Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil wraca do gry :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie znam wartości, a przy paru elementach i 2-gim rzędzie topologia jest raczej klasyczna.
    Dudnienie to wynik braku usztywnień obudowy i braku nóżek. Pomiary oczywiście w zagraconym pokoju
    Gumowe nóżki bardzo poprawiły sytuację.
    Last edited by mbar; 06.01.2014, 11:37.

Skomentuj

Wiec te dwie cewki i dwa kondensatorki elektrolityczne to jest cała zwrotnica? I jeszcze do nich kilka rezystorów? Naprawdę na zdjęciu z Audiostereo bardzo słabo to wyglądało. Szkoda że nie znasz wartości elementów bo choć nie mam jeszcze pomiarów własnych zwrotnic to mógłbym porównać jak wygląda na symulacji wersja z fabryczną zwrotnicą w porównaniu do mojej skomplikowanej.

Wytłumienie obudowy zajmuje dużą objętość? Czy tak bardziej jest symboliczne?

Skomentuj

Nepez. Nie zrozum mnie zle, ale niebardzo rozumiem dlaczego tak brniesz w kolejne informacje na temat oryginalnych paczek? Czy chcesz zbudowac ich klony, czy wycisnac z glosnikow to co sie da? Wiadomym jest, ze oryginalne paczki byly slabo zrobione, na slabych elementach, mimo ze glosniki mialy pewien zapas - ze tak powiem.

Majac swoj system pomiarowy lepiej bedzie zmierzyc wlasciwe parametry glosnikow, ich znieksztalcenia i wodospad. Na tej podstawie dobierzesz najbardziej optymalna zwrotnice. Obudowe zaprojektuj od podstaw w oparciu o zmierzone parametry. Przy okazji dowiesz sie jaka jest powtarzalnosc owczesnej produkcji.
        Tak mnie to wszystko zastanawia, bo przypomina mi to troche, jak ludzi majac glosniki to Altusa, szukali danych oryginalu, ze zwrotnicami zeby to skopiowac. Tylko po co kopiowac cos, co jest na starcie slabe?

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
          Nie na temat...

Żeby sobie popisać
          Dokładnie. Ujmując rzecz inaczej chce się upewnić jak bardzo zbadziewiono zwrotnicę. Będę miał wtedy lepszy ogląd czy coś się da z tego zrobić sensownego czy raczej głośniki są tak samo dobre jak ich zastosowanie ;-)
          W tym drugim wypadku będę mógł je zepchnąć ze schematem zwrotnicy jakiemuś amatorowi Tonsila który sobie za 250 kupi obudowy z Jarocina i będzie się cieszył prawie hi-endem :-)

Skomentuj

Mogę przy okazji zerknąć do środka, ale cewek nie pomierzę, bo nie mam jak :)

Skomentuj

Jest tu zdjęcie zwrotnicy
              http://www.audiostereo.pl/tonsil-premium_82005.html

ale nie widać nawet oznaczeń kondensatorów widać tylko że to jakięs małe elektrolity. Jeden rezystor 10W 2,2om i dwa po 5W 3,7om oraz 6,8om. Reszta nierozpoznana. Może po drugiej stronie płytki jest kolejna gałąź filtru 24db/okt

Skomentuj

W weekend postaram się rozkręcić kolumnę i zerknąć na kondensatory. Zresztą na tym zdjęciu jak byk widać 4,7 uF / 100 V.

Skomentuj

U mnie wygląda to tak :

Wartości cewek orientacyjne , na razie nie rozbieram zestawów.
                  Rezystory tak jak na schemacie wszystkie 5 W.
                  Last edited by toopcool; 08.01.2014, 17:03.

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                    U mnie wygląda to tak :

Wartości cewek orientacyjne , na razie nie rozbieram zestawów.
                    Rezystory tak jak na schemacie wszystkie 5 W.
                    Ok. Dzięki. Wartości cewek w przybliżeniu moga takie być. Zastanawia dlaczego na zdjęciu tej zwrotnicy z wątku na Audiostereo dali takie biedne kondensatory. przynajmniej ten jeden na wykokotonowy powinien być lepszej jakości. Przecież nawet w czasach Altusów dawali lepsze kondensatory Miflexa. Z takim podejściem słabo im prognozuję ten "powrót do gry".

Skomentuj

Ja mam ponad 10 lat te PREMIUM i wtedy wszędzie ładowali tą mizerote . Te które teraz oferują to pewnie jeszcze z czasów PRO-TONSIL-u bo wątpię aby wznowili produkcję .

Skomentuj

ps. jesli to kogoś interesuje pod wzgledem DIY - po krótkiej analizie tego układu stwierdzam że głośniki mogą być podłączone w przeciwfazie. spowoduje to lekką zapadłość na wykresie spl na 6khz tam gdzie jest rezonans głośników, ale połączenie fazowe tez nie wykazuje wielkich różnic - generalniej w granicach nierównomierności +/-5db jak na wcześniejszym wykresie. Sprawdzałem oczywiście dla wersji głosników z ekranowaniem. Ale najważniejsze że się tak da na tych głośnikach, to już wyjście do dalszych eksperymentów.

---------- Post dodany o 11:03 ---------- Poprzedni post o 11:00 ----------

Ja mam ponad 10 lat te PREMIUM i wtedy wszędzie ładowali tą mizerote . Te które teraz oferują to pewnie jeszcze z czasów PRO-TONSIL-u bo wątpię aby wznowili produkcję .
                        Pylon - czyli Jarocińskie Studio Dźwięku, oferowało obudowy do Premium. Może z czasów Pro Tonsilu , ale nie wiem TAC nie miało Premium w ofercie, a własnie z tych czasów pochodzi JSD i Pylon. Więc może po prostu Pylon produkuje dla Tonsil-producent te obudowy i je składają ?

---------- Post dodany o 11:09 ---------- Poprzedni post o 11:03 ----------

Same głośniki są dość interesujące. GDN13/50/9 - a były jeszcze GDN13/50/10 z korektorami fazy i membranami papierowo kewlarowymi - na pewno byłyby warte wznowienia i to w cenach za jakie oferował je kiedyś PRO-Tonsil, ale z pewnymi zmianami materiałowymi żeby to było współczesne, solidne i powtarzalnej jakości.

Wersja którą pokazują obecnie na stronie - GDN13/50/9/1 to głośnik podstawowy pozbawiony jedynie ekranowania - nie wiem czemu bo miało być taniej? A może potrzebowali osłabienia napędu żeby się rezonans tak mocno nie zaznaczał? Trudno powiedzieć ale sam głośnik wygląda bez ekranowania bardzo prowizorycznie - wystarczy zwrócić uwagę na wielkość górnego nabiegunnika w porównaniu do średnicy magnesu i dolnego nabiegunnika - widać że nie są od tego modelu.
                        Last edited by nepez; 09.01.2014, 11:13.

Skomentuj

Nabiegunnik w obu wersjach był ten sam ( GDN 13/50/9 i GDN 13/50/9/1 ) . W wersji z ekranem zamykał po prostu ekran i wszystko pasowało . GDN 13/50/10 był nie osiągalny , może przez chwilę ale osobiście nie przypominam sobie aby był gdziekolwiek .

Skomentuj

Nabiegunnik w obu wersjach był ten sam ( GDN 13/50/9 i GDN 13/50/9/1 ) . W wersji z ekranem zamykał po prostu ekran i wszystko pasowało . GDN 13/50/10 był nie osiągalny , może przez chwilę ale osobiście nie przypominam sobie aby był gdziekolwiek .
                            no właśnie to miałem na myśli że wygląda jak "prowizorka" - zdjęty ekran ale już się nie chciało zmieniać nabiegunnika albo powiększać magnesu.

Z GDN13/50/10 widziałem jednego człowieka na Audiostereo chyba, który zrobił na nich kolumienki. Miał je albo z magazynów Tonsila albo z magazynów kooperanta czeskiego, bo podobno przez chwilę kilka sztuk było w jakimś zagranicznym sklepie internetowym dostępne.

Skomentuj

Panowie sprawa jest, ma ktos glosniki GDWK 10/80/19/5 montowane w studyjnych AMS1 i PMS1?

Skomentuj

Może ja, ale nie mam pewności co do tej piątki na końcu. Co ona oznacza?
                                Last edited by Marios; 11.01.2014, 23:12.

Skomentuj

To ekranowana wersja gdwk 10/80/19 stosowana w studyjnych TLC AMS1 i PMS1. Te zwykle 10/80/19 w domciu mam i chcialbym porownac je z tym co wkladali do tych monitorow. Moze parametry nie odbiegaja specjalnie od modelu bez ekranu.

http://allegro.pl/tlc-tonsil-gdwk-10...846034841.html ktos te parke w koncu kupil :)

Skomentuj

Byłem dziś w tym Tonsilu, z zewnątrz wygląda jakby tam siė nic nie działo ale stoi kilka samochodów więc wchodzę.. :)
                                    Sklepu firmowego z pojedyńczymi głośnikami nie ma, w jedny z pokojów zastałem dwie Panie które poinformawałym mnie że sprzedaż jest tylko przez sklep internetowy. W budynku jest tzw. Pomieszcze odsłuchowe max 20m2 gdzie chyba można posłuchać gotowców. I tyle.. To co chciałem jak zwykle kupiłem u dziadka "na mieście"

Skomentuj

A byly jakies slady produkcji?
                                      Czy to tylko "biura"?

Skomentuj

Busynek biurowy jest niewielki, zresztą niepotrzebne większe. Hala jest z tyłu, oczywiście wejście raczej niemożliwe. Podobno pracuje tam w sumie ok 15 osób.

Skomentuj

Ło! To już potentat jak na obecne warunki.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X