smartfony z powiedzmy średniej półki mają gorilla glass, a te najwyższe modele jeszcze coś lepszego:)
Ktoś wcześniej zaczął dyskusję o tym, że android jest powolny. To nie do końca:) Wystarczy wgrać customowy ROM z czystym androidem, żeby zobaczyć jaki ten system jest szybki:) Fabrycznie producenci stosują swoje firmowe nakładki i to w mniejszym lub większym stopniu spowalnia działanie systemu.
Do HTC One X wgrałem ROM z czystym androidem (choć fabryczny wcale nie jest wolny) i wątpię, żeby jakiś iPhone mógł się równać pod względem szybkości:)
Ogólnie iPhony nie są takie złe, a nawet bym powiedział, że są całkiem niezłe, ale jakoś to nie mój styl:)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postapewno nie dostaniesz do niego uaktualnienia jak nie masz najnowszego smartfona
Skomentuj
-
Nie na temat...
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaNie wiem co masz na myśli "dopalana sprzętowo" bo to chyba logiczne, że instrukcje dla procesora muszą się wykonać na procesorze?Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaJelly Bean powinien być nawet w miarę ale na pewno nie dostaniesz do niego uaktualnienia jak nie masz najnowszego smartfona
Skomentuj
-
Oczywiście, że bytecode javy jest tłumaczony na rozkazy procesora :)
Java bytecode to rozkazy wirtualnej maszyny, która dopiero musi je przetłumaczyć i wykonać na danym procesorze (x86, ARM...)
Jednakże były i są jakieś próby do zrobienia dobrego koprocesora javy, który by kod JVM wykonywał hardware'owo ale nic takiego na razie nie ma miejsca nigdzie.
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaza taką cenę łaski nie robią że przygotują aktualizację i wypuszczają w miarę dopracowany soft.
Następna sprawa w przypadku iOS w którym aktualizacje systemu dostajesz zawsze - nawet 3GS ma iOS 6.Last edited by .3lite; 02.10.2012, 16:42.
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaOczywiście, że bytecode javy jest tłumaczony na rozkazy procesora Java bytecode to rozkazy wirtualnej maszyny, która dopiero musi je przetłumaczyć i wykonać na danym procesorze (x86, ARM...) Jednakże były i są jakieś próby do zrobienia dobrego koprocesora javy, który by kod JVM wykonywał hardware'owo ale nic takiego na razie nie ma miejsca nigdzie.
:)
Skomentuj
-
Takie procesory mają J w nazwie a przynajmniej powinny mieć - nie jestem pewien jak to wygląda na różnych smartfonach.
"The ARMv7 architecture has de-emphasized Jazelle and Direct Bytecode Execution of JVM bytecodes. In implementation terms, only trivial hardware support for Jazelle is now required: support for entering and exiting Jazelle mode, but not for executing any Java bytecodes.".
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaJednakże były i są jakieś próby do zrobienia dobrego koprocesora javy, który by kod JVM wykonywał hardware'owo ale nic takiego na razie nie ma miejsca nigdzie
Jeśli dobrze pamiętam, to chyba NASDAQ cały jest napisany w Javie i chodzi na specjalnych procesorach wykonujących bezpośrenio bytecode Javy. Ciężko znaleźć coś na ten temat, jak mi się uda, to wkleję tu źródło. Czytałem o tym w zeszłym roku.
Skomentuj
-
Ja patrzyłem na angielskie wiki z listą procesorów, które mogą wykonywać kod JVM jako kod maszynowy:
http://en.wikipedia.org/wiki/Java_processor
NASDAQ ogólnie dla nas jako konsumentów ma małe znaczenie i źle się wyraziłem (to co cytowałeś) - miałem na myśli w konsumenckich rzeczach jak telefony :)
Skomentuj
Skomentuj