Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil wraca do gry :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
    Estrada rządzi się innymi prawami.
    Widziałeś pomiary zniekształceń takich głosników estradowych?

Jeszcze raz powtórzę, to ze takie konstrukcje są, nie znaczy że tak jest dobrze.
    Co z tego że komuś to gra skoro technicznie jest nie do końca dobrze/prawidłwo?
    Czyli wg Ciebie Marian nie maja prawa grać prawidłowo kultowe konstrukcje JBL'a z lat 70 tych gdzie stosowano 12 -15 " + duży Driver, Klipsch'e też nie mają prawa grać ?

Parametry nie grają !!! przekonałem się o tym nie raz, że coś co ma w karcie parametry gorsze diametralnie potrafi zagrać, wiele takich sytuacji jest odnośnie starych klocków, gdzie parametry nie imponują a klocki grają i są o nich legendy ....

Skomentuj

Najwidoczniej mylisz pojęcia "prawidłowo zaprojektowane" z "podoba mi się jak gra".

Ja nie twierdzę że to co ma słabe parametry nie moze grać, ale z tym "dobrze gra" to bym uważał. Każdemu co innego się podoba.
      Last edited by marian; 24.01.2016, 16:24.

Skomentuj

Jak coś dobrze gra tzn że jest prawidłowo zaprojektowane ( tak jak konstruktor chciał) tak mi się wydaje i tak uważam.

Parametry nie grają jeszcze raz powtórzę, i mało kogo interesuje THD kolumny jak ona gra tak jak powinna.

Większość parametrów wzmacniaczy można Sobie w buty wsadzić, jak podpinasz 40letni wzmacniacz co gra lepiej od drogiej współczesnej konstrukcji a na papierze prawa grać prawidłowo nie miał.

Takie moje zdanie, sprzęt ma grać a nie pięknie wyglądać na kartach katalogowych w cyfrach.

Skomentuj

Zrobiło się drażliwie na forum to przesilenie wiosenne?

Skomentuj

Zamieszczone przez gucio. Zobacz posta
            Parametry nie grają jeszcze raz powtórzę, i mało kogo interesuje THD kolumny jak ona gra tak jak powinna.
            Grają, grają, tylko trzeba umieć je interpretować. To jest właśnie problem ludzi, którzy twierdzą, że parametry nie grają :)

Trochę doświadczenia i będziesz w stanie powiedzieć jak zagra wzmacniacz po wykresie trzech typów zniekształceń - nieliniowych, IMD oraz TIM.

Skomentuj

Jak coś dobrze gra tzn że jest prawidłowo zaprojektowane ( tak jak konstruktor chciał) tak mi się wydaje i tak uważam.

Większość parametrów wzmacniaczy można Sobie w buty wsadzić, jak podpinasz 40letni wzmacniacz co gra lepiej od drogiej współczesnej konstrukcji a na papierze prawa grać prawidłowo nie miał.

Takie moje zdanie, sprzęt ma grać a nie pięknie wyglądać na kartach katalogowych w cyfrach.
              Widzę że jeszcze trochę Tobie zajmie zanim zrozumiesz, że tu chodzi o gusta i słuch :)

W takim razie czekamy na Twoją konstrukcję.
              Złóż ją i przywieź na Audio Show w tym roku, ocenimy.

Skomentuj

Mnie się wydaje że na tym forom to więcej zawiści niż podziwu dla konstruktorów!

Skomentuj

Masz rację są gusta i guściki, jeden woli ceramiczne 2 way, inny papierowe wielkie tuby, nasłuchałem się trochę sprzętu i mi najbardziej podobają sie konstrukcje z lat 70-80 gdzie dźwięk był oderwany od kolumn, bez kotar, pełny powietrza, lekkości. Parametrowo śmiech w porówaniu do wspołczesnych ale gra, fakt są lepsze i gorsze konstrukcje, po za tym gra zestaw a nie poszczególny element.

Jak mnie wpuścicie do pokoju to przytargam coś na AS ale nie wiem czy w tym roku, każdy ma swoje racje i idzie swoją ścieżką, teraz obrałem ścieżkę Vintage także parametry u mnie zeszły trochę na bok :)

Nie chciałem żeby wyszło nerwowo, ale wyszło dziwnie, wybaczcie.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
                    Mnie się wydaje że na tym forom to więcej zawiści niż podziwu dla konstruktorów!
                    Podziw to był by wtedy, gdy ktoś by chciał wykonać lub by wykonał coś dobrego i z sensem.
                    GDN-30 + D800...
                    Dla kogo ta konstrukcja?
                    Dla dresa który słucha techno?
                    Bo na pewno nie dla osoby która chce posłuchać dobrej muzyki na dobrym sprzęcie.

Niektórzy słyszą THD a inni nie.
                    Na AS był koleś co puszczał muzykę na lampie z takim przesterem, że aż głowa bolała... wystarczyło ściszyć lampę, ale co tam... albo głuchy albo mu się podobało.
                    Last edited by marian; 24.01.2016, 17:07.

Skomentuj

Dwadzieścia trzy lata temu mój ojciec dał mi kasę na GD20/20 ręczną piłkom pokroiłem stare szafki niby wysokie tony odtwarzał jakiś samochodowy z małą tubką na membranie, zwrotnica to był 10mikro elektrolit +/- napędzane Elizabeth HI FI. To było wtedy dla mnie HI FI.

Skomentuj

Podziw to był by wtedy, gdy ktoś by chciał wykonać lub by wykonał coś dobrego i z sensem.
                        GDN-30 + D800...
                        Dla kogo ta konstrukcja?
                        Dla dresa który słucha techno?
                        Bo na pewno nie dla osoby która chce posłuchać dobrej muzyki na dobrym sprzęcie.

Temat o Tonsilu więc z PM rozmawialiśmy o głośnikach Tonsila, ale jak tak piszesz ciekawe który dres kupi to:
                        http://allegro.pl/jbl-l200-studio-ma...917073336.html (JBL L200 Studio Master)

P.S Dresy przeważnie słuchają podziemnego Rapu, tez słucham Rapu ale w ortalionie nie chodzę. Wąsko patrzysz i stereotypowo....

Skomentuj

Marian wiem o co chodzi, jak nie wiesz jak powinno brzmieć naturalnie to myślisz że twoje brzmią właśnie najlepiej.

Skomentuj

Nie na temat...
                            jak tak piszesz ciekawe który dres kupi to:
                            http://allegro.pl/jbl-l200-studio-ma...917073336.html (JBL L200 Studio Master)
                            I co tu porównywać?
                            Nie wiesz dlaczego te głosniki są takie drogie?

P.S Dresy przeważnie słuchają podziemnego Rapu, tez słucham Rapu ale w ortalionie nie chodzę. Wąsko patrzysz i stereotypowo....
                            Dresy łapią się na kolumny z dużymi membranami, bas reflexami i hornami.
                            Ma grać głosno i mocno dmuchać przez bas reflex, i tyle.
                            Takie są statystyki i nic na to nie poradzisz, dlatego napisałem "dla dresa".

Czy ja wąsko patrzę?
                            Możesz mi napisać które kolumny Twoim zdaniem grają naturalnie i najwierniej odtwarzają dźwięki instrumentów?
                            Last edited by marian; 24.01.2016, 17:31.

Skomentuj

Caly czas sie zastanawiam, dlaczego 12 calowy glosnik z tuba mialby zle zagrac? To tylko kwestia specjalizacji przetwornikow.

Skomentuj

I co tu porównywać?
                                Nie wiesz dlaczego te głosniki są takie drogie?
                                A kto mówi że są drogie ?

Marian jeszcze takiego systemu nie słyszałem żeby odzwierciedlił koncert :) Kiedyś słyszałem Klipsch Cornwall 1 i LaScale - zagrało to fajnie z powietrzem ale też czegoś brakowało... coś tam było niedograne w całym systemie.

Z obecnych produkcji - nie mam pojęcia, nic co mam i nic co miałem nie zagrało tak jak mi się podobało, stąd szukam inspiracji w bardzo starych głośnikach. zobaczymy co wyjdzie z tego co mam, za niedługo coś zacznę już modzić.

Temat o Tonsilu wsumie:

Totem Mitte - przecież to nie ma prawa dobrze grać patrząc na wykresy, z dobrą elektroniką i kablami droższymi od samych kolumn gra to w jednym moim pokoju i każdy zaskoczony jest jak to słyszy:) Lecz nie oszukujmy się to nie są dobre kolumny - są specyficzne i za to je lubię i zostaną u mnie na długo

Skomentuj

Gucio, tu bys cos napewno znalazl dla siebie https://www.youtube.com/user/hosoken007/videos ;]

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Marian jeszcze takiego systemu nie słyszałem żeby odzwierciedlił koncert
                                    A wiesz dlaczego?
                                    Czy nadal wierzysz że da radę, tyle że jeszcze nie miałeś okazji takiego systemu posłuchać?

Skomentuj

Elektronike już kompletuje pod Vintage System pod gramofon
                                      pełny Bi-AMP jest:

Takie ponad 40 letnie klimatyczne klocki.

Skomentuj

Gdzie znajdę w miarę aktualne karty do głośników 10/80/26 i 20/60/11 ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                          Gdzie znajdę w miarę aktualne karty do głośników 10/80/26 i 20/60/11 ?
                                          GDN_20_60_11_En.pdf

gdn-20-60-11.pdf

GDWK_10_80_26_En.pdf

gdwk108026.pdf

Skomentuj

Czaruję...