Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil wraca do gry :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ciekawa dyskusja. Do tej pory zwolennicy Tonsila pisali właśnie między innymi o głośnikach firmy Morel, że to przereklamowane produkty, nadające się jedynie do domowego plumkania, a teraz nagle właśnie nazwa tej firmy jest dla nich zaletą...
    Co do estetyki natomiast, to nie są takie złe. Rozmieszczenie głośników nie w moim stylu, ale tragedii nie ma. Jednak na pewno nie chciałbym mieć basu z 15cm głośniczków, nieważne, w jakiej ilości.
    Last edited by Racjonalny; 07.02.2014, 09:31.

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Najpierw jazda na Tonsila, co to za glupi produkt, a nagle okazuje sie, ze projektowal to facet, ktory sprzedaje glosniki, do jakich mlaskacie bez opamietania.
      Może niech się wypowiedzą sami posiadacze moreli. Ja do swoich nie mlaskam. A pozostali ?

Sądząc po agresywności wpisów to chyba fani tonsila mają problem ze śliniankami

Skomentuj

teraz pytanie dlaczego zatrudnili do projektowania tych kolumn faceta z innego kraju?
        dla marketingu?
        czy nie bylo juz specjalisty w polsce?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          teraz pytanie dlaczego zatrudnili do projektowania tych kolumn faceta z innego kraju?
          dla marketingu?
          czy nie bylo juz specjalisty w polsce?
          Bolesne ale jestem prawie pewny że marketing..

Skomentuj

Nie na temat...
            stx przynajmniej pokazuje ze jest polski bo ich kolumny projektuja polacy!

Skomentuj

Czytaliscie?
              http://tech.wp.pl/kat,130038,title,T...wiadomosc.html

Skomentuj

Tak sobie czytam ten temat i czytam....

Im dalej od śmierci zakładu tym bardziej sentymenty się w ludziach budzą..
                Znam Tonsil zawodowo i muszę niestety stwierdzić że poniekąd pracownicy sami też przyłożyli rękę do upadłości zakładu .
                Był czas gdy sprawne kolumny używane można było oddać na reklamację i dostać nowe z magazynu - starczyło wiedzieć do kogo się z tym udać ...
                Głośniki z logo zagranicznych odbiorców - spoko, odbierane z piwnicy bloku w Sokołowie ...
                Inżynierowie odchodząc z firmy odkupywali formy na których prywatnie wykonywali podzespoły odkupowane potem przez Tonsil .
                Patologii tam nie brakowało jak we wszystkich zakładach w tamtych czasach .

Kiedyś odważyłem się skrytykować ofertę naprawy głośników na Audiostereo robioną na kradzionych podzespołach i dostałem za to bana na czas jakiś ..ciekawe jak tu jest silny kult Tonsila

Skomentuj

Głośniki z logo zagranicznych odbiorców - spoko, odbierane z piwnicy bloku w Sokołowie ...
                  ten ktoś to ZENEK we własnej osobie :-) NIe ma dnia aby nie miał "nowości" sklejonych na kolanie i sprzedawanych za połowę ceny. Co dziennie ma za co ... pić, stary wyjadacz. Drugi to Mietek ale ostatni go nie widzę. Ciekawe kiedy zaoferują na mieście nowe Hiendy za 50% :-)
                  Swoją drugą jak ktoś chce kupić te hiendy to odemnie przestroga aby nie kupił właśnie od np, Zenka z Sokołowa

Skomentuj

Zamieszczone przez utopia Zobacz posta
                    Patologii tam nie brakowało jak we wszystkich zakładach w tamtych czasach .
                    obecnie wiele sie nie zmienilo

ciekawe jak tu jest silny kult Tonsila
                    czytaj dalej

Skomentuj

ciekawe jak tu jest silny kult Tonsila
                      Kult jest taki że jako kilkuletnie dziecko wstawałem o 4:30 aby z ojcem jechać na wolumen po graty, oczywiście z własnej woli bo mnie to interesowało. Po 6:00 już praktycznie nic ciekawego nie było, m.in. Skrzynek, basów i tub do altusów nie wspomnę już o obudowach, napędach do sprzętów kasprzaka i diory.
                      Tak jak wspomniałeś to co przeszedł tonsil zawdzięcza tylko ludziom, jak i inne polskie firmy gdzie złodziejstwo było na porządku dziennym. Ten ludzkie nawyki pozostały ale system kontroli się zmienił i nie jest tak łatwo, chodź dalej na rynku jest dużo takiego towaru.
                      Sentyment został, pozostaje kibicować i życzyć sukcesu.

Skomentuj

Sentyment pozostał ale nie po kolejkach na kilometr przed sklepem firmowym przy kościele we Wrześni za Altusami, tak to obrzydliwe ale taka prawda za tymi złomami. To co mówią na mieście to winę za upadek ponoszą przedewszystkim związki a na drugim miejscu pioner, który zainwestował kupę kasy a później chyba dotarło do niego że zainwestował w firmę która stoi na gruncie prywatnej osoby.

Skomentuj

Jest jeszcze kilka mitów do obalenia na temat krajowych produktów ...

Miałem zamiar kiedyś pocisnać STX-owi ale przeszli drogą jak każda rozwijająca się firma .
                          Mieli dobre produkty i mieli wpadki ...
                          Jedno jest ważne -nigdy nie spławiono mnie że to moja wina . Bywały za długie linki w estradowcach , był klej który robił się miękki pod wpływem temperatury ...
                          Zawsze jednak wyciągali z tego wnioski i to się liczy .

Muszę przyznać że sam miałem etap fascynacji Tonsilem . Do czasu gdy trafiła się okazja zwiedzić siedziby B&W , JM Lab ,Visatona ,BMS czy eighteensound...
                          Technicsa też przeżyłem i peweksową fascynację i szybko to poszło w odstawkę ...choćby magnetofon RS-B 965 kosztujący fortunę na tamte czasy a zniszczył mi walizkę kaset i gdy tylko po bodaj 6 naprawach wymienili go na nowy pogoniłem innym fascynatom

Skomentuj

Poza Tonsilem dostępność innych producentów była słaba, zapewne stąd ta pamięć. Właściwie co by nie było, czy odrzut z produkcji czy coś innego ludzie rozchytywali dokładnie tak samo jak z FSO. Pracownicy tych firm mający dostęp do gratów i możliwość ich "skołowania" byli Panami i niektórzy podorabiali się niezłej kasy, pobudowali domy itp.

Skomentuj

Technicsa też przeżyłem
                              Nie na temat...
                              Ja akurat mam zestaw SE-A7 + SU-A8 + ST-S8 i nie narzekam. TOTL z rocznika chyba 1982. Inna sprawa, że lata 90-te Technicsa i "plastic is fanstastic" to jednak szajs.

Skomentuj

na szczęście role się odwracają z fascynacją szitem zagranicznym, dobry przykład to ten sam inżynier z Morela o którym wyżej w linku, który zaprojektował te nowe Tonsile i wcześniej projektował ba przykład Bowers and Wilkins ostatnio otworzył własną firmę i kolega który pracuje w firmie w naszym Witkowie mówi że produkują dla niego setki obudów. Jedno jest dziwne gdyż ten inżynier ponoć zrezygnował z głośników SB akustik na rzecz STX a przecież SB są lepsze. A w ogóle nadziwniejsze jest to że nie dogadał się z kupowaniem głośników u Tonsila, przecież współpracują jak wynika z artykułu. A może miałby zagrażać Tonsilowi jak konkurencja i TONSIL nie chce go zasilać?
                                W każdym bądż razie jak mówił koszt wyprodukowania kolumn na obudowach z Witkowa plus głośniki z STX to koszt około 100 funtów a sprzedają podobno w Europie za 1000 funtów! Jak to dobrze że teraz waleni są angole a kolega ma dużo pracy, jedyny minus na jaki narzeka to świadomość że za obudowę, za składanie płacą mu kilka złotych a kolumny kosztują ponad 5000 tyś.

apropo technicsa to też przyznam że fascynacja ogromna, a z każdym tygodniem malała w oczach, te szeleszczące 5-7 khz plus altusy pozostawiły trwały problem psychiczny :-)

Skomentuj

Wykopane z piwnicy kumpla :

Tak sie zastanawiam, czy "przywrocic je do gry ". Regeneracja wszystkich glosnikow w Tonsilu troche ponad 200zl. :)

Skomentuj

Ale to nie są klasyczne altusy lecz jakieś klony dynamic speaker. Regenorować shit? Przecież każdy wie że altusy nie maiły policzonego BR, jakieś zupełnie przypadkowe ochronki z siatki z nastawieniem dla jak najwżyszego SPL kosztem zejścia. Generalnie bas tragiczny a szeleszczące tuby do dziś mi brzęczą w głowie. W tych jest nieco lepiej bo są GDWK ale i tak sieją strasznymi zniekształceniami. GDN i GDM to chyba stara westra.

Skomentuj

Regeneracja wszystkich glosnikow w Tonsilu troche ponad 200zl.
                                      zrob to sam - taniej

Skomentuj

Zamieszczone przez djmak Zobacz posta
                                        Ale to nie są klasyczne altusy lecz jakieś klony dynamic speaker. Regenorować shit? Przecież każdy wie że altusy nie maiły policzonego BR, jakieś zupełnie przypadkowe ochronki z siatki z nastawieniem dla jak najwżyszego SPL kosztem zejścia. Generalnie bas tragiczny a szeleszczące tuby do dziś mi brzęczą w głowie. W tych jest nieco lepiej bo są GDWK ale i tak sieją strasznymi zniekształceniami. GDN i GDM to chyba stara westra.
                                        Pewnie, ze nie altusy, to Cath 180, na glosnikach gdwk GDWK 9/80/1, gdm 12/60, gdn 25/60 ( lub 25/80) w wersji lakierowanej.

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        zrob to sam - taniej
                                        Taniej, ale nie tak dobrze jak w Tonsilu :)

Skomentuj

Taniej, ale nie tak dobrze jak w Tonsilu
                                          obecnie bym sie z tym spieral...

GDWK 9/80/1
                                          9/80/1 to kwadraciak

Skomentuj

Czaruję...