Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil wraca do gry :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Patefil Zobacz posta
    Pytanie nasuwa się takie czy parametr Xmax ma duże znaczenie dla możliwości reprodukcji basu.
    No nie jest to aż taki mały głośnik, żeby miało być to odczuwalne przy normalnym słuchaniu.
    Od czasów GDN 20/30 chyba niewiele się cewka zmieniła, bo tutaj też ma 9mm uzwojenia, :cool: niesamowite.
    Last edited by Matador; 17.09.2017, 22:09.

Skomentuj

Temat chyba umiera ale coś takiego znalazłem na stronie sklepu Tonsil
      https://www.skleptonsil.pl/calipso-40,id1068.html
      Ciekawe co to za wysokotonówka, nie wygląda jak Tonsilowa

Skomentuj

nie wiem co to ale montuja to tez w altusach
        bardoz takie sobie :/

Skomentuj

Ale woofery mogą być ciekawe, opis mówi o powlekanej celulozie ale na zdjęciu polipropylen ;/

Skomentuj

Słuchałem tych calipso. Gdyby kosztowały połowę tego co kosztują to były by konkurencyjne. Niestety cenę mają z sufitu (jak większość o ile nie ich cały asortyment :p ). Wysokotonowka jest ta sama co w altusach ale w calipso brzmiała lepiej. W altusach była zrobiona "po altusowemu" czyli syczała i ogólnie nieprzyjemnie grała ale w tych calipso już było elegancko. Nie kuła czy coś takiego. Szczegółów nie miała jakiś super ale i tak uważam za postęp że dało się tego słuchać bo w tonsilu to jest rzadkość żeby ich wysokotonowki dało się słuchać. Gdn'y to o ile pamiętam sa dalszym rozwinięciem 17/100. Co do średniaka niestety nie wiem.
            Last edited by Oskar29; 30.08.2019, 14:06.

Skomentuj

nie wiem gdzie to wrzucic

zakupilem gotowe "wklady" do GDN 30/60/1 z tonsila

no i teraz nie wiem czy wklejac "nowe" czy naprawiac 30 letnie oryginaly?! :???:

Skomentuj

Może to zareklamuj?

Skomentuj

odsylam to
                  czekam na ich odpowiedz... ale raczej nic nie odpisza

Skomentuj

Paweł, a co jest tam nie tak?
                    Chodzi o krzywo sklejoną membranę z karkasem?

Skomentuj

krzywo jest wklejony resor w jednej sztuce
                      powieksz zdjecia i zobacz jakie zapady od tylu i jak pognieciona membrana od przodu

Skomentuj

No, membrana pognieciona...

Ale czy karkas źle sklejony z membraną?
                        Na zdjęciu wygląda jak by po prostu membrana była krzywo docięta, a nie krzywo sklejona.
                        No ale to Ty masz to w ręce, więc zapewne więcej widzisz :)

Tak czy siak, tego nie ma sensu montować.

Skomentuj

Kiedyś likował ktoś listę głośników tonsil'a z zastosowanie w poszczególnych zestawach. Przewaliłem posty i nie mogę tego znaleźć, pamięta może ktoś gdzie to było?

Skomentuj

https://audiospa.pl/przydatne/jakie-...-kolumn-tonsil

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                              no i teraz nie wiem czy wklejac "nowe" czy naprawiac 30 letnie oryginaly?!
                              Ja bym naprawiał stare.
                              Sam się raz (jedyny) nadziałem na ich wyroby, jakieś 20 lat temu. Kumpel mi kupił we Wrześni w sklepie firmowym, a ja gupi myślał, że bedzie super. Mogłem kupić na Wolumenie, ale nie, uparłem się na te z Wrześni i je musiałem rozklejać i prostować. Od tamtej pory omijam ich szerokiem ukiem.

Skomentuj

Ewidentnie są tam błędy.
                                Np. RAPSODIA i GDN 20/80 ??
                                W EXCELENCE wysokotonowy też był inny .

Skomentuj

No ja nie jestem w stanie zagwarantować 100% poprawności, nie ja tworzę tą stronę, sam znalazłem trochę nieścisłości ale tak czy inaczej przydatne źródło informacji.
                                  Kiedyś widziałem wątek na elektrodzie gdzie ludzie wrzucali noty katalogowe zestawów i tam też była rozpiska jakie głośniki siedzą.

Skomentuj

https://www.facebook.com/watch/?v=459615034966788

film z produkcji tonsil

zobaczcie 4-5s
                                    ciekawe kogo to bentley

Skomentuj

Syndyka z Poznania

Skomentuj

Ch-ka pierwsza klasa :lol: . Ta z 4:08.

Skomentuj

I ta baza fanów, ultra czystego brzmienia Tonsili i ta konstrukacja:

Skomentuj

Czaruję...