Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil wraca do gry :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wielkie dzięki.

Skomentuj

Nie na temat...
      mam ochotę podlinkować panu w tonsila dostęp do tych plików, odpisał mi dziś abym poszukał sobie w necie..napewno tam znajdę. Na stronie nie ma kart do części głośników m in tych co podałem, więc nie wiem co miał na myśli pisząc internet.. A głośniki są w sprzedaży :(

Skomentuj

Gdybys napisal, ze chcesz kupic ich zajebisty nowy produkt Altusa, to by inaczej rozmowa wygladala, a tak to znooowu jakis marudny klient o cos sie przyczepil. Ciesz sie ze w ogole jakas odpowiedz dostales.

Skomentuj

No a jak miał wysłać kartę, skoro głośniki to puzzle z przypadkowo pasujących do siebie elementów.

Równie dobrze mógłby Ci wysłać kartę z innego modelu, poziom wiarygodności parametrów byłby pewnie podobny.

Skomentuj

Tonsil Altus 380 Hi-end pełną gębą, u nich w karcie na pomiarach spoko a na teście nie wiadomo czemu dziura jak w Totem Mitte ( pomyłka przy montażu i zamieniona biegunowośc) ?

Pozdrawiam Panów z Tonsil'a

Skomentuj

Zauważyliście, że Tonsil zainterweniował w sprawie pomiarów ?
              http://www.avtest.pl/testy-sprzetu/p...us-380-pomiary

Wcześniej nie widziałem, komentarza na dole, dopiero teraz zauważyłem.

Skomentuj

Nie zmienia to faktu że coś poszło nie tak, miał być hit a wyszedł mit :)

Co do komory bezechowej - sprawa dyskusyjna, osławione i drogie magico mierzone są na powietrzu, te jak i altusy wrażenia na AS na mnie nie zrobiły :)

A może w tej ich komorze ten sprzęt ich już za bardzo leciwy, bo ktoś coś wspominał że od 70 lat to samo jest tam (pewności nie mam)

Dodatkowo niestety wyniki ich pomiarów ni jak się mają do głośników z ich produkcji, pokazywałem gdzieś tu powtarzalność np GDWT 12-19/150 gdzie podobny efekt miałem nie jednokrotnie po czym odpuściłem ten produkt.
                Last edited by gucio.; 03.02.2016, 12:31.

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                  Zauważyliście, że Tonsil zainterweniował w sprawie pomiarów ?
                  Audio też sie przyczepiło wykresu impedancji gdzie może nie mieć racji bo nie jest on taki niezwykły. Ma dwie górki mogą być najnormalniejszym wynikiem działania filtrów najpierw podziału dolnego potem górnego. Każdy dobrze wie, że w miejscu podziału impedancja zwykle rośnie. Mamy dwa podziały to dwa wzrosty impedancji, to że są jakie są zależy od użytych filtrów. na CSD też nie wiem co widza niezwykłego. Przecież to jest pochodna wykresu częstotliwościowego oraz tego jak bardzo jest zgromadzona energia w głosnikach. Jeżeli ch-ka czestotliwosciowa jest kijowa to i CSD będzie kijowy.

To mi wygląda jakby kolumna miała tweeter w odwrotnej fazie. W sumie tak prostym błędem montażowym mogli sobie nagrabić już na starcie :(.

Skomentuj

Widać na imp. jakiś ząbki i o to im chodzi .
                    Ale jakiś dramatów nie ma .
                    Też mi się wydaje, że coś skopali z podłączeniem wysokiego , najlepszym się zdarza
                    Ale jak wysyłali to na reckę to powinni ten egzemplarz spr. 10x (fail też z nieszczelnym terminalem ... )
                    Dodatkowo spr. pogarsza fakt, że mają wysoki podział 4-5k i to łagodnymi filtrami przy sporej odległości M-T i sporym 18cm średniotonowcu .

Trochę szkoda .
                    Ten średnio tonowy nie jest zły tylko nie z podziałem na 4-5k
                    Niech dadzą nam to im ogarniemy

Skomentuj

Nawet jeśli tweeer jest w przeciwfazie nie zmienia to faktu że różnica SPL między 2K a 200 Hz to 5dB.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        Niech dadzą nam to im ogarniemy
                        sądzę że przy głośnikach z A300 + jakiś seas na wysokie nie jeden konstruktor z tej strony by zakasował te cuda :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                          Nawet jeśli tweeer jest w przeciwfazie nie zmienia to faktu że różnica SPL między 2K a 200 Hz to 5dB.
                          Jak poprawnie podłączysz i się będzie sumować to trochę pójdzie wyżej i nie będzie takiej dysproporcji .
                          Do tego dołóż jakieś błędy w sumowaniu pomiarów NF + z osi i przesadzone zafalowania poniżej 500Hz-1k związane z interpolacją pomiarów (bramka tylko 3.5ms )
                          Idealnie nie będzie ale to w końcu Altusy

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                            To jest raczej kwestia sposobu w jaki mierzą i składają wykresy. Jeszcze nie widziałem u nich zestawu który nie miałby tam takiej górki na basie. Wszystkie mają, jedne większa inne mniejsza ale dziwnym zbiegiem każdy mierzony zestaw wg pomiarów z audio ma podbity w cholerę bas.

Skomentuj

Pewnie nie robia korekcji dyfrakcji w zakresie basu. Tak samo jak kisiel w Audio. Stad takie podbicia basu.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                ak poprawnie podłączysz i się będzie sumować to trochę pójdzie wyżej i nie będzie takiej dysproporcji .
                                Racja, to przecież blisko podziału.

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                To jest raczej kwestia sposobu w jaki mierzą i składają wykresy. Jeszcze nie widziałem u nich zestawu który nie miałby tam takiej górki na basie. Wszystkie mają, jedne większa inne mniejsza ale dziwnym zbiegiem każdy mierzony zestaw wg pomiarów z audio ma podbity w cholerę bas.
                                Ostatnio ktoś wrzucał pomiary jakichś hajendowców w tym Wilson i każdy miał wielką górę na basie.
                                Ale choć raz jest dobre strojenie bassreflexu :)
                                Last edited by Rfck; 03.02.2016, 15:36.

Skomentuj

Zamieszczone przez gucio. Zobacz posta
                                  Nie zmienia to faktu że coś poszło nie tak, miał być hit a wyszedł mit :)

Co do komory bezechowej - sprawa dyskusyjna, osławione i drogie magico mierzone są na powietrzu, te jak i altusy wrażenia na AS na mnie nie zrobiły :)

A może w tej ich komorze ten sprzęt ich już za bardzo leciwy, bo ktoś coś wspominał że od 70 lat to samo jest tam (pewności nie mam)

Dodatkowo niestety wyniki ich pomiarów ni jak się mają do głośników z ich produkcji, pokazywałem gdzieś tu powtarzalność np GDWT 12-19/150 gdzie podobny efekt miałem nie jednokrotnie po czym odpuściłem ten produkt.
                                  To mają już swoją komorę bezechową i nie korzystają z tej na Politechnice Poznańskiej?

Skomentuj

Zamieszczone przez Birofil Zobacz posta
                                    To mają już swoją komorę bezechową i nie korzystają z tej na Politechnice Poznańskiej?
                                    Wejdź w link który podałem, tam w komentarzu jest wyjaśnione.

Skomentuj

Zamieszczone przez Birofil Zobacz posta
                                      Korzystają z tej na Polibudzie ale podobno tym starym sprzętem, lecz dla mnie to jest dziwne, nie pamiętam jak ten system pomiarowy się nazywał, ale to była bardzo leciwa aparatura...

Ale to tylko zasłyszane od kogoś, nie mam pewności jak to jest

P.S patrząc na wykres A380 który tonsil pokazuje, a patrząc na te sprzed 30-40lat coś jest podobnego - to dokładnie taka sama szata graficzna wykresu :) może coś w tym jest prawdy
                                      Last edited by gucio.; 03.02.2016, 16:10.

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                                        Wejdź w link który podałem, tam w komentarzu jest wyjaśnione.
                                        Przeczytałem.
                                        Korzystają z tej na Politechnice.

Skomentuj

Ale mierzą swoją aparaturą BK, która ma pewnie ok 40 lat. Co nie zmienia faktu, że aparatura, jeśli zadbana to mierzy dobrze. Technika pomiaru zasadniczo się nie zmieniła :) Jedynie prezentacja się zmieniła. Dziś są to ładne pliki graficzne, kiedyś był to wykres rysowany na żywo za pomocą czegoś podobnego do wariografu.
                                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                                          X