Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil wraca do gry :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zmodyfikowalem kopulki tonsila gdwk 10/80/26
    Pomiar w kolumnie, mod i oryginal.

Co myslicie? Generalnie sa spore roznice w zaleznosci od rodzaju i ilosci materialu tlumiacego w tunelu pseudo komorze. Mod polega na rozwierceniu nabiegunnika wiertlem 14mm, oraz zatkaniu za drugim magnesem kawalkim sklejki. Tworzy to jakas tam komore.
    Last edited by Pogromca mitow; 06.03.2014, 00:32.

Skomentuj

Kiedyś widziałem na necie jak ktoś tak przerabiał jakiś tweeter. Tylko zamiast zatkać na wysokości magnesu, przedłużył taką kilku centymetrową zaślepiona rurką. Do środka napchał tam waty. Starałem się to znaleźć ale nie potrafię. To chyba na elce było. No ale żadnych pomiarów niestety nie zamieścił.

A mierzyłeś impedancję ? zmienił się Fs ?

Skomentuj

Juz robilem takie mody z rurka, ale nie na tym tonsilu. Musze kupic odpowiednia rurke pcv. Narazie testuje bez rurki.

Impedancje mierzylem, Fs spadl ponizej 900hz. Narazie to takie proby, chce znalesc jakas najlepszy wariant. Tlumienie bardzo zmienia pomiary, dlatego trzeba to dopracowac.

Tak czy siak wydaje mi sie, ze znieksztalcenia sa mniejsze, a glosnik ma szersze pasmo, choc jego charakterystyka jest mniej rowna.

Skomentuj

A słychać różnicę ? :P

Skomentuj

tak

Skomentuj

No to o ile jest to na korzyść, to kupuj rure i zdaj relacje jak to wpłynie na pasmo.

Skomentuj

Spoko :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  Pomiar w kolumnie, mod i oryginal.

Co myslicie? Generalnie sa spore roznice w zaleznosci od rodzaju i ilosci materialu tlumiacego w tunelu pseudo komorze. Mod polega na rozwierceniu nabiegunnika wiertlem 14mm, oraz zatkaniu za drugim magnesem kawalkim sklejki. Tworzy to jakas tam komore.
                  Nie no wygląda to całkiem spoko, zecydowanie lepsze/równiejsze pasmo no i zniekształcenia też nieźle, bardzo dobry mod.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                    Nie no wygląda to całkiem spoko, zecydowanie lepsze/równiejsze pasmo no i zniekształcenia też nieźle, bardzo dobry mod.
                    Od 1,5kHz w górę przecież zniekształcenia wzrosły . Co po zmianie na 500Hz jak ten głośnik i tak tam nie będzie grać.

Skomentuj

http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...40ab44d9f9df7a

Skomentuj

Nie na temat...
                        oooo to było to :)

Skomentuj

Wydaje mi sie, ze pasmo znieksztalcen wyglada lepiej po modyfikacji, jest prawie na rownym poziomie od 2khz do 10khz. Szczegolnie na samej gorze widac znaczny spadek, a to te znieksztalcenia sa glownie odpowiedzialne, za "piasek" z tonsila.

No nic, jeszcze poprobuje.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                            Od 1,5kHz w górę przecież zniekształcenia wzrosły . Co po zmianie na 500Hz jak ten głośnik i tak tam nie będzie grać.
                            W sumie to masz rację :) w tym paśmie i tak będzie jeszcze odcięty. Coś za coś pasmo lepsze a może nad zniekształceniami da się jeszcze popracować

Skomentuj

Zamieszczone przez arturxyz Zobacz posta
                              Kiedy kupiony i gdzie? Ma kopułkę z pianki czy z tkaniny? Powinien mieć 94 db powyżej 5 kHz - może zbyt niska filtracja . Jak wygląda SPL na pomiarach?
                              pianka, nie wiem kiedy kupiony - max rok temu
                              jak pisalem jest za cichy

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                pianka, nie wiem kiedy kupiony - max rok temu
                                jak pisalem jest za cichy
                                Niestety już ich nie mam, bo myślałem, że sprawdzę na takich sprzed kilkunastu lat z oryginalnego Tonsila. Te co masz mogą być tonsilopodobne. Czy przynajmniej charakterystyka SPL jest zbliżona do danych producenta?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  tak patrząc na te pomiary...
                                  Rzuca mi się w oczy bardzo wysoki poziom 4 harmonicznej.
                                  Albo to jakiś problem pomiarowy albo ten tonsil jest ... nie jest za dobry jednak :biggrin:

Skomentuj

Może już było ...

https://www.youtube.com/watch?v=YQlyY7_KUto

pokazali jak nie powinno się tego robić...

Jak na oficjalny film to wtopa. Błędy w pisowni aż bolą oczy . Ludzie w "waciakach" do tego w ubraniach z logo innych firm - mało to reprezentatywne .. wpadek sporo a już najlepsza "Kontrola jakości obudowy oraz charakterystyka częstotliwości "w hali gdzie idzie produkcja i słychać na filmie tylko hałas nieco zagłuszony muzyką .Równie dobrze do kontroli mógł śpiewać karel gott zamiast genratora

Żeby nie było że czepiam się jak nietoperz - zwiedziłem kilka innych fabryk i wygląda to podobnie jednak do takich filmów "ogarnia się trochę personel i przynajmniej stwarza pozory .

Skomentuj

Film był już wiele razy i jest stary jak świat. Waciak może ale..nie wyznacza jakości produktu.

Skomentuj

Czy ktoś posiada parametry kobalta gdn 30/60/3?

Skomentuj

Pisz do Tonsila, mnie zlali, ale może jak więcej osób się odezwie, to odpiszą.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X