Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil wraca do gry :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
    magnetycznej i chyba wysokością cewki
    przenoszenia (wg katalogu) i nie jestem pewien czy był
    Ten nowszy (GDN 17/40) teoretycznie powinien pracować
    Nie żeby coś, tak tylko zapytam, Skąd to wiesz? To wszystko Twoje przypuszczenia tak?

Skomentuj

Zamieszczone przez etaks Zobacz posta
      A ja mam pytanie natury technicznej. Jakim klejem na tym filmie oni kleją tą obudowę? Czy to jest jakiś termotopliwy że tak od razu "łapie"? Ja na co dzień pracuję z takim klejem ale skrzynki bym tym nie skleił. Chyba że mają jakieś specjalne.
      Klej to pewnie typowy PVA, czyli wikolowy. To, ze pozniej przenosza obudowe trzymajac za fronty, to raczej zasluga malych klockow, klejonych na klej termotopliwy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Klej to pewnie typowy PVA, czyli wikolowy. To, ze pozniej przenosza obudowe trzymajac za fronty, to raczej zasluga malych klockow, klejonych na klej termotopliwy.
        Przykładanych "na oko" już po założeniu frontu - nawet ja robiąc w domu przykleiłbym te klocki dwuetapowo przed przyłożeniem, żeby zrobić to równo. Nie to żeby to miało znaczenie funkcjonalne, ale hmm, mi byłoby wstyd tak pi razy drzwi.

Wracając do "Libry" - jak się ma obecność toru półfalowego do wylotu bass-reflex w tych kolumnach? Ma to jakiś sens?

Skomentuj

To, że jest okrągła dziura na froncie nie świadczy o tym, że za tą dziurką znajduje się rezonator Helmholtza, równie dobrze może to być właśnie "tor półfalowy".
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez krzych.s Zobacz posta
            Przykładanych "na oko" już po założeniu frontu - nawet ja robiąc w domu przykleiłbym te klocki dwuetapowo przed przyłożeniem, żeby zrobić to równo. Nie to żeby to miało znaczenie funkcjonalne, ale hmm, mi byłoby wstyd tak pi razy drzwi.
            Z tego co widac na filmie, to fronty sa frezowane i zachodza niemal idealnie na boki obudowy. Po nalozeniu kleju, front zostaje spasowany, a nastepnie przykleja sie ( tak, moze byc na oko ) klocki do zachowania odpowiedniego kata i wlasnie wzmocnienia, tak zeby sie nic nie przesunelo przed sklejeniem.

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
            To, że jest okrągła dziura na froncie nie świadczy o tym, że za tą dziurką znajduje się rezonator Helmholtza, równie dobrze może to być właśnie "tor półfalowy".
            Swoja droga, to ciekawi mnie co tam namodzili, a moze to jakas MLTL?

Skomentuj

Ale jaki to by miało sens, skoro wylot nie jest przy krawędzi? BR można pacnąć byle gdzie, a wylot toru tam, gdzie tor się kończy - zwykle przy ściance. No chyba, że chcieli estetykę zachować większą. Mimo wszystko, mam wrażenie, że to jednak BR + TL, czyli chyba to o czym Pogromca wyżej pisze...

Skomentuj

Krzychu, to skomplikowany temat, naprawde :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  Krzychu, to skomplikowany temat, naprawde :)
                  Zdaję sobie sprawę, dlatego pytam :). Czytałem cosik zdaje się w Twoim wątku o TLkach (chyba), ale nie było tam konkretnych wniosków. Tu mamy być może praktyczną aplikację...?

Skomentuj

Zamieszczone przez krzych.s Zobacz posta
                    Ale jaki to by miało sens, skoro wylot nie jest przy krawędzi? BR można pacnąć byle gdzie, a wylot toru tam, gdzie tor się kończy - zwykle przy ściance. No chyba, że chcieli estetykę zachować większą. Mimo wszystko, mam wrażenie, że to jednak BR + TL, czyli chyba to o czym Pogromca wyżej pisze...
                    Wylot tunelu także może mieć offset tak samo jak offset może i często ma głośnik. Poza tym można tak ukształtować tunel aby koniec tunelu był właśnie w takim miejscu.
                    Nie wszystkie TLki wyglądają jak ta jedyna, którą zrobiłeś.
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie wszystkie TLki wyglądają jak ta jedyna, którą zrobiłeś.
                      Ale ja nic takiego nie twierdzę :). Pytam tylko :) Dziekuję za wyjaśnienie .

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                        Nie żeby coś, tak tylko zapytam, Skąd to wiesz? To wszystko Twoje przypuszczenia tak?
                        wiem stąd:
                        http://www.unifirm.sk/pages/repro/nizton/1750.html
                        i stad
                        http://kupglosnik.pl/pl/glosnik-gdn-17-40-4ohm.html

Win ISD chyba nie jest Ci obcy więc porównać parametry obu głośników (GDN 17/40 vs 17/50)

Gdybyś zechciał przeczytać post na który odpowiadałem wiedziałbyś dlaczego użyłem stwierdzeń "prawdopodobnie" - bo autor odnosił się do wersji 17/50/5 -8om, której parametrów nie znam poza wspólnym wyglądem z GDN 17/50 i faktem że był on również w wersji 8-omowej

---------- Post dodany o 16:10 ---------- Poprzedni post o 16:02 ----------

tutaj też:
                        http://www.typyglosnikow.info/katalo.../gdn-17-50.php

---------- Post dodany o 16:55 ---------- Poprzedni post o 16:10 ----------

Czy na pewno tonsilproducent robi te same głośniki ?

GDN 20/100/3 dla przykładu - nowy i stary.

http://www.skleptonsil.pl/265081/gdn-20-100-3-4-ohm
                        i
                        http://kupglosnik.pl/pl/glosnik-gdn-20-100-3-4-ohm.html
                        Last edited by arwas; 07.07.2013, 18:22.

Skomentuj

arwas pisałem o GDN 17/50/5 8 ohm
                          załączam kartę katalogową

Skomentuj

Dobrze że zamieściłeś tę kartę. Ale ten głośnik ma membranę z polipropylenu Wersja z filetową membraną sprzedawana była do Niemiec do Conrad Elektronik. Wersja ze srebrną membraną siedziała w kolumnach tonsila Mistral.

Ja zrozumiałem, że pisałeś o membranach plecionych - Takie były GDN 17/50 - 4 omy (na karcie zaznaczono, że jest wersja 8 omów ale nie podano jej parametrów). Oraz nowszy GDN 17/40 - 4 omy. I te dwa porównywałem.

Skomentuj

Miałem wersje GDN 17/50/5 z białą membraną z plecionki. I Miestale wychodziły w takiej wersji , nie tylko z polipropylenowymi membranami .
                              Miałem gdzieś fotkę , ale nie mogę jej znaleźć , bo widziałem kiedyś na znanym serwisie aukcyjnym.

Skomentuj

Porownajcie sobie te dwie konstrukcje :

http://www.skleptonsil.pl/210664/sie...front-3-kolory

Tonsil Siesta

I np te:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic467489.html

I nic mi ''cholery jedne'' nawet dziekuje nie powiedzieli :P
                                i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Borys, ale obecnie te gdny kosztują chore pieniądze w porównaniu do wcześniejszych cen.
                                  Ceny zachodnie hamują popyt.

Skomentuj

To zupełnie inne konstrukcje.
                                    Oparte na innych przetwornikach , każdy midwoofer w osobnej komorze z innym strojeniem .
                                    Jedynie co to rozmieszczenie głośników zbliżone.
                                    Ale borys nie Ty jedyny budowałeś podobne zestawy do tych co TONSIL :-) .

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                                      To zupełnie inne konstrukcje.
                                      Oparte na innych przetwornikach , każdy midwoofer w osobnej komorze z innym strojeniem .
                                      Jedynie co to rozmieszczenie głośników zbliżone.
                                      Ale borys nie Ty jedyny budowałeś podobne zestawy do tych co TONSIL :-) .
                                      Tylko Jak Piotrek je budował to inni nie mieli pojęcia o audio

Skomentuj

toopcool
                                        To bylo baardzo dawno temu, pierwsza taka konstrukcja na tych gdnach, MTM i kopolka w offsecie - to bylo jak wsadzenie HYDROACTIV'u do citroena :P
                                        Swoja droga faktycznie obecne ceny troche zniechecaja do zakupow w tonsilu. Szkoda ze taka firma z potencialem i dobrym zapleczem technicznym nic nowego/przelomowego/ciekawego nie oferuje.
                                        STX normalnie az zadziwia kreatywnoscia a tonsil - uff, szkoda gadac, kupowane gdwk zawsze mialy takie rozstrzaly ze glowa boli - teraz nie wiem ale mam nadzieje ze sprawdzaja jakosc tego co produkuja.

dj-zibi
                                        Ty chyba tez cos miales na polipropylenach 15 (cos jak totem mitte) no i co przyszedl taki czas ze pewnie po raz kolejny bys ich nie zakupil - juz stx oferuje awx'y ktore pewnie sa lepsze (nie wiem zagduje).

Wolal bym naprawde kupowac glosniki krajowe i cos na nich robic, niech sie reklamuja i idzie fama w swiat, no ale niestety duzego wyboru to tu nie ma - a szkoda.
                                        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                          uff, szkoda gadac, kupowane gdwk zawsze mialy takie rozstrzaly ze glowa boli - teraz nie wiem ale mam nadzieje ze sprawdzaja jakosc tego co produkuja.
                                          Przez ostatnie 3 lata było jeszcze gorzej niż za "Twoich" czasów - składane na kolanie, musiałeś mierzyć i parować przy zakupie - inaczej mogłeś trafić na rozrzut nawet 20%! Tonsilowskie Alu trafiło do mnie jedno z Fs 980Hz a drugie 1670Hz Od Pana Heli, którego omijam szerokim łukiem... Akustyka też robiła/robi spore przekręty.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X