Wielkie dzięki.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tonsil wraca do gry :)
Collapse
X
-
Zauważyliście, że Tonsil zainterweniował w sprawie pomiarów ?
http://www.avtest.pl/testy-sprzetu/p...us-380-pomiary
Wcześniej nie widziałem, komentarza na dole, dopiero teraz zauważyłem.
Skomentuj
-
Nie zmienia to faktu że coś poszło nie tak, miał być hit a wyszedł mit :)
Co do komory bezechowej - sprawa dyskusyjna, osławione i drogie magico mierzone są na powietrzu, te jak i altusy wrażenia na AS na mnie nie zrobiły :)
A może w tej ich komorze ten sprzęt ich już za bardzo leciwy, bo ktoś coś wspominał że od 70 lat to samo jest tam (pewności nie mam)
Dodatkowo niestety wyniki ich pomiarów ni jak się mają do głośników z ich produkcji, pokazywałem gdzieś tu powtarzalność np GDWT 12-19/150 gdzie podobny efekt miałem nie jednokrotnie po czym odpuściłem ten produkt.Last edited by gucio.; 03.02.2016, 12:31.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez waloos Zobacz postaZauważyliście, że Tonsil zainterweniował w sprawie pomiarów ?
To mi wygląda jakby kolumna miała tweeter w odwrotnej fazie. W sumie tak prostym błędem montażowym mogli sobie nagrabić już na starcie :(.
Skomentuj
-
Widać na imp. jakiś ząbki i o to im chodzi .
Ale jakiś dramatów nie ma .
Też mi się wydaje, że coś skopali z podłączeniem wysokiego , najlepszym się zdarza
Ale jak wysyłali to na reckę to powinni ten egzemplarz spr. 10x (fail też z nieszczelnym terminalem ... )
Dodatkowo spr. pogarsza fakt, że mają wysoki podział 4-5k i to łagodnymi filtrami przy sporej odległości M-T i sporym 18cm średniotonowcu .
Trochę szkoda .
Ten średnio tonowy nie jest zły tylko nie z podziałem na 4-5k
Niech dadzą nam to im ogarniemy
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaNiech dadzą nam to im ogarniemy
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaNawet jeśli tweeer jest w przeciwfazie nie zmienia to faktu że różnica SPL między 2K a 200 Hz to 5dB.
Do tego dołóż jakieś błędy w sumowaniu pomiarów NF + z osi i przesadzone zafalowania poniżej 500Hz-1k związane z interpolacją pomiarów (bramka tylko 3.5ms )
Idealnie nie będzie ale to w końcu Altusy
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaNawet jeśli tweeer jest w przeciwfazie nie zmienia to faktu że różnica SPL między 2K a 200 Hz to 5dB.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaak poprawnie podłączysz i się będzie sumować to trochę pójdzie wyżej i nie będzie takiej dysproporcji .
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaTo jest raczej kwestia sposobu w jaki mierzą i składają wykresy. Jeszcze nie widziałem u nich zestawu który nie miałby tam takiej górki na basie. Wszystkie mają, jedne większa inne mniejsza ale dziwnym zbiegiem każdy mierzony zestaw wg pomiarów z audio ma podbity w cholerę bas.
Ale choć raz jest dobre strojenie bassreflexu :)Last edited by Rfck; 03.02.2016, 15:36.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gucio. Zobacz postaNie zmienia to faktu że coś poszło nie tak, miał być hit a wyszedł mit :)
Co do komory bezechowej - sprawa dyskusyjna, osławione i drogie magico mierzone są na powietrzu, te jak i altusy wrażenia na AS na mnie nie zrobiły :)
A może w tej ich komorze ten sprzęt ich już za bardzo leciwy, bo ktoś coś wspominał że od 70 lat to samo jest tam (pewności nie mam)
Dodatkowo niestety wyniki ich pomiarów ni jak się mają do głośników z ich produkcji, pokazywałem gdzieś tu powtarzalność np GDWT 12-19/150 gdzie podobny efekt miałem nie jednokrotnie po czym odpuściłem ten produkt.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Birofil Zobacz postaTo mają już swoją komorę bezechową i nie korzystają z tej na Politechnice Poznańskiej?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Birofil Zobacz postaTo mają już swoją komorę bezechową i nie korzystają z tej na Politechnice Poznańskiej?
Ale to tylko zasłyszane od kogoś, nie mam pewności jak to jest
P.S patrząc na wykres A380 który tonsil pokazuje, a patrząc na te sprzed 30-40lat coś jest podobnego - to dokładnie taka sama szata graficzna wykresu :) może coś w tym jest prawdyLast edited by gucio.; 03.02.2016, 16:10.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez waloos Zobacz postaWejdź w link który podałem, tam w komentarzu jest wyjaśnione.
Korzystają z tej na Politechnice.
Skomentuj
-
Ale mierzą swoją aparaturą BK, która ma pewnie ok 40 lat. Co nie zmienia faktu, że aparatura, jeśli zadbana to mierzy dobrze. Technika pomiaru zasadniczo się nie zmieniła :) Jedynie prezentacja się zmieniła. Dziś są to ładne pliki graficzne, kiedyś był to wykres rysowany na żywo za pomocą czegoś podobnego do wariografu.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
Skomentuj